Komentar Ele Dvornik na jednu roditeljsku odluku izazvao opštu raspravu na internetu

Nedelja, 30.10.2016.

16:10

Izvor: Super žena

Komentar Ele Dvornik na jednu roditeljsku odluku izazvao opštu raspravu na internetu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Ja

pre 7 godina

neko tamo

Hajde ti ne lupetaj mnogo! Ako je neko vernik, normalno je da ce krstiti dete i da ce ga od malih nogu vaspitavati u duhu vere i to je njegovo roditeljsko pravo. Nece sigurno tebe pitati kako ce da vaspitava svoje dete, niti si ti pozvana da nekom nesto u tom smislu zabranjujes!

konzerva

pre 7 godina

Ne razumem komentare da je bušenje ušiju seljački. Danas skoro svi imaju probušene uši. Za bebe jeste potpuno nepopularno, prvo zbog uzrasta i mogućih bolova ili komplikacija a drugo jer to nije njihov izbor. Inače uvek su mi smešne bebe koje imaju minđušice, ma kako male. Nekako ne pristaje.

ejpril

pre 7 godina

Podrazumeva se da ce imati probusene usi svakako
(SamsungLove, 31. oktobar 2016 06:39)

Zašto? Ne nosim minđuše jedno deset godina, nosim rupe! Podrazumeva se da moram da nosim vrstu nakita koja mi se ne dopada?
Ako tako gledamo, možeš da kažeš i "podrazumeva se da će se šminkati svakako", pa aj da joj istetoviramo obrvice dok je mala.

bla

pre 7 godina

Zanimljivo je kako je prihvatljivo bebi probusiti usi i nabiti zlatne mindjuse, a kad ta beba posle u tinejdz danima trazi da probusi jos jednu rupicu pored te, eee onda je to zabranjeno, seljacki, narkomanski (najrazniji izrazi).

Isto, ne vidim nijedan jedini razlog da beba nosi nakit. Gde se to ona spremila da ide? Treba da pokaze svetu poklon od kuma, sta? Prvo, uopste to kupovanje zlata detetu, koje neće nositi, a kad bi moglo da nosi onda mu je malo.

I sto neko vec rece, kad odvedes bebu od par meseci da joj nabijaju igle u usi i provlace alke jer je tebi slaaatko i simpaticno-to nije varvarski. Kad ja s 26 odem svojom voljom da probusim neki drugi deo tela ili se istetoviram-e to jeste varvarski.

Hidrocefalus

pre 7 godina

Legendarni Chuck Berry u biografskom dokumentarcu objasnjava kako je njegova baba rodjena slepa a progledala u 9. godini kada su joj izbusili usi za mindjuse. Mislite o tome. Usi su prepune akupunkturnih tacaka. Ne treba kusati srecu.

doc sportello

pre 7 godina

Zabraniti i kaznjavati takvo ponasanje roditelja, i zatvoriti radnje u kojima vrse te usluge nad bebama, todlerima i decom do xy godina.
Dzabe je pricati nekim ljudima, jednostavno nema svrhe...
Slazem se sa komentarom da je ovo jedan od pokazatelja nize klase i slabijeg koriscenja sivih celija.
+ za malu Dvornikovu

SamsungLove

pre 7 godina

Pa gluposti, u potpunosti se slazem sa @Celle
Licno sam imala probusene usi kad sam bila beba, a kasnije, u tinejdzerskom dobu sam odlucila da probusim jos jednu rupicu, kako bih imala dve mindjuse u jednom uvetu. To je bilo toliko bolno iskustvo, da sam zazalila sto mi je to palo na pamet. Mesecima sam imala problem i konstantno mi se pravila rana. Zato sam zahvalna mojima sto su mi probusili usi kad sam bila jako mala, tako da se toga ne secam. Bolje ih je postedeti bola. A kad su mali, to brzo prodje. Ne vidim zasto bi ijedna devojcica/zena zamerila roditeljima na tako necemu. Podrazumeva se da ce imati probusene usi svakako, bolje je to uraditi sto pre.

majstor

pre 7 godina

@Celle
nisam gori komentar procitao odavno... probusila si detetu usi sa 1 godinom kako joj to ne bi ostalo u secanju? znaci, mozemo je zigosemo, bijemo decu i zlostavljamo ih dok ne napune 2-3 godine posto se nece secati ?

osim neke "tradicije" ja ne kapiram zasto busiti usi deci? Kad bude dete htelo mindjuse neka se samo javi da hoce da busi usi... Kad vidim za neke stvari kako ide ovo drustvo ne bi me cudilo da pocnu deci da prave vestacke nokte, trepavice, tetovaze...

