Zdrav duh

Hoće li novi Zakon poboljšati položaj žene u Srbiji?

Utorak, 09.02.2021.

14:18

Izvor: Tanjug

Hoæe li novi Zakon poboljšati položaj žene u Srbiji? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

M

pre 2 godine

Мене нико није питао да ли ћу да се удајем / рађам децу. Не бих ни одговорила.

Но, чак до 40. године нисам стекла могућност да одем на породиљско, тј. нисам имала сталан посао, те породицу нисам могла ни издалека да планирам. Увек је било нешто привремено или делимично, иако сам доктор наука и говорим неколико страних језика, и веома продуктиван радник. Жене шефови које сам имала су са отвореном мржњом третирале своје запослене, а ни мушкарци се нису прославили. Тачно се знало коме је обезбеђен посао, ко може на два породиљска, и сл. Непотизам, странке и ко зна шта још. Углавном сам била далеко успешнија од свих њих, но...

Сада покушавамо преко ВТО. Имам смањену оваријалну резерву, изгледа, није ни чудно после толиких борби за голи опстанак и дуплог рада да би се обезбедило то преживљавање. Мени је јасно да није до мене, но веома је тешко освестити чињеницу да си у сопственој земљи третиран као грађанин ниже врсте, скоро као роб који нема право на било какво планирање приватног живота.

ššš

pre 3 godine

Gothamski golobradi monstrum, 10. februar 2021 

Žene su morale da gaje decu, znate, deca ne odrastu sama, ne hrane se sama, ne kušaju se sama, ne leče se sama, znate ,bebe čak od majke dobijaju i jedinu hranu u prvih 5 meseci života!
Za to vreme, ti, muškarčino, imaš vremena 9+5 meseci+ još dok traje porodiljsko da radiš šta hoćeš, bez dodatbog tela u sebi, bez mlekare, bez rana na telu. Može ona sa ima diplome, doktorate, ona je i dalje majka, ali to ne znači da treba društvo da je šutne. Više žene proizvode nego muškarci. Proizvode nove ljude. Ti to nikad nećeš moći, i zato i jesi inferiorniji.

ja sam br1

pre 3 godine

Žene će u većini činiti zaposlene na kancelarijskim poslovima tipa PR i HR menadžeri, menadžeri prodaje, računovodstvo, menadžeri kontrole kvaliteta i sl. koji su obično pristojno plaćeni dok će se muškarcima nuditi poslovi vozača, magacionera, komercijalista, call centara, odnosno slabije plaćeni poslovi ili poslovi zanatlija gde se satire od rada. Onda te menadžerke mobinguju zaposlene od kojih zapravo zavisi rad firme, onda muškarci počinju da izgovaraju 'ja ne radim više ovde' i tako u krug gde žene pokazuju pravo lice a muškarci se snalaze kako znaju idući od firme do firme gde nailaze na generičke menadžerke svega i svačega koje će ih šikanirati. E to će onda biti ideja ravnopravnosti koja je njima bliska.

maja

pre 3 godine

Ove Ujedinjene nacije samo teoretišu, ništa konkretno nisu uradili, a decenijama su u Srbiji. To je ogroman i skup aparat, stalno se bave nekim projektima, u kojima učestvuju njihovi članovi, eventualno neko sa strane, a ništa od toga ne dopire do većine stanovništva. A zakoni koje predlažu ostaju mrtvo slovo na papiru, neprimenjivo za naše društvo, jer projekti (kao što sam gore navela), ne dopiru do ostatka stanovništva. Najbolji primer je masovno učestvovanje u promociji korišćenja bicikala, kao prevozno sredstva, a onda, na kraju, svi sedaju u svoja kola, do sledeće promocije. Licemerje i površnost.

Marija

pre 3 godine

Kako da zene radjaju kad nemaju za osnovno. Rade na crno, za minimalac, dobiju otkaz kad zatrudne, sad su porodiljama OPET smanjeni prihodi, kazu da su one kolateralna steta!?!?!? (Sve sam to sama iskusila)
A preCednik kaze-zane radjaju da ne bi radile?!?!?
Pa gde to ima? O kakvim mi onda pravima pricamo.

Molim objavite,sve je istina sti sam rekla.

jovan

pre 3 godine

@Nsb. Ma sta naprica, prsluci i opreme kako za vojsku, tako i za vatrogasce se rade po meri, sto se tice alata radi se masinama, ne kopa se lopatom, vidim da se imate bolje prosecne ocene, na sociologiji, psihologije, filologiji itd.

da se ne lazemo

pre 3 godine

@nn Pera i Milka rade isti posao. Milka ostaje trudna - Milka posle trudnoce ili dobija otkaz ili dobija premestenje na slabo placeniju poziciju koja joj po iskustvu i znanju nikako ne pripada pa je prinudjena da sama da otkaz. Mila kad je otisla na bolovanje nije mesecima videla dinara jer sve kasni.
Pera i Zivka idu na isti razgovor na posao, Zivka dobija pitanje da li planira porodocu. Cak i ako odbije da odgovori podrazumeva se da planira i Zivku vise nikad ne pozovu. Zivka ima bolje kvalifikacije za pomenuti posao od Pere. Ja apsolutno prihvatam da nije svaka nejednakost proizvod diskriminacije, ali se problem javlja kad 99,9% muskaraca ne prihvata da su ovo situacije koje se zenama redovno desavaju, sve dok to nije nasa zena ili sestra, a i tad, neretko, pomislimo da je to tako i da treba trpeti.

