Zdravlje žene

I lekari konačno priznali: Ovaj prirodni lek sprečava srčani i moždani udar

Petak, 30.10.2015.

10:30

Izvor: zdravlje-porodica

I lekari konaèno priznali: Ovaj prirodni lek spreèava srèani i moždani udar IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

prosto je

pre 8 godina

Ljudi, raspitajte se ko ima pravi med,ko ima najcistiji sa planina,suma ili primorja, nije to tako tesko.
bolje platiti pravi med 800-1000 nego secerleme za 400.
naposetku to je supstanca lek koja se jede polako i tegla traje prilicno.

Raoul Duke

pre 8 godina

Moj deda bio pcelar, i baba i on jeli meda, on umro od srčke sa 60. god, a ona od žučne kese.
(Milena, 30. oktobar 2015 21:04)

Pobeda

shonetip pčelar

pre 8 godina

Koristite med kao hranu da ga ne bi koristili kao lek. Davanje deci propalis on vam stimuliše hipofizu da luci hormon rasta. Pozdrav

A.

pre 8 godina

Mesec dana sam uzimao med sa cimetom. holesterol je otisao na 9 a triglicetidi na 6. Nemojte da ubijate ljude ako ne morate
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (billy, 30. oktobar 2015 12:34)

Važno je ne jesti 12 sati pre vađenja krvi. Znači, ako krv vadite u 7 ujutro, ne jesti ništa posle 19 sati prethodnog dana.

Kašičicu meda uzimam svako jutro u čaši mlake vode, više od 30 godina (pola svog života, pre toga često uz doručak, ali ne svakodnevno). Krvna slika odlična, iako živim u gradu, previše radim, a malo odmaram.

Verujem u "jabuka na dan, doktor iz kuće van", ali mogu da kažem i "kašičica meda na dan, doktor iz kuće van".
Cimet volim, ali ga jedem samo povremeno, u piti, na sutlijašu i sl..

Mile

pre 8 godina

Поштовани,
Никако не треба стављати мед у кључалу воду, јер се скоро сва његова лековита и хранљива својства на тај начин поништавају.
Ово што је написано у чланку није тачно. Али неће да шкоди ако искључиво дрвеном или пластичном кашичицом конзумирате мед. Метална није препоручљива јер долази до интеракције између меда и метала.

Kasper

pre 8 godina

Znam, zato i ne kupujem med vec par godina, ne znam vise koji je kvalitetan. Ako neko ima preporuku, molim da podeli.(Bu, 30. oktobar 2015 13:22)
Najbolji je med sa Homoljskih planina. Ali ne onaj sto se prodaje u prodavnicama zdrave hrane, jednom sam tako pogresila ni boja ni ukus ni konzistencija nije ista. Vidi oko Hrama ili na Tasu kad budu oni mali standovi, mislim da tu ima dobar med da se nadje. Meni dan uvek pocinje jednom kasicicom meda, mada napravila sam nesto za imunitet sa semenom koprive pa ponekad i tako. :)

tamo_daleko

pre 8 godina

Preterano koriscenje kasija cimeta (dovoljno je svega pola kafene kasike da prebacite dnevnu "dozvoljenu" dozu) moze da izazove trajno ostecenje jetre.Cejlonski cimet je skuplji i uglavnom se NE PRODAJE u obicnim trznim centrima za hranu.Mislim da su u Svedskoj ili Danskoj doneli i zakon koliko moze da se unese cimeta u kolace,koji su popularni u jednoj od tih Drzava.Najvise zbog dece,jer njima moze da naskodi i daleko manja doza.
Kumarin je otrov i nalazi se u cimetu,uglavnom kineske proizvodnje.U nekim istrazivanjima je pokazalo da je procenat kumarina cak i 4000% veci od dozvoljene doze.
Med,najbolji je sirovi (raw) koji nije imao dodir sa toplotom,sa vestackim secerom, koji pojedini proizvodjaci dodaju da bi dobili vecu kolicinu.Super kombinacija meda je sa uljem koje se koristi uglavnom u zemljama Bliskog Istoka.
Ulje se zove " Black seed oil" ili "Black Cumin Seed Oil" (Nigella Sativa,lat.) Isto je pozeljno popiti SAMO JEDNU kafenu kasikicu tog ulja,sa modem.Ima odvratan ukus,ali je lekovito,specijalno za bolove u kostima,zglobovima,za asmu,alergije...Velik OPREZ sa ullem,jer SNIZAVA krvni pritisak.Dovoljna je JEDNA kafena kasikica.(5 gr).Nas naziv-Ulje Crnog Kima.

shame boner

pre 8 godina

Kvalitetan med se raspoznaje tako sto uzmete teglicu i brzo je okrenete naopako (naravno zacepljenu). Na vrhu se mora pojaviti nesto kao oveci mjehur koji ubrzo nestane. Kod vecine teglica iz trgovina to se ne dogadja.

