Ima razlike: Šta je srpska a šta turska kafa

Nedelja, 23.05.2021.

07:30

Izvor: B92

Ima razlike: Šta je srpska a šta turska kafa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

109 Komentari

Sortiraj po:

Samsung

pre 2 godine

Pazite sta se meni desilo, a tice se kafe. Ja svratio u neku kafanu u Bosni i zamolim za kafu bez secera. Kaze konobarica jel moze bez neceg drugog jer secera nema.

Car

pre 2 godine

Ni jedno ni drugo nema blage veze sa turskim nacinom pripreme.. Njima je kljuc kada se kafa podigne prvi put,pomerite je sa sporeta,zatim sacekate da se spusti par sekundi I onda vratite na vatru dok se ponovo ne podigne..tako rade 4 do 5 puta,probajte pa uocite razliku

Predrag

pre 2 godine

To sto nazivate u textu, turska kafa jeste, narodski ispeci mi kafu, a to sto se naziva sprska je skuvaj mi kafu. Priprema sirove kafe zbog toga se ne naziva pecenjem, nego przenjem.
U knjizi "Knjiga za svaku zenu", stampanoj u Zagrebu 1964.godine, navodi se pecenje kafe i kuvanje i srpske i turske kafe. Srpska se kuva na opisan nacin, a turska tako da se odlije malo jos hladne vode i u njoj umuti kafa, koja se sipa u dzezvu sa provrelom vodom. Nikad nisam cuo da je neko tako kuvao kafu, a i pretpostavljam da nema razlike u ukusu izmedju ta dva opisana nacina. Ispecena kafa definitivno ima drugaciji ukus.

Vanja Petrović

pre 2 godine

Ja kuvam i pijem KAFU koju kuvam u džezvi. U Grčkoj gde živim naručujem grčku kafu, u Srbiji kažem da mi donesu duplu kafu bez šećera, a u inostranstvu naručujem ili tursku ili crnu kafu (samo to pijem). Moram tako.

U svakom slučaju svi mi koristimo kafu koja nije sa našeg područja i možemo je svojatati doveka; nije naša pa Bog. Za hranu, namirnice ili piće se gleda isključivo zemlja/oblast proizvodnje/pravljenja. Aman više, ljudi.

JivaNS

pre 2 godine

Dok sam radio u kafiću, imalismo te džezve iz Istanbula i pravili kafu. Došao neki pametnjaković i objašnjava da se srpska kf, u ovom tekstu turska,tako kuva - staviš kf u džezvu na uključenu ringlu, čekaš da se malo zagreje i tek onda sipaš vodu. Ja sam ga iskulirao, ali mlađa koleginica je htela da mu se dodvori, totalno bezveze. I naravno napravila sranje, zagorela kafa, užas kako smrdi. Naravoučenije, ne pokušavajte ništa slično. KAfa ni ne zna da li je turska ili srpska.

Privatni detektiv Đido Mova

pre 2 godine

Koje filozofiranje. Svuda po Srbiji sam video ovaj način pripreme i tako se i kuva kafa kod nas. Uključiš šporet, staviš džezvu na ringlu, kad prokuva voda skineš džezvu. Staviš dve kašičice ako kuvaš jednu, promešaš i vratiš na ringlu. Kad krene da se diže, skloniš. Ugasiš šporet, sipaš u šoljicu i to je to. Jaka filozofija.

T

pre 2 godine

Bio sam u Turskoj poslom cesto, i hteo sam da vidim koji to oni caj piju - piju Liptonov Earl Grey. Imaju i neku svoju tradicionalnu marku, ali nju izgleda retko ko pije.

zok1

pre 2 godine

Oni koji nisu pili južnoameričke kafe čija cena je cca 20 evra ili više za 100 grama ne znaju šta je kafa. Ali znam da je prosečnom Srbinu to teško da se objasni pa lupajte minuse do mile volje.
(Che, 25. maj 2021 12:28) Naš narod je navikao na jeftinu robustu ili eventualno neku mešavinu i tu nema pomoći. Ne vredi da objašnjavaš. Kao kada bi ljudima kojima je pojam vina Car Lazar objašnjavao Bordo ili Napa Valley.

