Dr Marica Đuran za Superženu: Mitovi o piluli i spirali – "ugojiću se", "je l' može da ispadne?"

Iako je pilula danas najčešće korišćena metoda kontracepcije i pije je više od sto miliona žena širom sveta, istraživanje koje je sproveo "British Medical Journal" pokazalo je da se uz nju, kao i uz neke druge vrste kontracepcije, još uvek vežu brojna pitanja i pogrešne pretpostavke.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. Najvažniji je seks. Opušten
  (Žene, 25. januar 2022 07:35)

  # Link komentara

 2. @ m., da li ste vi to meni poslali link na nečiju instagram objavu??? Po struvi sam medicinar, tako da smo u školi učili i o tome. Menstrualno krvarenje nastaje kao posledica toga da nije došlo do trudnoće. Ne ovulacije, nego trudnoće. Ovučacija može, a i ne mora da se desi. Telo očekuje svaki mesec da se u matericu usadi oplođena jajna ćelija. Ako se ne desi, ako jajna ćelija ode napolje ili ne dođe do njenog sazrevanja (ovulacije), onda se sadržaj materice prazni i to je menstrualno krvarenje.
  Nemoguće da danas neko ne zna šta je menstruacija i kojim organom žene doživljavaju orgazam.
  Što se tiče lekova, svaki nešto popravlja a nešto drugo kvari. Svaki. Terapija ide ako je korist veća od štete, uvek bilo i biće. Ne postoji nijedan da ništa ne kvari.
  Knjigu u šake (ili neki naučni tekst na internet, ali od nule, jer nemate ni osnovno znanje), a ne nečije instagram objave.
  (Jednostavno, 15. januar 2022 20:27)

  # Link komentara

 3. @Jednostavno
  [link]
  Ako vas zanima da upoznate svoje telo i da vidite šta se u njemu dešava tokom uzimanja pilule, preporučujem ovaj link gore. To je post o kontraceptivnoj piluli I iskreno mi je zao sto lekari ne iznesu sve činjenice zenama, sve prednosti i mane, da žena može onda sama da odluči. Ako već dobijate neku terapiju zbog nekog problema, onda bi trebalo i da znate kako to utiče na celokupni organizam.
  Ako znate kako funkcioniše ciklus, šta se dešava u materici nakon ovulacije, onda će vam biti jasno zašto to krvarenje kod žena koje koriste pilulu nije pravo menstrualno krvarenje.
  (m., 15. januar 2022 10:57)

  # Link komentara

 4. Pila sam kontraceptivne pilule a da pri tom nisam znala da imam genetsku trombofiliju. Iako postoji upozorenje na krvne ugruske u uputstvu prilikom koriscenja tableta, svi to shvate olako i mislimo da je dovoljno sto smo zdravi i sto smo otisli kod lekara da nam prepise lek.
  Ozbiljne analize moraju odraditi lekari pre nego sto prepisu kontraceptivne pilule.
  Iako sam ih koristila, preporucujem drugu vrstu zastite.
  (kontracepcija oprez, 15. januar 2022 08:44)

  # Link komentara

 5. Nikad nisam bio sa devojkama koje su koristile bilo sta od navedenog, bar ne sa mnom. Zaista nije bilo potrebe za tim, zna se kako se i sta radi, ne verujem u slucajnost i "desilo se" Tako radim ceo zivot, imamo sex tokom ovulacije i nikad nista. I onda kad smo supruga i ja odlucili da imamo dete jednostavno je to to. Dakle, dokle god ga vadite na vreme, nema brige, od nista ne moze da se napravi nesto! E sad, druga stvar je ako ste sa klasicnom srbendom koji vas namami da koristite te otrove kako bi on slobodno uzivao do kraja i onda zbog takvih bude "slucajno se desilo"
  (Brada Bg, 15. januar 2022 08:04)

  # Link komentara

 6. Bio sam u dugoj vezi sa jednom devojkom i sada u braku sa drugom. Obe su uzimale kontraceptivne pilule u jednom momentu i obe su se ugojile.
  (Kukatilo, 14. januar 2022 11:22)

  To je od bureka, ne od tabletica.
  (E8, 14. januar 2022 22:38)

  # Link komentara

 7. @ m.
  Kakvo je to veštačko krvarenje? Nema ovulacije, nekada i ima, jer pilula ne dečuje uvek i ne na svakoga. Ja sam uzimala pola godine iz nekog drugog razloga, ciklus mi se nije sredio, ovulacije ne znam da li je bilo ali sam je osetila kao i kada nisam pila pilulu. Dobila sam neke druge stvari od nje i prestala jer nije radila ono što je trebala.
  Menstruacije ima, nema kuda da ode, organizam radi kako radi. Ionako nema svaka žena svaki mesec ovulaciju, pa ipak dobije redovno menstruaciju. Nije to tako jednostavno kako vama izgleda. Ima tu još mnogo stvari koje utiču na sve.
  (Jednostavno, 14. januar 2022 20:40)

  # Link komentara

 8. Bio sam u dugoj vezi sa jednom devojkom i sada u braku sa drugom. Obe su uzimale kontraceptivne pilule u jednom momentu i obe su se ugojile.
  (Kukatilo, 14. januar 2022 11:22)

  # Link komentara

 9. A ono što nije mit već istina, i ono što većina lekara ne objasni ženama kojima se savetuje da uzimaju pilulu, je to da te zene nemaju više ciklus. Krvarenje koje se javlja u određeno vreme nije pravo menstrualno krvarenje koje nastaje kod žena koje ne koriste hemiju. Pilula deluje tako da onemogućava ovulaciju, a bez ovulacije vi ne možete da imate menstrualno krvarenje, već imate neko veštačko krvarenje izazvano onim što koristite. Bilo bi lepo kad bi se ženama to objasnilo pre nego ih lekar baci na tu terapiju, da mogu da budu upoznate sta se desava sa njihovim telom. Toliko.
  (m., 14. januar 2022 11:04)

  # Link komentara