Logic

pre 8 godina

"... mešavina će izazvati smanjenje holesterola za 10% u roku od dva sata". Nije navedeno koliko traje to smanjenje. Jedna studija je pokazala da konzumiranje pasulja (nije bio prebranac, a ni onaj sa slaninom i suvim rebarcima) smanjuje holesterol za 7%, opet u roku od jednog ili dva sata. Ne postoji nikakva hrana koja će vas odmastiti iznutra izjedanput, pa makar čekali cela dva sata. Zato se i traži poseban režim ishrane i aktivnosti pre nekih laboratorijskih testova, da bi se dobila realna slika, a ne rezultati dejstva neke hrane.

Травар_КЕ

pre 8 godina

Ево и лијек који и није директно везан за чланак.
Ако имате проблема са леђима, набавите 4-5 ораха. Директно пред спавање, ставите орахе у џеп пиџаме са оне стране на којој вас леђа боле. И нећете вјеровати, ујутро кад се пробудите - леђа ће вас мучити исто као и прије третмана.

Kapetan Ahab

pre 8 godina

Da, možda kombinacija med+cimet deluje kako je opisano, ali gde u Srbiji da nađem med koji je stvarno prirodan med, odnosno potiče od neprskanih biljaka, a ne od industrijskog šećera, ili još gore, uopšte nije med nego obična prevara na bazi melase, kukuruznog sirupa ili ko zna čega drugog?!

Med je skup i zato je prevara sa medom toliko raširena da sam siguran da barem 80% od onoga što se po supermarketima prodaje kao "med" ne bi ni smelo da se prodaje pod tim imenom. Da, ali, ovo je Srbija, zemlja lukavih i snalažljivih. "Pčelara" i ostalih...

Pravi prirodan med se može nabaviti samo direktno kod pčelara, pa i to samo ako ga lično poznaješ i znaš da ne mulja, ili znaš da je nepošten ali uspeš da ga ubediš da ti proda od rezerve koju inače drži samo za sebe.

desperado

pre 8 godina

Udruženje pčelara je koliko-toliko sigurna adresa za prirodan med. Takođe i njihovi sajmovi koji se često održavaju po Bgd parkovima kada je lepo vreme. Kod njih je trenutno cena oko 800 - 1000 din/kg za livadski med. Sve jeftinije od toga je prevara. Kupovina u prodavnici je najčešće bacanje para.

Vana

pre 8 godina

Med sa Homolja je medju najboljima. Inace, med treba uzimati drvenom kasikom, tako se moze i proveriti da li je pravi, tako sto ubacite kasiku i podignete, ako se cedi u prekidima, onda nije dobar. Imam srecu da poznajem ljude koji se time bave i znam da je cist. Uzimam isto tako i iz jugoistocne Srbije, Vlasina i okolina, dole ne moze da bude los, cista je okolina i cost je narod koji se time bavi.

BoKi

pre 8 godina

Pa ponešto od ovoga je znači već u startu napola placebo... Med kada se stavi u ključalu vodu više nije med - izgubi svojstva.
Ne mogu da kažem - i placebo ima efekat (sve ide iz glave, uglavnom) ali ipak - bolje stavljajte u mlaku vodu.

max

pre 8 godina

Zar pre nekoliko dana niste pisali o izjavi čuvenog kardiohirurga koji je "priznao" da holesterol nema nikakve veze sa vaskularnim oboljenjima?
(ponekad nešto pamtim, 30. oktobar 2015 12:07)

holesterol koji se nalazi u namernicama kao sto su jaja meso nema veze sa kardio bolestima. holesterol u nasem organizmu ima

Bu

pre 8 godina

(Ertz, 30. oktobar 2015 11:06)

Znam, zato i ne kupujem med vec par godina, ne znam vise koji je kvalitetan. Ako neko ima preporuku, molim da podeli.

cirkon

pre 8 godina

Jednom sam pomešala dve ili tri kašičice cimeta sa medom i namazala na hleb. Želudac me je tako boleo da ga više ne probam niti stavljam bilo gde. Poznajem ljude koji ga obavezno stavljaju u kafu a dijabetičari su. kažu da im pomaže.

renegade87su

pre 8 godina

A gde su relevante citaije i studije koje dokazuju vase tvrdnje .Naslov je logicka greska iz autoriteta jer niste predstavili ni jedan drugi dokaz sem ove tvrdnje . OStatak teksta se moze svrstati u logicku gresku appeal to nature

ponekad nešto pamtim

pre 8 godina

Zar pre nekoliko dana niste pisali o izjavi čuvenog kardiohirurga koji je "priznao" da holesterol nema nikakve veze sa vaskularnim oboljenjima?