Mirko

pre 2 godine

Najgora od svih kafa na svetu je ta koja se pije kod nas kako god je zvali. Jednom prilikom sam bio u društvu Italijana koji su bili gosti u Srbiji i probali tu kafu. Nisu mogli da ispiju šoljicu do kraja.
Daleko je najteža za želudac od svih mogućih kafa. Pijte ljudi espresso, Ness, Americano ili bilo koju drugu samo ne tursku kafu. Razumem da je to tradicija i da generacije nisu ni znale da drugi način spremanja kafe uopšte i postoji ali vreme se promenilo. Neke dobre tradicije treba čuvati, ali neke loše treba odbaciti.

markus1975

pre 2 godine

Kafa se ne gaji ni u Turskoj ni u Srbiji, a Turci piju caj mnogo vise nego kafu.
(ha ha, 25. maj 2021 20:40)

Turci danas piju čaj i to smatraju svojim kulturnim pečatom, zato što je Ataturk svojevremeno sproveo agresivnu kampanju konzumiranja čaja umesto "kahve". Cilj je bio podrška domaćoj poljoprivedi i smanjenje uvoza iz arapskih zemalja što je bio i politički potez da se smanji uticaj arapskog sveštenstva. Naime, Ataturk je formirajući Republiku Tursku ukinuo svaku privilegiju i uticaj religije na državu, sve ono što Erdogan sada vraća na velika vrata.

Djordje

pre 2 godine

Kolega Albanac iz Skadra mi je pravio kafu na njihov nacin. Stavi samo kafu u dzezvu, onda stavi da se to greje na plotni, pa posle doda vodu i da prokljuca. Do sad mi je tako spremljena "turska" kafa bila najukusnija.
U mojoj kuci 80-ih godina se spremala kafa tako sto prokljuca voda, odvoji se pola soljice te prokljucale vode, sipa kafa i promesa i saceka da ponovo prokljuca i da se podigne do ivice dzezve. Skine se sa plotne, pa se dospe ona voda iz soljice i posle toga se sluzi. Sada pijemo samo filter kafu.

rebro

pre 2 godine

@ja, ekološka kafa? To je ona od slonovog izmeta garant.
Probaj neku arabiku umesto te moke ili robuste. Recimo Danesi kafu.Batali te "ekološke kafe" kupljene u Lidlu, Peniju ili Aldiju.

Silvester

pre 2 godine

Jer kad te jedna naprednija civilizacija pokori onda nije sve negativno vec ima i lepih stvari, to nije bilo pokoravanje kao sto Amerikanci rade u Avganistanu, Iraku itd vec jednostavno sirenje svoje civilizacije gutanjem manjih drzava.
(Zigi, 25. maj 2021 11:58)

Blago nama kad nam je napredna civilizacija nomadsko pleme. O čemu ti pričaš čoveče? Turci apsolutno ništa nisu doneli ovde jer ništa nisu ni mogli da donesu jer nisu ni imali. Bili su obična horda, poput mongola, pleme koje živi u rodovskoj zajednici. Tek padom Carigrada postaju malo civilizovaniji. Usput, ovde je bilo rimsko carstvo, pa Vizantija, ovde je bila civilizacija. Novo Brdo u tom trenutku imalo je pet puta više stanovnika od na primer Londona.

neutralni fe

pre 2 godine

manite se šečera u svakom slučaju. Ja kupujem ekološku kafu, platim dosta više ali ukus je nezamenljiv od ovih kafa iz dučana i restorana.
(ja, 90210, 25. maj 2021 08:19)

šta li vam uvaljuju za skupe novce ne smem ni da zamislim.

ja

pre 2 godine

@ (nikola58, 25. maj 2021 08:01)

Džezva je srpska reč (isto se kaže i u hrvatskom, još nisu izmislili zamenu). Etimološki rečnik kaže da je pozajmljenica iz arapskog jezika (od reči jadwa ili jidwa, što znači žar), koja je preko turskog cezve stigla u naš jezik. Ako ti smeta, možeš da koristiš izraz lonče. A Hrvati su se zeznuli sa izmišljanjem reči, jer bi najadekvatniji naziv bio žarulja (po arapskom ekvivalentu), ali su taj izraz već zauzeli za sijalicu - pošto im je, očigledno, bitnije da prevode srpske/slovenske reči, a ne arapske...

Nema nigde bolje

pre 2 godine

U Novom Pazaru se moze popiti najbolja turska kafa, u njihovim cajdzinicama a sprema se na zaru, naravno, najbolje je popiti uz njihovu domacu baklavicu a posle najboljih cevapa na svetu !

Denis

pre 2 godine

Ja odmah stavim kafu u hladnu vodu i zagrevam do kljucanja. Kad provri, to je to. Zovem je KAFA :-) Secer nikada ne stavljam u kafu... samo u hladan ness.

