Zdravlje žene

Otkrivena zanimljiva prednost trudnoće nakon 35. godine

Novo istraživanje je pokazalo da kasnija trudnoća ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje majke.

06.03.2024.

8:59

Izvor: miss7mama.24sata.hr

0
Otkrivena zanimljiva prednost trudnoće nakon 35. godine
Roman Samborskyi/Shutterstock

Podeli:

Ženama konstantno govore kako im "biološki sat otkucava", ohrabruju ih i podstiču da zatrudne pre nego bude "prekasno" i slično. Ipak, novo istraživanje otkrilo je da kasna trudnoća ima pozitivan uticaj na majčino psihičko zdravlje.

Iako su i mnoga istraživanja ranije pokazala da drastičniji pad plodnosti ne dolazi pre 40. godine i da u tridesetima ne treba da se plašite neplodnosti, novo istraživanje pokazalo je još jednu prednost trudnoće nakon 35. godine. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of the American Geriatrics Society, a istraživači su otkrili da kasnija trudnoća ima pozitivan uticaj na mozak majke, odnosno da sprečava gubitak pamćenja kasnije u životu.

Istraživanje se sprovodilo na 830 žena koje su u periodu postmenopauze te se testiralo njihovo verbalno pamćenje, funkcionalne veštine i opšte percepcije. Istraživači su proučavali uzrast kad su žene dobile svoju prvu menstruaciju, kad su zatrudnele, broj trudnoća i još neke faktore kako bi procenili uticaj trudnoće i starosti žene s njihovim mentalnim zdravljem.

Roman Samborskyi/Shutterstock

Otkrili su da su učesnice čija je poslednja trudnoća bila nakon 35. godine imale bolje pamćenje, a one koje su svoju prvu menstruaciju dobile pre 13. godine imale su bolje opšte percepcije. Isto tako, istraživanje je pokazalo da su žene, koje su svoje prvo dete imale u periodu između 15 i 24 godine, imale lošije zdravlje i funkcionalne veštine u svojim četrdesetima.

Veliki porast nivoa hormona tokom trudnoće pozitivno utiče na majčin mozak, a istraživači su zaključili da zbog kasnije trudnoće te pozitivne promene na mozgu duže traju. "Iako nije dovoljno da bismo savetovali ženama da čekaju do 35. godine da bi rodile još jedno dete, naša saznanja o pozitivnom uticaju trudnoće nakon 35. godine na zdravlje majke kasnije u životu su veoma značajna", rekla je autorka istraživanja, dr. Roksana Karim. Zato, ako vam iko ikad kaže da "biološki sat otkucava", samo im recite da brojevi ne lažu.