Boro

pre 8 godina

Kada sam bio mali moja majka ( udovica) je držala oko 10 godina desetak košnica ( nije mogla duže jer je držala stoku) ali su se tada ubijale one iz kojih se vadio med , bez lekova protiv varoe i bez prehrane šećerom , i to je bio božanstveni med i nikad više nisam jeo takav med i više ga nisam konzumirao.Nosio sam se mišlju da ja gajim pčele pošto imam mogućnosti, ali sam odustao jer se ovde toliko prskaju voćnjaci , komarci, suncokret , a i upotrebljavaju se lekovi i prehrana. Zato pošto imam tri manja voćnjaka gde ništa ne prskam sa starim sortama i nekim novim i tako raznim voćkama ( trešnje , višnje , smokve, kivi , orag, badem, grožđe , kruške jabuke , aronija , ribizla, i dr ) nadomestim isključenje meda.

Galeb

pre 8 godina

U preporuceni napitak isjediti i pola limuna. Pravi med se moze razlikovati od krivotvorina. Prirodne lijekove treba uzimati kao preventivu a ne kao terapiju jer su preslabi za terapiju i treba ih uzimati dugo da se postigne ucinak. Ne treba cekati bolest treba je sprijeciti. Zivi i zdravi bili svi sa b92 (i redakcija i komentatori). Ima puno dobrih ljudi ovdje.

max

pre 8 godina

samo je vrlo bitno da se koristi pravi cimet koji raste samo na Sri lanci. kod nas se uglavno prodaje kineski ili indonezanski cimet koji je u stvari neka vrsta zamene za cimet. pravi cimet se prodaje u prodavnicama zdrave hrane. mislim da se zove sun sri tree.. tako nesto

zbogom pameti

pre 8 godina

med godinama donosimo sa tasosa...ali ga nikad nismo brze konzumirali nego ove godine...to je med...cak i deca nece drugi kad im se ponudi..
med u pahuljice sa cimetom i lanom ili med u caj...ili sam....a cimet standardno u bundevaru...

Ertz

pre 8 godina

Toliko se govori o značaju meda i sve je to u redu. Medjutim, da li je poznato koliko je teško doći do takvog meda, osim ako imaš svoje pčele, znanje i ogroman trud? Boja, saće u tegli, pouzdan snabdevač, gustina i slični štosovi neće vam, ni blizu, obezbediti med lekovitih svojstava, bar ne u Srbiji.

sarlo

pre 8 godina

Zaboravili ste da napomenete da cimet mora biti cejlonski, jer ovaj što se prodaje u trgovinama je kasija cimet koji nije ni približno delotvoran (štaviše je štetan zbog visokog procenta kumarina koji je otrov).

Ertz

pre 8 godina

Toliko se govori o značaju meda i sve je to u redu. Medjutim, da li je poznato koliko je teško doći do takvog meda, osim ako imaš svoje pčele, znanje i ogroman trud? Boja, saće u tegli, pouzdan snabdevač, gustina i slični štosovi neće vam, ni blizu, obezbediti med lekovitih svojstava, bar ne u Srbiji.

ponekad nešto pamtim

pre 8 godina

Zar pre nekoliko dana niste pisali o izjavi čuvenog kardiohirurga koji je "priznao" da holesterol nema nikakve veze sa vaskularnim oboljenjima?

Boro

pre 8 godina

Kada sam bio mali moja majka ( udovica) je držala oko 10 godina desetak košnica ( nije mogla duže jer je držala stoku) ali su se tada ubijale one iz kojih se vadio med , bez lekova protiv varoe i bez prehrane šećerom , i to je bio božanstveni med i nikad više nisam jeo takav med i više ga nisam konzumirao.Nosio sam se mišlju da ja gajim pčele pošto imam mogućnosti, ali sam odustao jer se ovde toliko prskaju voćnjaci , komarci, suncokret , a i upotrebljavaju se lekovi i prehrana. Zato pošto imam tri manja voćnjaka gde ništa ne prskam sa starim sortama i nekim novim i tako raznim voćkama ( trešnje , višnje , smokve, kivi , orag, badem, grožđe , kruške jabuke , aronija , ribizla, i dr ) nadomestim isključenje meda.