Leksa

pre 2 godine

Za mene nije srpska kafa samo u nacinu spremanja nego i u karakteristicnom ukusu i mirisu koji nigde u svetu nisam probao. Ranije je te karaktetisticne osobine najvise imala Centroprom kafa a danas je tom ukusu i mirisu nejblíža Grand kafa.

maki1982

pre 2 godine

sve su to samo varijacije i razliciti nazivi istog napitka. ovde su bili tekstovi da se kafa kuva tako sto se nalije voda u dzezvu, stavi secer i kafa, i tako se zagreva i kuva dok ne provri. neko posle to presece sa vrlo malo hladne vode.licno mislim da je za dobru crnu kafu najvazniji odnos vode i kafe, kao i secera ko pije zasladjenu.

milan

pre 2 godine

Ja je zovem domaćom jer mi bzv da je zovem srpskom ili turskom. Nit je srpska nit je turska vec je samo posredstvom otomanskog carstva dosla kod nas. Zasto bi bila turska kad je i u danasnju tursku donesena. Najlakse je nazivati je domaćom pa tako nećete pogrešiti kad se nađete u Bosni, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, Grckoj... Zovemo je domaćom da vam ne bi neko doneo espreso, filter, nes...

goga

pre 2 godine

"TURSKA KAFA" je termin koji se generalno ovde koristi KAda se zeli U KAFICIMA narucit klasicna crna kafa a ne "ESPRESO""NES" "KAPUCINO".Samo u tom smislu se koristi izraz a ne kao nacionalna odrednica.A zasto "turska"jer smo pod Turcima verovatno spoznali ukus crne kafe.i tako se odomacio naziv.

Milica

pre 2 godine

Kod nas u Crnoj Gori ako hoćete tursku/srpsku/domaću/crnu kafu u kafiću, prosto tražite kafu. Bez šećera ili slađu, svi znaju. Sve ostalo je espreso, 'dojč', nes i konkretni nazivi. A ja je inače zovem 'kuvana kafa'.

Partizan prepošteni

pre 2 godine

Zanima me kako se kafa o kojoj pričamo zove u ostalim ex jugoslovenskim republikama.Slovenačka kafa, hrvatska kava i tako dalje.Vole bih da znam ako me put nanese pa da umem da naručim a da se neko ne uvredi. Hvala unapred na odgovorima.
(iluminat, 25. maj 2021 11:18)

Zove se domaća kafa (ev. kava) jer to su sve Srbi.

Komša

pre 2 godine

Kad želim takvu kafu uvek naručim crnu kafu i redovno dobijem to što želim. Ne znam zašto bi je zvali turska, niti proizvode kafu niti su oni izmislili, cak oni piju više čaja nego kafe. U Grckoj npr naručite greek coffe i dobijete tu našu crnu
(ja, 25. maj 2021 10:11)

Važno je popiti kafu a izbeci naziv srpska.
Jer,eto može da bude "greek coffe" ,može "naša crna" ali niksko ne sme da se omakne ono "srpska" jer je glupo "da se svadjamo s komšijama" ili "da budemo nacionalisti" a nije ni u skladu sa AVNOJ - više je nekako "velikosrpsko-hegemonistički" i politički nekorektno.

Srpska kafa.


Zašto?
Zato.

Domaći

pre 2 godine

Ja u kafićima kada želim kafu kažem jednu domaću ili kuvanu. Ne koristim reč turska. Mada u zadnje vreme naručujem samo espreso (sa mlekom ili šlagom) a kući pijem ovu "našu".

nikola 58

pre 2 godine

Moramo da pitamo Hrvate kako se kod njih dzezva zove. Oni su majstori za izmisljanje novih reci, pojmova i izraza.
(nikola58, 25. maj 2021 08:01)

- ako je za kavu i dalje se zove džezva...
(etizop, 25. maj 2021 11:06)

E to ste onda ukrali od nas, a mi od Turaka. Kako to da se vasi vredni jezikoslovci nisu jos okomili na dzezvu. Hajde setite se necega pa da ukrademo od vas ako nam se kojim slucajem svidi.

milan

pre 2 godine

Svako je sprema na svoj nacin. Ja stavim dzezvu sa vodom da provri, sklonim sa vatre, stavim kafu i dobro promesam, vratim na vatru da baci kljuc i napravi kajmak. Prilikom serviranja prvo kasicom nezno prebacim kajmak iz dzezve u solju pa onda nezno sipam sve u solju. Kafa bez kajmaka nije kafa. Zato ne volim filter kafe.

Che

pre 2 godine

Oni koji nisu pili južnoameričke kafe čija cena je cca 20 evra ili više za 100 grama ne znaju šta je kafa. Ali znam da je prosečnom Srbinu to teško da se objasni pa lupajte minuse do mile volje.

nikola58

pre 2 godine

@nikola58
bolje i da izmisljaju svoje nove reci i izraze nego da nekontrolosano koriste aglicizme. po portalima vise ne mogu da procitam npr rec "šminka" , ne postoji vise, sada je mejkap, masthev bjuti rutina.
(Kišna glista, 25. maj 2021 09:53)

Meni anglicizmi ne smetaju, ali mi smeta sto ih mi prevodimo, tj. pisemo kako govorimo tako da nastaju groteskne forme tih reci, neki Vukov engleski. Treba da se pise u originalu, a ljudi neka se potrude da nauce kako se te reci izgovaraju - zasta im sluzi Google Translator? Ko danas engleski ne zna on je nepismen koliko god se to nama svidelo ili ne. Bez znanja engleskog si autsajder. Ja sam nazalost u skoli pod nagovorom pokojnog oca ucio ruski i ovajdio sam se od toga do mojega.

