Zdravlje žene

Deset neverovatnih činjenica o vašim očima koje malo ko zna

Ne čine se tako fascinantim na prvi pogled, ali postoji mnogo toga što ne znate o očima.

07.06.2024.

11:46

Izvor: Večernji.hr

0
Deset neverovatnih činjenica o vašim očima koje malo ko zna
Serg Zastavkin/Shutterstock

Podeli:

Verovatno ćete se stvarno usredsrediti na svoje oči samo kad nešto nije u redu, na primer kada imate problema s vidom ili ste pokupili neku infekciju. Međutim, vaše oči mogu mnogo da vam kažu o vašem zdravlju u celini, ponekad da vam nagoveste stanja poput dijabetesa i visokog holesterola.

Takođe, možda ne izgledaju tako fascinantno na prvi pogled, ali postoji mnogo toga o ovom organu što bi vas moglo iznenaditi.

Evo 10 fantastičnih činjenica o vašim očima

1. Vaše oči ne prestaju da "vide" kada ih zatvorite

Jeste li se ikada zapitali šta je magloviti crveni sjaj koji vidite kad zatvorite oči? To je unutrašnjost vaših kapaka! Vaše oči ne prestaju da gledaju kada zatvorite oči, a kapci i dalje propuštaju malo svetla. Pokušajte da zatvorite oči u osvetljenoj prostoriji, a zatim držite ruku ispred zatvorenih očiju, videćete da je postalo malo tamnije.

Čak i u mraku, još uvek vidite neku vrstu bleskajućeg svetla kada zatvorite oči. Vaše oči čak nastavljaju d glegaju i šalju vizuelne informacije vašem mozgu dok spavate. Zato je verovatnije da ćete se leti rano probuditi, jer ranije sviće dan. Vaše oči takođe reaguju na nadražaje. Na primer, čak i kada su vam oči zatvorene, svetla i boje mogu se pojaviti kada kijate ili kašljete, ili čak i ako nežno dodirnete kapke dok su vam oči zatvorene.

2. Najčešća boja očiju je smeđa

Nije baš tako jednostavno kao što su vas možda učili, postoji mnogo više boja očiju od smeđih, plavih i zelenih. Zapravo je svaka šarenica (obojeni deo vašeg oka) jedinstvena, iako postoji šest glavnih nijansi – smeđa, plava, zelena, siva, jantarna i boja lešnika. U albinizmu, zdravstvenom stanju u kojem ima manje melanina, koji koži, očima i kosi daje njihovu boju, oči mogu biti različitih boja, najčešće plave, ali i ružičaste. Vaša je šarenica jedinstvena za vas i predstavlja način identifikacije, poput vaših otisaka prstiju.

3. Ali, zapravo, sve oči su smeđe

Ovo zvuči kontradiktorno, ali jesu, iako vidimo različite boje kad gledamo ljude u oči. To je zato što imaju različitu količinu melanina u oku. Melanin je smeđe boje, a što više melanina imate u šarenici, više se svetlosti apsorbuje, što znači da izgledaju smeđe. Ali ako imate manje melanina u šarenici, to znači da se više svetla može reflektovati nazad, reflektujući se na kraćim talasnim dužinama koje izgledaju plavo. Takođe, čini se da neke oči menjaju boju, u zavisnosti od svetla, zbog onoga što se reflektuje nazad. To je i razlog zašto se čini da se bebe rađaju s plavim očima, jer još uvek razvijaju melanin u šarenici.

rangizzz/Shutterstock
 
4. Trepnete oko 5 miliona puta godišnje

Svaki treptaj traje otprilike jednu desetinu sekunde. Uprkos tome, zapravo ne možete trepnuti 10 puta u sekundi, maksimum je oko pet treptaja u sekundi, čak i ako se stvarno potrudite! Većina ljudi ima tendenciju da trepće svake tri ili četiri sekunde, ili oko 15 do dvadeset puta u minuti, oko 5 miliona puta godišnje.

Ako se nađete u takmičenju u gledanju u oči bez treptanja i oči počnu da vas peckaju – to je neprijatan osećaj prouzrokovan suznim filmom koji vam se suši na očima. Stoga zabacite glavu unazad i podignite bradu tako da "buljite" u svog protivnika kroz najmanji otvor na kapcima. Takođe, ako se takmičite s detetom, ono bi vas moglo pobediti, budući da je suzni film male dece stabilniji nego kod odraslih, naročito ako imate suve oči, što znači da ćete verovatno morati prvi da trepnete.