Galeb

pre 8 godina

U preporuceni napitak isjediti i pola limuna. Pravi med se moze razlikovati od krivotvorina. Prirodne lijekove treba uzimati kao preventivu a ne kao terapiju jer su preslabi za terapiju i treba ih uzimati dugo da se postigne ucinak. Ne treba cekati bolest treba je sprijeciti. Zivi i zdravi bili svi sa b92 (i redakcija i komentatori). Ima puno dobrih ljudi ovdje.

renegade87su

pre 8 godina

A gde su relevante citaije i studije koje dokazuju vase tvrdnje .Naslov je logicka greska iz autoriteta jer niste predstavili ni jedan drugi dokaz sem ove tvrdnje . OStatak teksta se moze svrstati u logicku gresku appeal to nature

sarlo

pre 8 godina

Zaboravili ste da napomenete da cimet mora biti cejlonski, jer ovaj što se prodaje u trgovinama je kasija cimet koji nije ni približno delotvoran (štaviše je štetan zbog visokog procenta kumarina koji je otrov).

max

pre 8 godina

samo je vrlo bitno da se koristi pravi cimet koji raste samo na Sri lanci. kod nas se uglavno prodaje kineski ili indonezanski cimet koji je u stvari neka vrsta zamene za cimet. pravi cimet se prodaje u prodavnicama zdrave hrane. mislim da se zove sun sri tree.. tako nesto

max

pre 8 godina

Zar pre nekoliko dana niste pisali o izjavi čuvenog kardiohirurga koji je "priznao" da holesterol nema nikakve veze sa vaskularnim oboljenjima?
(ponekad nešto pamtim, 30. oktobar 2015 12:07)

holesterol koji se nalazi u namernicama kao sto su jaja meso nema veze sa kardio bolestima. holesterol u nasem organizmu ima

zbogom pameti

pre 8 godina

med godinama donosimo sa tasosa...ali ga nikad nismo brze konzumirali nego ove godine...to je med...cak i deca nece drugi kad im se ponudi..
med u pahuljice sa cimetom i lanom ili med u caj...ili sam....a cimet standardno u bundevaru...

cirkon

pre 8 godina

Jednom sam pomešala dve ili tri kašičice cimeta sa medom i namazala na hleb. Želudac me je tako boleo da ga više ne probam niti stavljam bilo gde. Poznajem ljude koji ga obavezno stavljaju u kafu a dijabetičari su. kažu da im pomaže.

Bu

pre 8 godina

(Ertz, 30. oktobar 2015 11:06)

Znam, zato i ne kupujem med vec par godina, ne znam vise koji je kvalitetan. Ako neko ima preporuku, molim da podeli.

Травар_КЕ

pre 8 godina

Ево и лијек који и није директно везан за чланак.
Ако имате проблема са леђима, набавите 4-5 ораха. Директно пред спавање, ставите орахе у џеп пиџаме са оне стране на којој вас леђа боле. И нећете вјеровати, ујутро кад се пробудите - леђа ће вас мучити исто као и прије третмана.

A.

pre 8 godina

Mesec dana sam uzimao med sa cimetom. holesterol je otisao na 9 a triglicetidi na 6. Nemojte da ubijate ljude ako ne morate
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (billy, 30. oktobar 2015 12:34)

Važno je ne jesti 12 sati pre vađenja krvi. Znači, ako krv vadite u 7 ujutro, ne jesti ništa posle 19 sati prethodnog dana.

Kašičicu meda uzimam svako jutro u čaši mlake vode, više od 30 godina (pola svog života, pre toga često uz doručak, ali ne svakodnevno). Krvna slika odlična, iako živim u gradu, previše radim, a malo odmaram.

Verujem u "jabuka na dan, doktor iz kuće van", ali mogu da kažem i "kašičica meda na dan, doktor iz kuće van".
Cimet volim, ali ga jedem samo povremeno, u piti, na sutlijašu i sl..

