Haos u studiju zbog abortusa: " To je ubistvo"; "Sram vas bilo" VIDEO

Četvrtak, 10.02.2022.

10:15

Izvor: TV Prva

Haos u studiju zbog abortusa: " To je ubistvo"; "Sram vas bilo" VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

Marija Scepovic

pre 2 godine

Abortus je greh. Abortus je ubistvo. Svaki hriscanin i hriscanka treba da osudi i pokusaj i delo abortus. Apsurdno je dozvoliti ovako nesto.

Nenad

pre 2 godine

Protiv sam zabrane abortusa, to da bude jasno u startu. Međutim, ne bih žurio sa ocenama da nije ubistvo.
Gde/kad počinje i završava se život, nama ljudima verovatno nikad neće biti jasno. Činjenica jeste da je dete u utrobi majke živo i pre rođenja, tu bar nema diskusije, a danas se zna da toliko toga usvaja iz okoline već od prvih meseci... Neki uzimaju da je početak otkucaja srca zapravo početak života a prestanak - kraj, mada onda po toj logici ne bi bile moguće transplatacije srca. Po sličnoj logici neki to tvrde za mozak, ali bi onda trebalo da uzeti da npr Šumaher nije živ već godinama...Ne verujem da će nama ljudima ova tajna ikad biti dostupna, ali se svakako nkad ne bih usudio da samouvereno tvrdim da abortus nije ubistvo. Svaka žena bi pre odluke trebalo prvo da pogleda snimak nekog abortusa, pa pnda da odluči.

Nele

pre 2 godine

Ubistvo? Dok se ne rodi, embrion parazitira na organizmu majke. I zelite da zabranite zeni da ukloni parazita koga ne zeli?
Svaka osoba, mora da ima potpuno pravo da odlucuje o svom telu. Taj embrion i menja telo zene. Mozda ona ne zeli te promene? Ko smo mi da odlucujemo sta je u njenom interesu. Pa u krajnjem slucaju, nismo sigurni i sta je u interesu tog embriona. Da se rodi i ostane napusten ispred nekog doma??
Nasuprot ovakvim inicijativama po kojima neko drugi treba da odlucuje u moje ime, podrzacu svaku inicijativu za eutanaziju. Isto tako, moje je misljenje je da je svaka zena koja je svojevoljno odlucila da nema decu zestoko pogresila. Ali to je njihov izbor i nije moje da se mesam u njihove zelje.
P.S Na kraju krajeva, ovo je izbor da li ce zene vrsiti abortus u medicinskim ustanovama uz svu mogucu negu ili u nekim rupama i od strane priucenih doktora.

kopiranosatvitera

pre 2 godine

Da nije imala polni odnos ne bi ni do trudnoće došlo. Da žena je isključivo kriva najviše.
(Naučnik, 11. februar 2022 10:25)

Povraca mi od ovakvih ljudi. Takvim žena ne treba da da ni promil šanse za seksom ili ne daj boze potomstvom.

Nina

pre 2 godine

Za komentatora koji kaze da do abortusa dolazi zbog neodgovornosti zene- sama je napravila to dete, je l’ da? Bezgresno zacece?
(N, 11. februar 2022 06:03)

Da nije imala polni odnos ne bi ni do trudnoće došlo. Da žena je isključivo kriva najviše.
(Naučnik, 11. februar 2022 10:25)

Da muskarac nije imao odnos ne bi ni napravio dete, ne kapiram sta tvojim komentarom zelis da kazes, osim da si ocigledno gl*p.

Bludni sin

pre 2 godine

@trojanski konjusar:
Postovani,moj komentar sadrzi tacno 1493 karaktera.Morao sam da ga korigujem da bih ispostovao normu.Vas komentar je interesantan,ali pomalo nejasan,te nisam uspeo da uhvatim nit sustine i povezem s mojim komentarom,koji vas je inspirisao.1500 karaktera,bilo cijeg komentara nece resiti problem savremenog civilnog drustva i staroverne pravoslavne dogme.Medicinu,religiju,sociologiju,psihologiju,pravo,ekonomiju,autenticnost svake osobe i jos mnogo dodatnih parametara treba uzeti u obzir,samo za jednu korektnu,neobavezujucu debatu.Za osudu,pravnu,eticku ili dogmatsku,treba mnogo,mnogo vise.Suditi prevarenu devojku,za cedomorstvo,je isto sto i suditi staroverno pravoverno svestenstvo za upotrebu moderne i skupocene tehnologije i luxuznih automobila.Zene koje su suocene sa abortusom,imaju mnogo vise problema,od demagoga,koji im prete paklom,koji bi,ako sam dobro razumeo,trebao da bude strasniji od smrti.Srbijom hara bela kuga,ali ne zbog abortusa,vec sto se sve vise Srba odlucuje da decu podizu,daleko od dezurnih moralista,patriota i kantonizovanih legendi devedesetih.I dok jedni odlaze,drugi bacaju anateme na one koji su ostali.Izgleda da se neki stelt Trojanac,u obliku magarca,neopazeno usetao u bios srpskog duhovnog bica,i neometano hara i razara i ono malo sto nam je preostalo.S postovanjem Bludni Sin.

Miloš

pre 2 godine

Mnoga od napisanih razmišljanja se mogu svesti na ovo:
- ako žena ima polni odnos izvan braka, ona je kurva
- muškarac nikada i nimalo nije kriv kada žena zatrudni
- kontracepcija je problem žene
- kontracepciju ne treba koristiti jer nam je natalite nizak
- abortus je ubistvo
- muškarac slobodno može tražiti seks. Ako žena pristane, onda je "laka", ako odbije onda je "frigidna"
A mi smo u dvadeset i prvom veku... navodno.

Istina

pre 2 godine

@(Black, 10. februar 2022 12:15)

Problem je sto da bi se branio abortus, svi brane primerima sa deformitetima ili silovanjima, a takvi slucajevi su 0.01% svih izvrsenih abortusa. 99.9% abortusa su sredstvo kontracepcije i po tome vrsta legalizovanog ubistva.

Muka

pre 2 godine

Da nije imala polni odnos ne bi ni do trudnoće došlo. Da žena je isključivo kriva najviše.
(Naučnik, 11. februar 2022 10:25)

Pa jesi li je ti muvao ili je sama sebe? Srbin, zvanično druga najgluplja nacija u EU

"mogućnost da upravljamo svojim telom"

pre 2 godine

Abortusa će uvek biti, radiće se ili ilegalno ili u drugoj zemlji. Poruka je da postoji ta mogućnost i da rukovodimo svojim telom i da se borimo za svoje izbore. Borićemo se uvek", rekla je Jelena


Slažem se da treba da postoji mogućnost da upravljamo svojim telom, ali je ipak abortus nasilno gašenje začetog života. To je činjenica i ne treba je negirati. Moj stav je da abortus treba da bude dopušten.

Postavljam pitanje da li je moguće da država koja dozvoljava abortus, poštujući "mogućnost da upravljamo svojim telom" može da propiše obaveznu vakcinaciju, tj. nasilno ubrizgavanje nekih supstanci u tela građana?

Bdhdh

pre 2 godine

Za ljude koji se vode logikom “postoji kontracepcija, čemu abortus”:

- kontracepcija nije 100% pouzdana, nažalost.

- čak i da jeste, silovane žene mogu da koriste samo naknadnu kontracepciju, ako im je uopšte dostupan hitan savet lekara i pilula koja nije besplatna

- čak i kada bi sve na temu kontracepcije bilo savršeno, u Srbiji se 70% posto abortusa radi iz medicinskih razloga. U realnosti, malo ko od vas bi pristao da se doživotno stara o detetu sa teškim oštećenjima ili da vam žena umre i ostavi siročiće jer nije mogla da prekine trudnoću sa teškim komplikacijama. To želite sebi, ženama oko sebe, deci, svojim kćerkama? Zaista?


I na kraju, za vas kojima je abortus ubistvo: zašto vam baš to ubistvo toliko smeta, a daleko se manje potresate na rat, kriminal, žene i decu pobijene u porodičnom nasilju, zašto ne tražite da se pijanim vozačima sudi za ubistvo sa predumišljajem…?

trojanski konjusar

pre 2 godine

Bludni sine (BTW, kako preko 1500 karaktera?), jesi sve u pravu, ali, ako je to opravdanje za abortus, isto tako bi moglo biti i opravdanje za cedomorstvo. Zasto da ne? Koja je razlika? Cin rodjenja zapravo je puka formalnost - prelazak iz jedne prostorije u drugu. To je sve vreme jedno te isto bice. Neki kazu da plod od 3 meseca, ili od 5 meseci... jos nije "individua". OK, neka je i tako. Ali, ko na sebe uzima pravo da postavlja granicu? I zasto bas tamo? "Neindividua" od 6 meseci manje jedan dan se moze ubiti, a individua od 6 meseci plus jedan dan ne sme? Jer tako kaze paragraf. I kako cete bas sasvim pouzdano utvrditi je li 6 meseci plus jedan, ili sest minus jedan? A na stranu sto nismo svi isti i ne razvijamo se istim tempom.

Ma idi begaj

pre 2 godine

Za decu je potebno dvoje, ne samo majka.
(Gogi, 11. februar 2022 09:25)

Naprotiv jedva sam čekao svima da vidim leđa kao dete. Te što spominjete samo sputavaju decu i napredak čovečanstva jer su zadrti.

Naučnik

pre 2 godine

Za komentatora koji kaze da do abortusa dolazi zbog neodgovornosti zene- sama je napravila to dete, je l’ da? Bezgresno zacece?
(N, 11. februar 2022 06:03)

Da nije imala polni odnos ne bi ni do trudnoće došlo. Da žena je isključivo kriva najviše.

Bludni sin

pre 2 godine

Narkomani,kriminalci,depresivci,bludnice,slusaoci muzifikovanih narodnih ljubavnih jadikovki,samoubice i jos mnogo drugih destruktivnih i autodestruktivnih tipova licnosti,cesto nesvesnih dubine sopstvene nesrece,su posledica nezeljene trudnoce.Ali problem nastaje,kada se pravi izbor izmedju nezeljenog zaceca i nezeljenog abortusa .Vecina,gore navedenih,nesrecnika su posledica i jednog i drugog.Njima treba dodati i one koji su detinjstvo proveli u domovima za nezbrinutu decu.,,Domci’’su,uprkos prividnosti,u stvari privilegovani,jer znaju sta im je.Oni su jednostavno odbaceni,i zive u okruzenju sapatnika koje im omogucava da se lakse prihvate,sa svim razlikama koje ih dele od dece odrasle u ,normalnim’ porodicama.Deca odrasla u porodicnom okruzenju,sa roditeljima koji ih vole,sa familijama koje se vole i koje ih vole,koja dobijaju poklone za rodjendane i praznike,nagrade za uspehe,pohvale...U nekom trenutku otkriju da su nesrecni.Bez razloga.Zakljuce da ih je taj osecaj oduvek prozimao,ali su se smejali i radovali kao srecna deca,jer tata i mama bi bili jako tuzni,kad bi saznali da su im deca nesrecna.U stvari,i oni su nesrecni.Jer nisu zeleli ni dete ni brak.I gle cuda,imaju i jedno i drugo.A najgore je trece.Dete koje zna da je nezeljeno.Koje bi bilo srecno da se nije rodilo.Deca to znaju,instiktivno.Tada pocinju samoubistvo i osvetu onima koji su ih unesrecili.Tada istina dolazi.Uz sav ocaj,koji prozivljavaju,oni su blizi Bogu,od onih koji su protiv prekida trudnoce.

Bludni sin

pre 2 godine

Narkomani,kriminalci,depresivci,bludnice,slusaoci muzifikovanih narodnih ljubavnih jadikovki,samoubice i jos mnogo drugih destruktivnih i autodestruktivnih tipova licnosti,cesto nesvesnih dubine sopstvene nesrece,su posledica nezeljene trudnoce.Ali problem nastaje,kada se pravi izbor izmedju nezeljenog zaceca i nezeljenog abortusa .Vecina,gore navedenih,nesrecnika su posledica i jednog i drugog.Njima treba dodati i one koji su detinjstvo proveli u domovima za nezbrinutu decu.,,Domci’’su,uprkos prividnosti,u stvari privilegovani,jer znaju sta im je.Oni su jednostavno odbaceni,i zive u okruzenju sapatnika koje im omogucava da se lakse prihvate,sa svim razlikama koje ih dele od dece odrasle u ,normalnim’ porodicama.Deca odrasla u porodicnom okruzenju,sa roditeljima koji ih vole,sa familijama koje se vole i koje ih vole,koja dobijaju poklone za rodjendane i praznike,nagrade za uspehe,pohvale...U nekom trenutku otkriju da su nesrecni.Bez razloga.Zakljuce da ih je taj osecaj oduvek prozimao,ali su se smejali i radovali kao srecna deca,jer tata i mama bi bili jako tuzni,kad bi saznali da su im deca nesrecna.U stvari,i oni su nesrecni.Jer nisu zeleli ni dete ni brak.I gle cuda,imaju i jedno i drugo.A najgore je trece.Dete koje zna da je nezeljeno.Koje bi bilo srecno da se nije rodilo.Deca to znaju,instiktivno.Tada pocinju samoubistvo i osvetu onima koji su ih unesrecili.Tada istina dolazi.Uz sav ocaj,koji prozivljavaju,oni su blizi Bogu,od onih koji su protiv prekida trudnoce.

automatski generisan komentar

pre 2 godine

Iskreno se nadam da će medicina napredovati toliko da će jednog dana likove poput ovog koji očigledno ima psihički deformitet, moći na vreme da se dijagnostikuje i da se abortira. Šteta što njegova majka to nije uradila kada je mogla. (Black, 10. februar 2022 12:15)

Samo jedno pitanje (ne samo za tebe): jesi li bas 1000% siguran da se *tvoja* majka nije predomislila u zadnji cas? Ako, kojim slucajem, jeste, mislis li da bi ti to ikad rekla?

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 2 godine

A ovo da je u pitanju ubistvo deteta, ne bih komentarisao.
(Aleksis Sanco Panco, 10. februar 2022 11:59)

Zato sto je neprijatna i nezgodna cinjenica da jeste. Ne znam kakve je to "nauka" na koju se poziva ova mlada dama, koja bi toboz mogla reci da nije. Nema prakticnih razloga, koliko god oni bili ozbiljni, racionalni i svrsishodni, koji bi mogli opravdati ubistvo. A i nacisti su se jednom bili izborili za svoju stvar. I oni su nekad govorili "zar sad 'u dvadesetom veku' nekog jos treba ubedjivati u superiornost arijevske rase (i u jos razne druge stvari)!?

Bsbab

pre 2 godine

Savremeni metod abortusa medikamentima ne ugrožava ženino reproduktivno zdravlje.

Maloletničke trudnoće čine svega 3% ukupnih abortusa, i često su u pitanju žrtve silovanja i incesta.

Godišnje se obavi 11,5 hiljada abortusa, od čega 70% iz medicinskih razloga. Šta tačno tu hoćete da zabranite?

Je l treba deca kao u Poljskoj da ostaju siročići jer majka ne može da prekine opasnu trudnoću? Je l treba silovane devojčice da odgoje dete od manijaka? Kako psihičke posledice abortusa mogu biti gore od rađanja bebe manijaku koji te unakazio?

I na kraju - zašto vas ovi što hoće zabranu toliko lažu? Zašto vas lažu da se ubije cela jedna Srbija, da to rade žene lakog morala, da posle aborusa ne mogu da se imaju deca, itd. Laž do laži. Je l vam to zvuči moralno i ispravno, a lažu?

Da, daj Bože da niko nikada ne bude u toj situaciji. Da, treba da radimo sve što je u našoj moći da što je moguće više sprečimo neželjene trudnoće! Slažem se. Ali, ako se setite da se 70% abortusa obavlja iz zdravstvenih razloga, da li zaista mislite da ljudi koji masnim lažima traže zabranu žele ovoj zemlji dobro?

E8

pre 2 godine

Ja imam troje dece. Treće je potpuno neplanirano. Žena i ja nijednog trenutka nismo pomislili na abortus. To dete je dar od Boga, sad puni 7 godina. Da ne bi došao još neki takav dar, u međuvremenu sam obavio vazektomiju. Apsolutno sam protiv abortusa. Možemo se kolektivno praviti ludi, ali znamo mi svi dobro šta je to.

trojanski konjusar

pre 2 godine

Spremna sam da okacim za banderu onog ko pomisli da zabrani abortus! Ne salim se
(Ana, 10. februar 2022 11:57)

I bez toga nam je jasno da si spremna na ubistvo i da u tome ne vidis nista lose.

Nsbsn

pre 2 godine

U Srbiji se godišnje izvede 11.5 hiljada abortusa. 70% se obavi iz medicinskih razloga (defekti ploda, ugroženost zdravlja majke). 80% žena uradi jedan abortus. Veliki procenat su udate majke koje ne mogu da priušte sebi još dece.

Dakle, sram vas bilo sa tim lažima da su u pitanju bezdušne i promiskuitetne žene koje “ubiju jednu Srbiju godišnje”.