CATAPA

pre 7 godina

Bušenje ušiju, inače vrlo primitivan, divljački običaj, treba posmatrati kao mentalnu vakcinaciju, inicijaciju u svet odraslih i infantilnih.
Laž je da deca to ne žele, naprotiv deca žure da uđu u svet odraslih debila, a tek kada odrastu (ako ikad zaista odrastu) shvate koliko je to bilo glupo koliko god neminovno. Deca su racionalna stvorenja, mi nismo. Deca žele da imitiraju izgled starijih jer racionalno uviđaju da je ta "odraslost" jedino čime odrasli argumentuju svoja veća prava.
Odrastanje je proces supstitucije inteligencije kolektivnim ritualima i traumama nastalim tokom te metamorfoze.

neko tamo

pre 7 godina

da li je u redu krstiti bebe? p.s deca mi nemaju probušene uši, nepraktično je, meni lično nije ni lepo, bolno, potencijalno opasno i bez bebinog pristanka. a krštenje? moje mišljenje je da je i to pogrešno. kada odrastu, sazreju i shvate ko su i šta su, neka se Krste, buše, boje i farbaju, po želji. ne kažem da ću se složiti sa izborom, ali, realno, ako je to izbor zrelog i odgovornog čoveka, nije ni bitno šta ja volim

Tasmanijski djavo

pre 7 godina

Meni su roditelji probusili ne secam se kad, verovatno oko prvog rodjendana a ja sam kasnije kao tinejdzer dodala jos dve rupice i nosila neko vreme mindjuse na jedno uvo tri i na drugo jednu. Ppsle sam skinula te dve i u medjuvremenu su mi zarasle rupice. Sad bih opet da imam tri mindjuse na uvo al ne smem da busim, dobila fobiju. Tako da sam im zahvalna za ove dve osnovne jer kakva sam kukavica nikad se sama ponovo ne bih usudila, najezim se pri pomisli na busenje. Zato bolje dok je malo, zaboravi brzo a ako mu se kasnije ne svidi skine mindjuse a rupice se i ne vide a i zarastu vremenom.

liling

pre 7 godina

To bušenje tela je varvarski običaj, moje mišljenje je, da bi dete trebalo da odluči samo kada poraste da li želi da probuši uši. Moj sin je hteo još dok nije bio punoletan, da stavi pirsing na obrvu, da probuši jedno uho, nisam mu dozvolila. Rekla sam mu da može, kada završi gimnaziju. Kada je postao punoletan, više to nije želeo.

kaca

pre 7 godina

Deci treba busiti usi kad to ona sama budu zelela i ako budu zelela. Tako su mislili i moji roditelji, ali mi je baba jednom prilikom izbusila usi sama, iglom i svilenim koncem. Trauma! Al “devojcica treba da ima izbusene usi”. I nerviraju me nasi dvostrani arsini. To je ok i treba, a kad sam se tetovirala sopstvenom odlukom to je bilo strasno, sta ce mi to...

mama

pre 7 godina

Nasa malena je za prvi rodjendan dobila male mindjuse,ali smo se plasili da ce da ih dira i cekali smo da malo poraste! Imala je nesto vise od dve godine kada smo probusili usi,to je bilo veoma stresno iskustvo za sve nas,strasno! Savet roditeljima je da ako zele da buse usi deci da to urade do su bas mala!Najbolje je pustiti dete da odraste i da samo odluci da li zeli da probusi usi!

Dora explorer

pre 7 godina

Probusila! Sa godinu dana,malo je zaplakala i to je to. Pa ja sam busila vise puta usi i nije istina da boli puno. Zaboli trenutno i to je to. Neka skine ako bude htela kada poraste. Ne znam nijednu zenu/devojku kojoj su probusene usi a da se ljuti na roditelje jer su to uradili kad su bili mala deca,cak naprotiv-zahvalni su im.
Oko svega se danas pravi fama.
Postovanje za Elu Dvornik ali busenje usiju je verovatno sitnica pored libararnosti koju su njeni roditelji imali.

Ceca

pre 7 godina

Apsolutno se slažem sa njom! Odluka je na detetu jer ipak je to njegovo telo. Bez obzira što ga je roditelj napravio, nema pravo da ga unakažava. Moja mama je meni probušila uši kad sam imala samo tri meseca i to joj je verovatno najveća greška. Ja minđuše ne nosim jer su mi uši preosetljive čak i na plemenite metale. I tako sad imam dve rupe...koje ničemu ne služe.

Enka

pre 7 godina

Seljakluk obicni. Cemu to uopste? To je kao da bebu sminkas i sredjujes kao odraslu osobu. Totalno neprikladno sve dok sami ne pozele nekad u osnovnoj skoli.

Celle

pre 7 godina

Ja sam svojoj bebi probusila usi sa godinu dana, sve je proslo u redu, za 2 min se smirila, cak sad i sama vrti mindjusice, navikla se odlicno.Uradila sam to jer su meni probusili usi tek sa 10 godina, jedno uho sam dozvolila da se probusi a drugo tek za par sedmica i boljelo me je. Iz tog razloga sam se odlucila da joj ranije probusim usi, bar da je postedim tog sjecanja. P.S. Neka svako odluci kako hoce, nemam nista protiv, pozzz

bakicom

pre 7 godina

Nikada ne treba bušiti uši niti bilo koji deo tela! Osim u zdravstvene svrhe. Ti običaji su doneseni na ove prostore. To je atak na telo! Ne podržavam ni bušenje kože ni tetoviranje. Ali svako je gospodar svoga tela. Devojka je pogodila centar. Decu ne skrnaviti, dok se sami ne odluče na taj korak. A zakonom zabraniti do punoletstva svaku vrstu ataka na telo.