Mišel

pre 3 godine

Na svom prvom razgovoru za posao... sa svoje 23 godine pita me direktor " Jel planirate uskoro da se udajete?" .. nije čak ni zakokuljio pitanje nego direktno....

Gothamski golobradi monstrum

pre 3 godine

A sad stvarno izvini i što su žene u proseku uspešnije u školovanju i sposobnije za intelektualne poslove. Zato ste i pokušavali vekovima da ih držite dalje od posla - da može glup u kancelariju na mesto pametne žene, umesto u rudnik gde mu je mesto, zar ne?
(Nsb, 09. februar 2021 21:30)

Svakako, postoji ona stara "snaga klade valja...", no samo mi objasnite kako otkuda onda to da su se na citavom svetu, kroz citavu istoriju uvek, svuda i bez izuzetka pojavljivala drustva u kojima su vecinom kljucna mesta ipak zauzimali muskarci, ako bas tako hocete, i pre nego sto je koncept skolovanja postojao?
Zar ne bi bilo logicno pomisliti da bi se zene, koje su, kako nam se neumorno, svakodnevno, agresivno i bespogovorno gura niz grlo, kao superiorne izborile mnogo ranije za bolje pozicije? Nesto tu ne stima bas... i nikada stimati nece sa danasnjom propagndom, naprosto jer je zasnovana na agresivnim lazima, uravnilovci, idiokratiji i viktimizaciji.
Vrli novi svet!

Bebi

pre 3 godine

Ja se slažem da je statistika za žene poprilično nepovoljna ali jedno je statistika a drugo je život.
Bilo bi lepo kad bi neko odozgo mogao da nam uredi život a da mi ne mrdnemo prstom al to ne ide tako.
Činjenica je da ako manje zarađujemo, verovatno se onda manje zauzimamo za sebe, možda smo manje asertivne a treba i prodati sebe, tu se može dosta naučiti od muškaraca..ponekad postoji taj način razmišljanja gde ljudima treba uvek neki šef nad glavom da im organizuje posao, ili kad plaše se uspeha i većeg novca.. muškarce ponekad kritikujemo za jelo koje naprave, kao mi ćemo to bolje a onda se žalimo kako sve moramo same. Želimo uvek muža koji više zarađuje od nas a zašto je to tako bitno?
Poenta priče je biti realan i preuzeti odgovornost i stvarno priznati sebi kako ja to učestvujem u događajima oko mene i to važi za oba pola podjednako

Marijana

pre 3 godine

Jedan veliki um reče: "U zemlji u kojoj se žena ne poštuje, nijedno delo, ne daje ploda".. Lično mislim da se na mnogim radnim, mestima žene izrabljuju, preti im se otkazom, skoro mi jedna porodilja reče da su joj dali otpremninu, i da ode. Šta dalje reći, mi smo društvo koje je u velikim problemima.. Onda, nasilje, pomiskuitet cveta, morala već odavno nema, i tako...ugovori o privremenim, povremenim poslovima. Neće ovo izaći na dobro, zato ne pitajte se zašto ljudi ovde sve manje ima, zato beže i žene ne radjaju. Sistem je loš.

Nsb

pre 3 godine

"Ali najlicemenrije od svega je to, kada se priča o ravnopravnosti je ta da se žene bore samo za lukrativne poslove u kanclerijama a nikad se ne žale na podzastupljenost žena u rudnicima, na gradjevini, u fabrikama itd..."

Jok. Recimo, u normalnom svetu žene se itekako žale što su standardi u takvim poslovima prilagođeni dimenzijama prosečnog muškarca, a ne bi se ni vama radilo alatima koji su 20% veći i teži od onoga što vam paše. Imamo peoblematiku i sa pancirima koji se ne rade po našoj meri, pa policajke i žene vojnici stradaju jer ih pancir nije pokrio. Recimo. Slična stvar i za žene vatrogasce, nikakav problem nije da se time bavimo, sem opreme koja je po meri muškarca. Ali, ima pomaka i na te teme, polako ali sigurno. Eto, ako te već zanima tematika, siroti diskriminisani muškarče.

A sad stvarno izvini i što su žene u proseku uspešnije u školovanju i sposobnije za intelektualne poslove. Zato ste i pokušavali vekovima da ih držite dalje od posla - da može glup u kancelariju na mesto pametne žene, umesto u rudnik gde mu je mesto, zar ne?

Titti

pre 3 godine

"Da li je u boljoj poziciji devojka koja je rodjena u privilegovanoj porodici sa svim vezama od momka iz provincije koji radi na građevini neprijavljen?"
Da li je u boljoj poziciji momak koji je rodjen u privilegovanoj porodici sa svim vezama, od devojke koja radi u provinciji u lokalnom marketu?

Kakvi su vam to argumenti bilo koja osoba koja se rodi privilegovana sa vezama je u Srbiji u boljoj poziciji od nekoga iz provincije ko nema veze?! To nema veze s polom.... Kako razmisljate, to je strasno...