Inače, prirodno se gomila ranih trudnoća neprimetno završi spontanim pobačajem koji je skoro nemoguće razlikovati od menstruacije. Ako samoj prirodi (ili Bogu) začeće nije sveto, već ima utvrđen mehanizam da što pre eliminiše problematična začeća, ko ste bre vi da ste pametniji od Boga i prirode?

hmmm

pre 2 godine

Neverovatno koliko je i dalje muškaraca u komentarima koji misle da je žena mašina za rađanje pa će oni nešto da propišu šta da radi. E pa za takve pitanje: jel nosite masku u busu, na poslu i u prodavnici, i da li su vam puna usta vaših prava ako vas neko opomene da treba? Ako je odgovor da, onda ste frustrirani licemeri. Veliki pozdrav za one druge, bravo momci, ima nade za neki napredak!

prebolite

pre 2 godine

Muskarce u stvari boli sto se oko ovog nista ne pitaju. Oni bi da i dalje odlucuju o svemu, o zeninom zivotu i smrti. Zivimo u zemlji klasicnih zenomrzaca. Mozes misliti brine ih embrion i njegova prava. U zemlji Srbiji gde ni oni nemaju nikva prava.
Ne pitate se hej.... divota. I sem sporadicnih baljezgarija tu nema promene

Петар

pre 2 godine

Па постоје пилуле за дан после ,па постоји контрацепција коју могу да користе оба партнера .
Зар је то "право " неопходно у 21 веку ?

kopiranosatvitera

pre 2 godine

Jel moze on nekako da skine ovaj podbradak jer ne sviđaju mi se ljudi koji nemaju vrat, pa da onda diskutujemo o tome šta žena sme a sta ne sme da radi sa svojim telom?

Sto nikome ne padne na pamet da krenu po osnovnim školama i pričaju o prevenciji?

Sto nikome ne padne na pamet da pričaju dečacima da jednoga dana kada postanu muškarci nije strasno koristiti prezervativ i da ih neće sputavati, naprotiv, veoma je poželjno učiniti sve da ne dođe do neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti.

Sto nikome ne padne na pamet da iznese pravu statistiku koliko je izvršeno abortusa godišnje, koliko je MORALO, da ne kažem medicinski indikovano prekida trudnoće. Koliko je abortusa izvršeno u braku, tj.kod žena koje već imaju decu. Koliko je mrtvorođenih beba i koliko ih je umrlo u porodilistima?
Starosnu strukturu žena koje su imale legalno indukovane prekide trudnoće čine predominantno žene u dobi 25-34 godine starosti (45.4%), a žena koje su mlađe od 20 godina je svega 3.2%. (Dakle, priča o maloletničkim prekidima trudnoća ne stoji.)

Hajde teolože radi svoj posao, žene ostavi na miru. A drugi neka se pozabave pravom temom. A ne odmah da se nesto brani a nista se po tom pitanju ne radi da ne dodje do toga.

covek

pre 2 godine

emisija nije pravljena da bi se nesto naucilo vec zbog gledanosti, nista bolje od teologa i nekog za/protiv.

Voditelji treba da traze dokaze za i protiv. Pravo na abortus je dato na osnovu medicinskih pokazatelja, tj. trenutka kada se razvija nervni sistem. Teolog ima samo svoja verovanja pa mu dokazi nisu potrebni, niti ih ima, pa je kao takav, neprimeren za ovu diskusiju. (osim zarad gledanosti). Sa druge strane, svako nerodjeno dete je gubitak za crkvu, kako u clanstvu tako i u potencijlnonm profitu, kad se saberu sva krstenja, slave, vencanja, pomeni, nije to mala cifre. Treba ga razumeti.

War Inside My Head

pre 2 godine

Crkva kao institucija u kojoj je celibat jedan od temelja,uz male izuzetke,konstantno insistira na priči o abortusu,čudno,da ne kažem licemjerno!Stav prema ženama je vrlo problematičan,mislim da je prijeko poželjna ozbiljna reforma.Poželjan je i društveni dijalog,jer je očigledno pitanje abortusa nešto što dijeli društvo posljednjih godina.

samo kazem

pre 2 godine

"Abortus je ubisto i to najgore moguće, ubisto bez prava da se ona druga strana brani. Najgore moguće ubisto. Kad pucate u čoveka, on može da se brani, a dete u utrobi majke nema mogućnosti da se brani. Onog momenta kad se plod začne, od tog momenta dete živi, kreće i rađa se život. I svako ko kaže, pa i nauka i kao i zdravstvena organizacija... Jasno i glasno - abortus je ubistvo".

Ovo je ogromna besmislica i ne iznenadjuje me sto dolazi od "teologa". Fetus nije covek! Puno zena ima i spontane pobacaje, sta bi po ovom "strucnjaku" trebalo raditi u tim slucajevima? Osuditi zenu za ubistvo iz nehata? Kada se plod zacne, to jos nije ljudsko bice, celija ne moze biti ljudsko bice. Zato je medicina odredila do kog perioda je moguce bezbedno raditi abortus. Pustimo nauku naucnicima a bajke pustimo crkvenjacima.

Milos

pre 2 godine

Dakle slušam ovog čoveka i ne verujem!
Kako neko u 21. veku uopšte i može nekom nešto da zabrani?
Ne samo on nego bilo ko kako se usuđuje da kaže nekom dal je nešto normalno, prirodno ili nije...
Dakle muka mi bude ko sve dobija prostor na televiziji.
On i njegova žena neka žive i kao amiši što se mene tiče ali da drugim ženama muškarac ili crkva određuju kako treba i dal nešto može ili ne može E pa rođače NEĆE DA BUDE!!! SRAMOTA.

Novak

pre 2 godine

Ama nebitno sta ko misli, da li je moralno ili ne, da li je greh ili nije, ne mozete naterati zenu na silu da rodi dete ako ona to nece. Crkva moze da poziva svoje vernike da ne cine abortus i da smatra taj cin cedomorstvom i velikim grehom, ali ne moze da trazi da se donese takav zakon.

Marija

pre 2 godine

Zabrana abortusa znaci da smo dobar genetski materijal a stranci od drugog rata vole da kupuju nasu decu, pa ovi koji prodaju nasu decu racunaju da ce biti puno napustene dece i samim tim i para od trgovine ljudi, organa itd. Da postoji volja u drzavi da ne izumremo kao narod, podsticaj za radjanje bi bio usmeren na porodice i zene koje hoce da radjaju. Ja sam rodila troje i imam preko 60 godina a iz ove perspektive zao mi je sto nisam rodila vise dece. Ali kod nas su uvek bila teska vremena za podizanje dece, a sad nikad teze!

Joe

pre 2 godine

RAspravljati o abortusu u zemlji Srbiji je suludo.
Mi smo društvo na nivou srednjeg veka. Kod naš muškarci žive na nivou razmišljanja da je žena njihovo materijalno vlasništvo, kad im se ne svidi oni je zatuku pred socijalnim radnikom.
Strašno. Ovde 90% ljudi ne shvata potrebe abortusa već to gleda kroz religiju i tradiciju. Kao muškarac, apsoludno podržavam da je to pitanje koje žene i jedino one imaju pravo da razmatraju i donose odluke. Mi o tome nemam nikakvo pravo da razmatramo.
Srbiji iz srednjeg veka mora da se desi jedan Ataturk i da ovo društvo pre svega opismeni i urbanizuje, to tada samo parovi i Zadruge vladaju...
Pa mi još nisto navikli na LGBT zajednice niti smo im dali ikakva prava, a hoćemo o abortusu da razgovaramao? Pa to je viša matematika.

Helios

pre 2 godine

Kakva neshvatljiva gomila gluposti. Isto, potpuno isto kao što se ne može i ne sme prinudno vakcnisati jer telo pripada osobi a ne državi isto se ne može braniti ni abortus. Osoba sama odlučuje kada hoće a kada neće imati decu. Plus je biologija jasna - abortus je i moguć (relativno bezopasno) u prva tri i po meseca - dok plod još nema baš nikakve naznake individue. Apsolutno nikakvog "ubistva" nema - samo projekcije nesrećnika u akciju nasilja nad tuđom privatnošću. A vi ako vi mislite da je to ubistvo - a onda vi nemojte abortirati. Pustite druge na miru, da oni ne bi bili prinuđeni da brane život od vas umobolnih. Isto ko za vakcine!

mighty banana

pre 2 godine

Lepa, zgodna devojka šeta uveče sama. Ide nakon ugodne večeri sa drugaricom svojoj kući. Usput, na slabije osvetljenom delu ulice, u trenutku kada nema nikoga manijak je zaskače i počinje pakao od par minuta... Dva meseca kasnije ona saznaje da je trudna, ali abortus je zabranjen. Odluči da pronađe po svaku cenu lekara koji će to ipak uraditi jer želi da zaboravi...
Ako je to scenario npr., da li i dalje abortus treba da je zabranjen?
Slažem se, ima dosta primera i gde je abortus vid kontracepcije.
Prevencija u vidu edukacije je nešto na čemu treba ozbiljno poraditi.

zao mi je, ali je tako

pre 2 godine

ok. Hajde da nazovemo stvari pravim imenima.

-to jeste ubistvo. Od trenutka zaceca je to malo zivo bice.
-NE podrzavam zabranu abortusa i smatram da svako treba da ima pravo izbora, ali
-ako se neko odluci na to, a vecina se odlucuje iz sebicnih razloga (mladi su, nisu zavrsili faks, nisu se ostvarili uslovi tipa stan posao kola, sta ce komsiluk da kaze, roditelji ce da ga ubiju, hoce jos da zivi, mozda partner nije pravi izbor itd itd), nek cuti a ne da patetise i pravi zrtvu od sebe, kao komentatori ovde

Vrana

pre 2 godine

Ako se zabrani abortus onda ce on otici u ilegalu pa ce razni neuki doktori ko u zikinoj dinastiji obavljati taj komplikovan zahvat i ubijati i zene. Bolje treba edukovati devojke koliko je to opasno pogotovo kod tinejdzerki koje imaju veci rizik da izgube matericu tokom tog zahvata. Svi znamo zasto se pokrece ta tema sad.
ODLAZI NAM OMLADINA PA HOCETE DA IH IMATE STO VISE ILI DA ZAROBITE MLADE SA DECOM ILI DA IMATE STO VISE MLADE RADNE SNAGE A TO SE TAKO NE RESAVA ALI KOGA VI PITATE SAMO MISLITE SVOJIM "PAMETNIM" GLAVAMA. STIDITE SE VASE PROPAGANDE.

zec

pre 2 godine

Mnogi su napravili decu...a da nisu uopšte za roditelje!!! Takvi su svakodnevno "ubijali" svoju decu na mnogo načina! Tuga! Nije dete za svakoga!!! Abortus...diskutabilno...

Jovana

pre 2 godine

"Čim srce počne da kuca, to više nije deo vašeg tela, to je vaše dete.
(NikolaKG80, 10. februar 2022 11:45)l
Ne lupetaj o nečemu što ne znaš.

Irena

pre 2 godine

@Nikola N. Stav Zapada je baš bitan za ovu temu, pogotovo što su oni toliko produhovljeni, moralni, prosto zvezde vodilje nas ostalih koji nismo Zapad.
A to da treba da ćuti - e pa baš zbog takvih muškarčina i ne treba. I da, dokle god žene rađaju, na njima je završna reč šta će odlučiti. Nijedna normalna žena ne želi to sebi da uradi. Jer opet ona je ta koja će snositi zdravstvene posledice svoje odluke. Ali to pravo ne sme niko da joj oduzme.

dule

pre 2 godine

Gledah neki film.Bavi se sudskim procesom u Americi gde se odlucivalo bas o abortusu.Jesam za abortus,ali dosta su me bacili u razmisljanje i argumentovani razlozi onih koji su protiv.Ni malo nije jednostavno pitanje

IQ130 Milutin

pre 2 godine

Kod nas je jak komunizam, ogranak satanizma, to se i vidi prema komentarima na ovu temu, ljudi su moralno pali, vole da zive u bludu i generalno glupi i neinformisani. DETETU POCINJE DA KUCA SRCE SA 6 nedelja! od toga dana ABORTUS JE UBISTVO.

Bane

pre 2 godine

nisam protiv abortisa, to je pravo žene da izabere. Ali pre tog čina treba, ipak, da razmisli da li bi mogla da rodi i da dete da na usvajanje. Ima mnogo onih koji ne mogu da imaju dece a želeli bi ...

Mojo

pre 2 godine

Šta god da je abortus, sigurno nije kontraceptivno sredstvo. Da se ne lažemo, u 99,9% slučajeva nije u pitanju ni zdravlje majke ni bebe, već potpuna neodgovornost žene. Samo je to danas zabranjeno reći. Zabrana, nego kako.

Mina

pre 2 godine

Kakav legitimitet teolozi imaju da pričaju o ovakvim temama javno? Hoćemo da čujemo medicinske radnike i stručnjake koji žive u 21. veku, a ne osobe sa potpuno zastarelim pogledima na svet.

kopiranosatvitera

pre 2 godine

Ovo teolog???? Crkva nam je u zescem problemu ako je ovo teogol.
Muškarci, stavite prezervativ jer on ne sputava. Stavite prezervstiv, jer izvadicu na vreme, to nije vid kontracepcije.. Stavite prezervativ jer morate onda da preuzmete odgovornost za dete. znam za toliko slucajeva gde je žena sama sa detetom ostavljena. Nece žena sa prezervativivom? Ok, onda prosto nemojte imati odnose. 21.vek je, dostupne su informacije o svemu ukoliko želite nesto da naučite ili da ostanete zatucani. Vaš izbor. Ali nije vaše pravo da komentarišete bilo šta vezano za abortus. Svakako da abortus ne sme niti treba da bude način kontracepcije. Uključite mozak i jedni i drugi.

Aleksandra

pre 2 godine

Evo ja ovde lepo javno molim da svi ovi što "podržavaju život" i zgražavaju se abortusa odmah odu i usvoje jedno dete ili se bar prijave da budu hraniteljske porodice. Eto im najbolji način da podrže nečiji život ako su već toliki hrišćani i zalažu se za prava dece.

proLife

pre 2 godine

Kad ste videli postupak abortusa na tv??
Zašto ako je to nešto normalno i progresivno? Zato jer bi ljudi videli šta je istina. Abortus je klasično ubistvo i kraj priče nasilno prekinut život...
Jedino ako verujete da život počinje samo rodjenjem i da je u telu ženu plod mrtav.
Plod nije deo ženskog tela već paralelni život...
I naša Crkva je bilo kog abortusa sve je to zločin.
Ako je to nešto normalno devojke posle abortusa imaju suicidne msli, pokušaj samoubistva, depresiju...

golijat

pre 2 godine

Odluci o sebi pre nego zacneš! Valjda svi znate kako nastaju bebe! 21.vek je , zastite se ! Ups , ajde postacu ubica , ocas posla i jos zakon pomaze! Skandal! Silovanja , bolesti u tom slucaju naravno! Ali ovako iz zezanja …nema sanse! Odlucite o svom telu tokom seksa, jer posle ne odlucujes o sebi nego o novom zivotu! Dosta je ubijanja !

decu prave junaci ! ali i mufljuzi !

pre 2 godine

Najsmješnije su mi ove muškarčine koje komentarišu rađanje i abortus. Pa alo bre junaci, pa ne rađate ga vi, no žena. Ako žena smatra da je zatrudnela sa mufljuzom koji nije stabilan, onda vam je jedno dete maksimum, osim ako niste u Vaziristanu jer tamo žene nemaju nikakva prava i n...b...e su i to bukvalno !

Jr

pre 2 godine

1. "Igrajmo jednu igru sa levičarima. Igra se zove: "U kom trenutku treba da budete u mogućnosti da ubijete ovu bebu?"... Dakle, kada je u redu ubiti to? Da li je u redu u 14. nedelji kada srce pumpa nekoliko litara krvi kroz telo svaki dan? Ili u 15. kada beba ima receptore ukusa kao i odrasli? U 4. mesecu kada koštana srž počinje da se formira? Ili oko 9. i 10. nedelje kada bebini zubi počinju da se formiraju kao i nokti, govorimo o bebi staroj 2 meseca? Beba tada može da okrene glavu i da se namršti. Može da štuca. Je li tada u redu ubiti? Da li je u redu ubiti u 4. nedelji? Do kraja 4. nedelje dete je već 10000 puta veća od oplođene jajne ćelije. Već se mogu videti začeci očiju, nogu i ruku. Već postoje moždani talasi koji se mogu detektovati. Usta i usne su tu. Nokti na rukama se formiraju. Da li je u redu ubiti u 3. nedelji? Detetova kičma i nervni sistem se formiraju. Jetra, bubrezi i creva počinju da dobijaju oblik.

J

pre 2 godine

Koju god odluku žena donela, živeće s njom doživotno. Dobro je što je abortus legalna hirurška intervencija jer se na taj način smanjuju moguće komplikacije. Znate li da se u porodilištu, i to u trenutku porođaja, daje prednost majci kao pacijentu? Kada doktori biraju između života i smrti, uvek će da spasavaju majku. Zašto? Jer može ponovo da rađa ako nešto pođe po zlu ne daj bože. Abortus je, kao i svaka intervencija, ljudsko pravo! Naravno da je bolje izbegavati ga koliko je moguće, koristiti kontracepciju, edukovati se. Ali ako se desi neplanirana trudnoća, pustite žene da same odlučuju o sebi!

