Šta je ružičasta buka i kako pomaže bebi da brže zaspi?

Roditelji na različite načine uspavljuju decu, a jedan od najpopularnijih je pomoću metode "bela buka". Međutim, u poslednje vreme primenjuje se i tzv. ružičasta buka.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. To smo mi na fakultetu učili kao “beli šum” i “1/f šum”. Ovaj prvi ima osobinu da mu je spektralna gustina snage konstantna i da u vremenskom domenu signal ima Gausovu raspodelu. Kod ovog drugog spektralna gustina snage je obrnuto srazmerna frekvenciji, zato tu i jesu dominantni basovi. Ako sam lupio, ne zamerite, moja diploma je odavno požutela, a i u vreme studija sam na predavanjima više gledao u jednu koleginicu s dugom crnom kosom i zelenim očima i maštao svašta o njoj, nego što sam pratio predavanje …
  (polovni inzenjer, 11. septembar 2022 21:14)

  # Link komentara

 2. Bajo moj, štos tiče dece, dvoje velikih, a sada malo sam uspavljivao u rukama čitajući im najčešće tradicionalne bajke i basne. Odraslima preporučujem takođečitanje, ali političkih tema. Uspavljuje 100%!
  (Televisa presenta, 11. septembar 2022 20:34)

  # Link komentara

 3. To ja sebi uključujem, ima raznih aplikacija na telefonu. I više vrsta tih šumova po bojama, nisam znao da se ružičasti odnosi na duboke tonove.
  (dzigi, 11. septembar 2022 13:10)

  # Link komentara

 4. To ja sebi uključujem, ima raznih aplikacija na telefonu. I više vrsta tih šumova po bojama, nisam znao da se ružičasti odnosi na duboke tonove.
  (dzigi, 11. septembar 2022 13:09)

  # Link komentara

 5. mi uključujemo fen ( profesionalni fen, koliko radi mj smo prezadovoljni da nije crkao ) + ljuljanje. 99 % zaspi na ramenu + fen. cak smo i nas fen snimali kada idemo negde na odmor pa mu na isto dodje.
  (milan, 11. septembar 2022 11:53)

  # Link komentara

 6. Nije dete na navijanje pa da zaspe kad mi hocemo. Pustimo ga neka gleda u plafon i neka kmeci i kad se umori zaspe sam i spava ko top.
  (Mile, 11. septembar 2022 11:36)

  # Link komentara

 7. Ova tvrdnja je tačna. Mi bismo kad uspavamo decu uključivali aspirator. I danas to radimo. Taj zvuk zamaskira sve druge zvukove.
  (Jedna mama, 11. septembar 2022 11:15)

  # Link komentara

 8. Kad mi je ćerka bila beba, žena i ja smo mogli da je uspavamo samo ako upalimo usisivač. Sloboda Čačak kad krene da vrišti svi zaležu kao sa je sirena za vazdušnu opasnost, jedino moja ćerka spava kao top...
  (cisko, 11. septembar 2022 11:00)

  # Link komentara

 9. Uh kad se samo setim uspavljivanja. Neki od najsladjih momenata tokom dana. U mnooogome mi pomogao moj drugar fen za kosu. Imao je na kecu neko duboko umirujuce zujanje, da ni meni nije svejedno, a klinac zaspe za 3min.
  (radovanr, 11. septembar 2022 10:35)

  # Link komentara