Žena

pre 3 godine

Ako hoćemo da povećamo natalitet u ovoj zemlji, onda je potrebno promeniti svest u društvu i ne dozvoliti da mlade žene godinama rade na crno ili van radnog odnosa i pod stalnim strahom da će i taj posao izgubiti ako ostanu u drugom stanju. Od jedne "radničke" plate se u ovoj zemlji ne može živeti, a izdržavati i decu još manje. Izgleda je postao najveći greh u ovoj zemlji da žena želi da se ostavri i kao majka i kao neko ko ima posao (ne daj Bože, karijeru).

trp

pre 3 godine

A gde su to žene diskrminisane kad smo mi i posle WW2 doneli gomilu liberalnih mera gde su žene dobile sva prava od prava na rad, abortusa, razvoda...
Evo danas postoji sijaset profesija gde su žene apsolutna većina pa nikom ništa, probajte kao muškarac da se zaposlite u finansijama ima da vam kažu da radije zapošljavaju žene i ne žele da kvare rodnu strukturu jesu čuli oni za pink collar jobs?
Da li je u boljoj poziciji devojka koja je rodjena u privilegovanoj porodici sa svim vezama od momka iz provincije koji radi na građevini neprijavljen?
Dokle više ta tema kad su muškarci mnogo više neravnopravniji i nama je teže u životu, pa ako je nama toliko dobro zašto masovno konzumiramo alkohol, drogu, kocku zašto kraće živimo i više bolujemo da nije možda što smo pod većim pritiskom? Ili radimo teže i opasnije poslove.
Ali najlicemenrije od svega je to, kada se priča o ravnopravnosti je ta da se žene bore samo za lukrativne poslove u kanclerijama a nikad se ne žale na podzastupljenost žena u rudnicima, na gradjevini, u fabrikama itd...

nn

pre 3 godine

Molim ove da ponude podatke, a ne "ocigledno je".
Jednako je ocigledno da su osudjenici u zatvorima mnogo vise muskarci nego zene, pa je jednako "ocigledno" da sistem diskriminise muskarce. Pogresnan zakljucak. Muskarci su u zatvorima jer cesce krse zakon (pljacke, ubistva, tuce,...)

Pre nego sto nesto proglasimo za cinjenicu, treba pokazati da to jeste cinjenica, a ne necija pretpostavka koja se gura kao cinjenica. Ovo sto pisem ne znaci da diskriminacija ne postoji (neverovatno mi je da moram ovo naglasavati jer mnoge osobe odmah to pomisle). U smislu, ako ne volim slatko, to ne znaci da volim slano.

Sve dosadasnje statistike sabiraju babe i zabe, poput "zene u Beogradu zaradjuju X, a muskarci Y" (sve zajedno, bez obzira na posao, godine iskustva itd), a onda se TA statistika u medijima gura kao "za isti posao".

Thomas Sowell je o ovom fenomenu govorio jos 1981 - YT:"Thomas Sowell - William F Buckley Jr, Firing Line 1981", poslusajte pazljivo kad kaze "to sto postoje razlike ne znaci nuzno da postoji i diskriminacija". Opet, ni on ne tvrdi da diskriminacija ne postoji, vec da (po ko zna koji put) postojanje nejednakosti ne znaci nuzno da postoji diskr.

Pera i Mika rade ISTI POSAO, a Pera ima 20% vecu platu.
Pera ima 5 godina iskustva, a Mika se zaposlio pre 2 meseca na istoj poziciji. Jel sad jasnije? Takodje, plata i zarada nisu sinonimi. Ana i Joca imaju istu platu, ali razlicitu zaradu (jer Joca cesce ostaje prekovremeno pa na kraju meseca zaradi vise).

dr mr

pre 3 godine

nadam se da ce se jednakost zena i muskaraca postovati sad pri ponovnom pokretanju vojnog roka.ocekujem da 50% regruta budu zenskog pola.

Mladen

pre 3 godine

Moja žena želi da se sve vodi na mene. Ja sam hteo da drugi auto ide na njeno ime, nije htela.

Kada smo se upoznali, imali smo skoro istu platu. Za platu je uvek ćutala, jer nije htela da se zameri direktorki. Ja sam posle 8 godina, počeo da zarađujem 3 puta više od nje, a manje radim.

Kada je ostala trudna, nije ostala bez posla, ali je direktorka ponudila aneks da pređe da radi 30 km dalje ili prekine ugovor 'po zakonu'.

Mladen

pre 3 godine

Moja žena želi da se sve vodi na mene. Ja sam hteo da drugi auto ide na njeno ime, nije htela.

Kada smo se upoznali, imali smo skoro istu platu. Za platu je uvek ćutala, jer nije htela da se zameri direktorki. Ja sam posle 8 godina, počeo da zarađujem 3 puta više od nje, a manje radim.

Kada je ostala trudna, nije ostala bez posla, ali je direktorka ponudila aneks da pređe da radi 30 km dalje ili prekine ugovor 'po zakonu'.

Titti

pre 3 godine

"Da li je u boljoj poziciji devojka koja je rodjena u privilegovanoj porodici sa svim vezama od momka iz provincije koji radi na građevini neprijavljen?"
Da li je u boljoj poziciji momak koji je rodjen u privilegovanoj porodici sa svim vezama, od devojke koja radi u provinciji u lokalnom marketu?

Kakvi su vam to argumenti bilo koja osoba koja se rodi privilegovana sa vezama je u Srbiji u boljoj poziciji od nekoga iz provincije ko nema veze?! To nema veze s polom.... Kako razmisljate, to je strasno...

Žena

pre 3 godine

Ako hoćemo da povećamo natalitet u ovoj zemlji, onda je potrebno promeniti svest u društvu i ne dozvoliti da mlade žene godinama rade na crno ili van radnog odnosa i pod stalnim strahom da će i taj posao izgubiti ako ostanu u drugom stanju. Od jedne "radničke" plate se u ovoj zemlji ne može živeti, a izdržavati i decu još manje. Izgleda je postao najveći greh u ovoj zemlji da žena želi da se ostavri i kao majka i kao neko ko ima posao (ne daj Bože, karijeru).