Black

pre 2 godine

Znači pogledao sam celu raspravu. Prvo ako je ovaj "teolog" predstavnik crkve, onda je naša crkva u ozbiljnoj degradaciji pameti jer ovaj može da predstavlja samo neku sektu nekih ekstremista. Drugo ne vidim razlog zašto bi bilo zabranjeno da se uradi abortus u slučaju deformiteta. Po ovom liku to znači da ne sme abortus recimo ako dete u majčinom stomaku ima spinu bifidu ili neku drugu deformaciju u kojoj se ženi ugrožava zdravlje, a dete je osuđeno na patnju!? Bukvalno žena pri takvom porođaju, a možda i ranije će verovatno umreti koliko je ugrožena. Totalna besmislica je slepo braniti abortus. Ovo šta priča ovaj ako je zvaničan stav naše crkve onda je stvarno tužno i ja više neću biti član crkve koja je protiv ljubavi i koja je za toliku mržnju ka ženama i deci. Iskreno se nadam da će medicina napredovati toliko da će jednog dana likove poput ovog koji očigledno ima psihički deformitet, moći na vreme da se dijagnostikuje i da se abortira. Šteta što njegova majka to nije uradila kada je mogla. Jer ovaj mrzi sve žene uključujući i svoju majku i majku njegove dece, verovatno i svoju ćerku mrzi ako ima ćerku. O njegovim "podacima" da se u Srbiji uradi godišnje preko 20 miliona abortusa je totalna besmislica. Po tome bi svaka žena koja je reproduktivno aktivna trebalo da uradi otprilike između 8 i 10 abortusa godišnje. Kakva neznalica bi tako nešto mogao da kaže uopšte. Sramotno što se ovakvima daje prostor u medijima.

kaboom

pre 2 godine

Pre bilo kakve rasprave zabraniti da se teolozi i njihovi sledbenici izjašnjavaju javno o bilo kom političkom, zakonodavnom ili ekonomskom pitanju.. ah da, kad pome u ekonomiju - uvesti PDV odmah za verske zajednice

Nikola N.

pre 2 godine

Podrska za teologa, a ova preko puta njega bi sa svojim stavovima prema abortusu svuda na Zapadu bila samo prezrena i okacena na stub srama. Ako nista drugo, trebala bi bar da zna da cuti o tome sta misli o abortusu , a ne da svoj stav uvija u oblandu zastite prava zene da sama odlucuje o zivotu i smrti zacetog deteta. Ona nema normalnu ljudsku svest, sami sotona je.

Dragutin

pre 2 godine

Kad popovi i teolozi budu iskusili svoje trudnoće i porođajne bolove i kad tako odgaje par dece na minimalcu onda nek govore na tu temu. U međuvremenu da sklone svoje prljave ruke sa dečaka i devojčica

kale

pre 2 godine

kao roditelj smatram da je zlocin ....imati dete u Srbiji. Osim ako niste politicar,korumpirani doktor,profesor ili nekakav prevarant. Ostali mogu ocekivati sputavanje i izrabljivanje za minimalac. Surovo,ali istinito,sve ostalo je bezvezna demagogija

Za bolju buducnost penzionera

pre 2 godine

Dokle god poslodavci budu otpustali trudnice i dokle god ljudi zive u strahu i bedi niko i nista ih nece naterati da radjaju decu. Nemojte me pitati kako su nase babe i dede ziveli sa desetoro, ziveli su bedno i lose. Zaboravljate da smo ipak u XXI veku iako smo Srbi. Prostacko nametanje krivice nekome ko nema novca da radja decu je vrhunski bedno i nemoralno. Deca ce se radjati kada roditelji budu imali normalne uslove za stvaranje porodice. Mi ih u divljem kapitalizmu nemamo i to vam je to.

mina335

pre 2 godine

Ženama bi bio manji problem da radjaju kada bi uloga majke bila njena primarna uloga i kada bi imala vremena i migućnosti da dete odgaji kako treba. Na žalost od žene se danas očekuje da jednako radi kao muškarac i zaradjuje za život nekada često i umesto supruga. Dan za sve nas ima 24 sata, ali žena uvek ima dva ili tri posla i dolazi u situaciju da se satire i psihički i fizički i da se nikad ne odmara.

Jr

pre 2 godine

2. Da li je u redu ubiti u 22. danu? Srce deteta već kuca sa detetovom krvlju koja može biti i drugačije krvne grupe od majke. Dakle, kada mislite da je u redu ubiti to dete zato što imate problem sa ličnom udobnošću?... Mnogo stvari je u ljudskoj istoriji bilo zakonito a koje su bile zlo... Govorimo o stvaranju unikatnog ljudskog života i možete ga videti. Možete videti rast. Neko reče - pa moždani talasi tek počinju u 20. nedelji. Pa, da li mislite da su ljudi koji vegetiraju živi? Da li biste ubili takvu osobu znajući da ako sačekate nekoliko nedelja osoba će biti živa i funkcionalna? (moj prevod nekih izjava Bena Šapira (Ben Shapiro), američkog konzervativnog komentatora i pisca povodom pitanja abortusa. Objavljeno na kanalu Jutjub kanalu The Daily Wire 6. oktobra 2016. godine)

Vaše ime

pre 2 godine

Отуд и овакве расправе које су превазиђене још почетком 20. века
(Baya con Dios, 10. februar 2022 11:17)

Sta sve necu procitati, neverovatno. Taman pomislim ne moze gluplje, kad ono iznenadjenje i te kako moze.

goran

pre 2 godine

abortus je ubistvo, i to je činjenica. začet život se uništava. međutim, u doba promiskuiteta i moralnog pada čovečanstva, čak je i ovo "ubistvo iz razonode" postalo prihvatljivo...abortus je postao obično sredstvo kontracepcije.

Jasna

pre 2 godine

Ljudi,vraćamo se u doba inkvizicije.
Samo ne znam kada je to počelo.. pomalo, neprimetno i sada nas leče vračevi, ništa lekovi samo sa livade, što primitivnije to bolje, ravna Zemlja,.....
Pismenost na nivou obdaništa, emisije zadruge..
Neko hoće da nas utera u torove, stavi brnjice i zaboravi vrata.
Da ostane samo glavni pastir i nekoliko kerova.

Black

pre 2 godine

@(Sx, 10. februar 2022 10:58)

Idi sada pitaj mamu, sestru, devojku, prijateljicu i ostale žene šta misle o tvom stavu... Isto kao što mi se nikada nije dogodilo da mi ženska osoba koja nije lekar objašnjava o muškom reproduktivnom organu, tako isto mi ne pada na pamet da bilo kojoj ženi govorim i pametujem o ženskim reproduktivnim organima, mesečnom ciklusu, i svemu ostalom o čemu mi kao neuki ne možemo ni da pojmimo šta se dešava kod njih. Postoji i izraz na engleskom za sve te muškarce koji ženske stvari tipa menstruacije objašnjavaju ženama i objašnjavaju im šta ih boli i kako. To se zove mansplaining. Definiciju izraza pretražite na internetu i biće vam jasno. Muškarci, poštujte žene. One su naše majke, naše sestre, naše prijateljice, naše žene, majke naše dece.. Mora da postoji jednakost i međusobno poštovanje svih nas. To je vrednost koju možemo da ostavimo deci. Takvi kakvi smo mi prema našim ženama, i naša muška deca će biti prema svojim ženama.

Nešto razmišljam

pre 2 godine

Ne razumem zašto zabranjivati abortus. One žene koju su protiv neka rađaju ali nema niko pravo nametati svoje želje i volju onima koje ne žele da rađaju. Što se tiče Crkve bolje da porade na smirivanju religioznih tenzija jer je u njihovo ime više pobijeno živih duša nego u abortusima.

Goran

pre 2 godine

Mi smo zemlja ateista i nista me ne cudi!
Pogledajte Crnogorce svaka druga porodica tamo nosi na dusi po par dusa.
Znam jednu budalu da je terao zenu 3 puta da abortira da bi cetvrti put dobio sina.
Brate mili!

J.

pre 2 godine

" a vi parovi ako vec ne zelite dete ne vodite se teorijom da cete izvaditi na vreme, zene mogu da piju pilule,a muskarci da koriste prezervative,i tako necemo doci u slucaj da moraju deca da se ubijaju."
(aleksandar,
Odgledah pre neko veče Necistu krv. Vi talibani, ako već želite da žene umiru na ilegalnim abortusima i da im i druga prava budu na istom nivou, preselite su u Afganistan. U vašem mracnjastvu, svaka edukacija je nepotrebna, pogotovo ženska, pretpostavljam, a život treba da se zasniva na Starom zavetu. E pa, neće moći.

Baya con Dios

pre 2 godine

Мислим да је највећи проблем абортуса код нас у мслолетничким трудноћама. Адолесценти потпуно неспремни и чак врло неписмено ступају у интимне односе. Толико контрацептивних средстава, а клинце је изгледа срамота да их користе. Отуд и овакве расправе које су превазиђене још почетком 20. века

Protiv zabrane!

pre 2 godine

Nije resenje zabraniti abortus, nego edukacija o kontracepciji. Abortus je zadnje resenje, pre njega ih ima koliko hoces - kondom, pilula, spirala...

Aleksis Sanco Panco

pre 2 godine

Ja sam za obavezna savetovališta pre samog abortusa. Da se proceni da li je neophodno, kakve su mogućnosti i alternative, zašto baš abortus, šta može da se uradi, ne da se odmah rizikuje ženina mogućnost rađanja. Tako da, jesam za abortus kao opciju, uz mogućnost da se pre toga porazgovara. A ovo da je u pitanju ubistvo deteta, ne bih komentarisao.

dejan

pre 2 godine

Pre 19 godina sam bio u situaciji da smo se tadasnja devojka i ja odlucili da abortira. Nema dana da se toga ne setim. Nekad zaplacem nekad samo uzdahnem. Svaki dan. Dosta godin akasnije sam postao otac sa drugom zenom. Gledajuci klionca kaqko odrasta uzdahnem jache i zaplacem vreliju suzu za to od pre 19 godina. To sa jedne strane. Sa druge strane ovog teologa bih tukao mokrom carapom dok sav ne poplavi. Sram ga bilo! Jos ce poceti i na lomaci da spaljuju.

Kler Frejzer

pre 2 godine

Kao neko ko je bio u dilemi da li da zadrzi bebu ili ne, mogu samo da kazem da je to jedna od najtezih situacija u kojoj sam bila. Taj momenat kada shvatis da ces nesto (iako jedva vidljivo) da ugasis jer si bio nesmotren ostavlja posledice na psihicko zdravlje. Dusa te boli, ne mozes da spavas. I na kraju sam odlucila da to ne uradim. Ali isto tako podrzavam sve one koje su primorane da se odluce na takav korak. Naravno suludo je da postoje zene kojima je to kao dobar dan i svaku trudnocu resavaju abortusom. Nije resenje i zabrana jer ce se onda raditi ilegalno a to je tek horor za svaku zenu. Treba raditi na edukaciji ali je i to lakse reci nego uraditi. Kako da edukujes devojke ili zene po malim sredinama? Veliki je to problem da bi se resio nekim papirom koji ce da zabrani taj postupak.

Sx

pre 2 godine

Dođe jedan muškarac i priča šta žena treba da radi", rekla je Jelena...

Zamisli, muškarac da kaže ženi sta da radi. Pa to je jedno opšte ludilo? Ko je muškarac naspram žene u današnjem svetu...

aleksandar

pre 2 godine

dovesti zakon na snagu kao u poljskoj,samo u odredjenim slucajevima da se omoguci cedomorstvo.. a vi parovi ako vec ne zelite dete ne vodite se teorijom da cete izvaditi na vreme, zene mogu da piju pilule,a muskarci da koriste prezervative,i tako necemo doci u slucaj da moraju deca da se ubijaju.

Kler Frejzer

pre 2 godine

Kao neko ko je bio u dilemi da li da zadrzi bebu ili ne, mogu samo da kazem da je to jedna od najtezih situacija u kojoj sam bila. Taj momenat kada shvatis da ces nesto (iako jedva vidljivo) da ugasis jer si bio nesmotren ostavlja posledice na psihicko zdravlje. Dusa te boli, ne mozes da spavas. I na kraju sam odlucila da to ne uradim. Ali isto tako podrzavam sve one koje su primorane da se odluce na takav korak. Naravno suludo je da postoje zene kojima je to kao dobar dan i svaku trudnocu resavaju abortusom. Nije resenje i zabrana jer ce se onda raditi ilegalno a to je tek horor za svaku zenu. Treba raditi na edukaciji ali je i to lakse reci nego uraditi. Kako da edukujes devojke ili zene po malim sredinama? Veliki je to problem da bi se resio nekim papirom koji ce da zabrani taj postupak.

Black

pre 2 godine

Znači pogledao sam celu raspravu. Prvo ako je ovaj "teolog" predstavnik crkve, onda je naša crkva u ozbiljnoj degradaciji pameti jer ovaj može da predstavlja samo neku sektu nekih ekstremista. Drugo ne vidim razlog zašto bi bilo zabranjeno da se uradi abortus u slučaju deformiteta. Po ovom liku to znači da ne sme abortus recimo ako dete u majčinom stomaku ima spinu bifidu ili neku drugu deformaciju u kojoj se ženi ugrožava zdravlje, a dete je osuđeno na patnju!? Bukvalno žena pri takvom porođaju, a možda i ranije će verovatno umreti koliko je ugrožena. Totalna besmislica je slepo braniti abortus. Ovo šta priča ovaj ako je zvaničan stav naše crkve onda je stvarno tužno i ja više neću biti član crkve koja je protiv ljubavi i koja je za toliku mržnju ka ženama i deci. Iskreno se nadam da će medicina napredovati toliko da će jednog dana likove poput ovog koji očigledno ima psihički deformitet, moći na vreme da se dijagnostikuje i da se abortira. Šteta što njegova majka to nije uradila kada je mogla. Jer ovaj mrzi sve žene uključujući i svoju majku i majku njegove dece, verovatno i svoju ćerku mrzi ako ima ćerku. O njegovim "podacima" da se u Srbiji uradi godišnje preko 20 miliona abortusa je totalna besmislica. Po tome bi svaka žena koja je reproduktivno aktivna trebalo da uradi otprilike između 8 i 10 abortusa godišnje. Kakva neznalica bi tako nešto mogao da kaže uopšte. Sramotno što se ovakvima daje prostor u medijima.

dejan

pre 2 godine

Pre 19 godina sam bio u situaciji da smo se tadasnja devojka i ja odlucili da abortira. Nema dana da se toga ne setim. Nekad zaplacem nekad samo uzdahnem. Svaki dan. Dosta godin akasnije sam postao otac sa drugom zenom. Gledajuci klionca kaqko odrasta uzdahnem jache i zaplacem vreliju suzu za to od pre 19 godina. To sa jedne strane. Sa druge strane ovog teologa bih tukao mokrom carapom dok sav ne poplavi. Sram ga bilo! Jos ce poceti i na lomaci da spaljuju.

kaboom

pre 2 godine

Pre bilo kakve rasprave zabraniti da se teolozi i njihovi sledbenici izjašnjavaju javno o bilo kom političkom, zakonodavnom ili ekonomskom pitanju.. ah da, kad pome u ekonomiju - uvesti PDV odmah za verske zajednice

Nešto razmišljam

pre 2 godine

Ne razumem zašto zabranjivati abortus. One žene koju su protiv neka rađaju ali nema niko pravo nametati svoje želje i volju onima koje ne žele da rađaju. Što se tiče Crkve bolje da porade na smirivanju religioznih tenzija jer je u njihovo ime više pobijeno živih duša nego u abortusima.

Protiv zabrane!

pre 2 godine

Nije resenje zabraniti abortus, nego edukacija o kontracepciji. Abortus je zadnje resenje, pre njega ih ima koliko hoces - kondom, pilula, spirala...

Jasna

pre 2 godine

Ljudi,vraćamo se u doba inkvizicije.
Samo ne znam kada je to počelo.. pomalo, neprimetno i sada nas leče vračevi, ništa lekovi samo sa livade, što primitivnije to bolje, ravna Zemlja,.....
Pismenost na nivou obdaništa, emisije zadruge..
Neko hoće da nas utera u torove, stavi brnjice i zaboravi vrata.
Da ostane samo glavni pastir i nekoliko kerova.

Black

pre 2 godine

@(Sx, 10. februar 2022 10:58)

Idi sada pitaj mamu, sestru, devojku, prijateljicu i ostale žene šta misle o tvom stavu... Isto kao što mi se nikada nije dogodilo da mi ženska osoba koja nije lekar objašnjava o muškom reproduktivnom organu, tako isto mi ne pada na pamet da bilo kojoj ženi govorim i pametujem o ženskim reproduktivnim organima, mesečnom ciklusu, i svemu ostalom o čemu mi kao neuki ne možemo ni da pojmimo šta se dešava kod njih. Postoji i izraz na engleskom za sve te muškarce koji ženske stvari tipa menstruacije objašnjavaju ženama i objašnjavaju im šta ih boli i kako. To se zove mansplaining. Definiciju izraza pretražite na internetu i biće vam jasno. Muškarci, poštujte žene. One su naše majke, naše sestre, naše prijateljice, naše žene, majke naše dece.. Mora da postoji jednakost i međusobno poštovanje svih nas. To je vrednost koju možemo da ostavimo deci. Takvi kakvi smo mi prema našim ženama, i naša muška deca će biti prema svojim ženama.