Mile

pre 8 godina

Поштовани,
Никако не треба стављати мед у кључалу воду, јер се скоро сва његова лековита и хранљива својства на тај начин поништавају.
Ово што је написано у чланку није тачно. Али неће да шкоди ако искључиво дрвеном или пластичном кашичицом конзумирате мед. Метална није препоручљива јер долази до интеракције између меда и метала.

shonetip pčelar

pre 8 godina

Koristite med kao hranu da ga ne bi koristili kao lek. Davanje deci propalis on vam stimuliše hipofizu da luci hormon rasta. Pozdrav

tamo_daleko

pre 8 godina

Preterano koriscenje kasija cimeta (dovoljno je svega pola kafene kasike da prebacite dnevnu "dozvoljenu" dozu) moze da izazove trajno ostecenje jetre.Cejlonski cimet je skuplji i uglavnom se NE PRODAJE u obicnim trznim centrima za hranu.Mislim da su u Svedskoj ili Danskoj doneli i zakon koliko moze da se unese cimeta u kolace,koji su popularni u jednoj od tih Drzava.Najvise zbog dece,jer njima moze da naskodi i daleko manja doza.
Kumarin je otrov i nalazi se u cimetu,uglavnom kineske proizvodnje.U nekim istrazivanjima je pokazalo da je procenat kumarina cak i 4000% veci od dozvoljene doze.
Med,najbolji je sirovi (raw) koji nije imao dodir sa toplotom,sa vestackim secerom, koji pojedini proizvodjaci dodaju da bi dobili vecu kolicinu.Super kombinacija meda je sa uljem koje se koristi uglavnom u zemljama Bliskog Istoka.
Ulje se zove " Black seed oil" ili "Black Cumin Seed Oil" (Nigella Sativa,lat.) Isto je pozeljno popiti SAMO JEDNU kafenu kasikicu tog ulja,sa modem.Ima odvratan ukus,ali je lekovito,specijalno za bolove u kostima,zglobovima,za asmu,alergije...Velik OPREZ sa ullem,jer SNIZAVA krvni pritisak.Dovoljna je JEDNA kafena kasikica.(5 gr).Nas naziv-Ulje Crnog Kima.

desperado

pre 8 godina

Udruženje pčelara je koliko-toliko sigurna adresa za prirodan med. Takođe i njihovi sajmovi koji se često održavaju po Bgd parkovima kada je lepo vreme. Kod njih je trenutno cena oko 800 - 1000 din/kg za livadski med. Sve jeftinije od toga je prevara. Kupovina u prodavnici je najčešće bacanje para.

BoKi

pre 8 godina

Pa ponešto od ovoga je znači već u startu napola placebo... Med kada se stavi u ključalu vodu više nije med - izgubi svojstva.
Ne mogu da kažem - i placebo ima efekat (sve ide iz glave, uglavnom) ali ipak - bolje stavljajte u mlaku vodu.

Kapetan Ahab

pre 8 godina

Da, možda kombinacija med+cimet deluje kako je opisano, ali gde u Srbiji da nađem med koji je stvarno prirodan med, odnosno potiče od neprskanih biljaka, a ne od industrijskog šećera, ili još gore, uopšte nije med nego obična prevara na bazi melase, kukuruznog sirupa ili ko zna čega drugog?!

Med je skup i zato je prevara sa medom toliko raširena da sam siguran da barem 80% od onoga što se po supermarketima prodaje kao "med" ne bi ni smelo da se prodaje pod tim imenom. Da, ali, ovo je Srbija, zemlja lukavih i snalažljivih. "Pčelara" i ostalih...

Pravi prirodan med se može nabaviti samo direktno kod pčelara, pa i to samo ako ga lično poznaješ i znaš da ne mulja, ili znaš da je nepošten ali uspeš da ga ubediš da ti proda od rezerve koju inače drži samo za sebe.

Logic

pre 8 godina

"... mešavina će izazvati smanjenje holesterola za 10% u roku od dva sata". Nije navedeno koliko traje to smanjenje. Jedna studija je pokazala da konzumiranje pasulja (nije bio prebranac, a ni onaj sa slaninom i suvim rebarcima) smanjuje holesterol za 7%, opet u roku od jednog ili dva sata. Ne postoji nikakva hrana koja će vas odmastiti iznutra izjedanput, pa makar čekali cela dva sata. Zato se i traži poseban režim ishrane i aktivnosti pre nekih laboratorijskih testova, da bi se dobila realna slika, a ne rezultati dejstva neke hrane.

shame boner

pre 8 godina

Kvalitetan med se raspoznaje tako sto uzmete teglicu i brzo je okrenete naopako (naravno zacepljenu). Na vrhu se mora pojaviti nesto kao oveci mjehur koji ubrzo nestane. Kod vecine teglica iz trgovina to se ne dogadja.