Marijana

pre 3 godine

Jedan veliki um reče: "U zemlji u kojoj se žena ne poštuje, nijedno delo, ne daje ploda".. Lično mislim da se na mnogim radnim, mestima žene izrabljuju, preti im se otkazom, skoro mi jedna porodilja reče da su joj dali otpremninu, i da ode. Šta dalje reći, mi smo društvo koje je u velikim problemima.. Onda, nasilje, pomiskuitet cveta, morala već odavno nema, i tako...ugovori o privremenim, povremenim poslovima. Neće ovo izaći na dobro, zato ne pitajte se zašto ljudi ovde sve manje ima, zato beže i žene ne radjaju. Sistem je loš.

Nsb

pre 3 godine

"Ali najlicemenrije od svega je to, kada se priča o ravnopravnosti je ta da se žene bore samo za lukrativne poslove u kanclerijama a nikad se ne žale na podzastupljenost žena u rudnicima, na gradjevini, u fabrikama itd..."

Jok. Recimo, u normalnom svetu žene se itekako žale što su standardi u takvim poslovima prilagođeni dimenzijama prosečnog muškarca, a ne bi se ni vama radilo alatima koji su 20% veći i teži od onoga što vam paše. Imamo peoblematiku i sa pancirima koji se ne rade po našoj meri, pa policajke i žene vojnici stradaju jer ih pancir nije pokrio. Recimo. Slična stvar i za žene vatrogasce, nikakav problem nije da se time bavimo, sem opreme koja je po meri muškarca. Ali, ima pomaka i na te teme, polako ali sigurno. Eto, ako te već zanima tematika, siroti diskriminisani muškarče.

A sad stvarno izvini i što su žene u proseku uspešnije u školovanju i sposobnije za intelektualne poslove. Zato ste i pokušavali vekovima da ih držite dalje od posla - da može glup u kancelariju na mesto pametne žene, umesto u rudnik gde mu je mesto, zar ne?

trp

pre 3 godine

A gde su to žene diskrminisane kad smo mi i posle WW2 doneli gomilu liberalnih mera gde su žene dobile sva prava od prava na rad, abortusa, razvoda...
Evo danas postoji sijaset profesija gde su žene apsolutna većina pa nikom ništa, probajte kao muškarac da se zaposlite u finansijama ima da vam kažu da radije zapošljavaju žene i ne žele da kvare rodnu strukturu jesu čuli oni za pink collar jobs?
Da li je u boljoj poziciji devojka koja je rodjena u privilegovanoj porodici sa svim vezama od momka iz provincije koji radi na građevini neprijavljen?
Dokle više ta tema kad su muškarci mnogo više neravnopravniji i nama je teže u životu, pa ako je nama toliko dobro zašto masovno konzumiramo alkohol, drogu, kocku zašto kraće živimo i više bolujemo da nije možda što smo pod većim pritiskom? Ili radimo teže i opasnije poslove.
Ali najlicemenrije od svega je to, kada se priča o ravnopravnosti je ta da se žene bore samo za lukrativne poslove u kanclerijama a nikad se ne žale na podzastupljenost žena u rudnicima, na gradjevini, u fabrikama itd...

nn

pre 3 godine

Molim ove da ponude podatke, a ne "ocigledno je".
Jednako je ocigledno da su osudjenici u zatvorima mnogo vise muskarci nego zene, pa je jednako "ocigledno" da sistem diskriminise muskarce. Pogresnan zakljucak. Muskarci su u zatvorima jer cesce krse zakon (pljacke, ubistva, tuce,...)

Pre nego sto nesto proglasimo za cinjenicu, treba pokazati da to jeste cinjenica, a ne necija pretpostavka koja se gura kao cinjenica. Ovo sto pisem ne znaci da diskriminacija ne postoji (neverovatno mi je da moram ovo naglasavati jer mnoge osobe odmah to pomisle). U smislu, ako ne volim slatko, to ne znaci da volim slano.

Sve dosadasnje statistike sabiraju babe i zabe, poput "zene u Beogradu zaradjuju X, a muskarci Y" (sve zajedno, bez obzira na posao, godine iskustva itd), a onda se TA statistika u medijima gura kao "za isti posao".

Thomas Sowell je o ovom fenomenu govorio jos 1981 - YT:"Thomas Sowell - William F Buckley Jr, Firing Line 1981", poslusajte pazljivo kad kaze "to sto postoje razlike ne znaci nuzno da postoji i diskriminacija". Opet, ni on ne tvrdi da diskriminacija ne postoji, vec da (po ko zna koji put) postojanje nejednakosti ne znaci nuzno da postoji diskr.

Pera i Mika rade ISTI POSAO, a Pera ima 20% vecu platu.
Pera ima 5 godina iskustva, a Mika se zaposlio pre 2 meseca na istoj poziciji. Jel sad jasnije? Takodje, plata i zarada nisu sinonimi. Ana i Joca imaju istu platu, ali razlicitu zaradu (jer Joca cesce ostaje prekovremeno pa na kraju meseca zaradi vise).

dr mr

pre 3 godine

nadam se da ce se jednakost zena i muskaraca postovati sad pri ponovnom pokretanju vojnog roka.ocekujem da 50% regruta budu zenskog pola.

Mišel

pre 3 godine

Na svom prvom razgovoru za posao... sa svoje 23 godine pita me direktor " Jel planirate uskoro da se udajete?" .. nije čak ni zakokuljio pitanje nego direktno....