J.

pre 2 godine

" a vi parovi ako vec ne zelite dete ne vodite se teorijom da cete izvaditi na vreme, zene mogu da piju pilule,a muskarci da koriste prezervative,i tako necemo doci u slucaj da moraju deca da se ubijaju."
(aleksandar,
Odgledah pre neko veče Necistu krv. Vi talibani, ako već želite da žene umiru na ilegalnim abortusima i da im i druga prava budu na istom nivou, preselite su u Afganistan. U vašem mracnjastvu, svaka edukacija je nepotrebna, pogotovo ženska, pretpostavljam, a život treba da se zasniva na Starom zavetu. E pa, neće moći.

Baya con Dios

pre 2 godine

Мислим да је највећи проблем абортуса код нас у мслолетничким трудноћама. Адолесценти потпуно неспремни и чак врло неписмено ступају у интимне односе. Толико контрацептивних средстава, а клинце је изгледа срамота да их користе. Отуд и овакве расправе које су превазиђене још почетком 20. века

Aleksis Sanco Panco

pre 2 godine

Ja sam za obavezna savetovališta pre samog abortusa. Da se proceni da li je neophodno, kakve su mogućnosti i alternative, zašto baš abortus, šta može da se uradi, ne da se odmah rizikuje ženina mogućnost rađanja. Tako da, jesam za abortus kao opciju, uz mogućnost da se pre toga porazgovara. A ovo da je u pitanju ubistvo deteta, ne bih komentarisao.

aleksandar

pre 2 godine

dovesti zakon na snagu kao u poljskoj,samo u odredjenim slucajevima da se omoguci cedomorstvo.. a vi parovi ako vec ne zelite dete ne vodite se teorijom da cete izvaditi na vreme, zene mogu da piju pilule,a muskarci da koriste prezervative,i tako necemo doci u slucaj da moraju deca da se ubijaju.

Goran

pre 2 godine

Mi smo zemlja ateista i nista me ne cudi!
Pogledajte Crnogorce svaka druga porodica tamo nosi na dusi po par dusa.
Znam jednu budalu da je terao zenu 3 puta da abortira da bi cetvrti put dobio sina.
Brate mili!

Milos

pre 2 godine

Dakle slušam ovog čoveka i ne verujem!
Kako neko u 21. veku uopšte i može nekom nešto da zabrani?
Ne samo on nego bilo ko kako se usuđuje da kaže nekom dal je nešto normalno, prirodno ili nije...
Dakle muka mi bude ko sve dobija prostor na televiziji.
On i njegova žena neka žive i kao amiši što se mene tiče ali da drugim ženama muškarac ili crkva određuju kako treba i dal nešto može ili ne može E pa rođače NEĆE DA BUDE!!! SRAMOTA.

Sx

pre 2 godine

Dođe jedan muškarac i priča šta žena treba da radi", rekla je Jelena...

Zamisli, muškarac da kaže ženi sta da radi. Pa to je jedno opšte ludilo? Ko je muškarac naspram žene u današnjem svetu...

goran

pre 2 godine

abortus je ubistvo, i to je činjenica. začet život se uništava. međutim, u doba promiskuiteta i moralnog pada čovečanstva, čak je i ovo "ubistvo iz razonode" postalo prihvatljivo...abortus je postao obično sredstvo kontracepcije.

hmmm

pre 2 godine

Neverovatno koliko je i dalje muškaraca u komentarima koji misle da je žena mašina za rađanje pa će oni nešto da propišu šta da radi. E pa za takve pitanje: jel nosite masku u busu, na poslu i u prodavnici, i da li su vam puna usta vaših prava ako vas neko opomene da treba? Ako je odgovor da, onda ste frustrirani licemeri. Veliki pozdrav za one druge, bravo momci, ima nade za neki napredak!

prebolite

pre 2 godine

Muskarce u stvari boli sto se oko ovog nista ne pitaju. Oni bi da i dalje odlucuju o svemu, o zeninom zivotu i smrti. Zivimo u zemlji klasicnih zenomrzaca. Mozes misliti brine ih embrion i njegova prava. U zemlji Srbiji gde ni oni nemaju nikva prava.
Ne pitate se hej.... divota. I sem sporadicnih baljezgarija tu nema promene

Nsbsn

pre 2 godine

U Srbiji se godišnje izvede 11.5 hiljada abortusa. 70% se obavi iz medicinskih razloga (defekti ploda, ugroženost zdravlja majke). 80% žena uradi jedan abortus. Veliki procenat su udate majke koje ne mogu da priušte sebi još dece.

Dakle, sram vas bilo sa tim lažima da su u pitanju bezdušne i promiskuitetne žene koje “ubiju jednu Srbiju godišnje”.

Inače, prirodno se gomila ranih trudnoća neprimetno završi spontanim pobačajem koji je skoro nemoguće razlikovati od menstruacije. Ako samoj prirodi (ili Bogu) začeće nije sveto, već ima utvrđen mehanizam da što pre eliminiše problematična začeća, ko ste bre vi da ste pametniji od Boga i prirode?

zec

pre 2 godine

Mnogi su napravili decu...a da nisu uopšte za roditelje!!! Takvi su svakodnevno "ubijali" svoju decu na mnogo načina! Tuga! Nije dete za svakoga!!! Abortus...diskutabilno...

Nikola N.

pre 2 godine

Podrska za teologa, a ova preko puta njega bi sa svojim stavovima prema abortusu svuda na Zapadu bila samo prezrena i okacena na stub srama. Ako nista drugo, trebala bi bar da zna da cuti o tome sta misli o abortusu , a ne da svoj stav uvija u oblandu zastite prava zene da sama odlucuje o zivotu i smrti zacetog deteta. Ona nema normalnu ljudsku svest, sami sotona je.

War Inside My Head

pre 2 godine

Crkva kao institucija u kojoj je celibat jedan od temelja,uz male izuzetke,konstantno insistira na priči o abortusu,čudno,da ne kažem licemjerno!Stav prema ženama je vrlo problematičan,mislim da je prijeko poželjna ozbiljna reforma.Poželjan je i društveni dijalog,jer je očigledno pitanje abortusa nešto što dijeli društvo posljednjih godina.

kopiranosatvitera

pre 2 godine

Jel moze on nekako da skine ovaj podbradak jer ne sviđaju mi se ljudi koji nemaju vrat, pa da onda diskutujemo o tome šta žena sme a sta ne sme da radi sa svojim telom?

Sto nikome ne padne na pamet da krenu po osnovnim školama i pričaju o prevenciji?

Sto nikome ne padne na pamet da pričaju dečacima da jednoga dana kada postanu muškarci nije strasno koristiti prezervativ i da ih neće sputavati, naprotiv, veoma je poželjno učiniti sve da ne dođe do neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti.

Sto nikome ne padne na pamet da iznese pravu statistiku koliko je izvršeno abortusa godišnje, koliko je MORALO, da ne kažem medicinski indikovano prekida trudnoće. Koliko je abortusa izvršeno u braku, tj.kod žena koje već imaju decu. Koliko je mrtvorođenih beba i koliko ih je umrlo u porodilistima?
Starosnu strukturu žena koje su imale legalno indukovane prekide trudnoće čine predominantno žene u dobi 25-34 godine starosti (45.4%), a žena koje su mlađe od 20 godina je svega 3.2%. (Dakle, priča o maloletničkim prekidima trudnoća ne stoji.)

Hajde teolože radi svoj posao, žene ostavi na miru. A drugi neka se pozabave pravom temom. A ne odmah da se nesto brani a nista se po tom pitanju ne radi da ne dodje do toga.

Novak

pre 2 godine

Ama nebitno sta ko misli, da li je moralno ili ne, da li je greh ili nije, ne mozete naterati zenu na silu da rodi dete ako ona to nece. Crkva moze da poziva svoje vernike da ne cine abortus i da smatra taj cin cedomorstvom i velikim grehom, ali ne moze da trazi da se donese takav zakon.

Bsbab

pre 2 godine

Savremeni metod abortusa medikamentima ne ugrožava ženino reproduktivno zdravlje.

Maloletničke trudnoće čine svega 3% ukupnih abortusa, i često su u pitanju žrtve silovanja i incesta.

Godišnje se obavi 11,5 hiljada abortusa, od čega 70% iz medicinskih razloga. Šta tačno tu hoćete da zabranite?

Je l treba deca kao u Poljskoj da ostaju siročići jer majka ne može da prekine opasnu trudnoću? Je l treba silovane devojčice da odgoje dete od manijaka? Kako psihičke posledice abortusa mogu biti gore od rađanja bebe manijaku koji te unakazio?

I na kraju - zašto vas ovi što hoće zabranu toliko lažu? Zašto vas lažu da se ubije cela jedna Srbija, da to rade žene lakog morala, da posle aborusa ne mogu da se imaju deca, itd. Laž do laži. Je l vam to zvuči moralno i ispravno, a lažu?

Da, daj Bože da niko nikada ne bude u toj situaciji. Da, treba da radimo sve što je u našoj moći da što je moguće više sprečimo neželjene trudnoće! Slažem se. Ali, ako se setite da se 70% abortusa obavlja iz zdravstvenih razloga, da li zaista mislite da ljudi koji masnim lažima traže zabranu žele ovoj zemlji dobro?

Bdhdh

pre 2 godine

Za ljude koji se vode logikom “postoji kontracepcija, čemu abortus”:

- kontracepcija nije 100% pouzdana, nažalost.

- čak i da jeste, silovane žene mogu da koriste samo naknadnu kontracepciju, ako im je uopšte dostupan hitan savet lekara i pilula koja nije besplatna

- čak i kada bi sve na temu kontracepcije bilo savršeno, u Srbiji se 70% posto abortusa radi iz medicinskih razloga. U realnosti, malo ko od vas bi pristao da se doživotno stara o detetu sa teškim oštećenjima ili da vam žena umre i ostavi siročiće jer nije mogla da prekine trudnoću sa teškim komplikacijama. To želite sebi, ženama oko sebe, deci, svojim kćerkama? Zaista?


I na kraju, za vas kojima je abortus ubistvo: zašto vam baš to ubistvo toliko smeta, a daleko se manje potresate na rat, kriminal, žene i decu pobijene u porodičnom nasilju, zašto ne tražite da se pijanim vozačima sudi za ubistvo sa predumišljajem…?

Aleksandra

pre 2 godine

Evo ja ovde lepo javno molim da svi ovi što "podržavaju život" i zgražavaju se abortusa odmah odu i usvoje jedno dete ili se bar prijave da budu hraniteljske porodice. Eto im najbolji način da podrže nečiji život ako su već toliki hrišćani i zalažu se za prava dece.

J

pre 2 godine

Koju god odluku žena donela, živeće s njom doživotno. Dobro je što je abortus legalna hirurška intervencija jer se na taj način smanjuju moguće komplikacije. Znate li da se u porodilištu, i to u trenutku porođaja, daje prednost majci kao pacijentu? Kada doktori biraju između života i smrti, uvek će da spasavaju majku. Zašto? Jer može ponovo da rađa ako nešto pođe po zlu ne daj bože. Abortus je, kao i svaka intervencija, ljudsko pravo! Naravno da je bolje izbegavati ga koliko je moguće, koristiti kontracepciju, edukovati se. Ali ako se desi neplanirana trudnoća, pustite žene da same odlučuju o sebi!

Vrana

pre 2 godine

Ako se zabrani abortus onda ce on otici u ilegalu pa ce razni neuki doktori ko u zikinoj dinastiji obavljati taj komplikovan zahvat i ubijati i zene. Bolje treba edukovati devojke koliko je to opasno pogotovo kod tinejdzerki koje imaju veci rizik da izgube matericu tokom tog zahvata. Svi znamo zasto se pokrece ta tema sad.
ODLAZI NAM OMLADINA PA HOCETE DA IH IMATE STO VISE ILI DA ZAROBITE MLADE SA DECOM ILI DA IMATE STO VISE MLADE RADNE SNAGE A TO SE TAKO NE RESAVA ALI KOGA VI PITATE SAMO MISLITE SVOJIM "PAMETNIM" GLAVAMA. STIDITE SE VASE PROPAGANDE.

samo kazem

pre 2 godine

"Abortus je ubisto i to najgore moguće, ubisto bez prava da se ona druga strana brani. Najgore moguće ubisto. Kad pucate u čoveka, on može da se brani, a dete u utrobi majke nema mogućnosti da se brani. Onog momenta kad se plod začne, od tog momenta dete živi, kreće i rađa se život. I svako ko kaže, pa i nauka i kao i zdravstvena organizacija... Jasno i glasno - abortus je ubistvo".

Ovo je ogromna besmislica i ne iznenadjuje me sto dolazi od "teologa". Fetus nije covek! Puno zena ima i spontane pobacaje, sta bi po ovom "strucnjaku" trebalo raditi u tim slucajevima? Osuditi zenu za ubistvo iz nehata? Kada se plod zacne, to jos nije ljudsko bice, celija ne moze biti ljudsko bice. Zato je medicina odredila do kog perioda je moguce bezbedno raditi abortus. Pustimo nauku naucnicima a bajke pustimo crkvenjacima.

covek

pre 2 godine

emisija nije pravljena da bi se nesto naucilo vec zbog gledanosti, nista bolje od teologa i nekog za/protiv.

Voditelji treba da traze dokaze za i protiv. Pravo na abortus je dato na osnovu medicinskih pokazatelja, tj. trenutka kada se razvija nervni sistem. Teolog ima samo svoja verovanja pa mu dokazi nisu potrebni, niti ih ima, pa je kao takav, neprimeren za ovu diskusiju. (osim zarad gledanosti). Sa druge strane, svako nerodjeno dete je gubitak za crkvu, kako u clanstvu tako i u potencijlnonm profitu, kad se saberu sva krstenja, slave, vencanja, pomeni, nije to mala cifre. Treba ga razumeti.

Za bolju buducnost penzionera

pre 2 godine

Dokle god poslodavci budu otpustali trudnice i dokle god ljudi zive u strahu i bedi niko i nista ih nece naterati da radjaju decu. Nemojte me pitati kako su nase babe i dede ziveli sa desetoro, ziveli su bedno i lose. Zaboravljate da smo ipak u XXI veku iako smo Srbi. Prostacko nametanje krivice nekome ko nema novca da radja decu je vrhunski bedno i nemoralno. Deca ce se radjati kada roditelji budu imali normalne uslove za stvaranje porodice. Mi ih u divljem kapitalizmu nemamo i to vam je to.

Dragutin

pre 2 godine

Kad popovi i teolozi budu iskusili svoje trudnoće i porođajne bolove i kad tako odgaje par dece na minimalcu onda nek govore na tu temu. U međuvremenu da sklone svoje prljave ruke sa dečaka i devojčica

kopiranosatvitera

pre 2 godine

Ovo teolog???? Crkva nam je u zescem problemu ako je ovo teogol.
Muškarci, stavite prezervativ jer on ne sputava. Stavite prezervstiv, jer izvadicu na vreme, to nije vid kontracepcije.. Stavite prezervativ jer morate onda da preuzmete odgovornost za dete. znam za toliko slucajeva gde je žena sama sa detetom ostavljena. Nece žena sa prezervativivom? Ok, onda prosto nemojte imati odnose. 21.vek je, dostupne su informacije o svemu ukoliko želite nesto da naučite ili da ostanete zatucani. Vaš izbor. Ali nije vaše pravo da komentarišete bilo šta vezano za abortus. Svakako da abortus ne sme niti treba da bude način kontracepcije. Uključite mozak i jedni i drugi.

Joe

pre 2 godine

RAspravljati o abortusu u zemlji Srbiji je suludo.
Mi smo društvo na nivou srednjeg veka. Kod naš muškarci žive na nivou razmišljanja da je žena njihovo materijalno vlasništvo, kad im se ne svidi oni je zatuku pred socijalnim radnikom.
Strašno. Ovde 90% ljudi ne shvata potrebe abortusa već to gleda kroz religiju i tradiciju. Kao muškarac, apsoludno podržavam da je to pitanje koje žene i jedino one imaju pravo da razmatraju i donose odluke. Mi o tome nemam nikakvo pravo da razmatramo.
Srbiji iz srednjeg veka mora da se desi jedan Ataturk i da ovo društvo pre svega opismeni i urbanizuje, to tada samo parovi i Zadruge vladaju...
Pa mi još nisto navikli na LGBT zajednice niti smo im dali ikakva prava, a hoćemo o abortusu da razgovaramao? Pa to je viša matematika.

zao mi je, ali je tako

pre 2 godine

ok. Hajde da nazovemo stvari pravim imenima.

