Ko su surogat majke i da li će surogat majčinstvo ikada biti moguće u Srbiji?

Surogat majčinstvo je vid asistiranog roditeljstva, u kom surogat majka rađa dete za par koji iz mnogobrojnih zdravstvenih i drugih razloga ne može da se ostvari u ulozi roditelja.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. Nikad ne bih bila surogat nicijem detetu. Nema tih para. Priroda je odredila, ako doktori ne mogu da pomognu onda I ne treba forsirati. Usvajanje je mozda komplikovano, ali tako je kako je. Posvetiti se drugim aspektima zivota I tu naci ispunjenje. Zdravlje je krhka stvar I ne treba ga rizikovati bez potrebe, a pogotovo za nase ljude.
  (Nale, 11. oktobar 2022 04:02)

  # Link komentara

 2. @ prokletnica
  Ja bih mogla ali ne samo za pare, jer mi se telo rasturi od trudnoće. Nekome do koga mi je stalo (sestre, drugatice) bih mogla. Njeno je dete, nije moje, ja samo nosim, kao što bih nju nosila da ne može da hoda. Sve je to normalno.
  Razumem i ove koje bi to radile za pare, lepo dobije platu, učini nešto lepo i to je to.
  Nije to moje dete pa da ga dajem, nego tuđe, a koristili su moje telo da dete poraste do toga da može samostalno da bude u svetu.
  (Ana, 2. oktobar 2022 02:38)

  # Link komentara

 3. sa jedne strane, jako humano za par koji dete dobija. Sa druge strane, barem meni, jako surovo. Iako sam vec radjala, nikad ne bih mogla da budem surogat majka. Mogla bih da doniram organ, dam krv, ali da nosim dete i onda ga dam, osecala bih se kao da su mi iscupali srce. :(
  (prokletnica, 30. septembar 2022 15:59)

  # Link komentara

 4. Ovo je najbolje regulisano u SAD, pogledajte njihova resenja
  (Ana, 29. septembar 2022 18:43)

  # Link komentara

 5. Postoji niz problema i pitanja, poput ovih psiholoških i materijalnih, ali u nekom trenutku biće neophodno to zakonom regulisati i u Srbiji. U suštini treba država da uradi sve što može da pomogne parovima koji imaju problema da dobiju decu, pa tako i ovo da reguliše zakonski i da se sprovede u praksi. Srbiji nedostaju deca, tako da je i ovo nešto što može da poboljša situaciju. Ako uradimo to kako treba, možemo biti u tom segmentu napredniji od nekih zapadnih zemalja.
  (Black, 29. septembar 2022 17:58)

  # Link komentara

 6. Hitno što pre dozvoliti.
  15 godina se borimo uz 3 spontana, 5 vantelesnih i stotine lekarskih poseta i intervencija. U zemlji u kojoj svake godine izgubimo po gradić, pričamo da li treba? Mnoge zemlje dozvoljavaju ali mi nismo hteli tamo nego u svojoj zemlji i da nađemo surogat majku sa našim genima.
  Prepisati Američki ili recimo Holandski zakon koji sprečava zloupotrebu i hitno odobriti. I ovako mnogo naših ljudi ide preko da to rade...
  (objavite mi komentar!, 29. septembar 2022 17:03)

  # Link komentara