jelena

pre 2 godine

@bokelj u Egiptu spremaju istu kafu, i ne zovu je turska. Mnogo lepu kafu sam u Egiptu kupila s kardamonom. Pije se kafa na slican nacin svuda. Strasno sam bila iznanedjena i koliko jela, koje sam smatrala turskim, spremaju u severnoj Africi i na Bliskom Istoku. Ta jela i kafu su do nas, bez sumnje, doprla s Turcima. Ali nema ni govora da su izvorno turska.

iluminat

pre 2 godine

Zanima me kako se kafa o kojoj pričamo zove u ostalim ex jugoslovenskim republikama.Slovenačka kafa, hrvatska kava i tako dalje.Vole bih da znam ako me put nanese pa da umem da naručim a da se neko ne uvredi. Hvala unapred na odgovorima.

etizop

pre 2 godine

Moramo da pitamo Hrvate kako se kod njih dzezva zove. Oni su majstori za izmisljanje novih reci, pojmova i izraza.
(nikola58, 25. maj 2021 08:01) - ako je za kavu i dalje se zove džezva...

Nadoljub

pre 2 godine

Pijem novosrpsku kafu kod koje proključa voda + (šećer), zatim se doda kašičica kafe, pa opet proključa i zatim se sipa u šolju.
(Nadoljub, 25. maj 2021 08:42)

Kad želim takvu kafu uvek naručim crnu kafu i redovno dobijem to što želim. Ne znam zašto bi je zvali turska, niti proizvode kafu niti su oni izmislili, cak oni piju više čaja nego kafe. U Grckoj npr naručite greek coffe i dobijete tu našu crnu
(ja, 25. maj 2021 10:11)

Naravno, crna kafa je najbolji naziv, malo se šalim na račun raznih naziva kafe, nije ona ni turska ni srpska, mada su je u Srbiju doneli Turci, ali to ne znači da je turska.

Moravska lisica

pre 2 godine

Najukusnija kafa je od one životinjke kada je iskaki. Ali stvarno.
(o77, 25. maj 2021 08:27)

Zivotinja je civot valjda,iz Indonezije i da probao sam kafu,preskupa je ali najbolja posteno.

Kod nas sve kontra

pre 2 godine

Suviše smo mi dokon narod, dok se ovde debatuje o svemu i svačemu... I svi se razumeju u sve i imaju komentare na svaku temu...

Leksa

pre 2 godine

Komentari kako drugo kod nas Srba nego autosovinisticki.Od
tih da je srpska kafa ustvari grcka preko onih da nije ispravno kafa nego kava ili kahva pa do onih da srpska kafa ni ne postoji.

szobi

pre 2 godine

Ja sam svakako za to da se izbace turcizmi iz srpskog riječnika. Patili od njih vijekovima i posledice se do danas itekako osjećaju, a mi njima još da održavamo kulturno nasledstvo...Zato se i ne podsmijavam Hrvatima koliko god te njihove nove riječi ponekad glupo zvučale.
Takođe što se hrane tiče me nervira jedna stvar: Kažu na primjer sarma je tursko jelo, a malo ko zna da su Osmanlije to pokupili od Perzijaca. Ali kad su Srbi to jelo promijenili i stavili svinjetinu u kupus, onda opet svi govore "e ček, ček nema srpske kuhinje, to je turska".

Zigi

pre 2 godine

Onako iskreno ovo je glupost, kafa je dosla kod nas preko Turaka i sve kafe sto se kod nas prave i jesu njihove varijante…. kao da nas je sramota bar nesto da priznamo. Cak je od njih dosla kanalizacija, opste odrzavanje higijene (jer su oni bili ispred nas civilizacijski barem 200 godina) i mnogo toga drugog ako pricamo o lepim stvarima. Jer kad te jedna naprednija civilizacija pokori onda nije sve negativno vec ima i lepih stvari, to nije bilo pokoravanje kao sto Amerikanci rade u Avganistanu, Iraku itd vec jednostavno sirenje svoje civilizacije gutanjem manjih drzava.

zoks

pre 2 godine

Ja sam zaista veliki ljubitelj crne kafe, ja uzimam kafu u zrnu 100% arabika malo je skuplja ali vredi, kada sam prestao da pusim tada sam krenuo da kupujem ovakvu kafu i kuci imam rucni mlin i kada sameljem kafu i odmah zakuvam, ukus je mnogo bolji.

