Super žena: Dnevnik jedne autistične mame

Ona je Jelena, njen stariji sin se zove Luka. Ovo je jedna priča o mami lavici, pravoj Super ženi, o njenom Luki, porodici.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. Delim sudbinu svih roditelja koji su izneli svoje komentare. Mi smo trenutno u detox fazi i nadamo se da ce pomoci.
  Prvo smo radili ispitivanje na kandidu jer sve krece od creva, a zatim smo krenuli sa suplementacijom (karnozin, tmg itd). Savet svima sa slicnim problemom je da pretraze americke sajtove na ovu temu jer se kod njih smatra da se autizam tretira/leci.
  O drzavnoj podrsci i lekarima koji nisu u korak sa svetskim trendovima ne treba pricati i trositi energiju. Samo treba gledati napred i boriti se jer nam je to jedina opcija!
  (anja, 8. mart 2021 22:00)

  # Link komentara

 2. (bulldog, 7. mart 2021 21:20)
  Sve mi je jasno ali da se uvaljuje dijagnoza autizma i onome ko ima poremecaj govora to nije tacno. Bas ne vole tu dijagnozu da li sto nece da zapecate dete ili sto sleduju tu prinadleznosti od drzave ne znam.
  A to da smo svi prepusteni sebi i nikoga nije briga pa to je valjda ovde i ocekivano. Verovatno ce ih se setiti po nasoj smrti da im drpe imovinu.
  (Mama autiste, 7. mart 2021 22:48)

  # Link komentara

 3. (C++, 07. mart 2021 17:08)

  Ako nije problem, molio bi te da objasniš malo oko detoxa, kako to funkcioniše.

  Hvala.
  (bulldog, 7. mart 2021 21:30)

  # Link komentara

 4. (Mama autiste, 07. mart 2021 19:45)

  Da ne ulazimo sada u neku raspravu, ali to zovu fisokofunkcionalni autizam, šta god to značilo. Pričam iz iskustva. Ako dete zna da se obuče samo, da jede, da radi fizičko, a ne priča i ima neke elemente autizma oni to sve svrstaju u viskofunkcionalni autizam. Tako im je lakše, ne moraju da se cimaju.

  Kojih sam se ja gluposti naslušao i gde smo sve bili i šta ti sve nude, to je strašno. Neka država uzima pare, neka rade šta hoće, činjenica je da nemaju nikakvu ideju ili plan šta da rade...to opet kažem iz iskustva. Ova žena o kojoj je napisan članak je srećom naišla na neke dobre osobe, pa su je upitili malo. Ali veruj mi svi smo ovo prošli, svi mi koji imamo sličan problem. Nema nikava sistemska rešenja, nego te puštaju da lutaš od institucije do institucije, od privatnika do privatnika i nadaju se da ćeš na kraju da odustaneš, što se obično i desi. Do tada si već istrošen, rascepan si izmedju deteta, novca da se plati svaki pregled, i još da imaš za život, račune, hranu i sve ostalo. Ovde je bitno samo da si zdrav, inače nema pomoći. Ja se naježim kada mi neko kaže da je doktor ili "stručnjak".
  (bulldog, 7. mart 2021 21:20)

  # Link komentara

 5. Suština je da svu decu, iako imaju samo neke elemente autizma, a možda imaju govorni poremećaj, svrstavaju u autističnu decu. Tu te etiketiraju i završio si.
  Mislim da nekome odgovara da tako etiketiraju, jer država dobija novac preko EU za te programe oko inkluzije, mislim da je oko 25 miliona evra.
  (bulldog, 7. mart 2021 17:40)

  Auuuu sta ti pricas. Gde si to cuo? To u Americi sve trpaju u autizam.
  Kod nas je potpuno suprotno od toga.
  Ne daju dijagnozu autizma kod nas sem ako se ne vidi iz aviona!!! Pojedini dobiju dijagnozu tek sa 16 godina do tada ih vuku kao razvojni poremecaj F83. Odlazu dijagnozu autizma maksimalno.
  Samo kad je bas ocigledno i laiku i tezi slucaj daju rano dijagnozu.
  Drzava pare dobija pa dobija od EU, ne za autiste vec za svu decu sa smetnjama zajedno. Ne dobija po broju autista niti njima jedinima treba pomoc i novac.
  Molim da objavite komentar.
  (Mama autiste, 7. mart 2021 19:45)

  # Link komentara

 6. (nije lose znati, 07. mart 2021 18:44)

  Tako to oni zovu druže, ja ništa ne izmišljam.