5. I oči se umaraju

I ne samo od treptanja! U očima ima mnogo mišića, ali osećanje teških, umornih očiju ne mora biti od očnih mišića. Može biti povezano s glavoboljom, groznicom ili čak sa suvim očima. Stalno gledanje u ekran računara može isušiti vaše oči, a čak i neprestano fokusiranje na mali tekst tokom čitanja može dovesti do umora očiju. Pokušajte da se držite pravila 20-20-20: ako provodite previše vremena za računarom, svakih 20 minuta podignite pogled i fokusirajte se 20 metara dalje na 20 sekundi.

6. Potrebno vam je više od vaših očiju da biste videli

Vaše oči šalju vizuelne informacije niz optički nerv do vašeg mozga, ali vizuelni korteks u vašem mozgu je taj koji obrađuje te informacije u sliku. Način na koji oko radi znači da je svako svetlo naopako, tako da ako vaše oko "vidi" naopako, vaš mozak je taj koji prevodi sliku na ispravan način.

7. Zbog čega plačete?

Svaki put kad trepnete nadoknadite suzni film preko očiju kako biste sprečili njihovo isušivanje. Plačete kako biste održali oči čistima, a ako imate suve oči, oči bi vam mogle suziti kako biste pokušali to da kompenzujete. Ali nije poznato zašto proizvodimo suze kada smo uznemireni, ili zbog drugih emocija kao što su strah, ljutnja ili sreća.

Možda se ovo razvilo kao društveni znak, da pomogne drugima da razumeju šta osećamo, ali ne plaču svi u skladu sa svojim emocijama. Što se tiče beba, one plaču iz raznih razloga, jer su gladne, ili mokre, ili im je hladno, ili su umorne, ili žele maženje, plaču kako bi svojim starateljima nešto rekle. Ali taj je plač, barem u početku, zvuk i ne uključuje suze, a one se obično pojavljuju nakon otprilike mesec dana.

puhhha/Shutterstock
 
7. Nemate mrtav ugao samo dok vozite

Mrežnjača u zadnjem delu oka sadrži prosečno 120 miliona štapića koji su osetljivi na svetlost i 6 miliona štapića koji su uključeni u gledanje boja. Optički živac povezuje vaš mozak sa zadnjim delom oka, a mesto na kojem se povezuje s mrežnjačom zapravo je vaša slepa pega, što znači da u suštini postoji rupa u vašem vidu – područje koje ne možete videti. Ali imamo binokularni vid, odnosno jedno oko ispunjava praznine drugog.

8. Kada počinjete da vidite boje?

Naučnici su dugo mislili da su novorođenčad daltonisti i da vide samo nijanse crne, bele i sive, ali novija istraživanja sugerišu da mogu ograničeno videti neke boje. Njihov vid nije u potpunosti razvijen, zapravo novorođenčad se može fokusirati samo na objekte udaljene oko 30 cm od njihovog lica. Smatra se da je crvena prva boja koju bebe mogu jasno da razlikuju i da vide crvenu, žutu i plavu do otprilike dva meseca starosti. Smatra se da prepoznavanje boja nastavlja da se razvija do otprilike četiri ili pet meseci starosti.

9. Koliko je kontakta očima dovoljno?

Nedovoljan kontakt očima može delovati društveno neprijatno, kao i previše tog kontakta! Sprovedene su čak i studije o tome koja je savršena količina kontakta očima kada nekoga prvi put upoznate, kako bi se uspostavila ravnoteža između povezanosti i toga da se neko oseća neprijatno. Navodno je magični broj oko četiri sekunde! Uz to, vaše se zenice šire, ne samo kao odgovor na boravak u mračnoj prostoriji u poređenju sa svetlom, već i ako vas neko privlači. Zapravo, još u rimsko doba, biljku belladonna (što znači lepa žena) koristile su žene za širenje zenica.

10. Vaše oči su prozor u...

Izreka kaže da su vaše oči prozor u vašu dušu, ali zapravo može biti da su vaše oči prozor u ostatak vašeg zdravlja. Mogu postojati promene u zadnjem delu oka povezane sa zdravstvenim stanjima kao što su dijabetes i visoki krvni pritisak. Obavezno redovno pregledajte i testirajte svoje oči, piše San (The Sun).

Voronin76/Shutterstock