Svaki put kad udarite dete vi ostavljate trajne posledice, evo i koje

Fizičko kažnjavanje je čest način na koji roditelji pokušavaju da uspostave autoritet nad svojom decom. Međutim, mnogi psiholozi tvrde da takav način vaspitavanja dece može da ostavi trajne posledice, a magazin Parent Circle je objasnio i koje.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. Kao roditelj, uverio sam se da su deca izuzetno pametna i od najranijeg doba koriste maksimalno sve ono sto im dozvoli. Bio sam sokiran koliko su u stanju da prepoznaju “slabost” roditelja i krenu u tom pravcu, da pre svega cine stetu sebi…
  Plac je njihovo oruzje koje koriste ukoliko procene da ce to doneti benefite. Balans autoriteta i ljubavi je tesko pronaci, ali jedino na taj naci se moze vaspitati normalno dete.
  (Straight Outta München, 18. septembar 2023 00:25)

  # Link komentara

 2. Sve zavisi od prirode deteta i situacije. Otrgne se i potrči na ulicu, pod kola?! Svakako, generalno ne treba tući ili ponižavati dete, zlatna reč i sistematsko disciplinovanje uz sopstveni primer treba da budu dovoljni. Ali nisu uvek… Postoji i guza, jednom uz uzdržavanje je najčešće dovoljno za ceo život
  (Profa, 17. septembar 2023 09:23)

  # Link komentara

 3. Netacno, bol je deo zivota! Sa 17 godina sam se tukao sa 40-togodisnjakom na basketu - pesnice, krv, posle smo bili nerazdvojni tandem, redovno cascavanje picem kada me vidi u gradu, a ja klinac dekintiran.Imao sam najsadrzajnije detinjstvo u istoriji,'ej - bejzbol i americki fudbal u socijalizmu, fliperi od daske, eksera, kanapa, stipaljki, zato se danas bavim kretivnim poslom - naukom,...tuce, batine od roditelja...Danas, kada hocu da zezam kevu, a roditelji su mi dali svu mogucu slobodu u detinjstvu i mladosti, ja je pitam kako je mogla da me tuce onakvog mrsavog i jadnog, ona pocne da place, ja da se smejem, grlim je i ljubim!
  (Stari basketas, 17. septembar 2023 07:50)

  # Link komentara

 4. @ Mirjana
  Ostavi trag i na dete. Sledeći put će još više da histeriše i ta histerija se razvija.
  (Vagica, 16. septembar 2023 17:08)

  # Link komentara

 5. imam cerku i sina. iz mog iskustva nisu me shvatali ozbiljno do nisu dobili po jedan samar, nikad ih posle nisam ni tukao ni samarao, taj jedan je dovoljan bio. samar sadrzi sve od bola do srama i od tada me dobro znaju kad sam ozbiljan i koja je granica, nema cak ni kaznjavanja. moje komsije imaju sina 6g, to je haos stalno ga nesto kaznjavaju i prete a mali sve gori, maltretira ostalu, decu ima izlive besa i histerije ,roditelja se ne boji ni sekunde ,smeje im se u facu. moji po pogledu znaju gde su a sve od te jedne jedine sljagice. mora se znati red da ne nastane haos.
  (genijalac, 16. septembar 2023 09:25)

  # Link komentara

 6. Od psihologa, pedagoga, zastitnika dece i inih strucnjaka me podilazi jeza. Rezultati njihovih saveta su dobro vidljivi - ubistva, droga, tuce, "izazovi" na mrezama ....
  (NS oldtajmer, 16. septembar 2023 08:36)

  # Link komentara

 7. Сваки пут кад дете хистерише из обести, то остави неизбрисив траг на родитеља, молим лепо
  (Mirjana, 15. septembar 2023 11:56)

  # Link komentara

 8. svakako treba izbegavati bilo kakav vid nasilja ali ako dete u jednom periodu zivota pocinje da se i pored rqzgovora s njim , savetovanja , posvecivanja vremena , pretvara u rasplaza , treba podici glas za oktavu ,dve , ili ga na kraju udariti po turu dok je jos mali i mozes da ga oblikujes kao coveka , kad dodje u pubertet kasno je za bilo kakvo intervenisanje i to je ono sto ljudi ne shvataju . vece ce mu posledice biti i mnogo ce gore u zivotu on sam proci ako se pretvori u kriminalca , lopova , idiota , nego ako ga roditelj udari par puta po turu . ali ovom drustvu trebaju jedinke koje su razvrstnici , idioti , poludebili jer od takvih se zaradjuje , ne od pametnog coveka .
  (ernesto ce, 15. septembar 2023 11:06)

  # Link komentara

 9. Ma važi.
  (alek, 15. septembar 2023 10:56)

  # Link komentara