NoName

pre 7 godina

Tradicija? Pa tradiciju je smislio covek. Jedna osoba ili grupa ljudi. Od slava, do busenja usiju, obrezivanja...itd. Naravno da ne treba nista od toga, dok beba ne poraste i dok ne odluci sama kad bude osoba dovoljno zrela.

Ime

pre 7 godina

S obzirom da za to nikad nije kasno, smatram da tu odluku ne treba roditelji da donose. Ako već nameću ime, veroispovest, mesto boravka, školu, etc... ne moraju baš i minđuše.

ms

pre 7 godina

Bebama ne. Možda kad dete poraste i izrazi želju da probuši uši. Ja sam to tražila u petom razredu osnovne škole. Inače nije tačno da je postupak bolan. Uopšte ne boli jer tu nema mnogo nervnih završetaka. Ono što jeste veliki problem je da posle mnogo boli i to traje bar mesec dana. Ako dotaknete uvo dok spavate vidite sve zvezde. Osim toga ponekad može i da se inficira i vlaži. Ustvari ne znam danas se uši buše 'pištoljima' i stavljaju se one stud dezinfikovane minđuše. Meni je zlatar probušio uši zlatnom minđušom koju je zašiljio. Nije uopšte bolelo ali kasnije mnogo.

Neplivač

pre 7 godina

Moja cerka sa 10god. se ne zali. Kad bude imala 18 i izbusen pupak, brnjicu i obrvu a bude pomenula prava deteta, ima ozbiljno da se zamislim nad ovim fenomenom.

Lola

pre 7 godina

Uvek sam se grozila kad vidim devojcicu koja je tek prohodala, kosa joj jos nije porasla, ume tek 2-3 reci da kaze, a vec ima probusene usi. To je toliko varvarski, necivilizovano da se pitam ko su ti roditelji.
Zahvalna sam mojima koji su odluku o rupicama za mindjuse prepustili meni.

Narcisa Zec

pre 7 godina

Ne treba!
Šta god ko mislio - to JE probijanje dela tela, da se radi o probijanju nosa ili usta malih beba u afričkom plemenu svi bi ovde skakali na "divljaštvo". Pirsinzi su atak na telo i ne rade se drugoj osobi ukoliko ona to ne želi ili je suviše mala da zna želi li. Ja volim probušene uši, imam probušene uši, ali mojoj bebi nisam i neću dok ne poraste i bude sama to želela i bila svesna da će da boli.

Narcisa Zec

pre 7 godina

Odluka je na roditeljima! Zasto bih ja osudjivala ili ne tudje odluke, a mene se ne ticu?
(Ja, 30. oktobar 2016 16:36)

Zašto te se ne bi ticale odluke drugih ljudi ako one izazivaju patnju drugih ljudskih bića. Treba da nas se tiču, tako društvo napreduje.

spirogira

pre 7 godina

Pa to je kao i pušenje, nekada bilo normalno a danas je beleg niže klase koja još ne zna da takvim ponašanjem otkriva da je niža klasa. Isto važi i za vožnju dece bez autosedalice i slično, a uskoro će početi da važi i za dozvoljavanje gaziranih sokova i čipsa deci, tu smo još na prekretnici, ni tamo ni ovamo. Moji roditelji su mene vozili na prednjem sedištu bez pojasa, kupovali mi čips, pušili oboje i probušili mi uši kad sam bila beba. :-)

Manzana

pre 7 godina

@Ja pa u tome je glavni problem to sto to ne bi trebala da bude odluka roditelja. Telo vaseg deteta nije vase vlasnistvo i odluka da se izvrsi nasilje nad telom ( sto busenje bilo cega jeste zarad modnog trenda) treba da bude odluka samo vlasnika tela. Podrska za Elu!

Narcisa Zec

pre 7 godina

Ne treba!
Šta god ko mislio - to JE probijanje dela tela, da se radi o probijanju nosa ili usta malih beba u afričkom plemenu svi bi ovde skakali na "divljaštvo". Pirsinzi su atak na telo i ne rade se drugoj osobi ukoliko ona to ne želi ili je suviše mala da zna želi li. Ja volim probušene uši, imam probušene uši, ali mojoj bebi nisam i neću dok ne poraste i bude sama to želela i bila svesna da će da boli.

kaca

pre 7 godina

Deci treba busiti usi kad to ona sama budu zelela i ako budu zelela. Tako su mislili i moji roditelji, ali mi je baba jednom prilikom izbusila usi sama, iglom i svilenim koncem. Trauma! Al “devojcica treba da ima izbusene usi”. I nerviraju me nasi dvostrani arsini. To je ok i treba, a kad sam se tetovirala sopstvenom odlukom to je bilo strasno, sta ce mi to...

liling

pre 7 godina

To bušenje tela je varvarski običaj, moje mišljenje je, da bi dete trebalo da odluči samo kada poraste da li želi da probuši uši. Moj sin je hteo još dok nije bio punoletan, da stavi pirsing na obrvu, da probuši jedno uho, nisam mu dozvolila. Rekla sam mu da može, kada završi gimnaziju. Kada je postao punoletan, više to nije želeo.

Enka

pre 7 godina

Seljakluk obicni. Cemu to uopste? To je kao da bebu sminkas i sredjujes kao odraslu osobu. Totalno neprikladno sve dok sami ne pozele nekad u osnovnoj skoli.