Sale

pre 2 godine

Mora džezva da bude Metalac Gornji Milanovac i na Smederevcu da se kuva, na drva koja si nelegalno posekao kod komšije u šumi, samo to je prava srpska kafa...

selpi

pre 2 godine

Najukusnija kafa je od one životinjke kada je iskaki. Ali stvarno.
(o77, 25. maj 2021 08:27)

Životinjka je mačka i kilo košta par hiljada dolara

Brutus

pre 2 godine

Kafu kupujem u par manjih radionica kafe u beogradu često je sam sameljem. Košta 250 do 300 din 100 gr, ali ukus i užitak je razlika kao krem tabla i najlepša lindt čokolada

ja

pre 2 godine

Pijem novosrpsku kafu kod koje proključa voda + (šećer), zatim se doda kašičica kafe, pa opet proključa i zatim se sipa u šolju.
(Nadoljub, 25. maj 2021 08:42)

Kad želim takvu kafu uvek naručim crnu kafu i redovno dobijem to što želim. Ne znam zašto bi je zvali turska, niti proizvode kafu niti su oni izmislili, cak oni piju više čaja nego kafe. U Grckoj npr naručite greek coffe i dobijete tu našu crnu

bokelj

pre 2 godine

smijesno. Sve su to varijante turske kafe koja se vjerovatno i u Turskoj sprema razlicito u razlicitim mjestima kad se kod nas na manjem prostoru razlicito sprema. Turska kafa se potpuno razlikuje od zapadnih varijant raznih filter i nes kafa kao i espresa.

deps

pre 2 godine

Razlika izmedju kave u Srbiji i bosni je u tome:
U Srbiji se piše Kava i izgovara po Vuku.A u Bosni se piše Kahva a izgovara po njihovom.

Revizor

pre 2 godine

Evo, sad, postoji i srpska kafa! Jel već vekovima?
Nigde prošlost nije tako neizvesna kao u Srbiji! Toliko preokreta, iznenadnih novih činjenica, raskrinkanih zavera...

Vagica

pre 2 godine

Prokuvam vodu, ključalu je polako sipam u šoljicu i brzo mešam. Rekli su mi da se to zove "kafa poljevuša" (neko iz Bosne). Najbrže i najlakše i najmanje prljavih sudova.

LineaBg

pre 2 godine

To su stari kuvari puni netačnih naziva recepata. Svakako je turska kafa pogrešan izraz jer Turci kafu nisu smeli da je piju od 16.veka nego čaj. Zabranjena je bila. Arapi su pili ali eto mi smo to prebacili na Turke. Sada i Turci piju. U Istanbulu kuvaju kafu kao mi. Šećer ne stavljaju nikako. Posle po izboru.

33 33

pre 2 godine

Ta kafa je srpska isto koliko i sarma i ćevapi...90% kuhinje nam je Turska kuhinja jedino autentična Srpska jela su popara i cicvara...i možda leba masti i paprike.

Kišna glista

pre 2 godine

@nikola58
bolje i da izmisljaju svoje nove reci i izraze nego da nekontrolosano koriste aglicizme. po portalima vise ne mogu da procitam npr rec "šminka" , ne postoji vise, sada je mejkap, masthev bjuti rutina.

ja, 90210

pre 2 godine

manite se šečera u svakom slučaju. Ja kupujem ekološku kafu, platim dosta više ali ukus je nezamenljiv od ovih kafa iz dučana i restorana.

nikola58

pre 2 godine

A zasto onda mi u Srbiji kazemo da pijemo tursku kafu, a spremamo je na srpski nacin? I zasto tursku rec dzezva nismo odavno zamenili nekom srpskom recju? Moramo da pitamo Hrvate kako se kod njih dzezva zove. Oni su majstori za izmisljanje novih reci, pojmova i izraza.

eugen

pre 2 godine

pa ja cijeli život pijem kafu i mislim da je turska kad ono srpska.
(dubrovnik, 25. maj 2021 08:16)

Zar ne pijes ti kavu? Ako pijes kavu, onda ne moze biti srpska, a jos manje turska.

zok1

pre 2 godine

Između bosanske u srpske kafe je stvarno postojala razlika, u Bosni su tradicionalno služili veće količine blaže kafe i čekali da se toz malo slegne. U Srbiji bi uvek dobio jaču kafu, sa dosta toza u šoljici.