Marija

pre 3 godine

Kako da zene radjaju kad nemaju za osnovno. Rade na crno, za minimalac, dobiju otkaz kad zatrudne, sad su porodiljama OPET smanjeni prihodi, kazu da su one kolateralna steta!?!?!? (Sve sam to sama iskusila)
A preCednik kaze-zane radjaju da ne bi radile?!?!?
Pa gde to ima? O kakvim mi onda pravima pricamo.

Molim objavite,sve je istina sti sam rekla.

da se ne lazemo

pre 3 godine

@nn Pera i Milka rade isti posao. Milka ostaje trudna - Milka posle trudnoce ili dobija otkaz ili dobija premestenje na slabo placeniju poziciju koja joj po iskustvu i znanju nikako ne pripada pa je prinudjena da sama da otkaz. Mila kad je otisla na bolovanje nije mesecima videla dinara jer sve kasni.
Pera i Zivka idu na isti razgovor na posao, Zivka dobija pitanje da li planira porodocu. Cak i ako odbije da odgovori podrazumeva se da planira i Zivku vise nikad ne pozovu. Zivka ima bolje kvalifikacije za pomenuti posao od Pere. Ja apsolutno prihvatam da nije svaka nejednakost proizvod diskriminacije, ali se problem javlja kad 99,9% muskaraca ne prihvata da su ovo situacije koje se zenama redovno desavaju, sve dok to nije nasa zena ili sestra, a i tad, neretko, pomislimo da je to tako i da treba trpeti.

maja

pre 3 godine

Ove Ujedinjene nacije samo teoretišu, ništa konkretno nisu uradili, a decenijama su u Srbiji. To je ogroman i skup aparat, stalno se bave nekim projektima, u kojima učestvuju njihovi članovi, eventualno neko sa strane, a ništa od toga ne dopire do većine stanovništva. A zakoni koje predlažu ostaju mrtvo slovo na papiru, neprimenjivo za naše društvo, jer projekti (kao što sam gore navela), ne dopiru do ostatka stanovništva. Najbolji primer je masovno učestvovanje u promociji korišćenja bicikala, kao prevozno sredstva, a onda, na kraju, svi sedaju u svoja kola, do sledeće promocije. Licemerje i površnost.

ja sam br1

pre 3 godine

Žene će u većini činiti zaposlene na kancelarijskim poslovima tipa PR i HR menadžeri, menadžeri prodaje, računovodstvo, menadžeri kontrole kvaliteta i sl. koji su obično pristojno plaćeni dok će se muškarcima nuditi poslovi vozača, magacionera, komercijalista, call centara, odnosno slabije plaćeni poslovi ili poslovi zanatlija gde se satire od rada. Onda te menadžerke mobinguju zaposlene od kojih zapravo zavisi rad firme, onda muškarci počinju da izgovaraju 'ja ne radim više ovde' i tako u krug gde žene pokazuju pravo lice a muškarci se snalaze kako znaju idući od firme do firme gde nailaze na generičke menadžerke svega i svačega koje će ih šikanirati. E to će onda biti ideja ravnopravnosti koja je njima bliska.

Bebi

pre 3 godine

Ja se slažem da je statistika za žene poprilično nepovoljna ali jedno je statistika a drugo je život.
Bilo bi lepo kad bi neko odozgo mogao da nam uredi život a da mi ne mrdnemo prstom al to ne ide tako.
Činjenica je da ako manje zarađujemo, verovatno se onda manje zauzimamo za sebe, možda smo manje asertivne a treba i prodati sebe, tu se može dosta naučiti od muškaraca..ponekad postoji taj način razmišljanja gde ljudima treba uvek neki šef nad glavom da im organizuje posao, ili kad plaše se uspeha i većeg novca.. muškarce ponekad kritikujemo za jelo koje naprave, kao mi ćemo to bolje a onda se žalimo kako sve moramo same. Želimo uvek muža koji više zarađuje od nas a zašto je to tako bitno?
Poenta priče je biti realan i preuzeti odgovornost i stvarno priznati sebi kako ja to učestvujem u događajima oko mene i to važi za oba pola podjednako

Gothamski golobradi monstrum

pre 3 godine

A sad stvarno izvini i što su žene u proseku uspešnije u školovanju i sposobnije za intelektualne poslove. Zato ste i pokušavali vekovima da ih držite dalje od posla - da može glup u kancelariju na mesto pametne žene, umesto u rudnik gde mu je mesto, zar ne?
(Nsb, 09. februar 2021 21:30)

Svakako, postoji ona stara "snaga klade valja...", no samo mi objasnite kako otkuda onda to da su se na citavom svetu, kroz citavu istoriju uvek, svuda i bez izuzetka pojavljivala drustva u kojima su vecinom kljucna mesta ipak zauzimali muskarci, ako bas tako hocete, i pre nego sto je koncept skolovanja postojao?
Zar ne bi bilo logicno pomisliti da bi se zene, koje su, kako nam se neumorno, svakodnevno, agresivno i bespogovorno gura niz grlo, kao superiorne izborile mnogo ranije za bolje pozicije? Nesto tu ne stima bas... i nikada stimati nece sa danasnjom propagndom, naprosto jer je zasnovana na agresivnim lazima, uravnilovci, idiokratiji i viktimizaciji.
Vrli novi svet!