Vana

pre 8 godina

Med sa Homolja je medju najboljima. Inace, med treba uzimati drvenom kasikom, tako se moze i proveriti da li je pravi, tako sto ubacite kasiku i podignete, ako se cedi u prekidima, onda nije dobar. Imam srecu da poznajem ljude koji se time bave i znam da je cist. Uzimam isto tako i iz jugoistocne Srbije, Vlasina i okolina, dole ne moze da bude los, cista je okolina i cost je narod koji se time bavi.

Kasper

pre 8 godina

Znam, zato i ne kupujem med vec par godina, ne znam vise koji je kvalitetan. Ako neko ima preporuku, molim da podeli.(Bu, 30. oktobar 2015 13:22)
Najbolji je med sa Homoljskih planina. Ali ne onaj sto se prodaje u prodavnicama zdrave hrane, jednom sam tako pogresila ni boja ni ukus ni konzistencija nije ista. Vidi oko Hrama ili na Tasu kad budu oni mali standovi, mislim da tu ima dobar med da se nadje. Meni dan uvek pocinje jednom kasicicom meda, mada napravila sam nesto za imunitet sa semenom koprive pa ponekad i tako. :)

Raoul Duke

pre 8 godina

Moj deda bio pcelar, i baba i on jeli meda, on umro od srčke sa 60. god, a ona od žučne kese.
(Milena, 30. oktobar 2015 21:04)

Pobeda

prosto je

pre 8 godina

Ljudi, raspitajte se ko ima pravi med,ko ima najcistiji sa planina,suma ili primorja, nije to tako tesko.
bolje platiti pravi med 800-1000 nego secerleme za 400.
naposetku to je supstanca lek koja se jede polako i tegla traje prilicno.

renegade87su

pre 8 godina

A gde su relevante citaije i studije koje dokazuju vase tvrdnje .Naslov je logicka greska iz autoriteta jer niste predstavili ni jedan drugi dokaz sem ove tvrdnje . OStatak teksta se moze svrstati u logicku gresku appeal to nature

Ertz

pre 8 godina

Toliko se govori o značaju meda i sve je to u redu. Medjutim, da li je poznato koliko je teško doći do takvog meda, osim ako imaš svoje pčele, znanje i ogroman trud? Boja, saće u tegli, pouzdan snabdevač, gustina i slični štosovi neće vam, ni blizu, obezbediti med lekovitih svojstava, bar ne u Srbiji.

sarlo

pre 8 godina

Zaboravili ste da napomenete da cimet mora biti cejlonski, jer ovaj što se prodaje u trgovinama je kasija cimet koji nije ni približno delotvoran (štaviše je štetan zbog visokog procenta kumarina koji je otrov).

zbogom pameti

pre 8 godina

med godinama donosimo sa tasosa...ali ga nikad nismo brze konzumirali nego ove godine...to je med...cak i deca nece drugi kad im se ponudi..
med u pahuljice sa cimetom i lanom ili med u caj...ili sam....a cimet standardno u bundevaru...

max

pre 8 godina

Zar pre nekoliko dana niste pisali o izjavi čuvenog kardiohirurga koji je "priznao" da holesterol nema nikakve veze sa vaskularnim oboljenjima?
(ponekad nešto pamtim, 30. oktobar 2015 12:07)

holesterol koji se nalazi u namernicama kao sto su jaja meso nema veze sa kardio bolestima. holesterol u nasem organizmu ima

ponekad nešto pamtim

pre 8 godina

Zar pre nekoliko dana niste pisali o izjavi čuvenog kardiohirurga koji je "priznao" da holesterol nema nikakve veze sa vaskularnim oboljenjima?

cirkon

pre 8 godina

Jednom sam pomešala dve ili tri kašičice cimeta sa medom i namazala na hleb. Želudac me je tako boleo da ga više ne probam niti stavljam bilo gde. Poznajem ljude koji ga obavezno stavljaju u kafu a dijabetičari su. kažu da im pomaže.

Boro

pre 8 godina

Kada sam bio mali moja majka ( udovica) je držala oko 10 godina desetak košnica ( nije mogla duže jer je držala stoku) ali su se tada ubijale one iz kojih se vadio med , bez lekova protiv varoe i bez prehrane šećerom , i to je bio božanstveni med i nikad više nisam jeo takav med i više ga nisam konzumirao.Nosio sam se mišlju da ja gajim pčele pošto imam mogućnosti, ali sam odustao jer se ovde toliko prskaju voćnjaci , komarci, suncokret , a i upotrebljavaju se lekovi i prehrana. Zato pošto imam tri manja voćnjaka gde ništa ne prskam sa starim sortama i nekim novim i tako raznim voćkama ( trešnje , višnje , smokve, kivi , orag, badem, grožđe , kruške jabuke , aronija , ribizla, i dr ) nadomestim isključenje meda.