-to jeste ubistvo. Od trenutka zaceca je to malo zivo bice.
-NE podrzavam zabranu abortusa i smatram da svako treba da ima pravo izbora, ali
-ako se neko odluci na to, a vecina se odlucuje iz sebicnih razloga (mladi su, nisu zavrsili faks, nisu se ostvarili uslovi tipa stan posao kola, sta ce komsiluk da kaze, roditelji ce da ga ubiju, hoce jos da zivi, mozda partner nije pravi izbor itd itd), nek cuti a ne da patetise i pravi zrtvu od sebe, kao komentatori ovde

mighty banana

pre 2 godine

Lepa, zgodna devojka šeta uveče sama. Ide nakon ugodne večeri sa drugaricom svojoj kući. Usput, na slabije osvetljenom delu ulice, u trenutku kada nema nikoga manijak je zaskače i počinje pakao od par minuta... Dva meseca kasnije ona saznaje da je trudna, ali abortus je zabranjen. Odluči da pronađe po svaku cenu lekara koji će to ipak uraditi jer želi da zaboravi...
Ako je to scenario npr., da li i dalje abortus treba da je zabranjen?
Slažem se, ima dosta primera i gde je abortus vid kontracepcije.
Prevencija u vidu edukacije je nešto na čemu treba ozbiljno poraditi.

Mina

pre 2 godine

Kakav legitimitet teolozi imaju da pričaju o ovakvim temama javno? Hoćemo da čujemo medicinske radnike i stručnjake koji žive u 21. veku, a ne osobe sa potpuno zastarelim pogledima na svet.

Jovana

pre 2 godine

"Čim srce počne da kuca, to više nije deo vašeg tela, to je vaše dete.
(NikolaKG80, 10. februar 2022 11:45)l
Ne lupetaj o nečemu što ne znaš.

decu prave junaci ! ali i mufljuzi !

pre 2 godine

Najsmješnije su mi ove muškarčine koje komentarišu rađanje i abortus. Pa alo bre junaci, pa ne rađate ga vi, no žena. Ako žena smatra da je zatrudnela sa mufljuzom koji nije stabilan, onda vam je jedno dete maksimum, osim ako niste u Vaziristanu jer tamo žene nemaju nikakva prava i n...b...e su i to bukvalno !

Irena

pre 2 godine

@Nikola N. Stav Zapada je baš bitan za ovu temu, pogotovo što su oni toliko produhovljeni, moralni, prosto zvezde vodilje nas ostalih koji nismo Zapad.
A to da treba da ćuti - e pa baš zbog takvih muškarčina i ne treba. I da, dokle god žene rađaju, na njima je završna reč šta će odlučiti. Nijedna normalna žena ne želi to sebi da uradi. Jer opet ona je ta koja će snositi zdravstvene posledice svoje odluke. Ali to pravo ne sme niko da joj oduzme.

Miloš

pre 2 godine

Mnoga od napisanih razmišljanja se mogu svesti na ovo:
- ako žena ima polni odnos izvan braka, ona je kurva
- muškarac nikada i nimalo nije kriv kada žena zatrudni
- kontracepcija je problem žene
- kontracepciju ne treba koristiti jer nam je natalite nizak
- abortus je ubistvo
- muškarac slobodno može tražiti seks. Ako žena pristane, onda je "laka", ako odbije onda je "frigidna"
A mi smo u dvadeset i prvom veku... navodno.

mina335

pre 2 godine

Ženama bi bio manji problem da radjaju kada bi uloga majke bila njena primarna uloga i kada bi imala vremena i migućnosti da dete odgaji kako treba. Na žalost od žene se danas očekuje da jednako radi kao muškarac i zaradjuje za život nekada često i umesto supruga. Dan za sve nas ima 24 sata, ali žena uvek ima dva ili tri posla i dolazi u situaciju da se satire i psihički i fizički i da se nikad ne odmara.

Helios

pre 2 godine

Kakva neshvatljiva gomila gluposti. Isto, potpuno isto kao što se ne može i ne sme prinudno vakcnisati jer telo pripada osobi a ne državi isto se ne može braniti ni abortus. Osoba sama odlučuje kada hoće a kada neće imati decu. Plus je biologija jasna - abortus je i moguć (relativno bezopasno) u prva tri i po meseca - dok plod još nema baš nikakve naznake individue. Apsolutno nikakvog "ubistva" nema - samo projekcije nesrećnika u akciju nasilja nad tuđom privatnošću. A vi ako vi mislite da je to ubistvo - a onda vi nemojte abortirati. Pustite druge na miru, da oni ne bi bili prinuđeni da brane život od vas umobolnih. Isto ko za vakcine!

Muka

pre 2 godine

Da nije imala polni odnos ne bi ni do trudnoće došlo. Da žena je isključivo kriva najviše.
(Naučnik, 11. februar 2022 10:25)

Pa jesi li je ti muvao ili je sama sebe? Srbin, zvanično druga najgluplja nacija u EU

kale

pre 2 godine

kao roditelj smatram da je zlocin ....imati dete u Srbiji. Osim ako niste politicar,korumpirani doktor,profesor ili nekakav prevarant. Ostali mogu ocekivati sputavanje i izrabljivanje za minimalac. Surovo,ali istinito,sve ostalo je bezvezna demagogija

Nele

pre 2 godine

Ubistvo? Dok se ne rodi, embrion parazitira na organizmu majke. I zelite da zabranite zeni da ukloni parazita koga ne zeli?
Svaka osoba, mora da ima potpuno pravo da odlucuje o svom telu. Taj embrion i menja telo zene. Mozda ona ne zeli te promene? Ko smo mi da odlucujemo sta je u njenom interesu. Pa u krajnjem slucaju, nismo sigurni i sta je u interesu tog embriona. Da se rodi i ostane napusten ispred nekog doma??
Nasuprot ovakvim inicijativama po kojima neko drugi treba da odlucuje u moje ime, podrzacu svaku inicijativu za eutanaziju. Isto tako, moje je misljenje je da je svaka zena koja je svojevoljno odlucila da nema decu zestoko pogresila. Ali to je njihov izbor i nije moje da se mesam u njihove zelje.
P.S Na kraju krajeva, ovo je izbor da li ce zene vrsiti abortus u medicinskim ustanovama uz svu mogucu negu ili u nekim rupama i od strane priucenih doktora.

kopiranosatvitera

pre 2 godine

Da nije imala polni odnos ne bi ni do trudnoće došlo. Da žena je isključivo kriva najviše.
(Naučnik, 11. februar 2022 10:25)

Povraca mi od ovakvih ljudi. Takvim žena ne treba da da ni promil šanse za seksom ili ne daj boze potomstvom.

Nina

pre 2 godine

Za komentatora koji kaze da do abortusa dolazi zbog neodgovornosti zene- sama je napravila to dete, je l’ da? Bezgresno zacece?
(N, 11. februar 2022 06:03)

Da nije imala polni odnos ne bi ni do trudnoće došlo. Da žena je isključivo kriva najviše.
(Naučnik, 11. februar 2022 10:25)

Da muskarac nije imao odnos ne bi ni napravio dete, ne kapiram sta tvojim komentarom zelis da kazes, osim da si ocigledno gl*p.

proLife

pre 2 godine

Kad ste videli postupak abortusa na tv??
Zašto ako je to nešto normalno i progresivno? Zato jer bi ljudi videli šta je istina. Abortus je klasično ubistvo i kraj priče nasilno prekinut život...
Jedino ako verujete da život počinje samo rodjenjem i da je u telu ženu plod mrtav.
Plod nije deo ženskog tela već paralelni život...
I naša Crkva je bilo kog abortusa sve je to zločin.
Ako je to nešto normalno devojke posle abortusa imaju suicidne msli, pokušaj samoubistva, depresiju...

Marija

pre 2 godine

Zabrana abortusa znaci da smo dobar genetski materijal a stranci od drugog rata vole da kupuju nasu decu, pa ovi koji prodaju nasu decu racunaju da ce biti puno napustene dece i samim tim i para od trgovine ljudi, organa itd. Da postoji volja u drzavi da ne izumremo kao narod, podsticaj za radjanje bi bio usmeren na porodice i zene koje hoce da radjaju. Ja sam rodila troje i imam preko 60 godina a iz ove perspektive zao mi je sto nisam rodila vise dece. Ali kod nas su uvek bila teska vremena za podizanje dece, a sad nikad teze!

trojanski konjusar

pre 2 godine

Bludni sine (BTW, kako preko 1500 karaktera?), jesi sve u pravu, ali, ako je to opravdanje za abortus, isto tako bi moglo biti i opravdanje za cedomorstvo. Zasto da ne? Koja je razlika? Cin rodjenja zapravo je puka formalnost - prelazak iz jedne prostorije u drugu. To je sve vreme jedno te isto bice. Neki kazu da plod od 3 meseca, ili od 5 meseci... jos nije "individua". OK, neka je i tako. Ali, ko na sebe uzima pravo da postavlja granicu? I zasto bas tamo? "Neindividua" od 6 meseci manje jedan dan se moze ubiti, a individua od 6 meseci plus jedan dan ne sme? Jer tako kaze paragraf. I kako cete bas sasvim pouzdano utvrditi je li 6 meseci plus jedan, ili sest minus jedan? A na stranu sto nismo svi isti i ne razvijamo se istim tempom.

Петар

pre 2 godine

Па постоје пилуле за дан после ,па постоји контрацепција коју могу да користе оба партнера .
Зар је то "право " неопходно у 21 веку ?

trojanski konjusar

pre 2 godine

Spremna sam da okacim za banderu onog ko pomisli da zabrani abortus! Ne salim se
(Ana, 10. februar 2022 11:57)

I bez toga nam je jasno da si spremna na ubistvo i da u tome ne vidis nista lose.

E8

pre 2 godine

Ja imam troje dece. Treće je potpuno neplanirano. Žena i ja nijednog trenutka nismo pomislili na abortus. To dete je dar od Boga, sad puni 7 godina. Da ne bi došao još neki takav dar, u međuvremenu sam obavio vazektomiju. Apsolutno sam protiv abortusa. Možemo se kolektivno praviti ludi, ali znamo mi svi dobro šta je to.

Jr

pre 2 godine

1. "Igrajmo jednu igru sa levičarima. Igra se zove: "U kom trenutku treba da budete u mogućnosti da ubijete ovu bebu?"... Dakle, kada je u redu ubiti to? Da li je u redu u 14. nedelji kada srce pumpa nekoliko litara krvi kroz telo svaki dan? Ili u 15. kada beba ima receptore ukusa kao i odrasli? U 4. mesecu kada koštana srž počinje da se formira? Ili oko 9. i 10. nedelje kada bebini zubi počinju da se formiraju kao i nokti, govorimo o bebi staroj 2 meseca? Beba tada može da okrene glavu i da se namršti. Može da štuca. Je li tada u redu ubiti? Da li je u redu ubiti u 4. nedelji? Do kraja 4. nedelje dete je već 10000 puta veća od oplođene jajne ćelije. Već se mogu videti začeci očiju, nogu i ruku. Već postoje moždani talasi koji se mogu detektovati. Usta i usne su tu. Nokti na rukama se formiraju. Da li je u redu ubiti u 3. nedelji? Detetova kičma i nervni sistem se formiraju. Jetra, bubrezi i creva počinju da dobijaju oblik.

Bludni sin

pre 2 godine

@trojanski konjusar:
Postovani,moj komentar sadrzi tacno 1493 karaktera.Morao sam da ga korigujem da bih ispostovao normu.Vas komentar je interesantan,ali pomalo nejasan,te nisam uspeo da uhvatim nit sustine i povezem s mojim komentarom,koji vas je inspirisao.1500 karaktera,bilo cijeg komentara nece resiti problem savremenog civilnog drustva i staroverne pravoslavne dogme.Medicinu,religiju,sociologiju,psihologiju,pravo,ekonomiju,autenticnost svake osobe i jos mnogo dodatnih parametara treba uzeti u obzir,samo za jednu korektnu,neobavezujucu debatu.Za osudu,pravnu,eticku ili dogmatsku,treba mnogo,mnogo vise.Suditi prevarenu devojku,za cedomorstvo,je isto sto i suditi staroverno pravoverno svestenstvo za upotrebu moderne i skupocene tehnologije i luxuznih automobila.Zene koje su suocene sa abortusom,imaju mnogo vise problema,od demagoga,koji im prete paklom,koji bi,ako sam dobro razumeo,trebao da bude strasniji od smrti.Srbijom hara bela kuga,ali ne zbog abortusa,vec sto se sve vise Srba odlucuje da decu podizu,daleko od dezurnih moralista,patriota i kantonizovanih legendi devedesetih.I dok jedni odlaze,drugi bacaju anateme na one koji su ostali.Izgleda da se neki stelt Trojanac,u obliku magarca,neopazeno usetao u bios srpskog duhovnog bica,i neometano hara i razara i ono malo sto nam je preostalo.S postovanjem Bludni Sin.

golijat

pre 2 godine

Odluci o sebi pre nego zacneš! Valjda svi znate kako nastaju bebe! 21.vek je , zastite se ! Ups , ajde postacu ubica , ocas posla i jos zakon pomaze! Skandal! Silovanja , bolesti u tom slucaju naravno! Ali ovako iz zezanja …nema sanse! Odlucite o svom telu tokom seksa, jer posle ne odlucujes o sebi nego o novom zivotu! Dosta je ubijanja !

automatski generisan komentar

pre 2 godine

Iskreno se nadam da će medicina napredovati toliko da će jednog dana likove poput ovog koji očigledno ima psihički deformitet, moći na vreme da se dijagnostikuje i da se abortira. Šteta što njegova majka to nije uradila kada je mogla. (Black, 10. februar 2022 12:15)

Samo jedno pitanje (ne samo za tebe): jesi li bas 1000% siguran da se *tvoja* majka nije predomislila u zadnji cas? Ako, kojim slucajem, jeste, mislis li da bi ti to ikad rekla?

Mojo

pre 2 godine

Šta god da je abortus, sigurno nije kontraceptivno sredstvo. Da se ne lažemo, u 99,9% slučajeva nije u pitanju ni zdravlje majke ni bebe, već potpuna neodgovornost žene. Samo je to danas zabranjeno reći. Zabrana, nego kako.

Bludni sin

pre 2 godine

Narkomani,kriminalci,depresivci,bludnice,slusaoci muzifikovanih narodnih ljubavnih jadikovki,samoubice i jos mnogo drugih destruktivnih i autodestruktivnih tipova licnosti,cesto nesvesnih dubine sopstvene nesrece,su posledica nezeljene trudnoce.Ali problem nastaje,kada se pravi izbor izmedju nezeljenog zaceca i nezeljenog abortusa .Vecina,gore navedenih,nesrecnika su posledica i jednog i drugog.Njima treba dodati i one koji su detinjstvo proveli u domovima za nezbrinutu decu.,,Domci’’su,uprkos prividnosti,u stvari privilegovani,jer znaju sta im je.Oni su jednostavno odbaceni,i zive u okruzenju sapatnika koje im omogucava da se lakse prihvate,sa svim razlikama koje ih dele od dece odrasle u ,normalnim’ porodicama.Deca odrasla u porodicnom okruzenju,sa roditeljima koji ih vole,sa familijama koje se vole i koje ih vole,koja dobijaju poklone za rodjendane i praznike,nagrade za uspehe,pohvale...U nekom trenutku otkriju da su nesrecni.Bez razloga.Zakljuce da ih je taj osecaj oduvek prozimao,ali su se smejali i radovali kao srecna deca,jer tata i mama bi bili jako tuzni,kad bi saznali da su im deca nesrecna.U stvari,i oni su nesrecni.Jer nisu zeleli ni dete ni brak.I gle cuda,imaju i jedno i drugo.A najgore je trece.Dete koje zna da je nezeljeno.Koje bi bilo srecno da se nije rodilo.Deca to znaju,instiktivno.Tada pocinju samoubistvo i osvetu onima koji su ih unesrecili.Tada istina dolazi.Uz sav ocaj,koji prozivljavaju,oni su blizi Bogu,od onih koji su protiv prekida trudnoce.

Bludni sin

pre 2 godine

Narkomani,kriminalci,depresivci,bludnice,slusaoci muzifikovanih narodnih ljubavnih jadikovki,samoubice i jos mnogo drugih destruktivnih i autodestruktivnih tipova licnosti,cesto nesvesnih dubine sopstvene nesrece,su posledica nezeljene trudnoce.Ali problem nastaje,kada se pravi izbor izmedju nezeljenog zaceca i nezeljenog abortusa .Vecina,gore navedenih,nesrecnika su posledica i jednog i drugog.Njima treba dodati i one koji su detinjstvo proveli u domovima za nezbrinutu decu.,,Domci’’su,uprkos prividnosti,u stvari privilegovani,jer znaju sta im je.Oni su jednostavno odbaceni,i zive u okruzenju sapatnika koje im omogucava da se lakse prihvate,sa svim razlikama koje ih dele od dece odrasle u ,normalnim’ porodicama.Deca odrasla u porodicnom okruzenju,sa roditeljima koji ih vole,sa familijama koje se vole i koje ih vole,koja dobijaju poklone za rodjendane i praznike,nagrade za uspehe,pohvale...U nekom trenutku otkriju da su nesrecni.Bez razloga.Zakljuce da ih je taj osecaj oduvek prozimao,ali su se smejali i radovali kao srecna deca,jer tata i mama bi bili jako tuzni,kad bi saznali da su im deca nesrecna.U stvari,i oni su nesrecni.Jer nisu zeleli ni dete ni brak.I gle cuda,imaju i jedno i drugo.A najgore je trece.Dete koje zna da je nezeljeno.Koje bi bilo srecno da se nije rodilo.Deca to znaju,instiktivno.Tada pocinju samoubistvo i osvetu onima koji su ih unesrecili.Tada istina dolazi.Uz sav ocaj,koji prozivljavaju,oni su blizi Bogu,od onih koji su protiv prekida trudnoce.