ššš

pre 3 godine

Gothamski golobradi monstrum, 10. februar 2021 

Žene su morale da gaje decu, znate, deca ne odrastu sama, ne hrane se sama, ne kušaju se sama, ne leče se sama, znate ,bebe čak od majke dobijaju i jedinu hranu u prvih 5 meseci života!
Za to vreme, ti, muškarčino, imaš vremena 9+5 meseci+ još dok traje porodiljsko da radiš šta hoćeš, bez dodatbog tela u sebi, bez mlekare, bez rana na telu. Može ona sa ima diplome, doktorate, ona je i dalje majka, ali to ne znači da treba društvo da je šutne. Više žene proizvode nego muškarci. Proizvode nove ljude. Ti to nikad nećeš moći, i zato i jesi inferiorniji.

jovan

pre 3 godine

@Nsb. Ma sta naprica, prsluci i opreme kako za vojsku, tako i za vatrogasce se rade po meri, sto se tice alata radi se masinama, ne kopa se lopatom, vidim da se imate bolje prosecne ocene, na sociologiji, psihologije, filologiji itd.

M

pre 2 godine

Мене нико није питао да ли ћу да се удајем / рађам децу. Не бих ни одговорила.

Но, чак до 40. године нисам стекла могућност да одем на породиљско, тј. нисам имала сталан посао, те породицу нисам могла ни издалека да планирам. Увек је било нешто привремено или делимично, иако сам доктор наука и говорим неколико страних језика, и веома продуктиван радник. Жене шефови које сам имала су са отвореном мржњом третирале своје запослене, а ни мушкарци се нису прославили. Тачно се знало коме је обезбеђен посао, ко може на два породиљска, и сл. Непотизам, странке и ко зна шта још. Углавном сам била далеко успешнија од свих њих, но...

Сада покушавамо преко ВТО. Имам смањену оваријалну резерву, изгледа, није ни чудно после толиких борби за голи опстанак и дуплог рада да би се обезбедило то преживљавање. Мени је јасно да није до мене, но веома је тешко освестити чињеницу да си у сопственој земљи третиран као грађанин ниже врсте, скоро као роб који нема право на било какво планирање приватног живота.

trp

pre 3 godine

A gde su to žene diskrminisane kad smo mi i posle WW2 doneli gomilu liberalnih mera gde su žene dobile sva prava od prava na rad, abortusa, razvoda...
Evo danas postoji sijaset profesija gde su žene apsolutna većina pa nikom ništa, probajte kao muškarac da se zaposlite u finansijama ima da vam kažu da radije zapošljavaju žene i ne žele da kvare rodnu strukturu jesu čuli oni za pink collar jobs?
Da li je u boljoj poziciji devojka koja je rodjena u privilegovanoj porodici sa svim vezama od momka iz provincije koji radi na građevini neprijavljen?
Dokle više ta tema kad su muškarci mnogo više neravnopravniji i nama je teže u životu, pa ako je nama toliko dobro zašto masovno konzumiramo alkohol, drogu, kocku zašto kraće živimo i više bolujemo da nije možda što smo pod većim pritiskom? Ili radimo teže i opasnije poslove.
Ali najlicemenrije od svega je to, kada se priča o ravnopravnosti je ta da se žene bore samo za lukrativne poslove u kanclerijama a nikad se ne žale na podzastupljenost žena u rudnicima, na gradjevini, u fabrikama itd...

Nsb

pre 3 godine

"Ali najlicemenrije od svega je to, kada se priča o ravnopravnosti je ta da se žene bore samo za lukrativne poslove u kanclerijama a nikad se ne žale na podzastupljenost žena u rudnicima, na gradjevini, u fabrikama itd..."

Jok. Recimo, u normalnom svetu žene se itekako žale što su standardi u takvim poslovima prilagođeni dimenzijama prosečnog muškarca, a ne bi se ni vama radilo alatima koji su 20% veći i teži od onoga što vam paše. Imamo peoblematiku i sa pancirima koji se ne rade po našoj meri, pa policajke i žene vojnici stradaju jer ih pancir nije pokrio. Recimo. Slična stvar i za žene vatrogasce, nikakav problem nije da se time bavimo, sem opreme koja je po meri muškarca. Ali, ima pomaka i na te teme, polako ali sigurno. Eto, ako te već zanima tematika, siroti diskriminisani muškarče.

A sad stvarno izvini i što su žene u proseku uspešnije u školovanju i sposobnije za intelektualne poslove. Zato ste i pokušavali vekovima da ih držite dalje od posla - da može glup u kancelariju na mesto pametne žene, umesto u rudnik gde mu je mesto, zar ne?

dr mr

pre 3 godine

nadam se da ce se jednakost zena i muskaraca postovati sad pri ponovnom pokretanju vojnog roka.ocekujem da 50% regruta budu zenskog pola.

nn

pre 3 godine

Molim ove da ponude podatke, a ne "ocigledno je".
Jednako je ocigledno da su osudjenici u zatvorima mnogo vise muskarci nego zene, pa je jednako "ocigledno" da sistem diskriminise muskarce. Pogresnan zakljucak. Muskarci su u zatvorima jer cesce krse zakon (pljacke, ubistva, tuce,...)

Pre nego sto nesto proglasimo za cinjenicu, treba pokazati da to jeste cinjenica, a ne necija pretpostavka koja se gura kao cinjenica. Ovo sto pisem ne znaci da diskriminacija ne postoji (neverovatno mi je da moram ovo naglasavati jer mnoge osobe odmah to pomisle). U smislu, ako ne volim slatko, to ne znaci da volim slano.

Sve dosadasnje statistike sabiraju babe i zabe, poput "zene u Beogradu zaradjuju X, a muskarci Y" (sve zajedno, bez obzira na posao, godine iskustva itd), a onda se TA statistika u medijima gura kao "za isti posao".