max

pre 8 godina

samo je vrlo bitno da se koristi pravi cimet koji raste samo na Sri lanci. kod nas se uglavno prodaje kineski ili indonezanski cimet koji je u stvari neka vrsta zamene za cimet. pravi cimet se prodaje u prodavnicama zdrave hrane. mislim da se zove sun sri tree.. tako nesto

Bu

pre 8 godina

(Ertz, 30. oktobar 2015 11:06)

Znam, zato i ne kupujem med vec par godina, ne znam vise koji je kvalitetan. Ako neko ima preporuku, molim da podeli.

Vana

pre 8 godina

Med sa Homolja je medju najboljima. Inace, med treba uzimati drvenom kasikom, tako se moze i proveriti da li je pravi, tako sto ubacite kasiku i podignete, ako se cedi u prekidima, onda nije dobar. Imam srecu da poznajem ljude koji se time bave i znam da je cist. Uzimam isto tako i iz jugoistocne Srbije, Vlasina i okolina, dole ne moze da bude los, cista je okolina i cost je narod koji se time bavi.

Kasper

pre 8 godina

Znam, zato i ne kupujem med vec par godina, ne znam vise koji je kvalitetan. Ako neko ima preporuku, molim da podeli.(Bu, 30. oktobar 2015 13:22)
Najbolji je med sa Homoljskih planina. Ali ne onaj sto se prodaje u prodavnicama zdrave hrane, jednom sam tako pogresila ni boja ni ukus ni konzistencija nije ista. Vidi oko Hrama ili na Tasu kad budu oni mali standovi, mislim da tu ima dobar med da se nadje. Meni dan uvek pocinje jednom kasicicom meda, mada napravila sam nesto za imunitet sa semenom koprive pa ponekad i tako. :)

Mile

pre 8 godina

Поштовани,
Никако не треба стављати мед у кључалу воду, јер се скоро сва његова лековита и хранљива својства на тај начин поништавају.
Ово што је написано у чланку није тачно. Али неће да шкоди ако искључиво дрвеном или пластичном кашичицом конзумирате мед. Метална није препоручљива јер долази до интеракције између меда и метала.

Galeb

pre 8 godina

U preporuceni napitak isjediti i pola limuna. Pravi med se moze razlikovati od krivotvorina. Prirodne lijekove treba uzimati kao preventivu a ne kao terapiju jer su preslabi za terapiju i treba ih uzimati dugo da se postigne ucinak. Ne treba cekati bolest treba je sprijeciti. Zivi i zdravi bili svi sa b92 (i redakcija i komentatori). Ima puno dobrih ljudi ovdje.

Травар_КЕ

pre 8 godina

Ево и лијек који и није директно везан за чланак.
Ако имате проблема са леђима, набавите 4-5 ораха. Директно пред спавање, ставите орахе у џеп пиџаме са оне стране на којој вас леђа боле. И нећете вјеровати, ујутро кад се пробудите - леђа ће вас мучити исто као и прије третмана.

tamo_daleko

pre 8 godina

Preterano koriscenje kasija cimeta (dovoljno je svega pola kafene kasike da prebacite dnevnu "dozvoljenu" dozu) moze da izazove trajno ostecenje jetre.Cejlonski cimet je skuplji i uglavnom se NE PRODAJE u obicnim trznim centrima za hranu.Mislim da su u Svedskoj ili Danskoj doneli i zakon koliko moze da se unese cimeta u kolace,koji su popularni u jednoj od tih Drzava.Najvise zbog dece,jer njima moze da naskodi i daleko manja doza.
Kumarin je otrov i nalazi se u cimetu,uglavnom kineske proizvodnje.U nekim istrazivanjima je pokazalo da je procenat kumarina cak i 4000% veci od dozvoljene doze.
Med,najbolji je sirovi (raw) koji nije imao dodir sa toplotom,sa vestackim secerom, koji pojedini proizvodjaci dodaju da bi dobili vecu kolicinu.Super kombinacija meda je sa uljem koje se koristi uglavnom u zemljama Bliskog Istoka.
Ulje se zove " Black seed oil" ili "Black Cumin Seed Oil" (Nigella Sativa,lat.) Isto je pozeljno popiti SAMO JEDNU kafenu kasikicu tog ulja,sa modem.Ima odvratan ukus,ali je lekovito,specijalno za bolove u kostima,zglobovima,za asmu,alergije...Velik OPREZ sa ullem,jer SNIZAVA krvni pritisak.Dovoljna je JEDNA kafena kasikica.(5 gr).Nas naziv-Ulje Crnog Kima.