Rade

pre 2 godine

Video sam u raznim vlogovima iz Turske da oni džezve drže u vrućem pesku, tako nešto, sa već pomešanom kafom i vodom i onda tako polako zagrevaju do vrenja. Tako navodno bude najukusnija.

kap

pre 2 godine

Naziv kafe zavisi od nacina pripreme a u Srbiji se stvarno kafa priprema drugacije nego u Turskoj, Bosni pa cak i Makedoniji

Ne vidim zasto se to ne bi zvala srpska kafa osim dobrog starog autosovinizma

Jovanina tetka

pre 2 godine

Najvece iznenadjenje mi je bilo kad sam prvi put bila u Turskoj i u restoranu narucila tursku kafu i to duplu. Kako su me pogledali, auuuu. Konobar sokiran. I doneo, nije isti ukus. I posle mi objasne - ne piju oni uopste mnogo tursku kafu, njima to dodje kao poslastica, u maloj solji za espreso, i to, kao dva gutljaja kafe. Oni piju caj od jabuke kao ludi. Mogu da zamislim sta li je taj konobar mislio o meni jer sam htela u velikoj solji :)

Hm

pre 2 godine

Na Južnom Kavkazu npr. kafu stavljaju u hladnu vodu i mešaju sve dok se voda ne ugreje i kafa rastvori u vodi, onda je puste da provri, i to je to. Druga varijanta je ova sa džezvom u pesku.

DaLanik

pre 2 godine

Pa to je razlika između kafe u Srbiji i Bosni. ima logike. sećam se da se kod nas kafa uvek kuvala tako kako je opisano, znači provri, izlije se voda, zakuva pa se vrati voda.

eugen

pre 2 godine

srpsku kafu staviti u " džezvu" ...Ma sve srpsko! Uostalom ko jos pije to pored raznih expreso mašina...
(Aleksa78, 25. maj 2021 07:33)

Espresso masine, ne eXpreso.

eugen

pre 2 godine

srpsku kafu staviti u " džezvu" ...Ma sve srpsko! Uostalom ko jos pije to pored raznih expreso mašina...
(Aleksa78, 25. maj 2021 07:33)

Espresso masine, ne eXpreso.

Sale

pre 2 godine

Mora džezva da bude Metalac Gornji Milanovac i na Smederevcu da se kuva, na drva koja si nelegalno posekao kod komšije u šumi, samo to je prava srpska kafa...

nikola58

pre 2 godine

A zasto onda mi u Srbiji kazemo da pijemo tursku kafu, a spremamo je na srpski nacin? I zasto tursku rec dzezva nismo odavno zamenili nekom srpskom recju? Moramo da pitamo Hrvate kako se kod njih dzezva zove. Oni su majstori za izmisljanje novih reci, pojmova i izraza.

Jovanina tetka

pre 2 godine

Najvece iznenadjenje mi je bilo kad sam prvi put bila u Turskoj i u restoranu narucila tursku kafu i to duplu. Kako su me pogledali, auuuu. Konobar sokiran. I doneo, nije isti ukus. I posle mi objasne - ne piju oni uopste mnogo tursku kafu, njima to dodje kao poslastica, u maloj solji za espreso, i to, kao dva gutljaja kafe. Oni piju caj od jabuke kao ludi. Mogu da zamislim sta li je taj konobar mislio o meni jer sam htela u velikoj solji :)

kap

pre 2 godine

Naziv kafe zavisi od nacina pripreme a u Srbiji se stvarno kafa priprema drugacije nego u Turskoj, Bosni pa cak i Makedoniji

Ne vidim zasto se to ne bi zvala srpska kafa osim dobrog starog autosovinizma

zok1

pre 2 godine

Između bosanske u srpske kafe je stvarno postojala razlika, u Bosni su tradicionalno služili veće količine blaže kafe i čekali da se toz malo slegne. U Srbiji bi uvek dobio jaču kafu, sa dosta toza u šoljici.

milan

pre 2 godine

Svako je sprema na svoj nacin. Ja stavim dzezvu sa vodom da provri, sklonim sa vatre, stavim kafu i dobro promesam, vratim na vatru da baci kljuc i napravi kajmak. Prilikom serviranja prvo kasicom nezno prebacim kajmak iz dzezve u solju pa onda nezno sipam sve u solju. Kafa bez kajmaka nije kafa. Zato ne volim filter kafe.

Silvester

pre 2 godine

Jer kad te jedna naprednija civilizacija pokori onda nije sve negativno vec ima i lepih stvari, to nije bilo pokoravanje kao sto Amerikanci rade u Avganistanu, Iraku itd vec jednostavno sirenje svoje civilizacije gutanjem manjih drzava.
(Zigi, 25. maj 2021 11:58)

Blago nama kad nam je napredna civilizacija nomadsko pleme. O čemu ti pričaš čoveče? Turci apsolutno ništa nisu doneli ovde jer ništa nisu ni mogli da donesu jer nisu ni imali. Bili su obična horda, poput mongola, pleme koje živi u rodovskoj zajednici. Tek padom Carigrada postaju malo civilizovaniji. Usput, ovde je bilo rimsko carstvo, pa Vizantija, ovde je bila civilizacija. Novo Brdo u tom trenutku imalo je pet puta više stanovnika od na primer Londona.

DaLanik

pre 2 godine

Pa to je razlika između kafe u Srbiji i Bosni. ima logike. sećam se da se kod nas kafa uvek kuvala tako kako je opisano, znači provri, izlije se voda, zakuva pa se vrati voda.

