Recepti

Ovo jelo iz "MasterChefa" će vam zagolicati nepca FOTO

Još jedna epizoda "MasterChefa" je iza nas, a mi vam, kao i po običaju, predstavljamo jelo koje nas je oduševilo.

16.03.2024.

10:04

Izvor: Prva.rs

1
Ovo jelo iz "MasterChefa" će vam zagolicati nepca FOTO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Reč je o receptu za jelo "Beef Wellington", a kako se piprema ovaj slasni zalogaj, pogledajte u nastavku:

Priprema:

  • Šampinjone sitno iseckati i na malo ulja dinstati dok sva tečnost ne ispari, zajedno sa malom količinom sušenih vrganja. Posoliti, pobiberiti i dodati majčinu dušicu. Bitno je isušiti dobro gljive. Dodati malo neutralne pavlake kako bi se povezala smesa od gljiva.
  • Biftek ispeći sa svih strana 20ak sekundi. Potom ga ohladiti u frižideru. Nakon hlađenja premazati senfom.
  • Na pvc foliju poslagati pršutu, potom ohlađenu smesu od gljiva, a onda i biftek, pažljivo urolovati uz pomoć prijanjajuće folije i stegnuti. Ostaviti na 5-10 minuta u zamrzivač.
  • U međuvremenu, rastanjiti lisnato testo, skinuti foliju sa mesa i staviti na testo. Urolovati pažljivo biftek. Premazati umućenim jajetom. Takođe, od lisnatog testa napraviti ukrasnu mrežicu i staviti preko prvog sloja. Ponovo premazati i peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni, oko 20 minuta odnosno do 50 stepeni (proveriti termometrom).
  • Kada je pečeno, pustiti meso da se odmori nekoliko minuta, a nakon toga iseći i poslužiti.
  • Krompir skuvati u morski slanoj vodi. Kuvan krompir oljuštiti, izgnječiti i dodavati po malo putera u još topao krompir. Dodati i so po ukusu. Krompir pire treba da bude gladak, sjajan i vazdušast. Obavezno propasirati!
  • Demiglas otopiti u tiganju, dodati malo crvenog vina cca 40ml i sačekati da alkohol ispari uz dodatak 1/2 kašičice šećera. Sos obogatiti majčinom dušicom. Sipati po potrebi vodu (vrlo malu količinu). Dodati oko 50g putera i odmah skloniti sa vatre.
  • Poslužiti beef wellington uz krompir pire i sos.

A šta se desilo u poslednjoj epizodi najvećeg kulinarsko-takmičarskog šou u Srbiji "MasterChef", pogledajte na OVOM LINKU.