Reproduktivni materijal iz Španije za još deset vantelesnih oplodnji

Do sada su uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija potvrđene dve trudnoće. Iz Španije je proteklog vikenda uvezen reproduktivni materijal za vantelesnu oplodnju za deset parova i žena. Za isti postupak se preko portala e-Uprave do sada prijavilo oko 700 žena.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. Priče o čistim genima su prošli put dovele do svetskog rata. Ničiji geni nisu baš mnogo bitni. Evolutivno gledano ovako će bar neki srpski geni da opstanu malo duže.
  (prolaznica, 7. mart 2023 21:38)


  Ovo je tačno, ali ne u smislu u kojem to 'prolaznica' kaže. Jer geni nemaca i austrijanaca su prilično izmešani, dok su geni nas balkanaca prilično ujednačeni. To je verovatno i razlog zašto je Hitler toliko ludeo i paranoisao u vezi 'čistoće nemačke rase' jer genetski nemci su sve i svašta.

  U vezi nas, genetika je demantovala te priče da su ovde razne vojske sejale svašta. Radio sam sopstveno genetsko testiranje i ono potvrđuje moje dinarsko poreklo na osnovu porodičnog stabla koje je jedan moj rođak napravio sve do maltene 1800-te godine. Znate li koliko je to predaka ? Znate li sva ta često danas zaboravljena imena ? Kada se pogledam u ogledalo, ličim na svog dedu kog pamtim kao izuzetnog čoveka. I drago mi je što nisam neki mali španski mavarin. Znam ko sam, ponosan sam na svoje pretke i to nije nikakav fašizam, rasizam i slične švapske budalaštine. Poštujem svačije gene i svakog pojedinca kao jedinstvenu osobu, ali Balkan je kolevka evropske civilizacije i treba da se ponosimo našim korenima i čuvamo ih.
  (prođi me se prolaznice, 7. mart 2023 23:56)

  # Link komentara

 2. Jao opet isto. Šta će jadno dete sutra? Ništa, biće voljeno i željeno i možda srećnije nego da raste sa ocem alkoholičarom. Srbi imaju gena od Turaka i pola Balkana zbog svoje istorije i to je ok, sad odjednom ovo problem. Reći će žena da je bila na letovanju u Barseloni i upoznala Huana i šta joj selo može? Ili službeni put u Prag, London, Moskvu... Priče o čistim genima su prošli put dovele do svetskog rata. Ničiji geni nisu baš mnogo bitni. Evolutivno gledano ovako će bar neki srpski geni da opstanu malo duže.
  (prolaznica, 7. mart 2023 21:38)


  Naravno da svako dete zaslužuje da bude voljeno i sretno, za sve iole normalne ljude to se valjda podrazumeva. Ali ovde je navedeno par potpuno netačnih stvari. Prvo, genetika Slovena na Balkanu je veoma kompaktna i mali je procenat turskih i drugih gena. Dahije i begovi su većinom bili naši sunarodnici koji su primili islam, ali naš narod se tu prilično dobro držao i genetika to dokazuje. Iz našeg naroda su potekli Tesla, Milanković, Pupin, pre njih Nemanjići, pa toliki romejski carevi kao što su Justinijan, Konstantin i par desetina drugih, pa sve do Vinče i Lepenskog vira..

  Prolaznica bi gledala roditelje svog maltezera, ali kaže da su nebitni geni deteta. Prosudite sami da li je u pravu. Nepismeni seljak sa planine bi i te kako birao ovna za svoje ovce, ili bika za svoje krave, a njoj je genetika nebitna. Pa dobro, to govori više o njoj..
  (Otac troje sretne dece, usput inženjer, visok 195cm, crni pojas itd, 7. mart 2023 22:59)

  # Link komentara

 3. Nema ovde pa mora od donora iz spanije, eee srbijo ubice te kombinacija lopovluka medicinara i feministkinja...
  (si certo, 7. mart 2023 22:23)

  # Link komentara

 4. I opet se postavlja pitanje: zašto moramo da uvozimo reproduktivni materijal nepoznatog porekla? Zašto nema jajnih ćelija iz Srbije. Zašto se ne omogući ženama kod nas da doniraju jajne ćelije i na taj način zarade novac? Mora li baš sve da se uvozi.
  (only fools and horses, 7. mart 2023 19:08)


  Odlično pitanje ali svi znamo odgovor - ako se uvozi onda neko na tome može da zaradi. Biće uveženo ko zna šta i naravno najjeftinije, a prodato RFZO-u kao najskuplje. Nastavićemo, sada po prvi put sami, da zatiremo sopstvene gene i još ćemo plaćati za tu glupost.

  Zaista poštujem Žene i želim im sretan sutrašnji 8. mart. I pozivam ih da bojkotuju ovaj kretenizam i da nađu druge načine da postanu Majke. Ne trebaju nam ovde neki španski inkvizitori i genocidni konkvistadori.
  (Otac troje dece protiv ove gluposti, 7. mart 2023 22:05)

  # Link komentara

 5. Jao opet isto. Šta će jadno dete sutra? Ništa, biće voljeno i željeno i možda srećnije nego da raste sa ocem alkoholičarom. Srbi imaju gena od Turaka i pola Balkana zbog svoje istorije i to je ok, sad odjednom ovo problem. Reći će žena da je bila na letovanju u Barseloni i upoznala Huana i šta joj selo može? Ili službeni put u Prag, London, Moskvu... Priče o čistim genima su prošli put dovele do svetskog rata. Ničiji geni nisu baš mnogo bitni. Evolutivno gledano ovako će bar neki srpski geni da opstanu malo duže.
  (prolaznica, 7. mart 2023 21:38)

  # Link komentara

 6. Dolaze arapski geni, preko Španije u nebesku Serbiu.
  (billy_the_cat, 7. mart 2023 20:48)

  # Link komentara

 7. I opet se postavlja pitanje: zašto moramo da uvozimo reproduktivni materijal nepoznatog porekla? Zašto nema jajnih ćelija iz Srbije. Zašto se ne omogući ženama kod nas da doniraju jajne ćelije i na taj način zarade novac? Mora li baš sve da se uvozi.
  (only fools and horses, 7. mart 2023 19:08)

  # Link komentara

 8. Divno, super! Nek sve prodje kako treba za mame, a da se bebice se rode zdrave
  (ica, 07. mart 2023 14:29)

  Špančići naši maleni. Ukršteni geni su najbolji geni, a ovo je kao kinder jaje. Nikad ne znaš šta ćeš dobiti.
  (Pessimist, 7. mart 2023 17:44)

  # Link komentara

 9. ne znam samo kako sutra objasne toj deci doniranoj ko su oni zapravo. odakle je i koje je njihovo poreklo. razumem zelju za majcinstvom jer sam zena, ali nemam decu, ali zar ovde nije u pitanju i neka vrsta sebicnosti. zelim da postanem majka i bas me briga sta ce sutra to dete kada udje u fazu krize identiteta jer ne zna odakle potice i ko je zapravo jer nema prava da ikada sazna ko su mu pravi "roditelji", oni koji su ga donirali.
  (ana, 7. mart 2023 17:00)

  # Link komentara

 10. Divno, super! Nek sve prodje kako treba za mame, a da se bebice se rode zdrave
  (ica, 7. mart 2023 14:29)

  # Link komentara