desperado

pre 8 godina

Udruženje pčelara je koliko-toliko sigurna adresa za prirodan med. Takođe i njihovi sajmovi koji se često održavaju po Bgd parkovima kada je lepo vreme. Kod njih je trenutno cena oko 800 - 1000 din/kg za livadski med. Sve jeftinije od toga je prevara. Kupovina u prodavnici je najčešće bacanje para.

shonetip pčelar

pre 8 godina

Koristite med kao hranu da ga ne bi koristili kao lek. Davanje deci propalis on vam stimuliše hipofizu da luci hormon rasta. Pozdrav

Kapetan Ahab

pre 8 godina

Da, možda kombinacija med+cimet deluje kako je opisano, ali gde u Srbiji da nađem med koji je stvarno prirodan med, odnosno potiče od neprskanih biljaka, a ne od industrijskog šećera, ili još gore, uopšte nije med nego obična prevara na bazi melase, kukuruznog sirupa ili ko zna čega drugog?!

Med je skup i zato je prevara sa medom toliko raširena da sam siguran da barem 80% od onoga što se po supermarketima prodaje kao "med" ne bi ni smelo da se prodaje pod tim imenom. Da, ali, ovo je Srbija, zemlja lukavih i snalažljivih. "Pčelara" i ostalih...

Pravi prirodan med se može nabaviti samo direktno kod pčelara, pa i to samo ako ga lično poznaješ i znaš da ne mulja, ili znaš da je nepošten ali uspeš da ga ubediš da ti proda od rezerve koju inače drži samo za sebe.

Logic

pre 8 godina

"... mešavina će izazvati smanjenje holesterola za 10% u roku od dva sata". Nije navedeno koliko traje to smanjenje. Jedna studija je pokazala da konzumiranje pasulja (nije bio prebranac, a ni onaj sa slaninom i suvim rebarcima) smanjuje holesterol za 7%, opet u roku od jednog ili dva sata. Ne postoji nikakva hrana koja će vas odmastiti iznutra izjedanput, pa makar čekali cela dva sata. Zato se i traži poseban režim ishrane i aktivnosti pre nekih laboratorijskih testova, da bi se dobila realna slika, a ne rezultati dejstva neke hrane.

shame boner

pre 8 godina

Kvalitetan med se raspoznaje tako sto uzmete teglicu i brzo je okrenete naopako (naravno zacepljenu). Na vrhu se mora pojaviti nesto kao oveci mjehur koji ubrzo nestane. Kod vecine teglica iz trgovina to se ne dogadja.

A.

pre 8 godina

Mesec dana sam uzimao med sa cimetom. holesterol je otisao na 9 a triglicetidi na 6. Nemojte da ubijate ljude ako ne morate
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (billy, 30. oktobar 2015 12:34)

Važno je ne jesti 12 sati pre vađenja krvi. Znači, ako krv vadite u 7 ujutro, ne jesti ništa posle 19 sati prethodnog dana.

Kašičicu meda uzimam svako jutro u čaši mlake vode, više od 30 godina (pola svog života, pre toga često uz doručak, ali ne svakodnevno). Krvna slika odlična, iako živim u gradu, previše radim, a malo odmaram.

Verujem u "jabuka na dan, doktor iz kuće van", ali mogu da kažem i "kašičica meda na dan, doktor iz kuće van".
Cimet volim, ali ga jedem samo povremeno, u piti, na sutlijašu i sl..

BoKi

pre 8 godina

Pa ponešto od ovoga je znači već u startu napola placebo... Med kada se stavi u ključalu vodu više nije med - izgubi svojstva.
Ne mogu da kažem - i placebo ima efekat (sve ide iz glave, uglavnom) ali ipak - bolje stavljajte u mlaku vodu.

Raoul Duke

pre 8 godina

Moj deda bio pcelar, i baba i on jeli meda, on umro od srčke sa 60. god, a ona od žučne kese.
(Milena, 30. oktobar 2015 21:04)

Pobeda

prosto je

pre 8 godina

Ljudi, raspitajte se ko ima pravi med,ko ima najcistiji sa planina,suma ili primorja, nije to tako tesko.
bolje platiti pravi med 800-1000 nego secerleme za 400.
naposetku to je supstanca lek koja se jede polako i tegla traje prilicno.