Nekad je bilo nezamislivo: Prednosti i mane zajedničkog života pre braka

Procenjuje se da oko 50 odsto parova živi zajedno pre venčanja u modernom dobu.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. @Ja evo pokušavam da nađem neku koja je vredna bilo kakvog truda sa moje strane, a kamoli zajedničkog života. A jedini zahtev je da bude dobra osoba i da poštuje mene onoliko koliko bih i ja nju. Kandidatkinja nema
  (Vlada, 25. avgust 2022 00:44)

  Ti si još i dobar, ti ih nalaziš i pričaš sa njima, ali ne možeš da nađeš neku vrednu truda za dalje. Ja ne mogu da nađem ni neku sa kojom mogu normalno i opušteno da razgovaram. Da odemo sa do parka, pred reke, u šetnju, na piće,.. prosto da se družim sa nekom. Možda i mogu kod neke koja mi ne pripada (starija, razvedena ili neka neugledna bez škole, novca, ambicija,...) ali njih ne želim.
  (Tu je kvaka, 28. avgust 2022 07:10)

  # Link komentara

 2. Pero, nisi neraskidivo vezan. Promeni ženu, ne moras da živiš na poslu.
  (mamakoka, 28. avgust 2022 05:56)

  # Link komentara

 3. Kod nas ovo treba biti pod obavezno. Ne znaš ko je kakav dok se ne podeli ona so i šećer, kilogram tako kažu. Dok se ne vidi ko je kakav, ni slučajno u brak, i još posle i deca.
  (Marijana, 27. avgust 2022 20:48)

  # Link komentara

 4. “Muško nikad ne bi trebao da živi sa devojkom jer tad si gotov. Onda krećeš da pereš sudove, veš, da čistiš i ni kriv ni dužan postaješ šonja...i vremenom ljubav vaše devojke se gasi prema vama.
  Zajednicki život većinu muškaraca urniše. Obavezno je da se živi odvojeno kako bi se strast održala...“

  Ne znam kako da ti kažem rođače, ali ako živiš sam i ne pereš sudove, veš, ne kuvaš i ne čistiš, strast ćeš gledati samo na filmu jer zamisli tu čubaku koja bi htela sa tipom u neopranim gaćama da prilegne u brlogu….
  (Just don’t, 25. avgust 2022 14:59)

  # Link komentara

 5. Evo mi smo poceli da zivimo zajedno, ne zivim bolje mada ona kaze da zivim, nisam naucio da kuvam,naucio sam da se prehranim kad sam gladan, uglavnom sam ustedeo na pozoristu jer gledam drame svaki dan, za dzabe. Porasli mi troskovi za lekove jer me svaki drugi dan boli glava. Njenu porodicu sad znam bolje nego svoju jer su svaki drugi dan tu, a i kad nisu zivkaju telefonom kao da im neko placa za to. I sve njene drugarice su se bolje udale, i svi moji drugari su bolji od mene. Nemam pristup daljinskom. Ne mogu da prepoznam sobu, kucu, auto a i sebe. Uglavnom resavam probleme koje ne bih ni imao da se nisam ozenio. Sutra mi je rodjendan a to znaci puna kuca njene rodbine, drugarica i poznanica koje mrzi a opet ih redovno zove, i sa moje strane mozda poneko, a cesto niko. Trazio sam od sefa da radim duplu smenu, da odmorim malo.
  (Pera, 25. avgust 2022 11:13)

  # Link komentara

 6. Kakav brak? Pa svako stupanje muškarca i zene u odnos je neka vrsta braka... Tzv današnji brak je samo simulacija.
  (Black Pill, 25. avgust 2022 08:04)

  # Link komentara

 7. Muško nikad ne bi trebao da živi sa devojkom jer tad si gotov. Onda krećeš da pereš sudove, veš, da čistiš i ni kriv ni dužan postaješ šonja...i vremenom ljubav vaše devojke se gasi prema vama.
  Zajednicki život većinu muškaraca urniše. Obavezno je da se živi odvojeno kako bi se strast održala...
  (trp, 24. avgust 2022 22:42)
  Moj najbolji prijatelj zivi sam i zamisli sve to radi a nije sonja.Jednostavno je normalan uredan covek koji nece da zivi u svinjcu.A zena ti nije majka da te zakolice,mora da se napravi neki kompromis ako razmisljate zajedno da zivite.
  (Strokavi mozak, 25. avgust 2022 07:42)