Jr

pre 2 godine

2. Da li je u redu ubiti u 22. danu? Srce deteta već kuca sa detetovom krvlju koja može biti i drugačije krvne grupe od majke. Dakle, kada mislite da je u redu ubiti to dete zato što imate problem sa ličnom udobnošću?... Mnogo stvari je u ljudskoj istoriji bilo zakonito a koje su bile zlo... Govorimo o stvaranju unikatnog ljudskog života i možete ga videti. Možete videti rast. Neko reče - pa moždani talasi tek počinju u 20. nedelji. Pa, da li mislite da su ljudi koji vegetiraju živi? Da li biste ubili takvu osobu znajući da ako sačekate nekoliko nedelja osoba će biti živa i funkcionalna? (moj prevod nekih izjava Bena Šapira (Ben Shapiro), američkog konzervativnog komentatora i pisca povodom pitanja abortusa. Objavljeno na kanalu Jutjub kanalu The Daily Wire 6. oktobra 2016. godine)

dule

pre 2 godine

Gledah neki film.Bavi se sudskim procesom u Americi gde se odlucivalo bas o abortusu.Jesam za abortus,ali dosta su me bacili u razmisljanje i argumentovani razlozi onih koji su protiv.Ni malo nije jednostavno pitanje

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 2 godine

A ovo da je u pitanju ubistvo deteta, ne bih komentarisao.
(Aleksis Sanco Panco, 10. februar 2022 11:59)

Zato sto je neprijatna i nezgodna cinjenica da jeste. Ne znam kakve je to "nauka" na koju se poziva ova mlada dama, koja bi toboz mogla reci da nije. Nema prakticnih razloga, koliko god oni bili ozbiljni, racionalni i svrsishodni, koji bi mogli opravdati ubistvo. A i nacisti su se jednom bili izborili za svoju stvar. I oni su nekad govorili "zar sad 'u dvadesetom veku' nekog jos treba ubedjivati u superiornost arijevske rase (i u jos razne druge stvari)!?

"mogućnost da upravljamo svojim telom"

pre 2 godine

Abortusa će uvek biti, radiće se ili ilegalno ili u drugoj zemlji. Poruka je da postoji ta mogućnost i da rukovodimo svojim telom i da se borimo za svoje izbore. Borićemo se uvek", rekla je Jelena


Slažem se da treba da postoji mogućnost da upravljamo svojim telom, ali je ipak abortus nasilno gašenje začetog života. To je činjenica i ne treba je negirati. Moj stav je da abortus treba da bude dopušten.

Postavljam pitanje da li je moguće da država koja dozvoljava abortus, poštujući "mogućnost da upravljamo svojim telom" može da propiše obaveznu vakcinaciju, tj. nasilno ubrizgavanje nekih supstanci u tela građana?

IQ130 Milutin

pre 2 godine

Kod nas je jak komunizam, ogranak satanizma, to se i vidi prema komentarima na ovu temu, ljudi su moralno pali, vole da zive u bludu i generalno glupi i neinformisani. DETETU POCINJE DA KUCA SRCE SA 6 nedelja! od toga dana ABORTUS JE UBISTVO.

Naučnik

pre 2 godine

Za komentatora koji kaze da do abortusa dolazi zbog neodgovornosti zene- sama je napravila to dete, je l’ da? Bezgresno zacece?
(N, 11. februar 2022 06:03)

Da nije imala polni odnos ne bi ni do trudnoće došlo. Da žena je isključivo kriva najviše.

Nenad

pre 2 godine

Protiv sam zabrane abortusa, to da bude jasno u startu. Međutim, ne bih žurio sa ocenama da nije ubistvo.
Gde/kad počinje i završava se život, nama ljudima verovatno nikad neće biti jasno. Činjenica jeste da je dete u utrobi majke živo i pre rođenja, tu bar nema diskusije, a danas se zna da toliko toga usvaja iz okoline već od prvih meseci... Neki uzimaju da je početak otkucaja srca zapravo početak života a prestanak - kraj, mada onda po toj logici ne bi bile moguće transplatacije srca. Po sličnoj logici neki to tvrde za mozak, ali bi onda trebalo da uzeti da npr Šumaher nije živ već godinama...Ne verujem da će nama ljudima ova tajna ikad biti dostupna, ali se svakako nkad ne bih usudio da samouvereno tvrdim da abortus nije ubistvo. Svaka žena bi pre odluke trebalo prvo da pogleda snimak nekog abortusa, pa pnda da odluči.

Vaše ime

pre 2 godine

Отуд и овакве расправе које су превазиђене још почетком 20. века
(Baya con Dios, 10. februar 2022 11:17)

Sta sve necu procitati, neverovatno. Taman pomislim ne moze gluplje, kad ono iznenadjenje i te kako moze.

Marija Scepovic

pre 2 godine

Abortus je greh. Abortus je ubistvo. Svaki hriscanin i hriscanka treba da osudi i pokusaj i delo abortus. Apsurdno je dozvoliti ovako nesto.

Istina

pre 2 godine

@(Black, 10. februar 2022 12:15)

Problem je sto da bi se branio abortus, svi brane primerima sa deformitetima ili silovanjima, a takvi slucajevi su 0.01% svih izvrsenih abortusa. 99.9% abortusa su sredstvo kontracepcije i po tome vrsta legalizovanog ubistva.

Bane

pre 2 godine

nisam protiv abortisa, to je pravo žene da izabere. Ali pre tog čina treba, ipak, da razmisli da li bi mogla da rodi i da dete da na usvajanje. Ima mnogo onih koji ne mogu da imaju dece a želeli bi ...

Ma idi begaj

pre 2 godine

Za decu je potebno dvoje, ne samo majka.
(Gogi, 11. februar 2022 09:25)

Naprotiv jedva sam čekao svima da vidim leđa kao dete. Te što spominjete samo sputavaju decu i napredak čovečanstva jer su zadrti.

aleksandar

pre 2 godine

dovesti zakon na snagu kao u poljskoj,samo u odredjenim slucajevima da se omoguci cedomorstvo.. a vi parovi ako vec ne zelite dete ne vodite se teorijom da cete izvaditi na vreme, zene mogu da piju pilule,a muskarci da koriste prezervative,i tako necemo doci u slucaj da moraju deca da se ubijaju.

Nikola N.

pre 2 godine

Podrska za teologa, a ova preko puta njega bi sa svojim stavovima prema abortusu svuda na Zapadu bila samo prezrena i okacena na stub srama. Ako nista drugo, trebala bi bar da zna da cuti o tome sta misli o abortusu , a ne da svoj stav uvija u oblandu zastite prava zene da sama odlucuje o zivotu i smrti zacetog deteta. Ona nema normalnu ljudsku svest, sami sotona je.

Sx

pre 2 godine

Dođe jedan muškarac i priča šta žena treba da radi", rekla je Jelena...

Zamisli, muškarac da kaže ženi sta da radi. Pa to je jedno opšte ludilo? Ko je muškarac naspram žene u današnjem svetu...

goran

pre 2 godine

abortus je ubistvo, i to je činjenica. začet život se uništava. međutim, u doba promiskuiteta i moralnog pada čovečanstva, čak je i ovo "ubistvo iz razonode" postalo prihvatljivo...abortus je postao obično sredstvo kontracepcije.

kaboom

pre 2 godine

Pre bilo kakve rasprave zabraniti da se teolozi i njihovi sledbenici izjašnjavaju javno o bilo kom političkom, zakonodavnom ili ekonomskom pitanju.. ah da, kad pome u ekonomiju - uvesti PDV odmah za verske zajednice

Goran

pre 2 godine

Mi smo zemlja ateista i nista me ne cudi!
Pogledajte Crnogorce svaka druga porodica tamo nosi na dusi po par dusa.
Znam jednu budalu da je terao zenu 3 puta da abortira da bi cetvrti put dobio sina.
Brate mili!

Black

pre 2 godine

Znači pogledao sam celu raspravu. Prvo ako je ovaj "teolog" predstavnik crkve, onda je naša crkva u ozbiljnoj degradaciji pameti jer ovaj može da predstavlja samo neku sektu nekih ekstremista. Drugo ne vidim razlog zašto bi bilo zabranjeno da se uradi abortus u slučaju deformiteta. Po ovom liku to znači da ne sme abortus recimo ako dete u majčinom stomaku ima spinu bifidu ili neku drugu deformaciju u kojoj se ženi ugrožava zdravlje, a dete je osuđeno na patnju!? Bukvalno žena pri takvom porođaju, a možda i ranije će verovatno umreti koliko je ugrožena. Totalna besmislica je slepo braniti abortus. Ovo šta priča ovaj ako je zvaničan stav naše crkve onda je stvarno tužno i ja više neću biti član crkve koja je protiv ljubavi i koja je za toliku mržnju ka ženama i deci. Iskreno se nadam da će medicina napredovati toliko da će jednog dana likove poput ovog koji očigledno ima psihički deformitet, moći na vreme da se dijagnostikuje i da se abortira. Šteta što njegova majka to nije uradila kada je mogla. Jer ovaj mrzi sve žene uključujući i svoju majku i majku njegove dece, verovatno i svoju ćerku mrzi ako ima ćerku. O njegovim "podacima" da se u Srbiji uradi godišnje preko 20 miliona abortusa je totalna besmislica. Po tome bi svaka žena koja je reproduktivno aktivna trebalo da uradi otprilike između 8 i 10 abortusa godišnje. Kakva neznalica bi tako nešto mogao da kaže uopšte. Sramotno što se ovakvima daje prostor u medijima.

Naučnik

pre 2 godine

Za komentatora koji kaze da do abortusa dolazi zbog neodgovornosti zene- sama je napravila to dete, je l’ da? Bezgresno zacece?
(N, 11. februar 2022 06:03)

Da nije imala polni odnos ne bi ni do trudnoće došlo. Da žena je isključivo kriva najviše.

J.

pre 2 godine

" a vi parovi ako vec ne zelite dete ne vodite se teorijom da cete izvaditi na vreme, zene mogu da piju pilule,a muskarci da koriste prezervative,i tako necemo doci u slucaj da moraju deca da se ubijaju."
(aleksandar,
Odgledah pre neko veče Necistu krv. Vi talibani, ako već želite da žene umiru na ilegalnim abortusima i da im i druga prava budu na istom nivou, preselite su u Afganistan. U vašem mracnjastvu, svaka edukacija je nepotrebna, pogotovo ženska, pretpostavljam, a život treba da se zasniva na Starom zavetu. E pa, neće moći.

Jasna

pre 2 godine

Ljudi,vraćamo se u doba inkvizicije.
Samo ne znam kada je to počelo.. pomalo, neprimetno i sada nas leče vračevi, ništa lekovi samo sa livade, što primitivnije to bolje, ravna Zemlja,.....
Pismenost na nivou obdaništa, emisije zadruge..
Neko hoće da nas utera u torove, stavi brnjice i zaboravi vrata.
Da ostane samo glavni pastir i nekoliko kerova.

Mojo

pre 2 godine

Šta god da je abortus, sigurno nije kontraceptivno sredstvo. Da se ne lažemo, u 99,9% slučajeva nije u pitanju ni zdravlje majke ni bebe, već potpuna neodgovornost žene. Samo je to danas zabranjeno reći. Zabrana, nego kako.

trojanski konjusar

pre 2 godine

Spremna sam da okacim za banderu onog ko pomisli da zabrani abortus! Ne salim se
(Ana, 10. februar 2022 11:57)

I bez toga nam je jasno da si spremna na ubistvo i da u tome ne vidis nista lose.

IQ130 Milutin

pre 2 godine

Kod nas je jak komunizam, ogranak satanizma, to se i vidi prema komentarima na ovu temu, ljudi su moralno pali, vole da zive u bludu i generalno glupi i neinformisani. DETETU POCINJE DA KUCA SRCE SA 6 nedelja! od toga dana ABORTUS JE UBISTVO.

proLife

pre 2 godine

Kad ste videli postupak abortusa na tv??
Zašto ako je to nešto normalno i progresivno? Zato jer bi ljudi videli šta je istina. Abortus je klasično ubistvo i kraj priče nasilno prekinut život...
Jedino ako verujete da život počinje samo rodjenjem i da je u telu ženu plod mrtav.
Plod nije deo ženskog tela već paralelni život...
I naša Crkva je bilo kog abortusa sve je to zločin.
Ako je to nešto normalno devojke posle abortusa imaju suicidne msli, pokušaj samoubistva, depresiju...

dejan

pre 2 godine

Pre 19 godina sam bio u situaciji da smo se tadasnja devojka i ja odlucili da abortira. Nema dana da se toga ne setim. Nekad zaplacem nekad samo uzdahnem. Svaki dan. Dosta godin akasnije sam postao otac sa drugom zenom. Gledajuci klionca kaqko odrasta uzdahnem jache i zaplacem vreliju suzu za to od pre 19 godina. To sa jedne strane. Sa druge strane ovog teologa bih tukao mokrom carapom dok sav ne poplavi. Sram ga bilo! Jos ce poceti i na lomaci da spaljuju.

zao mi je, ali je tako

pre 2 godine

ok. Hajde da nazovemo stvari pravim imenima.

-to jeste ubistvo. Od trenutka zaceca je to malo zivo bice.
-NE podrzavam zabranu abortusa i smatram da svako treba da ima pravo izbora, ali
-ako se neko odluci na to, a vecina se odlucuje iz sebicnih razloga (mladi su, nisu zavrsili faks, nisu se ostvarili uslovi tipa stan posao kola, sta ce komsiluk da kaze, roditelji ce da ga ubiju, hoce jos da zivi, mozda partner nije pravi izbor itd itd), nek cuti a ne da patetise i pravi zrtvu od sebe, kao komentatori ovde

E8

pre 2 godine

Ja imam troje dece. Treće je potpuno neplanirano. Žena i ja nijednog trenutka nismo pomislili na abortus. To dete je dar od Boga, sad puni 7 godina. Da ne bi došao još neki takav dar, u međuvremenu sam obavio vazektomiju. Apsolutno sam protiv abortusa. Možemo se kolektivno praviti ludi, ali znamo mi svi dobro šta je to.

Nešto razmišljam

pre 2 godine

Ne razumem zašto zabranjivati abortus. One žene koju su protiv neka rađaju ali nema niko pravo nametati svoje želje i volju onima koje ne žele da rađaju. Što se tiče Crkve bolje da porade na smirivanju religioznih tenzija jer je u njihovo ime više pobijeno živih duša nego u abortusima.

Aleksis Sanco Panco

pre 2 godine

Ja sam za obavezna savetovališta pre samog abortusa. Da se proceni da li je neophodno, kakve su mogućnosti i alternative, zašto baš abortus, šta može da se uradi, ne da se odmah rizikuje ženina mogućnost rađanja. Tako da, jesam za abortus kao opciju, uz mogućnost da se pre toga porazgovara. A ovo da je u pitanju ubistvo deteta, ne bih komentarisao.

Jr

pre 2 godine

1. "Igrajmo jednu igru sa levičarima. Igra se zove: "U kom trenutku treba da budete u mogućnosti da ubijete ovu bebu?"... Dakle, kada je u redu ubiti to? Da li je u redu u 14. nedelji kada srce pumpa nekoliko litara krvi kroz telo svaki dan? Ili u 15. kada beba ima receptore ukusa kao i odrasli? U 4. mesecu kada koštana srž počinje da se formira? Ili oko 9. i 10. nedelje kada bebini zubi počinju da se formiraju kao i nokti, govorimo o bebi staroj 2 meseca? Beba tada može da okrene glavu i da se namršti. Može da štuca. Je li tada u redu ubiti? Da li je u redu ubiti u 4. nedelji? Do kraja 4. nedelje dete je već 10000 puta veća od oplođene jajne ćelije. Već se mogu videti začeci očiju, nogu i ruku. Već postoje moždani talasi koji se mogu detektovati. Usta i usne su tu. Nokti na rukama se formiraju. Da li je u redu ubiti u 3. nedelji? Detetova kičma i nervni sistem se formiraju. Jetra, bubrezi i creva počinju da dobijaju oblik.

