Iskusne domaćice znaju: Zašto se kiseli kupus kvari?

Sezona je kiselog kupusa, a kako biste istinski uživali u njegovom ukusu, najvažnija stvar je da kupite najbolji kupus.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. Ko zna šta je osmoza taj zna kako se usoljava i kupus i meso. Kakvo pretakanje, pravite nauku od nečega što je prosto ,,ko kupus,, !
  (Sofercina, 7. decembar 2023 07:06)

  # Link komentara

 2. @juzni

  "...posebno ga koristiti kao lek sa sitno seckanim belim lukom preliven maslinovim uljem i zalivan sa domaćom radžom uz dobro društvo u dugim zimskim noćima..."

  Jbt, osjetio sam smrad preko aplikacije. Kakvo društvo možeš uz to imati, eventualno nekog brkatog JNA molera, što nema posla zimi, pa pije do ujutru. Možda neko žensko, ali onda sigurno brkato.

  Poz iz Tamnog
  (cosmo, 7. decembar 2023 05:42)

  # Link komentara

 3. Glavica kupusa u toku kiseljenja izgubi 30 % na težini. Provereno više puta.
  (Nihilista, 7. decembar 2023 00:00)

  # Link komentara

 4. Pre svega kao u pripremi bilo koje hrane i pića bitna je higijena.Pre stavljanja kupusa u kacu svaku glavicu detaljno pregedati i ponovo podsecati jer ako je ona juče ili prekjuče vađena sa njive već je došlo do oksidacije gde je ranije sečena.Dobro prati svaku glavicu pod pritiskom i pregledati gornje liske da nema nečistoća od zemlje koja se zavuče pod prvu ili drugu lisku a može biti i buđi i sve to odsecati i odbacivati.Uporedo ili predhodno se radi i pranje buradi koje su danas uglavnom plastična sa rastvorom sode bikarbone i limunske kiseline.Burad se posle toga najpre isperu toplom a na kraju i sa hladnom vodom pod jačim pritiskom.Zatim svaku celu glavicu odozgo presecati u koren u krstak nožem.Zatim ide ređanje glavica u bure.Na dno se stavi cela glavica a prema gore ide vrh gde je koren zarezan bukvalno u krst gde bi kasnije soljena voda mogla da prodire do dna glavice.Znači ide ređanje glavica i gleda se da budu maksimalno kolko je to moguće jedna uz drugu.Između celih glavica ubacivati unapred pripremljenih nekoliko polutki i četvrtki da bi se bure korisnije popunilo.Uporedo ili u napred se pripremi rastvor soli i vode koji se dobro razmuti,so ide 4% u odnosu na vodu,bilo bi veoma poželjno da je prirodna izvorska.Nalije se pripremljeni rastvor u burad preko glavica I ostaviti do 10% praznog prostora do vrha bureta.Glavice pritisnuti da budu nekoliko santimetara ispod rastvora,nikako da vire.Pritisak na glavice napraviti uz pomoć plastičnih kružnih rešetki kojih ima u prodaji,mada je kudikamo zdravije napraviti od pruća ili na primer od ogoljenih višnjevih grančica a preko njih staviti ogroman rečni kamen jer je čvrst i glaziran i ne kruni se.Ni u kom slučaju ne stavljati neke morske ili krečnjake kamenove jer se rastvaraju prilikom stvaranja rasola i zagađuju kupus.Dobra je i veoma je ekološka metoda sa staklenim balonima od 10l napunjeni sitnim kamenčićima.
  Kada se napuni bure kupusom prelije rastvorom vode i soli I pritisne jakim rečnim kamenom ili nekim drugim ekološkim predmetom zatvoriti bure plastičnim poklopcem ako ga ima u originalu a ako nema navući najlon ili neko jako platno i povezati oko bureta.U ovom primeru pripreme kiselog kupusa nema pretakanja,dolivanja vode,dosoljavanja,stavljanja rena,kukuruza...Stiže za 30 dana i traje 6 meseci.Staviti krajem Novembra nikako ranije jer je pretoplo.Koristiti ga za sarme i prokole a posebno ga koristiti kao lek sa sitno seckanim belim lukom preliven maslinovim uljem i zalivan sa domaćom radžom uz dobro društvo u dugim zimskim noćima.
  (južni, 6. decembar 2023 20:59)

  # Link komentara

 5. Vi koji se bakćete sa kiselim kupusom, da li je moguće odraditi laktofermentacuju sa morskom soli?
  (466453, 6. decembar 2023 19:17)

  # Link komentara

 6. Po struci, koren glavice se probode nižem u vidu krsta skoro do vrha glavice. tako rasol uđe odmah između listova.
  (Nihilista, 6. decembar 2023 19:07)

  # Link komentara

 7. Ne znam koliko će biti komentara sa savetima i ličnim iskustvima - ali će verovatno svako imati svoj najbolji recept. I koji će se međusobno razlikovati kao voda i rasol.
  (dzigi, 6. decembar 2023 18:36)

  # Link komentara

 8. Сачувај боже, какав винобран.Наши дедови су купус киселилили искључиво у дрвеним кацама, које су само за купус коришћене.Со и чиста вода, добро прутиснут тешким каменом који се не круни и то је све. Какво претакање, какво црево.Ми користимо нездраву амбалажу- пластичну бурад, која у додиру са сољу и разним киселинама ослобађају штетне материје, купус пун пестицида или чега још, вода хлорисана и очекујемо да се купус не уквари.Зато сипај винобране, конзервснсе и упропастимо једину здраву намирницу која природно ферментише и може заменити пробиотик.
  (Неко, 6. decembar 2023 18:25)

  # Link komentara

 9. Kakvi sve pametnjakovici u komentarima majko moja.
  Srpska posla, svi sve znaju, cak I kad je o kupusu rec
  (Zaciorski, 6. decembar 2023 18:09)

  # Link komentara

 10. Tzv. "srce" kupusa se ne vadi..to je najveća greška.. tako bar kažu tehnolozi...
  (Milorad, 6. decembar 2023 16:11)

  # Link komentara

 11. Nokakvo soljenje u koren, samo u čorbu, dobro izmešanu, i samo jedno pretakanje posle 2-3 nedelje. Nikad mi se kupus nije pokvario niti je bačen Kada stavljam novi, stari spakujem za sarme, operem bure i ispočetka.
  (Duško, 6. decembar 2023 15:32)

  # Link komentara

 12. Kvari se zato sto se lose priprema.Kupusu se ne vadi kočan, jer je to stablo kupusa, i on preko toga podesava koliko soli treba udje a koliko ne.Dakle stavite kupus kao sto stoji u basti, sa stablom na dole, prelite vodom i dodajte sol.I nikad nece da se pokvari.
  (Masinac, 6. decembar 2023 14:30)

  # Link komentara