  Mislio sam da postoji takvo odelenje čisto da bi se više posvetili deci.
  (bulldog, 7. mart 2021 19:27)

  # Link komentara

 7. @bulldog

  To nisu deca sa posebnim potrebama, sva deca imaju iste potrebe samo se mozda zadovoljavaju na drugaciji nacin. Pravilnije je upotrebiti termin deca sa smetnjama. I ako se prave posebna odeljenja za decu sa smetnjama to onda nije inkluzija.
  (nije lose znati, 7. mart 2021 18:44)

  # Link komentara

 8. Drzava forsira vakcinisianje i govori kako su bezbedne. Ne. Nisu bezbedne. Nisu za 1 dete od 1000 i to se zna. Nije problem da se svi vakcinisu. Ali je problem sto to 1 dete nesrecno nikada nece imati podrsku od drzave. Bice samo roditeljska patnja bol i rasprodaja svega da se detetu omoguce terapeuti pomoc paznja. To je problem ovoga drustva a ne vakcina.

  U ozbiljnim drzavama ne terminisu ni katastrofalne trudnoce. Nije humano. Ali drzava stane iza takve dece i roditelj moze u grob mirno.
  (Realno, 7. mart 2021 18:35)

  # Link komentara

 9. @Predrag Marković Forest:
  Nisu nikoga dali nikome.
  (neko, 7. mart 2021 18:35)

  # Link komentara

 10. Dali ima neke veze sa terminom vakcinisanja?
  (Predrag Marković Forest, 07. mart 2021 14:31)

  Vrlo verovatno, ali to neće niko da vam kaže, ne daj bože da pomenete nekom od tih "stručnjaka", odma se svi ogradjuju i gledaju vas kao ludaka. Nešto se čudno dešava. Neverovatno je da dete s kojim je sve u redu, sklapa rečenice, normalno se ponaša, na vreme prohoda, odjednom kreće da zaostaje. Meni tu ništa nije jasno, ja sam mislio da se to odmah primeti čim se dete rodi, a ne da se desi kasnije, posle dve godine, bez ikakvih indicija. Zato je to postao toliki problem danas, to je kao epidemija, nešto se čudno dešava. Možda je i do hrane, vazduha, vode, ko to zna...možda i zato što se ljudi odlučuje kasnije da prave decu, posle 30te. Suština je da svu decu, iako imaju samo neke elemente autizma, a možda imaju govorni poremećaj, svrstavaju u autističnu decu. Tu te etiketiraju i završio si.

  Mislim da nekome odgovara da tako etiketiraju, jer država dobija novac preko EU za te programe oko inkluzije, mislim da je oko 25 miliona evra. U praksi uzmu novac, naprave udruženje pratilaca, njih plate neku mizeriju, pošto su sve uglavnom klinci koji su prošli neki kurs, vaspitačica ili učiteljica dobija stimulaciju za svako dete, ne radi s njim ništa jer ima još 25 dece kojima treba da se posveti. Ne znam, da su stvatno hteli da nešto urade i pomognu, mogli su da naprave manja odeljenje za decu sa posebnim potrebama i stručnu osobu koja će da radi sa njima. Medjutim ovde ništa ne funkcioniše i kao i uvek samo se nasumično donose zakoni bez razmišljanja i prave primene.
  (bulldog, 7. mart 2021 17:40)

  # Link komentara

 11. Колико сам схватио, није мама аутистична, аутистично је дете. што значи да је она мама аутистичног детета, а не аутистична мама
  (максимилијан, 7. mart 2021 13:55)

  Pa jeste li pročitali tekst, Makisimilajne!?!?! Majka ima stranicu na FB i Instagramu koju je sama nazvala "Dnevnik jedne autistične mame", gde piše o svemu kako bi pomogla drugim roditeljima! Možda je to njen vid solidarnosti sa sinom, ne znamo, ali pobogu, pročitajte tekst prvo!
  (Jovanina tetka, 7. mart 2021 17:26)

  # Link komentara

 12. Да ли ће деца, када остану без родитеља, надам се што касније, моћи да се старају сама о себи?
  (Јабучило, 7. mart 2021 17:15)

  # Link komentara

 13. Ni naslov niste u stanju da napisete kako treba.Mama autisticnog deteta,a ne Autisticna mama.
  Pa koliko velikih odmora treba imati od skole?
  (Miodrag, 7. mart 2021 17:14)

  # Link komentara

 14. I moj sin je tako krenuo, pričao..odjednom prestao, odlutao, nakon 4 vakcine u istom danu, sve zajedno je primio 24 za 18 meseci...onda sam krenuo da slušam šarlatane, pošto doktori i nauka ne zna šta je uzrok. Moj sin je na ozbiljnom detoxu bio i vratio se nakon dve godine...i dalje se hrani jako zdravo...sad je normalan dečak. Srećno
  (C++, 7. mart 2021 17:08)