Петар

pre 2 godine

Па постоје пилуле за дан после ,па постоји контрацепција коју могу да користе оба партнера .
Зар је то "право " неопходно у 21 веку ?

prebolite

pre 2 godine

Muskarce u stvari boli sto se oko ovog nista ne pitaju. Oni bi da i dalje odlucuju o svemu, o zeninom zivotu i smrti. Zivimo u zemlji klasicnih zenomrzaca. Mozes misliti brine ih embrion i njegova prava. U zemlji Srbiji gde ni oni nemaju nikva prava.
Ne pitate se hej.... divota. I sem sporadicnih baljezgarija tu nema promene

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 2 godine

A ovo da je u pitanju ubistvo deteta, ne bih komentarisao.
(Aleksis Sanco Panco, 10. februar 2022 11:59)

Zato sto je neprijatna i nezgodna cinjenica da jeste. Ne znam kakve je to "nauka" na koju se poziva ova mlada dama, koja bi toboz mogla reci da nije. Nema prakticnih razloga, koliko god oni bili ozbiljni, racionalni i svrsishodni, koji bi mogli opravdati ubistvo. A i nacisti su se jednom bili izborili za svoju stvar. I oni su nekad govorili "zar sad 'u dvadesetom veku' nekog jos treba ubedjivati u superiornost arijevske rase (i u jos razne druge stvari)!?

automatski generisan komentar

pre 2 godine

Iskreno se nadam da će medicina napredovati toliko da će jednog dana likove poput ovog koji očigledno ima psihički deformitet, moći na vreme da se dijagnostikuje i da se abortira. Šteta što njegova majka to nije uradila kada je mogla. (Black, 10. februar 2022 12:15)

Samo jedno pitanje (ne samo za tebe): jesi li bas 1000% siguran da se *tvoja* majka nije predomislila u zadnji cas? Ako, kojim slucajem, jeste, mislis li da bi ti to ikad rekla?

trojanski konjusar

pre 2 godine

Bludni sine (BTW, kako preko 1500 karaktera?), jesi sve u pravu, ali, ako je to opravdanje za abortus, isto tako bi moglo biti i opravdanje za cedomorstvo. Zasto da ne? Koja je razlika? Cin rodjenja zapravo je puka formalnost - prelazak iz jedne prostorije u drugu. To je sve vreme jedno te isto bice. Neki kazu da plod od 3 meseca, ili od 5 meseci... jos nije "individua". OK, neka je i tako. Ali, ko na sebe uzima pravo da postavlja granicu? I zasto bas tamo? "Neindividua" od 6 meseci manje jedan dan se moze ubiti, a individua od 6 meseci plus jedan dan ne sme? Jer tako kaze paragraf. I kako cete bas sasvim pouzdano utvrditi je li 6 meseci plus jedan, ili sest minus jedan? A na stranu sto nismo svi isti i ne razvijamo se istim tempom.

Jr

pre 2 godine

2. Da li je u redu ubiti u 22. danu? Srce deteta već kuca sa detetovom krvlju koja može biti i drugačije krvne grupe od majke. Dakle, kada mislite da je u redu ubiti to dete zato što imate problem sa ličnom udobnošću?... Mnogo stvari je u ljudskoj istoriji bilo zakonito a koje su bile zlo... Govorimo o stvaranju unikatnog ljudskog života i možete ga videti. Možete videti rast. Neko reče - pa moždani talasi tek počinju u 20. nedelji. Pa, da li mislite da su ljudi koji vegetiraju živi? Da li biste ubili takvu osobu znajući da ako sačekate nekoliko nedelja osoba će biti živa i funkcionalna? (moj prevod nekih izjava Bena Šapira (Ben Shapiro), američkog konzervativnog komentatora i pisca povodom pitanja abortusa. Objavljeno na kanalu Jutjub kanalu The Daily Wire 6. oktobra 2016. godine)

golijat

pre 2 godine

Odluci o sebi pre nego zacneš! Valjda svi znate kako nastaju bebe! 21.vek je , zastite se ! Ups , ajde postacu ubica , ocas posla i jos zakon pomaze! Skandal! Silovanja , bolesti u tom slucaju naravno! Ali ovako iz zezanja …nema sanse! Odlucite o svom telu tokom seksa, jer posle ne odlucujes o sebi nego o novom zivotu! Dosta je ubijanja !

Marija Scepovic

pre 2 godine

Abortus je greh. Abortus je ubistvo. Svaki hriscanin i hriscanka treba da osudi i pokusaj i delo abortus. Apsurdno je dozvoliti ovako nesto.

Bane

pre 2 godine

nisam protiv abortisa, to je pravo žene da izabere. Ali pre tog čina treba, ipak, da razmisli da li bi mogla da rodi i da dete da na usvajanje. Ima mnogo onih koji ne mogu da imaju dece a želeli bi ...

Milos

pre 2 godine

Dakle slušam ovog čoveka i ne verujem!
Kako neko u 21. veku uopšte i može nekom nešto da zabrani?
Ne samo on nego bilo ko kako se usuđuje da kaže nekom dal je nešto normalno, prirodno ili nije...
Dakle muka mi bude ko sve dobija prostor na televiziji.
On i njegova žena neka žive i kao amiši što se mene tiče ali da drugim ženama muškarac ili crkva određuju kako treba i dal nešto može ili ne može E pa rođače NEĆE DA BUDE!!! SRAMOTA.

Black

pre 2 godine

@(Sx, 10. februar 2022 10:58)

Idi sada pitaj mamu, sestru, devojku, prijateljicu i ostale žene šta misle o tvom stavu... Isto kao što mi se nikada nije dogodilo da mi ženska osoba koja nije lekar objašnjava o muškom reproduktivnom organu, tako isto mi ne pada na pamet da bilo kojoj ženi govorim i pametujem o ženskim reproduktivnim organima, mesečnom ciklusu, i svemu ostalom o čemu mi kao neuki ne možemo ni da pojmimo šta se dešava kod njih. Postoji i izraz na engleskom za sve te muškarce koji ženske stvari tipa menstruacije objašnjavaju ženama i objašnjavaju im šta ih boli i kako. To se zove mansplaining. Definiciju izraza pretražite na internetu i biće vam jasno. Muškarci, poštujte žene. One su naše majke, naše sestre, naše prijateljice, naše žene, majke naše dece.. Mora da postoji jednakost i međusobno poštovanje svih nas. To je vrednost koju možemo da ostavimo deci. Takvi kakvi smo mi prema našim ženama, i naša muška deca će biti prema svojim ženama.

Joe

pre 2 godine

RAspravljati o abortusu u zemlji Srbiji je suludo.
Mi smo društvo na nivou srednjeg veka. Kod naš muškarci žive na nivou razmišljanja da je žena njihovo materijalno vlasništvo, kad im se ne svidi oni je zatuku pred socijalnim radnikom.
Strašno. Ovde 90% ljudi ne shvata potrebe abortusa već to gleda kroz religiju i tradiciju. Kao muškarac, apsoludno podržavam da je to pitanje koje žene i jedino one imaju pravo da razmatraju i donose odluke. Mi o tome nemam nikakvo pravo da razmatramo.
Srbiji iz srednjeg veka mora da se desi jedan Ataturk i da ovo društvo pre svega opismeni i urbanizuje, to tada samo parovi i Zadruge vladaju...
Pa mi još nisto navikli na LGBT zajednice niti smo im dali ikakva prava, a hoćemo o abortusu da razgovaramao? Pa to je viša matematika.

Bludni sin

pre 2 godine

Narkomani,kriminalci,depresivci,bludnice,slusaoci muzifikovanih narodnih ljubavnih jadikovki,samoubice i jos mnogo drugih destruktivnih i autodestruktivnih tipova licnosti,cesto nesvesnih dubine sopstvene nesrece,su posledica nezeljene trudnoce.Ali problem nastaje,kada se pravi izbor izmedju nezeljenog zaceca i nezeljenog abortusa .Vecina,gore navedenih,nesrecnika su posledica i jednog i drugog.Njima treba dodati i one koji su detinjstvo proveli u domovima za nezbrinutu decu.,,Domci’’su,uprkos prividnosti,u stvari privilegovani,jer znaju sta im je.Oni su jednostavno odbaceni,i zive u okruzenju sapatnika koje im omogucava da se lakse prihvate,sa svim razlikama koje ih dele od dece odrasle u ,normalnim’ porodicama.Deca odrasla u porodicnom okruzenju,sa roditeljima koji ih vole,sa familijama koje se vole i koje ih vole,koja dobijaju poklone za rodjendane i praznike,nagrade za uspehe,pohvale...U nekom trenutku otkriju da su nesrecni.Bez razloga.Zakljuce da ih je taj osecaj oduvek prozimao,ali su se smejali i radovali kao srecna deca,jer tata i mama bi bili jako tuzni,kad bi saznali da su im deca nesrecna.U stvari,i oni su nesrecni.Jer nisu zeleli ni dete ni brak.I gle cuda,imaju i jedno i drugo.A najgore je trece.Dete koje zna da je nezeljeno.Koje bi bilo srecno da se nije rodilo.Deca to znaju,instiktivno.Tada pocinju samoubistvo i osvetu onima koji su ih unesrecili.Tada istina dolazi.Uz sav ocaj,koji prozivljavaju,oni su blizi Bogu,od onih koji su protiv prekida trudnoce.

dule

pre 2 godine

Gledah neki film.Bavi se sudskim procesom u Americi gde se odlucivalo bas o abortusu.Jesam za abortus,ali dosta su me bacili u razmisljanje i argumentovani razlozi onih koji su protiv.Ni malo nije jednostavno pitanje

Ma idi begaj

pre 2 godine

Za decu je potebno dvoje, ne samo majka.
(Gogi, 11. februar 2022 09:25)

Naprotiv jedva sam čekao svima da vidim leđa kao dete. Te što spominjete samo sputavaju decu i napredak čovečanstva jer su zadrti.

Bludni sin

pre 2 godine

Narkomani,kriminalci,depresivci,bludnice,slusaoci muzifikovanih narodnih ljubavnih jadikovki,samoubice i jos mnogo drugih destruktivnih i autodestruktivnih tipova licnosti,cesto nesvesnih dubine sopstvene nesrece,su posledica nezeljene trudnoce.Ali problem nastaje,kada se pravi izbor izmedju nezeljenog zaceca i nezeljenog abortusa .Vecina,gore navedenih,nesrecnika su posledica i jednog i drugog.Njima treba dodati i one koji su detinjstvo proveli u domovima za nezbrinutu decu.,,Domci’’su,uprkos prividnosti,u stvari privilegovani,jer znaju sta im je.Oni su jednostavno odbaceni,i zive u okruzenju sapatnika koje im omogucava da se lakse prihvate,sa svim razlikama koje ih dele od dece odrasle u ,normalnim’ porodicama.Deca odrasla u porodicnom okruzenju,sa roditeljima koji ih vole,sa familijama koje se vole i koje ih vole,koja dobijaju poklone za rodjendane i praznike,nagrade za uspehe,pohvale...U nekom trenutku otkriju da su nesrecni.Bez razloga.Zakljuce da ih je taj osecaj oduvek prozimao,ali su se smejali i radovali kao srecna deca,jer tata i mama bi bili jako tuzni,kad bi saznali da su im deca nesrecna.U stvari,i oni su nesrecni.Jer nisu zeleli ni dete ni brak.I gle cuda,imaju i jedno i drugo.A najgore je trece.Dete koje zna da je nezeljeno.Koje bi bilo srecno da se nije rodilo.Deca to znaju,instiktivno.Tada pocinju samoubistvo i osvetu onima koji su ih unesrecili.Tada istina dolazi.Uz sav ocaj,koji prozivljavaju,oni su blizi Bogu,od onih koji su protiv prekida trudnoce.

Nenad

pre 2 godine

Protiv sam zabrane abortusa, to da bude jasno u startu. Međutim, ne bih žurio sa ocenama da nije ubistvo.
Gde/kad počinje i završava se život, nama ljudima verovatno nikad neće biti jasno. Činjenica jeste da je dete u utrobi majke živo i pre rođenja, tu bar nema diskusije, a danas se zna da toliko toga usvaja iz okoline već od prvih meseci... Neki uzimaju da je početak otkucaja srca zapravo početak života a prestanak - kraj, mada onda po toj logici ne bi bile moguće transplatacije srca. Po sličnoj logici neki to tvrde za mozak, ali bi onda trebalo da uzeti da npr Šumaher nije živ već godinama...Ne verujem da će nama ljudima ova tajna ikad biti dostupna, ali se svakako nkad ne bih usudio da samouvereno tvrdim da abortus nije ubistvo. Svaka žena bi pre odluke trebalo prvo da pogleda snimak nekog abortusa, pa pnda da odluči.

Jovana

pre 2 godine

"Čim srce počne da kuca, to više nije deo vašeg tela, to je vaše dete.
(NikolaKG80, 10. februar 2022 11:45)l
Ne lupetaj o nečemu što ne znaš.

"mogućnost da upravljamo svojim telom"

pre 2 godine

Abortusa će uvek biti, radiće se ili ilegalno ili u drugoj zemlji. Poruka je da postoji ta mogućnost i da rukovodimo svojim telom i da se borimo za svoje izbore. Borićemo se uvek", rekla je Jelena


Slažem se da treba da postoji mogućnost da upravljamo svojim telom, ali je ipak abortus nasilno gašenje začetog života. To je činjenica i ne treba je negirati. Moj stav je da abortus treba da bude dopušten.

Postavljam pitanje da li je moguće da država koja dozvoljava abortus, poštujući "mogućnost da upravljamo svojim telom" može da propiše obaveznu vakcinaciju, tj. nasilno ubrizgavanje nekih supstanci u tela građana?

Istina

pre 2 godine

@(Black, 10. februar 2022 12:15)

Problem je sto da bi se branio abortus, svi brane primerima sa deformitetima ili silovanjima, a takvi slucajevi su 0.01% svih izvrsenih abortusa. 99.9% abortusa su sredstvo kontracepcije i po tome vrsta legalizovanog ubistva.

hmmm

pre 2 godine

Neverovatno koliko je i dalje muškaraca u komentarima koji misle da je žena mašina za rađanje pa će oni nešto da propišu šta da radi. E pa za takve pitanje: jel nosite masku u busu, na poslu i u prodavnici, i da li su vam puna usta vaših prava ako vas neko opomene da treba? Ako je odgovor da, onda ste frustrirani licemeri. Veliki pozdrav za one druge, bravo momci, ima nade za neki napredak!

Kler Frejzer

pre 2 godine

Kao neko ko je bio u dilemi da li da zadrzi bebu ili ne, mogu samo da kazem da je to jedna od najtezih situacija u kojoj sam bila. Taj momenat kada shvatis da ces nesto (iako jedva vidljivo) da ugasis jer si bio nesmotren ostavlja posledice na psihicko zdravlje. Dusa te boli, ne mozes da spavas. I na kraju sam odlucila da to ne uradim. Ali isto tako podrzavam sve one koje su primorane da se odluce na takav korak. Naravno suludo je da postoje zene kojima je to kao dobar dan i svaku trudnocu resavaju abortusom. Nije resenje i zabrana jer ce se onda raditi ilegalno a to je tek horor za svaku zenu. Treba raditi na edukaciji ali je i to lakse reci nego uraditi. Kako da edukujes devojke ili zene po malim sredinama? Veliki je to problem da bi se resio nekim papirom koji ce da zabrani taj postupak.

Baya con Dios

pre 2 godine

Мислим да је највећи проблем абортуса код нас у мслолетничким трудноћама. Адолесценти потпуно неспремни и чак врло неписмено ступају у интимне односе. Толико контрацептивних средстава, а клинце је изгледа срамота да их користе. Отуд и овакве расправе које су превазиђене још почетком 20. века

samo kazem

pre 2 godine

"Abortus je ubisto i to najgore moguće, ubisto bez prava da se ona druga strana brani. Najgore moguće ubisto. Kad pucate u čoveka, on može da se brani, a dete u utrobi majke nema mogućnosti da se brani. Onog momenta kad se plod začne, od tog momenta dete živi, kreće i rađa se život. I svako ko kaže, pa i nauka i kao i zdravstvena organizacija... Jasno i glasno - abortus je ubistvo".

Ovo je ogromna besmislica i ne iznenadjuje me sto dolazi od "teologa". Fetus nije covek! Puno zena ima i spontane pobacaje, sta bi po ovom "strucnjaku" trebalo raditi u tim slucajevima? Osuditi zenu za ubistvo iz nehata? Kada se plod zacne, to jos nije ljudsko bice, celija ne moze biti ljudsko bice. Zato je medicina odredila do kog perioda je moguce bezbedno raditi abortus. Pustimo nauku naucnicima a bajke pustimo crkvenjacima.

covek

pre 2 godine

emisija nije pravljena da bi se nesto naucilo vec zbog gledanosti, nista bolje od teologa i nekog za/protiv.

Voditelji treba da traze dokaze za i protiv. Pravo na abortus je dato na osnovu medicinskih pokazatelja, tj. trenutka kada se razvija nervni sistem. Teolog ima samo svoja verovanja pa mu dokazi nisu potrebni, niti ih ima, pa je kao takav, neprimeren za ovu diskusiju. (osim zarad gledanosti). Sa druge strane, svako nerodjeno dete je gubitak za crkvu, kako u clanstvu tako i u potencijlnonm profitu, kad se saberu sva krstenja, slave, vencanja, pomeni, nije to mala cifre. Treba ga razumeti.

Helios

pre 2 godine

Kakva neshvatljiva gomila gluposti. Isto, potpuno isto kao što se ne može i ne sme prinudno vakcnisati jer telo pripada osobi a ne državi isto se ne može braniti ni abortus. Osoba sama odlučuje kada hoće a kada neće imati decu. Plus je biologija jasna - abortus je i moguć (relativno bezopasno) u prva tri i po meseca - dok plod još nema baš nikakve naznake individue. Apsolutno nikakvog "ubistva" nema - samo projekcije nesrećnika u akciju nasilja nad tuđom privatnošću. A vi ako vi mislite da je to ubistvo - a onda vi nemojte abortirati. Pustite druge na miru, da oni ne bi bili prinuđeni da brane život od vas umobolnih. Isto ko za vakcine!

Nsbsn

pre 2 godine

U Srbiji se godišnje izvede 11.5 hiljada abortusa. 70% se obavi iz medicinskih razloga (defekti ploda, ugroženost zdravlja majke). 80% žena uradi jedan abortus. Veliki procenat su udate majke koje ne mogu da priušte sebi još dece.