Lola

pre 7 godina

Uvek sam se grozila kad vidim devojcicu koja je tek prohodala, kosa joj jos nije porasla, ume tek 2-3 reci da kaze, a vec ima probusene usi. To je toliko varvarski, necivilizovano da se pitam ko su ti roditelji.
Zahvalna sam mojima koji su odluku o rupicama za mindjuse prepustili meni.

Ceca

pre 7 godina

Apsolutno se slažem sa njom! Odluka je na detetu jer ipak je to njegovo telo. Bez obzira što ga je roditelj napravio, nema pravo da ga unakažava. Moja mama je meni probušila uši kad sam imala samo tri meseca i to joj je verovatno najveća greška. Ja minđuše ne nosim jer su mi uši preosetljive čak i na plemenite metale. I tako sad imam dve rupe...koje ničemu ne služe.

NoName

pre 7 godina

Tradicija? Pa tradiciju je smislio covek. Jedna osoba ili grupa ljudi. Od slava, do busenja usiju, obrezivanja...itd. Naravno da ne treba nista od toga, dok beba ne poraste i dok ne odluci sama kad bude osoba dovoljno zrela.

Ime

pre 7 godina

S obzirom da za to nikad nije kasno, smatram da tu odluku ne treba roditelji da donose. Ako već nameću ime, veroispovest, mesto boravka, školu, etc... ne moraju baš i minđuše.

bakicom

pre 7 godina

Nikada ne treba bušiti uši niti bilo koji deo tela! Osim u zdravstvene svrhe. Ti običaji su doneseni na ove prostore. To je atak na telo! Ne podržavam ni bušenje kože ni tetoviranje. Ali svako je gospodar svoga tela. Devojka je pogodila centar. Decu ne skrnaviti, dok se sami ne odluče na taj korak. A zakonom zabraniti do punoletstva svaku vrstu ataka na telo.

Manzana

pre 7 godina

@Ja pa u tome je glavni problem to sto to ne bi trebala da bude odluka roditelja. Telo vaseg deteta nije vase vlasnistvo i odluka da se izvrsi nasilje nad telom ( sto busenje bilo cega jeste zarad modnog trenda) treba da bude odluka samo vlasnika tela. Podrska za Elu!

spirogira

pre 7 godina

Pa to je kao i pušenje, nekada bilo normalno a danas je beleg niže klase koja još ne zna da takvim ponašanjem otkriva da je niža klasa. Isto važi i za vožnju dece bez autosedalice i slično, a uskoro će početi da važi i za dozvoljavanje gaziranih sokova i čipsa deci, tu smo još na prekretnici, ni tamo ni ovamo. Moji roditelji su mene vozili na prednjem sedištu bez pojasa, kupovali mi čips, pušili oboje i probušili mi uši kad sam bila beba. :-)

bla

pre 7 godina

Zanimljivo je kako je prihvatljivo bebi probusiti usi i nabiti zlatne mindjuse, a kad ta beba posle u tinejdz danima trazi da probusi jos jednu rupicu pored te, eee onda je to zabranjeno, seljacki, narkomanski (najrazniji izrazi).

Isto, ne vidim nijedan jedini razlog da beba nosi nakit. Gde se to ona spremila da ide? Treba da pokaze svetu poklon od kuma, sta? Prvo, uopste to kupovanje zlata detetu, koje neće nositi, a kad bi moglo da nosi onda mu je malo.

I sto neko vec rece, kad odvedes bebu od par meseci da joj nabijaju igle u usi i provlace alke jer je tebi slaaatko i simpaticno-to nije varvarski. Kad ja s 26 odem svojom voljom da probusim neki drugi deo tela ili se istetoviram-e to jeste varvarski.

Narcisa Zec

pre 7 godina

Odluka je na roditeljima! Zasto bih ja osudjivala ili ne tudje odluke, a mene se ne ticu?
(Ja, 30. oktobar 2016 16:36)

Zašto te se ne bi ticale odluke drugih ljudi ako one izazivaju patnju drugih ljudskih bića. Treba da nas se tiču, tako društvo napreduje.

mama

pre 7 godina

Nasa malena je za prvi rodjendan dobila male mindjuse,ali smo se plasili da ce da ih dira i cekali smo da malo poraste! Imala je nesto vise od dve godine kada smo probusili usi,to je bilo veoma stresno iskustvo za sve nas,strasno! Savet roditeljima je da ako zele da buse usi deci da to urade do su bas mala!Najbolje je pustiti dete da odraste i da samo odluci da li zeli da probusi usi!

ms

pre 7 godina

Bebama ne. Možda kad dete poraste i izrazi želju da probuši uši. Ja sam to tražila u petom razredu osnovne škole. Inače nije tačno da je postupak bolan. Uopšte ne boli jer tu nema mnogo nervnih završetaka. Ono što jeste veliki problem je da posle mnogo boli i to traje bar mesec dana. Ako dotaknete uvo dok spavate vidite sve zvezde. Osim toga ponekad može i da se inficira i vlaži. Ustvari ne znam danas se uši buše 'pištoljima' i stavljaju se one stud dezinfikovane minđuše. Meni je zlatar probušio uši zlatnom minđušom koju je zašiljio. Nije uopšte bolelo ali kasnije mnogo.

