Postporođajna depresija nije isto što i "bebi bluz", a svaka peta mama u Srbiji boluje od nje

Svaka peta mama u Srbiji boluje od postporođajne depresije, podaci su Svetske zdravstvene organizacije. Javlja se, bez obzira na godine, status, obrazovanje, na to da li je majci prvo ili treće dete. Psihijatri poručuju da je važno to stanje razlikovati od tzv. "bebi bluza".

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. Mene je uvek sokiralo koliko same zene mogu da budu okrutne prema zenama koje imaju problem kao sto je postporodjajna depresija.

  Jedna prijateljica stalno "propoveda" kako su to u pitanju neke "nesrecnice" koje su jako nezadovoljne svojim zivotima i "koje imaju muzeve koje ih ne vole".

  I sta reci na to?!

  Ovo je veliki problem i svakoj zeni utoj situaciji jepotrebna bezrezerva podrska. To nije ni razmazenost ni slabost. Svakako nije izbor zene kojoj se to desilo i ne moze tek tako da pucne prstima i iz toga izadje.
  (Sanja, 26. april 2022 22:06)

  # Link komentara

 2. @Srboljub

  Svaka ti cast sto imas zenu koja uci i napreduje i ima energije za dodatno skolovanje, ali dobro..
  Ti se razvedi kad ne umes da cenis to sto imas.
  (Mladen, 26. april 2022 16:23)

  # Link komentara

 3. Ja nemam tih problema, moja žena sa trećim detetom je odlučila da je pravo vreme da ponovo proživi mladost. Upisala postdiplomske, uči, izlazi na ispite, vidja se sa drugaricama (bez bebe), obilazi familiju i rodbinu, a ti Srbo sedi kući s bebom i dvoje veće dece, spremaj, kuvaj, radi domaći i radi svoj posao (jer i tako radiš od kuće) i slušaj kako je strašno da ti se gospodja vrati na posao jer onda mora da tako radi do penzije. Ne znam kako se naučno to njeno stanje zove ali je moguće da je neka prikrivena depresija. Ako nije, onda imam ja naziv za njega - razvodititis.
  (Srboljub, 26. april 2022 11:42)

  # Link komentara

 4. Mnoge žene su ne pripremljene i ne informisane, šta ih konkretno čeka sa malom bebom, pa prosto ostanu zapanjene koliko samo iskustvo bude stresno. Ako nema ko da im pomogne, jednostavno pregore. Zar nisu najgora mučenja kad nedaš nekom da spava? Porodilji mnogo znači da neko uskoči, pa makar da se naspava par sati....
  (Mishel, 26. april 2022 10:11)

  # Link komentara