Dakle, sram vas bilo sa tim lažima da su u pitanju bezdušne i promiskuitetne žene koje “ubiju jednu Srbiju godišnje”.

Inače, prirodno se gomila ranih trudnoća neprimetno završi spontanim pobačajem koji je skoro nemoguće razlikovati od menstruacije. Ako samoj prirodi (ili Bogu) začeće nije sveto, već ima utvrđen mehanizam da što pre eliminiše problematična začeća, ko ste bre vi da ste pametniji od Boga i prirode?

kale

pre 2 godine

kao roditelj smatram da je zlocin ....imati dete u Srbiji. Osim ako niste politicar,korumpirani doktor,profesor ili nekakav prevarant. Ostali mogu ocekivati sputavanje i izrabljivanje za minimalac. Surovo,ali istinito,sve ostalo je bezvezna demagogija

kopiranosatvitera

pre 2 godine

Jel moze on nekako da skine ovaj podbradak jer ne sviđaju mi se ljudi koji nemaju vrat, pa da onda diskutujemo o tome šta žena sme a sta ne sme da radi sa svojim telom?

Sto nikome ne padne na pamet da krenu po osnovnim školama i pričaju o prevenciji?

Sto nikome ne padne na pamet da pričaju dečacima da jednoga dana kada postanu muškarci nije strasno koristiti prezervativ i da ih neće sputavati, naprotiv, veoma je poželjno učiniti sve da ne dođe do neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti.

Sto nikome ne padne na pamet da iznese pravu statistiku koliko je izvršeno abortusa godišnje, koliko je MORALO, da ne kažem medicinski indikovano prekida trudnoće. Koliko je abortusa izvršeno u braku, tj.kod žena koje već imaju decu. Koliko je mrtvorođenih beba i koliko ih je umrlo u porodilistima?
Starosnu strukturu žena koje su imale legalno indukovane prekide trudnoće čine predominantno žene u dobi 25-34 godine starosti (45.4%), a žena koje su mlađe od 20 godina je svega 3.2%. (Dakle, priča o maloletničkim prekidima trudnoća ne stoji.)

Hajde teolože radi svoj posao, žene ostavi na miru. A drugi neka se pozabave pravom temom. A ne odmah da se nesto brani a nista se po tom pitanju ne radi da ne dodje do toga.

Protiv zabrane!

pre 2 godine

Nije resenje zabraniti abortus, nego edukacija o kontracepciji. Abortus je zadnje resenje, pre njega ih ima koliko hoces - kondom, pilula, spirala...

mina335

pre 2 godine

Ženama bi bio manji problem da radjaju kada bi uloga majke bila njena primarna uloga i kada bi imala vremena i migućnosti da dete odgaji kako treba. Na žalost od žene se danas očekuje da jednako radi kao muškarac i zaradjuje za život nekada često i umesto supruga. Dan za sve nas ima 24 sata, ali žena uvek ima dva ili tri posla i dolazi u situaciju da se satire i psihički i fizički i da se nikad ne odmara.

Dragutin

pre 2 godine

Kad popovi i teolozi budu iskusili svoje trudnoće i porođajne bolove i kad tako odgaje par dece na minimalcu onda nek govore na tu temu. U međuvremenu da sklone svoje prljave ruke sa dečaka i devojčica

War Inside My Head

pre 2 godine

Crkva kao institucija u kojoj je celibat jedan od temelja,uz male izuzetke,konstantno insistira na priči o abortusu,čudno,da ne kažem licemjerno!Stav prema ženama je vrlo problematičan,mislim da je prijeko poželjna ozbiljna reforma.Poželjan je i društveni dijalog,jer je očigledno pitanje abortusa nešto što dijeli društvo posljednjih godina.

decu prave junaci ! ali i mufljuzi !

pre 2 godine

Najsmješnije su mi ove muškarčine koje komentarišu rađanje i abortus. Pa alo bre junaci, pa ne rađate ga vi, no žena. Ako žena smatra da je zatrudnela sa mufljuzom koji nije stabilan, onda vam je jedno dete maksimum, osim ako niste u Vaziristanu jer tamo žene nemaju nikakva prava i n...b...e su i to bukvalno !

Marija

pre 2 godine

Zabrana abortusa znaci da smo dobar genetski materijal a stranci od drugog rata vole da kupuju nasu decu, pa ovi koji prodaju nasu decu racunaju da ce biti puno napustene dece i samim tim i para od trgovine ljudi, organa itd. Da postoji volja u drzavi da ne izumremo kao narod, podsticaj za radjanje bi bio usmeren na porodice i zene koje hoce da radjaju. Ja sam rodila troje i imam preko 60 godina a iz ove perspektive zao mi je sto nisam rodila vise dece. Ali kod nas su uvek bila teska vremena za podizanje dece, a sad nikad teze!

Vrana

pre 2 godine

Ako se zabrani abortus onda ce on otici u ilegalu pa ce razni neuki doktori ko u zikinoj dinastiji obavljati taj komplikovan zahvat i ubijati i zene. Bolje treba edukovati devojke koliko je to opasno pogotovo kod tinejdzerki koje imaju veci rizik da izgube matericu tokom tog zahvata. Svi znamo zasto se pokrece ta tema sad.
ODLAZI NAM OMLADINA PA HOCETE DA IH IMATE STO VISE ILI DA ZAROBITE MLADE SA DECOM ILI DA IMATE STO VISE MLADE RADNE SNAGE A TO SE TAKO NE RESAVA ALI KOGA VI PITATE SAMO MISLITE SVOJIM "PAMETNIM" GLAVAMA. STIDITE SE VASE PROPAGANDE.

Aleksandra

pre 2 godine

Evo ja ovde lepo javno molim da svi ovi što "podržavaju život" i zgražavaju se abortusa odmah odu i usvoje jedno dete ili se bar prijave da budu hraniteljske porodice. Eto im najbolji način da podrže nečiji život ako su već toliki hrišćani i zalažu se za prava dece.

zec

pre 2 godine

Mnogi su napravili decu...a da nisu uopšte za roditelje!!! Takvi su svakodnevno "ubijali" svoju decu na mnogo načina! Tuga! Nije dete za svakoga!!! Abortus...diskutabilno...

Novak

pre 2 godine

Ama nebitno sta ko misli, da li je moralno ili ne, da li je greh ili nije, ne mozete naterati zenu na silu da rodi dete ako ona to nece. Crkva moze da poziva svoje vernike da ne cine abortus i da smatra taj cin cedomorstvom i velikim grehom, ali ne moze da trazi da se donese takav zakon.

Nele

pre 2 godine

Ubistvo? Dok se ne rodi, embrion parazitira na organizmu majke. I zelite da zabranite zeni da ukloni parazita koga ne zeli?
Svaka osoba, mora da ima potpuno pravo da odlucuje o svom telu. Taj embrion i menja telo zene. Mozda ona ne zeli te promene? Ko smo mi da odlucujemo sta je u njenom interesu. Pa u krajnjem slucaju, nismo sigurni i sta je u interesu tog embriona. Da se rodi i ostane napusten ispred nekog doma??
Nasuprot ovakvim inicijativama po kojima neko drugi treba da odlucuje u moje ime, podrzacu svaku inicijativu za eutanaziju. Isto tako, moje je misljenje je da je svaka zena koja je svojevoljno odlucila da nema decu zestoko pogresila. Ali to je njihov izbor i nije moje da se mesam u njihove zelje.
P.S Na kraju krajeva, ovo je izbor da li ce zene vrsiti abortus u medicinskim ustanovama uz svu mogucu negu ili u nekim rupama i od strane priucenih doktora.

J

pre 2 godine

Koju god odluku žena donela, živeće s njom doživotno. Dobro je što je abortus legalna hirurška intervencija jer se na taj način smanjuju moguće komplikacije. Znate li da se u porodilištu, i to u trenutku porođaja, daje prednost majci kao pacijentu? Kada doktori biraju između života i smrti, uvek će da spasavaju majku. Zašto? Jer može ponovo da rađa ako nešto pođe po zlu ne daj bože. Abortus je, kao i svaka intervencija, ljudsko pravo! Naravno da je bolje izbegavati ga koliko je moguće, koristiti kontracepciju, edukovati se. Ali ako se desi neplanirana trudnoća, pustite žene da same odlučuju o sebi!

Vaše ime

pre 2 godine

Отуд и овакве расправе које су превазиђене још почетком 20. века
(Baya con Dios, 10. februar 2022 11:17)

Sta sve necu procitati, neverovatno. Taman pomislim ne moze gluplje, kad ono iznenadjenje i te kako moze.

Mina

pre 2 godine

Kakav legitimitet teolozi imaju da pričaju o ovakvim temama javno? Hoćemo da čujemo medicinske radnike i stručnjake koji žive u 21. veku, a ne osobe sa potpuno zastarelim pogledima na svet.

Bdhdh

pre 2 godine

Za ljude koji se vode logikom “postoji kontracepcija, čemu abortus”:

- kontracepcija nije 100% pouzdana, nažalost.

- čak i da jeste, silovane žene mogu da koriste samo naknadnu kontracepciju, ako im je uopšte dostupan hitan savet lekara i pilula koja nije besplatna

- čak i kada bi sve na temu kontracepcije bilo savršeno, u Srbiji se 70% posto abortusa radi iz medicinskih razloga. U realnosti, malo ko od vas bi pristao da se doživotno stara o detetu sa teškim oštećenjima ili da vam žena umre i ostavi siročiće jer nije mogla da prekine trudnoću sa teškim komplikacijama. To želite sebi, ženama oko sebe, deci, svojim kćerkama? Zaista?


I na kraju, za vas kojima je abortus ubistvo: zašto vam baš to ubistvo toliko smeta, a daleko se manje potresate na rat, kriminal, žene i decu pobijene u porodičnom nasilju, zašto ne tražite da se pijanim vozačima sudi za ubistvo sa predumišljajem…?

Irena

pre 2 godine

@Nikola N. Stav Zapada je baš bitan za ovu temu, pogotovo što su oni toliko produhovljeni, moralni, prosto zvezde vodilje nas ostalih koji nismo Zapad.
A to da treba da ćuti - e pa baš zbog takvih muškarčina i ne treba. I da, dokle god žene rađaju, na njima je završna reč šta će odlučiti. Nijedna normalna žena ne želi to sebi da uradi. Jer opet ona je ta koja će snositi zdravstvene posledice svoje odluke. Ali to pravo ne sme niko da joj oduzme.

kopiranosatvitera

pre 2 godine

Ovo teolog???? Crkva nam je u zescem problemu ako je ovo teogol.
Muškarci, stavite prezervativ jer on ne sputava. Stavite prezervstiv, jer izvadicu na vreme, to nije vid kontracepcije.. Stavite prezervativ jer morate onda da preuzmete odgovornost za dete. znam za toliko slucajeva gde je žena sama sa detetom ostavljena. Nece žena sa prezervativivom? Ok, onda prosto nemojte imati odnose. 21.vek je, dostupne su informacije o svemu ukoliko želite nesto da naučite ili da ostanete zatucani. Vaš izbor. Ali nije vaše pravo da komentarišete bilo šta vezano za abortus. Svakako da abortus ne sme niti treba da bude način kontracepcije. Uključite mozak i jedni i drugi.

Bsbab

pre 2 godine

Savremeni metod abortusa medikamentima ne ugrožava ženino reproduktivno zdravlje.

Maloletničke trudnoće čine svega 3% ukupnih abortusa, i često su u pitanju žrtve silovanja i incesta.

Godišnje se obavi 11,5 hiljada abortusa, od čega 70% iz medicinskih razloga. Šta tačno tu hoćete da zabranite?

Je l treba deca kao u Poljskoj da ostaju siročići jer majka ne može da prekine opasnu trudnoću? Je l treba silovane devojčice da odgoje dete od manijaka? Kako psihičke posledice abortusa mogu biti gore od rađanja bebe manijaku koji te unakazio?

I na kraju - zašto vas ovi što hoće zabranu toliko lažu? Zašto vas lažu da se ubije cela jedna Srbija, da to rade žene lakog morala, da posle aborusa ne mogu da se imaju deca, itd. Laž do laži. Je l vam to zvuči moralno i ispravno, a lažu?

Da, daj Bože da niko nikada ne bude u toj situaciji. Da, treba da radimo sve što je u našoj moći da što je moguće više sprečimo neželjene trudnoće! Slažem se. Ali, ako se setite da se 70% abortusa obavlja iz zdravstvenih razloga, da li zaista mislite da ljudi koji masnim lažima traže zabranu žele ovoj zemlji dobro?

Za bolju buducnost penzionera

pre 2 godine

Dokle god poslodavci budu otpustali trudnice i dokle god ljudi zive u strahu i bedi niko i nista ih nece naterati da radjaju decu. Nemojte me pitati kako su nase babe i dede ziveli sa desetoro, ziveli su bedno i lose. Zaboravljate da smo ipak u XXI veku iako smo Srbi. Prostacko nametanje krivice nekome ko nema novca da radja decu je vrhunski bedno i nemoralno. Deca ce se radjati kada roditelji budu imali normalne uslove za stvaranje porodice. Mi ih u divljem kapitalizmu nemamo i to vam je to.

mighty banana

pre 2 godine

Lepa, zgodna devojka šeta uveče sama. Ide nakon ugodne večeri sa drugaricom svojoj kući. Usput, na slabije osvetljenom delu ulice, u trenutku kada nema nikoga manijak je zaskače i počinje pakao od par minuta... Dva meseca kasnije ona saznaje da je trudna, ali abortus je zabranjen. Odluči da pronađe po svaku cenu lekara koji će to ipak uraditi jer želi da zaboravi...
Ako je to scenario npr., da li i dalje abortus treba da je zabranjen?
Slažem se, ima dosta primera i gde je abortus vid kontracepcije.
Prevencija u vidu edukacije je nešto na čemu treba ozbiljno poraditi.

Miloš

pre 2 godine

Mnoga od napisanih razmišljanja se mogu svesti na ovo:
- ako žena ima polni odnos izvan braka, ona je kurva
- muškarac nikada i nimalo nije kriv kada žena zatrudni
- kontracepcija je problem žene
- kontracepciju ne treba koristiti jer nam je natalite nizak
- abortus je ubistvo
- muškarac slobodno može tražiti seks. Ako žena pristane, onda je "laka", ako odbije onda je "frigidna"
A mi smo u dvadeset i prvom veku... navodno.

kopiranosatvitera

pre 2 godine

Da nije imala polni odnos ne bi ni do trudnoće došlo. Da žena je isključivo kriva najviše.
(Naučnik, 11. februar 2022 10:25)

Povraca mi od ovakvih ljudi. Takvim žena ne treba da da ni promil šanse za seksom ili ne daj boze potomstvom.

Nina

pre 2 godine

Za komentatora koji kaze da do abortusa dolazi zbog neodgovornosti zene- sama je napravila to dete, je l’ da? Bezgresno zacece?
(N, 11. februar 2022 06:03)

Da nije imala polni odnos ne bi ni do trudnoće došlo. Da žena je isključivo kriva najviše.
(Naučnik, 11. februar 2022 10:25)

Da muskarac nije imao odnos ne bi ni napravio dete, ne kapiram sta tvojim komentarom zelis da kazes, osim da si ocigledno gl*p.

Muka

pre 2 godine

Da nije imala polni odnos ne bi ni do trudnoće došlo. Da žena je isključivo kriva najviše.
(Naučnik, 11. februar 2022 10:25)

Pa jesi li je ti muvao ili je sama sebe? Srbin, zvanično druga najgluplja nacija u EU

Bludni sin

pre 2 godine

@trojanski konjusar:
Postovani,moj komentar sadrzi tacno 1493 karaktera.Morao sam da ga korigujem da bih ispostovao normu.Vas komentar je interesantan,ali pomalo nejasan,te nisam uspeo da uhvatim nit sustine i povezem s mojim komentarom,koji vas je inspirisao.1500 karaktera,bilo cijeg komentara nece resiti problem savremenog civilnog drustva i staroverne pravoslavne dogme.Medicinu,religiju,sociologiju,psihologiju,pravo,ekonomiju,autenticnost svake osobe i jos mnogo dodatnih parametara treba uzeti u obzir,samo za jednu korektnu,neobavezujucu debatu.Za osudu,pravnu,eticku ili dogmatsku,treba mnogo,mnogo vise.Suditi prevarenu devojku,za cedomorstvo,je isto sto i suditi staroverno pravoverno svestenstvo za upotrebu moderne i skupocene tehnologije i luxuznih automobila.Zene koje su suocene sa abortusom,imaju mnogo vise problema,od demagoga,koji im prete paklom,koji bi,ako sam dobro razumeo,trebao da bude strasniji od smrti.Srbijom hara bela kuga,ali ne zbog abortusa,vec sto se sve vise Srba odlucuje da decu podizu,daleko od dezurnih moralista,patriota i kantonizovanih legendi devedesetih.I dok jedni odlaze,drugi bacaju anateme na one koji su ostali.Izgleda da se neki stelt Trojanac,u obliku magarca,neopazeno usetao u bios srpskog duhovnog bica,i neometano hara i razara i ono malo sto nam je preostalo.S postovanjem Bludni Sin.