Dora explorer

pre 7 godina

Probusila! Sa godinu dana,malo je zaplakala i to je to. Pa ja sam busila vise puta usi i nije istina da boli puno. Zaboli trenutno i to je to. Neka skine ako bude htela kada poraste. Ne znam nijednu zenu/devojku kojoj su probusene usi a da se ljuti na roditelje jer su to uradili kad su bili mala deca,cak naprotiv-zahvalni su im.
Oko svega se danas pravi fama.
Postovanje za Elu Dvornik ali busenje usiju je verovatno sitnica pored libararnosti koju su njeni roditelji imali.

Celle

pre 7 godina

Ja sam svojoj bebi probusila usi sa godinu dana, sve je proslo u redu, za 2 min se smirila, cak sad i sama vrti mindjusice, navikla se odlicno.Uradila sam to jer su meni probusili usi tek sa 10 godina, jedno uho sam dozvolila da se probusi a drugo tek za par sedmica i boljelo me je. Iz tog razloga sam se odlucila da joj ranije probusim usi, bar da je postedim tog sjecanja. P.S. Neka svako odluci kako hoce, nemam nista protiv, pozzz

neko tamo

pre 7 godina

da li je u redu krstiti bebe? p.s deca mi nemaju probušene uši, nepraktično je, meni lično nije ni lepo, bolno, potencijalno opasno i bez bebinog pristanka. a krštenje? moje mišljenje je da je i to pogrešno. kada odrastu, sazreju i shvate ko su i šta su, neka se Krste, buše, boje i farbaju, po želji. ne kažem da ću se složiti sa izborom, ali, realno, ako je to izbor zrelog i odgovornog čoveka, nije ni bitno šta ja volim

ejpril

pre 7 godina

Podrazumeva se da ce imati probusene usi svakako
(SamsungLove, 31. oktobar 2016 06:39)

Zašto? Ne nosim minđuše jedno deset godina, nosim rupe! Podrazumeva se da moram da nosim vrstu nakita koja mi se ne dopada?
Ako tako gledamo, možeš da kažeš i "podrazumeva se da će se šminkati svakako", pa aj da joj istetoviramo obrvice dok je mala.

konzerva

pre 7 godina

Ne razumem komentare da je bušenje ušiju seljački. Danas skoro svi imaju probušene uši. Za bebe jeste potpuno nepopularno, prvo zbog uzrasta i mogućih bolova ili komplikacija a drugo jer to nije njihov izbor. Inače uvek su mi smešne bebe koje imaju minđušice, ma kako male. Nekako ne pristaje.

doc sportello

pre 7 godina

Zabraniti i kaznjavati takvo ponasanje roditelja, i zatvoriti radnje u kojima vrse te usluge nad bebama, todlerima i decom do xy godina.
Dzabe je pricati nekim ljudima, jednostavno nema svrhe...
Slazem se sa komentarom da je ovo jedan od pokazatelja nize klase i slabijeg koriscenja sivih celija.
+ za malu Dvornikovu

Neplivač

pre 7 godina

Moja cerka sa 10god. se ne zali. Kad bude imala 18 i izbusen pupak, brnjicu i obrvu a bude pomenula prava deteta, ima ozbiljno da se zamislim nad ovim fenomenom.

majstor

pre 7 godina

@Celle
nisam gori komentar procitao odavno... probusila si detetu usi sa 1 godinom kako joj to ne bi ostalo u secanju? znaci, mozemo je zigosemo, bijemo decu i zlostavljamo ih dok ne napune 2-3 godine posto se nece secati ?

osim neke "tradicije" ja ne kapiram zasto busiti usi deci? Kad bude dete htelo mindjuse neka se samo javi da hoce da busi usi... Kad vidim za neke stvari kako ide ovo drustvo ne bi me cudilo da pocnu deci da prave vestacke nokte, trepavice, tetovaze...

CATAPA

pre 7 godina

Bušenje ušiju, inače vrlo primitivan, divljački običaj, treba posmatrati kao mentalnu vakcinaciju, inicijaciju u svet odraslih i infantilnih.
Laž je da deca to ne žele, naprotiv deca žure da uđu u svet odraslih debila, a tek kada odrastu (ako ikad zaista odrastu) shvate koliko je to bilo glupo koliko god neminovno. Deca su racionalna stvorenja, mi nismo. Deca žele da imitiraju izgled starijih jer racionalno uviđaju da je ta "odraslost" jedino čime odrasli argumentuju svoja veća prava.
Odrastanje je proces supstitucije inteligencije kolektivnim ritualima i traumama nastalim tokom te metamorfoze.

SamsungLove

pre 7 godina

Pa gluposti, u potpunosti se slazem sa @Celle
Licno sam imala probusene usi kad sam bila beba, a kasnije, u tinejdzerskom dobu sam odlucila da probusim jos jednu rupicu, kako bih imala dve mindjuse u jednom uvetu. To je bilo toliko bolno iskustvo, da sam zazalila sto mi je to palo na pamet. Mesecima sam imala problem i konstantno mi se pravila rana. Zato sam zahvalna mojima sto su mi probusili usi kad sam bila jako mala, tako da se toga ne secam. Bolje ih je postedeti bola. A kad su mali, to brzo prodje. Ne vidim zasto bi ijedna devojcica/zena zamerila roditeljima na tako necemu. Podrazumeva se da ce imati probusene usi svakako, bolje je to uraditi sto pre.