  # Link komentara

 15. Moj sin je i duze bio sasvim u redu. Do tri godine. Igrao se sa drugima, gledao pravo u oci, trazio da mu se cita, pricao i onda odjednom unazad gleda u stranu, nece drugu decu, vrti sam neku igracku u ruci. A nista se nije desilo nikakav sok, promena, bolest, nista.
  I niko nista ne zna, znaci uzrok se ne zna. Cinjenica je da ih ima sve vise. I ne, nije danas bolja dijagnostika bla, bla, bla, to su uobicajene gluposti koje pricaju a i sami znaju da lazu. Ima ih sve vise i vise. Cinjenica. To se vidi po specijalnim skolama koliki je porast iz generacije u generaciju a koliko ih ima po inkluzijama to niko ne zna.
  (Hm, 7. mart 2021 16:32)

  # Link komentara

 16. zasto je svima akcenat na rad sa autisticnom decom, ne prihvatanju situacije, a niko ne pokusava da pronadje uzrok razvojnog poremecaja, jer uvek postoji razlog za poremecaj, zasto samo uklapamo posledicu razvojnog poremecaja u nas zivot, umesto da tu energiju utrosimo na pronalazenje uzroka tog poremecaja. Ne solim vam pamet, pise vam majka decaka koji je dobio sve dijagnoze i otkrivanjem uzroka, jedna po jedna (dijagnoza) je nestajala. uradite to zbog svoje dece.
  (Marica, 7. mart 2021 15:43)

  # Link komentara

 17. Vaspitaci nisu obuceni za rad sa decom sa autizmom, niti sa decom sa razvojnim problemima. Za to sluze defektolozi.Ta nadoknada o kojoj pricate je 3% od osnovice plate, 1000din.
  (kole, 7. mart 2021 15:25)

  # Link komentara

 18. Prave inkluzije kod nas nema. Barem je u vrticu tako. Deca sa autizmom borave u redovnim grupama koje su prekobrojne, preko 40oro dece, vaspitaci nisu obuceni za rad sa decom sa pp, asistente nemamo, pratioca takodje, logopeda nemamo, defektologa nemamo.
  O cemu onda pricamo? Toj deci je najvise potreban individualan rad.
  (Sanja, 7. mart 2021 15:23)

  # Link komentara

 19. sve najbolje Vama, Vasoj deci i Vasoj porodici. Bravo!
  (sofronije, 7. mart 2021 14:45)

  # Link komentara

 20. Dali ima neke veze sa terminom vakcinisanja?
  (Predrag Marković Forest, 7. mart 2021 14:31)

  # Link komentara

 21. Колико сам схватио, није мама аутистична, аутистично је дете. што значи да је она мама аутистичног детета, а не аутистична мама
  (максимилијан, 7. mart 2021 13:55)

  # Link komentara

 22. Vaspitačica treba da napravi program rada sa autističnim detetom, naravno ne uradi ništa i sve prosledi pratiocu, koji je završio kurs i nema pojma o radu sa takvim detetom. Vaspitačica dobija stimulaciju za svako dete koje preuzme, a ima problema sa autizmom. Znači sve se vrti oko novca, briga je da pomogne. Bili smo i kod mnogihhhhh, ali mnogih, isto kao i ova osoba iz članka. Za sve je u pravu, odlično je opisala kako izgledaju pregledi. Uglavnom su svi skupi, još ako ste iz provincije, možete da zamislite. Sad nije problem novac, sve ćeš da uradiš za svoje dete, problem je njihova glad za novce i bogaćenje na nečijoj muci. Teško je to kada ne možeš da pomogneš detetu, a hoćeš svim srcem, mislim da je to najteža stvar sa kojom roditelj može da se susretne, pa bilo kakav da je problem u pitanju.

  Država po tom pitanju apsolutno ništa ne radi, vi sada trebate da se svadjate sa svima da bi ste do nečega došli, a to vuče posle i razne druge probleme.
  (bulldog, 7. mart 2021 11:31)

  # Link komentara

 23. Nekoliko informacija... Postoje specijalisticke studije rane intervencije u Novom Sadu na Medicinskom fakultetu. Ukoliko nekoga edukujemo onda bi bilo dobro da koristimo termin dete sa autizmom, a ne autisticno dete, jer je autizam stanje. Takodje, u Novom Sadu u vrticu i skoli za decu sa smetnjama u razvoju postoji Tim za podrsku porodici, koji organizuje ne samo edukativne radionice vec i besplatne psihoterapijske tretmane za clanove porodice.
  (nije lose znati, 7. mart 2021 11:00)

  # Link komentara

 24. Sjajan realan tekst. Ovo je život, i trebate objavljivati sto vise realnih prica.
  (tami, 7. mart 2021 10:45)

  # Link komentara