  # Link komentara

 8. Zajednički život umesto braka je umetnost !
  (Superhik, 25. avgust 2022 07:23)

  # Link komentara

 9. I ja bih volela da je to bilo u moje vreme, pre 40 godina. Mnoge stvari ne bih morao da trpim i mnoge bi se situacije raščistile.
  (qq, 25. avgust 2022 07:15)

  # Link komentara

 10. A sto je lose ako se nikad ne vencaju i nastave da zive vanbracno? Lose je ako spoznaju stranu partnera koja im se ne svidja pre braka? Pa, bolje pre nego posle. Ako su skloni nasilju pre braka, bice i u braku, jos i vise. Kakva glupa lista protiv.
  (Tamaara, 25. avgust 2022 01:39)

  # Link komentara

 11. Nema tu puno filozofije, onoga trenutka kada počneš da živiš sa devojkom ti si se prijatelju oženio i to je to. Da li ste venčani ili niste to je manje bitno. Meni je fascinantno kad žive godinama zajedno pa kaže nisam se još oženio??? Još mu "devojka" rodi i dete? Ajte molim vas.
  (Džoni, 25. avgust 2022 01:34)

  # Link komentara

 12. Ja evo pokušavam da nađem neku koja je vredna bilo kakvog truda sa moje strane, a kamoli zajedničkog života. A jedini zahtev je da bude dobra osoba i da poštuje mene onoliko koliko bih i ja nju. Kandidatkinja nema
  (Vlada, 25. avgust 2022 00:44)

  # Link komentara

 13. Kad je to bilo nezamislivo, u Kraljevini? Vec generacijama ljudi zive zajedno pre braka, pa tek posle pola godine trudnoce krecu svadbe. Jedino sto danas mozda ni toga nema, ali da je to novost, nema sanse. Nije samo moj prvi brak tako zapoceo, vec i brak mojih pokojnih roditelja, ja zakasnih mesec dana na njihovu svadbu
  (Splavar, 25. avgust 2022 00:28)

  # Link komentara

 14. 'Mane:

  Za razliku od odvojenog života, zajednički podrazumeva mnogo kompromisa i strpljenja koje nemamo uvek.
  Suočavanje sa partnerovom stranom ličnosti koja vam nije bila toliko bliska, može dovesti do prekida veze.'

  Zasto je ovo stavljeno pod mane? Isto vas ceka i kad udjete u brak pa zapocnete zajednicki zivot. Pa realno ovo dovodi do netrepeljivosti i razvoda braka, zar nije bolje da to prebrodite (ili raskinete) dok se jos uvek samo u vezi i ne morate da placate advokate i sudske troskove?
  #3 - To da odustanu od braka kad vide da stvari funkcionisu i ovako isto nije neka mana, realno ako jedno insistira na braku to ce se desiti, ako im odgovara vanbracna zajednica ostace u istoj.
  #4 - Ova statistika mi nije poznata ali opet, zar nije lakse izaci iz nasilne veze nego izaci iz nasilnog braka?
  #5 - Kvalitet veze se nece popraviti ni ulaskom u brak. Dete ne spasava brak, brak ne spasava vezu, to su valjda vec poznate stvari.

  Zajednicki zivot pre braka bi trebao da bude obavezan za danasnje generacije, veliki broj mladih ne doceka ni 5 godisnjicu, sve veci broj njih se razvodi i tokom prve godine, zar nije lakse prvo videti dal mozemo da funkcionisemo sa nekim, a tek onda brak.
  (Nina, 24. avgust 2022 23:31)

  # Link komentara

 15. Muško nikad ne bi trebao da živi sa devojkom jer tad si gotov. Onda krećeš da pereš sudove, veš, da čistiš i ni kriv ni dužan postaješ šonja...i vremenom ljubav vaše devojke se gasi prema vama.
  Zajednicki život većinu muškaraca urniše. Obavezno je da se živi odvojeno kako bi se strast održala...
  (trp, 24. avgust 2022 22:42)

  # Link komentara

 16. ... eh što to nije bilo u moje vreme ... ne bih se ovako zajebo ...
  (S, 24. avgust 2022 22:23)

  # Link komentara

 17. Ko traži, naći će.
  (Frodo, 24. avgust 2022 22:18)

  # Link komentara

 18. Који брак, који живот...... Па размажене спонзоруше нит знају нешто да раде..... Само траже....... Зато много самица и самаца у србији
  (ИБАРСКА ЛАСИЦА, 24. avgust 2022 21:05)

  # Link komentara