Hidrocefalus

pre 7 godina

Legendarni Chuck Berry u biografskom dokumentarcu objasnjava kako je njegova baba rodjena slepa a progledala u 9. godini kada su joj izbusili usi za mindjuse. Mislite o tome. Usi su prepune akupunkturnih tacaka. Ne treba kusati srecu.

Tasmanijski djavo

pre 7 godina

Meni su roditelji probusili ne secam se kad, verovatno oko prvog rodjendana a ja sam kasnije kao tinejdzer dodala jos dve rupice i nosila neko vreme mindjuse na jedno uvo tri i na drugo jednu. Ppsle sam skinula te dve i u medjuvremenu su mi zarasle rupice. Sad bih opet da imam tri mindjuse na uvo al ne smem da busim, dobila fobiju. Tako da sam im zahvalna za ove dve osnovne jer kakva sam kukavica nikad se sama ponovo ne bih usudila, najezim se pri pomisli na busenje. Zato bolje dok je malo, zaboravi brzo a ako mu se kasnije ne svidi skine mindjuse a rupice se i ne vide a i zarastu vremenom.

Ja

pre 7 godina

neko tamo

Hajde ti ne lupetaj mnogo! Ako je neko vernik, normalno je da ce krstiti dete i da ce ga od malih nogu vaspitavati u duhu vere i to je njegovo roditeljsko pravo. Nece sigurno tebe pitati kako ce da vaspitava svoje dete, niti si ti pozvana da nekom nesto u tom smislu zabranjujes!

Dora explorer

pre 7 godina

Probusila! Sa godinu dana,malo je zaplakala i to je to. Pa ja sam busila vise puta usi i nije istina da boli puno. Zaboli trenutno i to je to. Neka skine ako bude htela kada poraste. Ne znam nijednu zenu/devojku kojoj su probusene usi a da se ljuti na roditelje jer su to uradili kad su bili mala deca,cak naprotiv-zahvalni su im.
Oko svega se danas pravi fama.
Postovanje za Elu Dvornik ali busenje usiju je verovatno sitnica pored libararnosti koju su njeni roditelji imali.

Celle

pre 7 godina

Ja sam svojoj bebi probusila usi sa godinu dana, sve je proslo u redu, za 2 min se smirila, cak sad i sama vrti mindjusice, navikla se odlicno.Uradila sam to jer su meni probusili usi tek sa 10 godina, jedno uho sam dozvolila da se probusi a drugo tek za par sedmica i boljelo me je. Iz tog razloga sam se odlucila da joj ranije probusim usi, bar da je postedim tog sjecanja. P.S. Neka svako odluci kako hoce, nemam nista protiv, pozzz

mama

pre 7 godina

Nasa malena je za prvi rodjendan dobila male mindjuse,ali smo se plasili da ce da ih dira i cekali smo da malo poraste! Imala je nesto vise od dve godine kada smo probusili usi,to je bilo veoma stresno iskustvo za sve nas,strasno! Savet roditeljima je da ako zele da buse usi deci da to urade do su bas mala!Najbolje je pustiti dete da odraste i da samo odluci da li zeli da probusi usi!

spirogira

pre 7 godina

Pa to je kao i pušenje, nekada bilo normalno a danas je beleg niže klase koja još ne zna da takvim ponašanjem otkriva da je niža klasa. Isto važi i za vožnju dece bez autosedalice i slično, a uskoro će početi da važi i za dozvoljavanje gaziranih sokova i čipsa deci, tu smo još na prekretnici, ni tamo ni ovamo. Moji roditelji su mene vozili na prednjem sedištu bez pojasa, kupovali mi čips, pušili oboje i probušili mi uši kad sam bila beba. :-)

SamsungLove

pre 7 godina

Pa gluposti, u potpunosti se slazem sa @Celle
Licno sam imala probusene usi kad sam bila beba, a kasnije, u tinejdzerskom dobu sam odlucila da probusim jos jednu rupicu, kako bih imala dve mindjuse u jednom uvetu. To je bilo toliko bolno iskustvo, da sam zazalila sto mi je to palo na pamet. Mesecima sam imala problem i konstantno mi se pravila rana. Zato sam zahvalna mojima sto su mi probusili usi kad sam bila jako mala, tako da se toga ne secam. Bolje ih je postedeti bola. A kad su mali, to brzo prodje. Ne vidim zasto bi ijedna devojcica/zena zamerila roditeljima na tako necemu. Podrazumeva se da ce imati probusene usi svakako, bolje je to uraditi sto pre.

Narcisa Zec

pre 7 godina

Ne treba!
Šta god ko mislio - to JE probijanje dela tela, da se radi o probijanju nosa ili usta malih beba u afričkom plemenu svi bi ovde skakali na "divljaštvo". Pirsinzi su atak na telo i ne rade se drugoj osobi ukoliko ona to ne želi ili je suviše mala da zna želi li. Ja volim probušene uši, imam probušene uši, ali mojoj bebi nisam i neću dok ne poraste i bude sama to želela i bila svesna da će da boli.