Hm

pre 2 godine

Na Južnom Kavkazu npr. kafu stavljaju u hladnu vodu i mešaju sve dok se voda ne ugreje i kafa rastvori u vodi, onda je puste da provri, i to je to. Druga varijanta je ova sa džezvom u pesku.

eugen

pre 2 godine

pa ja cijeli život pijem kafu i mislim da je turska kad ono srpska.
(dubrovnik, 25. maj 2021 08:16)

Zar ne pijes ti kavu? Ako pijes kavu, onda ne moze biti srpska, a jos manje turska.

bokelj

pre 2 godine

smijesno. Sve su to varijante turske kafe koja se vjerovatno i u Turskoj sprema razlicito u razlicitim mjestima kad se kod nas na manjem prostoru razlicito sprema. Turska kafa se potpuno razlikuje od zapadnih varijant raznih filter i nes kafa kao i espresa.

nikola58

pre 2 godine

@nikola58
bolje i da izmisljaju svoje nove reci i izraze nego da nekontrolosano koriste aglicizme. po portalima vise ne mogu da procitam npr rec "šminka" , ne postoji vise, sada je mejkap, masthev bjuti rutina.
(Kišna glista, 25. maj 2021 09:53)

Meni anglicizmi ne smetaju, ali mi smeta sto ih mi prevodimo, tj. pisemo kako govorimo tako da nastaju groteskne forme tih reci, neki Vukov engleski. Treba da se pise u originalu, a ljudi neka se potrude da nauce kako se te reci izgovaraju - zasta im sluzi Google Translator? Ko danas engleski ne zna on je nepismen koliko god se to nama svidelo ili ne. Bez znanja engleskog si autsajder. Ja sam nazalost u skoli pod nagovorom pokojnog oca ucio ruski i ovajdio sam se od toga do mojega.

zoks

pre 2 godine

Ja sam zaista veliki ljubitelj crne kafe, ja uzimam kafu u zrnu 100% arabika malo je skuplja ali vredi, kada sam prestao da pusim tada sam krenuo da kupujem ovakvu kafu i kuci imam rucni mlin i kada sameljem kafu i odmah zakuvam, ukus je mnogo bolji.

Komša

pre 2 godine

Kad želim takvu kafu uvek naručim crnu kafu i redovno dobijem to što želim. Ne znam zašto bi je zvali turska, niti proizvode kafu niti su oni izmislili, cak oni piju više čaja nego kafe. U Grckoj npr naručite greek coffe i dobijete tu našu crnu
(ja, 25. maj 2021 10:11)

Važno je popiti kafu a izbeci naziv srpska.
Jer,eto može da bude "greek coffe" ,može "naša crna" ali niksko ne sme da se omakne ono "srpska" jer je glupo "da se svadjamo s komšijama" ili "da budemo nacionalisti" a nije ni u skladu sa AVNOJ - više je nekako "velikosrpsko-hegemonistički" i politički nekorektno.

Srpska kafa.


Zašto?
Zato.

szobi

pre 2 godine

Ja sam svakako za to da se izbace turcizmi iz srpskog riječnika. Patili od njih vijekovima i posledice se do danas itekako osjećaju, a mi njima još da održavamo kulturno nasledstvo...Zato se i ne podsmijavam Hrvatima koliko god te njihove nove riječi ponekad glupo zvučale.
Takođe što se hrane tiče me nervira jedna stvar: Kažu na primjer sarma je tursko jelo, a malo ko zna da su Osmanlije to pokupili od Perzijaca. Ali kad su Srbi to jelo promijenili i stavili svinjetinu u kupus, onda opet svi govore "e ček, ček nema srpske kuhinje, to je turska".

ja

pre 2 godine

Pijem novosrpsku kafu kod koje proključa voda + (šećer), zatim se doda kašičica kafe, pa opet proključa i zatim se sipa u šolju.
(Nadoljub, 25. maj 2021 08:42)

Kad želim takvu kafu uvek naručim crnu kafu i redovno dobijem to što želim. Ne znam zašto bi je zvali turska, niti proizvode kafu niti su oni izmislili, cak oni piju više čaja nego kafe. U Grckoj npr naručite greek coffe i dobijete tu našu crnu

Brutus

pre 2 godine

Kafu kupujem u par manjih radionica kafe u beogradu često je sam sameljem. Košta 250 do 300 din 100 gr, ali ukus i užitak je razlika kao krem tabla i najlepša lindt čokolada

ja

pre 2 godine

@ (nikola58, 25. maj 2021 08:01)