Thomas Sowell je o ovom fenomenu govorio jos 1981 - YT:"Thomas Sowell - William F Buckley Jr, Firing Line 1981", poslusajte pazljivo kad kaze "to sto postoje razlike ne znaci nuzno da postoji i diskriminacija". Opet, ni on ne tvrdi da diskriminacija ne postoji, vec da (po ko zna koji put) postojanje nejednakosti ne znaci nuzno da postoji diskr.

Pera i Mika rade ISTI POSAO, a Pera ima 20% vecu platu.
Pera ima 5 godina iskustva, a Mika se zaposlio pre 2 meseca na istoj poziciji. Jel sad jasnije? Takodje, plata i zarada nisu sinonimi. Ana i Joca imaju istu platu, ali razlicitu zaradu (jer Joca cesce ostaje prekovremeno pa na kraju meseca zaradi vise).

ja sam br1

pre 3 godine

Žene će u većini činiti zaposlene na kancelarijskim poslovima tipa PR i HR menadžeri, menadžeri prodaje, računovodstvo, menadžeri kontrole kvaliteta i sl. koji su obično pristojno plaćeni dok će se muškarcima nuditi poslovi vozača, magacionera, komercijalista, call centara, odnosno slabije plaćeni poslovi ili poslovi zanatlija gde se satire od rada. Onda te menadžerke mobinguju zaposlene od kojih zapravo zavisi rad firme, onda muškarci počinju da izgovaraju 'ja ne radim više ovde' i tako u krug gde žene pokazuju pravo lice a muškarci se snalaze kako znaju idući od firme do firme gde nailaze na generičke menadžerke svega i svačega koje će ih šikanirati. E to će onda biti ideja ravnopravnosti koja je njima bliska.

Žena

pre 3 godine

Ako hoćemo da povećamo natalitet u ovoj zemlji, onda je potrebno promeniti svest u društvu i ne dozvoliti da mlade žene godinama rade na crno ili van radnog odnosa i pod stalnim strahom da će i taj posao izgubiti ako ostanu u drugom stanju. Od jedne "radničke" plate se u ovoj zemlji ne može živeti, a izdržavati i decu još manje. Izgleda je postao najveći greh u ovoj zemlji da žena želi da se ostavri i kao majka i kao neko ko ima posao (ne daj Bože, karijeru).

jovan

pre 3 godine

@Nsb. Ma sta naprica, prsluci i opreme kako za vojsku, tako i za vatrogasce se rade po meri, sto se tice alata radi se masinama, ne kopa se lopatom, vidim da se imate bolje prosecne ocene, na sociologiji, psihologije, filologiji itd.

Marijana

pre 3 godine

Jedan veliki um reče: "U zemlji u kojoj se žena ne poštuje, nijedno delo, ne daje ploda".. Lično mislim da se na mnogim radnim, mestima žene izrabljuju, preti im se otkazom, skoro mi jedna porodilja reče da su joj dali otpremninu, i da ode. Šta dalje reći, mi smo društvo koje je u velikim problemima.. Onda, nasilje, pomiskuitet cveta, morala već odavno nema, i tako...ugovori o privremenim, povremenim poslovima. Neće ovo izaći na dobro, zato ne pitajte se zašto ljudi ovde sve manje ima, zato beže i žene ne radjaju. Sistem je loš.

Gothamski golobradi monstrum

pre 3 godine

A sad stvarno izvini i što su žene u proseku uspešnije u školovanju i sposobnije za intelektualne poslove. Zato ste i pokušavali vekovima da ih držite dalje od posla - da može glup u kancelariju na mesto pametne žene, umesto u rudnik gde mu je mesto, zar ne?
(Nsb, 09. februar 2021 21:30)

Svakako, postoji ona stara "snaga klade valja...", no samo mi objasnite kako otkuda onda to da su se na citavom svetu, kroz citavu istoriju uvek, svuda i bez izuzetka pojavljivala drustva u kojima su vecinom kljucna mesta ipak zauzimali muskarci, ako bas tako hocete, i pre nego sto je koncept skolovanja postojao?
Zar ne bi bilo logicno pomisliti da bi se zene, koje su, kako nam se neumorno, svakodnevno, agresivno i bespogovorno gura niz grlo, kao superiorne izborile mnogo ranije za bolje pozicije? Nesto tu ne stima bas... i nikada stimati nece sa danasnjom propagndom, naprosto jer je zasnovana na agresivnim lazima, uravnilovci, idiokratiji i viktimizaciji.
Vrli novi svet!

Titti

pre 3 godine

"Da li je u boljoj poziciji devojka koja je rodjena u privilegovanoj porodici sa svim vezama od momka iz provincije koji radi na građevini neprijavljen?"
Da li je u boljoj poziciji momak koji je rodjen u privilegovanoj porodici sa svim vezama, od devojke koja radi u provinciji u lokalnom marketu?

Kakvi su vam to argumenti bilo koja osoba koja se rodi privilegovana sa vezama je u Srbiji u boljoj poziciji od nekoga iz provincije ko nema veze?! To nema veze s polom.... Kako razmisljate, to je strasno...

Mladen

pre 3 godine

Moja žena želi da se sve vodi na mene. Ja sam hteo da drugi auto ide na njeno ime, nije htela.

Kada smo se upoznali, imali smo skoro istu platu. Za platu je uvek ćutala, jer nije htela da se zameri direktorki. Ja sam posle 8 godina, počeo da zarađujem 3 puta više od nje, a manje radim.