Neplivač

pre 7 godina

Moja cerka sa 10god. se ne zali. Kad bude imala 18 i izbusen pupak, brnjicu i obrvu a bude pomenula prava deteta, ima ozbiljno da se zamislim nad ovim fenomenom.

bakicom

pre 7 godina

Nikada ne treba bušiti uši niti bilo koji deo tela! Osim u zdravstvene svrhe. Ti običaji su doneseni na ove prostore. To je atak na telo! Ne podržavam ni bušenje kože ni tetoviranje. Ali svako je gospodar svoga tela. Devojka je pogodila centar. Decu ne skrnaviti, dok se sami ne odluče na taj korak. A zakonom zabraniti do punoletstva svaku vrstu ataka na telo.

Tasmanijski djavo

pre 7 godina

Meni su roditelji probusili ne secam se kad, verovatno oko prvog rodjendana a ja sam kasnije kao tinejdzer dodala jos dve rupice i nosila neko vreme mindjuse na jedno uvo tri i na drugo jednu. Ppsle sam skinula te dve i u medjuvremenu su mi zarasle rupice. Sad bih opet da imam tri mindjuse na uvo al ne smem da busim, dobila fobiju. Tako da sam im zahvalna za ove dve osnovne jer kakva sam kukavica nikad se sama ponovo ne bih usudila, najezim se pri pomisli na busenje. Zato bolje dok je malo, zaboravi brzo a ako mu se kasnije ne svidi skine mindjuse a rupice se i ne vide a i zarastu vremenom.

Lola

pre 7 godina

Uvek sam se grozila kad vidim devojcicu koja je tek prohodala, kosa joj jos nije porasla, ume tek 2-3 reci da kaze, a vec ima probusene usi. To je toliko varvarski, necivilizovano da se pitam ko su ti roditelji.
Zahvalna sam mojima koji su odluku o rupicama za mindjuse prepustili meni.

Narcisa Zec

pre 7 godina

Odluka je na roditeljima! Zasto bih ja osudjivala ili ne tudje odluke, a mene se ne ticu?
(Ja, 30. oktobar 2016 16:36)

Zašto te se ne bi ticale odluke drugih ljudi ako one izazivaju patnju drugih ljudskih bića. Treba da nas se tiču, tako društvo napreduje.

Enka

pre 7 godina

Seljakluk obicni. Cemu to uopste? To je kao da bebu sminkas i sredjujes kao odraslu osobu. Totalno neprikladno sve dok sami ne pozele nekad u osnovnoj skoli.

doc sportello

pre 7 godina

Zabraniti i kaznjavati takvo ponasanje roditelja, i zatvoriti radnje u kojima vrse te usluge nad bebama, todlerima i decom do xy godina.
Dzabe je pricati nekim ljudima, jednostavno nema svrhe...
Slazem se sa komentarom da je ovo jedan od pokazatelja nize klase i slabijeg koriscenja sivih celija.
+ za malu Dvornikovu

kaca

pre 7 godina

Deci treba busiti usi kad to ona sama budu zelela i ako budu zelela. Tako su mislili i moji roditelji, ali mi je baba jednom prilikom izbusila usi sama, iglom i svilenim koncem. Trauma! Al “devojcica treba da ima izbusene usi”. I nerviraju me nasi dvostrani arsini. To je ok i treba, a kad sam se tetovirala sopstvenom odlukom to je bilo strasno, sta ce mi to...

majstor

pre 7 godina

@Celle
nisam gori komentar procitao odavno... probusila si detetu usi sa 1 godinom kako joj to ne bi ostalo u secanju? znaci, mozemo je zigosemo, bijemo decu i zlostavljamo ih dok ne napune 2-3 godine posto se nece secati ?

osim neke "tradicije" ja ne kapiram zasto busiti usi deci? Kad bude dete htelo mindjuse neka se samo javi da hoce da busi usi... Kad vidim za neke stvari kako ide ovo drustvo ne bi me cudilo da pocnu deci da prave vestacke nokte, trepavice, tetovaze...

ms

pre 7 godina

Bebama ne. Možda kad dete poraste i izrazi želju da probuši uši. Ja sam to tražila u petom razredu osnovne škole. Inače nije tačno da je postupak bolan. Uopšte ne boli jer tu nema mnogo nervnih završetaka. Ono što jeste veliki problem je da posle mnogo boli i to traje bar mesec dana. Ako dotaknete uvo dok spavate vidite sve zvezde. Osim toga ponekad može i da se inficira i vlaži. Ustvari ne znam danas se uši buše 'pištoljima' i stavljaju se one stud dezinfikovane minđuše. Meni je zlatar probušio uši zlatnom minđušom koju je zašiljio. Nije uopšte bolelo ali kasnije mnogo.

Ceca

pre 7 godina

Apsolutno se slažem sa njom! Odluka je na detetu jer ipak je to njegovo telo. Bez obzira što ga je roditelj napravio, nema pravo da ga unakažava. Moja mama je meni probušila uši kad sam imala samo tri meseca i to joj je verovatno najveća greška. Ja minđuše ne nosim jer su mi uši preosetljive čak i na plemenite metale. I tako sad imam dve rupe...koje ničemu ne služe.