Kada je ostala trudna, nije ostala bez posla, ali je direktorka ponudila aneks da pređe da radi 30 km dalje ili prekine ugovor 'po zakonu'.

Bebi

pre 3 godine

Ja se slažem da je statistika za žene poprilično nepovoljna ali jedno je statistika a drugo je život.
Bilo bi lepo kad bi neko odozgo mogao da nam uredi život a da mi ne mrdnemo prstom al to ne ide tako.
Činjenica je da ako manje zarađujemo, verovatno se onda manje zauzimamo za sebe, možda smo manje asertivne a treba i prodati sebe, tu se može dosta naučiti od muškaraca..ponekad postoji taj način razmišljanja gde ljudima treba uvek neki šef nad glavom da im organizuje posao, ili kad plaše se uspeha i većeg novca.. muškarce ponekad kritikujemo za jelo koje naprave, kao mi ćemo to bolje a onda se žalimo kako sve moramo same. Želimo uvek muža koji više zarađuje od nas a zašto je to tako bitno?
Poenta priče je biti realan i preuzeti odgovornost i stvarno priznati sebi kako ja to učestvujem u događajima oko mene i to važi za oba pola podjednako

ššš

pre 3 godine

Gothamski golobradi monstrum, 10. februar 2021 

Žene su morale da gaje decu, znate, deca ne odrastu sama, ne hrane se sama, ne kušaju se sama, ne leče se sama, znate ,bebe čak od majke dobijaju i jedinu hranu u prvih 5 meseci života!
Za to vreme, ti, muškarčino, imaš vremena 9+5 meseci+ još dok traje porodiljsko da radiš šta hoćeš, bez dodatbog tela u sebi, bez mlekare, bez rana na telu. Može ona sa ima diplome, doktorate, ona je i dalje majka, ali to ne znači da treba društvo da je šutne. Više žene proizvode nego muškarci. Proizvode nove ljude. Ti to nikad nećeš moći, i zato i jesi inferiorniji.

da se ne lazemo

pre 3 godine

@nn Pera i Milka rade isti posao. Milka ostaje trudna - Milka posle trudnoce ili dobija otkaz ili dobija premestenje na slabo placeniju poziciju koja joj po iskustvu i znanju nikako ne pripada pa je prinudjena da sama da otkaz. Mila kad je otisla na bolovanje nije mesecima videla dinara jer sve kasni.
Pera i Zivka idu na isti razgovor na posao, Zivka dobija pitanje da li planira porodocu. Cak i ako odbije da odgovori podrazumeva se da planira i Zivku vise nikad ne pozovu. Zivka ima bolje kvalifikacije za pomenuti posao od Pere. Ja apsolutno prihvatam da nije svaka nejednakost proizvod diskriminacije, ali se problem javlja kad 99,9% muskaraca ne prihvata da su ovo situacije koje se zenama redovno desavaju, sve dok to nije nasa zena ili sestra, a i tad, neretko, pomislimo da je to tako i da treba trpeti.

Mišel

pre 3 godine

Na svom prvom razgovoru za posao... sa svoje 23 godine pita me direktor " Jel planirate uskoro da se udajete?" .. nije čak ni zakokuljio pitanje nego direktno....

Marija

pre 3 godine

Kako da zene radjaju kad nemaju za osnovno. Rade na crno, za minimalac, dobiju otkaz kad zatrudne, sad su porodiljama OPET smanjeni prihodi, kazu da su one kolateralna steta!?!?!? (Sve sam to sama iskusila)
A preCednik kaze-zane radjaju da ne bi radile?!?!?
Pa gde to ima? O kakvim mi onda pravima pricamo.

Molim objavite,sve je istina sti sam rekla.

maja

pre 3 godine

Ove Ujedinjene nacije samo teoretišu, ništa konkretno nisu uradili, a decenijama su u Srbiji. To je ogroman i skup aparat, stalno se bave nekim projektima, u kojima učestvuju njihovi članovi, eventualno neko sa strane, a ništa od toga ne dopire do većine stanovništva. A zakoni koje predlažu ostaju mrtvo slovo na papiru, neprimenjivo za naše društvo, jer projekti (kao što sam gore navela), ne dopiru do ostatka stanovništva. Najbolji primer je masovno učestvovanje u promociji korišćenja bicikala, kao prevozno sredstva, a onda, na kraju, svi sedaju u svoja kola, do sledeće promocije. Licemerje i površnost.

M

pre 2 godine

Мене нико није питао да ли ћу да се удајем / рађам децу. Не бих ни одговорила.

Но, чак до 40. године нисам стекла могућност да одем на породиљско, тј. нисам имала сталан посао, те породицу нисам могла ни издалека да планирам. Увек је било нешто привремено или делимично, иако сам доктор наука и говорим неколико страних језика, и веома продуктиван радник. Жене шефови које сам имала су са отвореном мржњом третирале своје запослене, а ни мушкарци се нису прославили. Тачно се знало коме је обезбеђен посао, ко може на два породиљска, и сл. Непотизам, странке и ко зна шта још. Углавном сам била далеко успешнија од свих њих, но...

Сада покушавамо преко ВТО. Имам смањену оваријалну резерву, изгледа, није ни чудно после толиких борби за голи опстанак и дуплог рада да би се обезбедило то преживљавање. Мени је јасно да није до мене, но веома је тешко освестити чињеницу да си у сопственој земљи третиран као грађанин ниже врсте, скоро као роб који нема право на било какво планирање приватног живота.