Hidrocefalus

pre 7 godina

Legendarni Chuck Berry u biografskom dokumentarcu objasnjava kako je njegova baba rodjena slepa a progledala u 9. godini kada su joj izbusili usi za mindjuse. Mislite o tome. Usi su prepune akupunkturnih tacaka. Ne treba kusati srecu.

Ja

pre 7 godina

neko tamo

Hajde ti ne lupetaj mnogo! Ako je neko vernik, normalno je da ce krstiti dete i da ce ga od malih nogu vaspitavati u duhu vere i to je njegovo roditeljsko pravo. Nece sigurno tebe pitati kako ce da vaspitava svoje dete, niti si ti pozvana da nekom nesto u tom smislu zabranjujes!

Manzana

pre 7 godina

@Ja pa u tome je glavni problem to sto to ne bi trebala da bude odluka roditelja. Telo vaseg deteta nije vase vlasnistvo i odluka da se izvrsi nasilje nad telom ( sto busenje bilo cega jeste zarad modnog trenda) treba da bude odluka samo vlasnika tela. Podrska za Elu!

NoName

pre 7 godina

Tradicija? Pa tradiciju je smislio covek. Jedna osoba ili grupa ljudi. Od slava, do busenja usiju, obrezivanja...itd. Naravno da ne treba nista od toga, dok beba ne poraste i dok ne odluci sama kad bude osoba dovoljno zrela.

Ime

pre 7 godina

S obzirom da za to nikad nije kasno, smatram da tu odluku ne treba roditelji da donose. Ako već nameću ime, veroispovest, mesto boravka, školu, etc... ne moraju baš i minđuše.

liling

pre 7 godina

To bušenje tela je varvarski običaj, moje mišljenje je, da bi dete trebalo da odluči samo kada poraste da li želi da probuši uši. Moj sin je hteo još dok nije bio punoletan, da stavi pirsing na obrvu, da probuši jedno uho, nisam mu dozvolila. Rekla sam mu da može, kada završi gimnaziju. Kada je postao punoletan, više to nije želeo.

ejpril

pre 7 godina

Podrazumeva se da ce imati probusene usi svakako
(SamsungLove, 31. oktobar 2016 06:39)

Zašto? Ne nosim minđuše jedno deset godina, nosim rupe! Podrazumeva se da moram da nosim vrstu nakita koja mi se ne dopada?
Ako tako gledamo, možeš da kažeš i "podrazumeva se da će se šminkati svakako", pa aj da joj istetoviramo obrvice dok je mala.

neko tamo

pre 7 godina

da li je u redu krstiti bebe? p.s deca mi nemaju probušene uši, nepraktično je, meni lično nije ni lepo, bolno, potencijalno opasno i bez bebinog pristanka. a krštenje? moje mišljenje je da je i to pogrešno. kada odrastu, sazreju i shvate ko su i šta su, neka se Krste, buše, boje i farbaju, po želji. ne kažem da ću se složiti sa izborom, ali, realno, ako je to izbor zrelog i odgovornog čoveka, nije ni bitno šta ja volim

CATAPA

pre 7 godina

Bušenje ušiju, inače vrlo primitivan, divljački običaj, treba posmatrati kao mentalnu vakcinaciju, inicijaciju u svet odraslih i infantilnih.
Laž je da deca to ne žele, naprotiv deca žure da uđu u svet odraslih debila, a tek kada odrastu (ako ikad zaista odrastu) shvate koliko je to bilo glupo koliko god neminovno. Deca su racionalna stvorenja, mi nismo. Deca žele da imitiraju izgled starijih jer racionalno uviđaju da je ta "odraslost" jedino čime odrasli argumentuju svoja veća prava.
Odrastanje je proces supstitucije inteligencije kolektivnim ritualima i traumama nastalim tokom te metamorfoze.

bla

pre 7 godina

Zanimljivo je kako je prihvatljivo bebi probusiti usi i nabiti zlatne mindjuse, a kad ta beba posle u tinejdz danima trazi da probusi jos jednu rupicu pored te, eee onda je to zabranjeno, seljacki, narkomanski (najrazniji izrazi).

Isto, ne vidim nijedan jedini razlog da beba nosi nakit. Gde se to ona spremila da ide? Treba da pokaze svetu poklon od kuma, sta? Prvo, uopste to kupovanje zlata detetu, koje neće nositi, a kad bi moglo da nosi onda mu je malo.

I sto neko vec rece, kad odvedes bebu od par meseci da joj nabijaju igle u usi i provlace alke jer je tebi slaaatko i simpaticno-to nije varvarski. Kad ja s 26 odem svojom voljom da probusim neki drugi deo tela ili se istetoviram-e to jeste varvarski.

konzerva

pre 7 godina

Ne razumem komentare da je bušenje ušiju seljački. Danas skoro svi imaju probušene uši. Za bebe jeste potpuno nepopularno, prvo zbog uzrasta i mogućih bolova ili komplikacija a drugo jer to nije njihov izbor. Inače uvek su mi smešne bebe koje imaju minđušice, ma kako male. Nekako ne pristaje.