Džezva je srpska reč (isto se kaže i u hrvatskom, još nisu izmislili zamenu). Etimološki rečnik kaže da je pozajmljenica iz arapskog jezika (od reči jadwa ili jidwa, što znači žar), koja je preko turskog cezve stigla u naš jezik. Ako ti smeta, možeš da koristiš izraz lonče. A Hrvati su se zeznuli sa izmišljanjem reči, jer bi najadekvatniji naziv bio žarulja (po arapskom ekvivalentu), ali su taj izraz već zauzeli za sijalicu - pošto im je, očigledno, bitnije da prevode srpske/slovenske reči, a ne arapske...

milan

pre 2 godine

Ja je zovem domaćom jer mi bzv da je zovem srpskom ili turskom. Nit je srpska nit je turska vec je samo posredstvom otomanskog carstva dosla kod nas. Zasto bi bila turska kad je i u danasnju tursku donesena. Najlakse je nazivati je domaćom pa tako nećete pogrešiti kad se nađete u Bosni, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, Grckoj... Zovemo je domaćom da vam ne bi neko doneo espreso, filter, nes...

33 33

pre 2 godine

Ta kafa je srpska isto koliko i sarma i ćevapi...90% kuhinje nam je Turska kuhinja jedino autentična Srpska jela su popara i cicvara...i možda leba masti i paprike.

jelena

pre 2 godine

@bokelj u Egiptu spremaju istu kafu, i ne zovu je turska. Mnogo lepu kafu sam u Egiptu kupila s kardamonom. Pije se kafa na slican nacin svuda. Strasno sam bila iznanedjena i koliko jela, koje sam smatrala turskim, spremaju u severnoj Africi i na Bliskom Istoku. Ta jela i kafu su do nas, bez sumnje, doprla s Turcima. Ali nema ni govora da su izvorno turska.

Kišna glista

pre 2 godine

@nikola58
bolje i da izmisljaju svoje nove reci i izraze nego da nekontrolosano koriste aglicizme. po portalima vise ne mogu da procitam npr rec "šminka" , ne postoji vise, sada je mejkap, masthev bjuti rutina.

Rade

pre 2 godine

Video sam u raznim vlogovima iz Turske da oni džezve drže u vrućem pesku, tako nešto, sa već pomešanom kafom i vodom i onda tako polako zagrevaju do vrenja. Tako navodno bude najukusnija.

goga

pre 2 godine

"TURSKA KAFA" je termin koji se generalno ovde koristi KAda se zeli U KAFICIMA narucit klasicna crna kafa a ne "ESPRESO""NES" "KAPUCINO".Samo u tom smislu se koristi izraz a ne kao nacionalna odrednica.A zasto "turska"jer smo pod Turcima verovatno spoznali ukus crne kafe.i tako se odomacio naziv.

Che

pre 2 godine

Oni koji nisu pili južnoameričke kafe čija cena je cca 20 evra ili više za 100 grama ne znaju šta je kafa. Ali znam da je prosečnom Srbinu to teško da se objasni pa lupajte minuse do mile volje.

Leksa

pre 2 godine

Za mene nije srpska kafa samo u nacinu spremanja nego i u karakteristicnom ukusu i mirisu koji nigde u svetu nisam probao. Ranije je te karaktetisticne osobine najvise imala Centroprom kafa a danas je tom ukusu i mirisu nejblíža Grand kafa.

Milica

pre 2 godine

Kod nas u Crnoj Gori ako hoćete tursku/srpsku/domaću/crnu kafu u kafiću, prosto tražite kafu. Bez šećera ili slađu, svi znaju. Sve ostalo je espreso, 'dojč', nes i konkretni nazivi. A ja je inače zovem 'kuvana kafa'.

markus1975

pre 2 godine

Kafa se ne gaji ni u Turskoj ni u Srbiji, a Turci piju caj mnogo vise nego kafu.
(ha ha, 25. maj 2021 20:40)

Turci danas piju čaj i to smatraju svojim kulturnim pečatom, zato što je Ataturk svojevremeno sproveo agresivnu kampanju konzumiranja čaja umesto "kahve". Cilj je bio podrška domaćoj poljoprivedi i smanjenje uvoza iz arapskih zemalja što je bio i politički potez da se smanji uticaj arapskog sveštenstva. Naime, Ataturk je formirajući Republiku Tursku ukinuo svaku privilegiju i uticaj religije na državu, sve ono što Erdogan sada vraća na velika vrata.

Leksa

pre 2 godine

Komentari kako drugo kod nas Srba nego autosovinisticki.Od
tih da je srpska kafa ustvari grcka preko onih da nije ispravno kafa nego kava ili kahva pa do onih da srpska kafa ni ne postoji.

Nadoljub

pre 2 godine

Pijem novosrpsku kafu kod koje proključa voda + (šećer), zatim se doda kašičica kafe, pa opet proključa i zatim se sipa u šolju.
(Nadoljub, 25. maj 2021 08:42)

Kad želim takvu kafu uvek naručim crnu kafu i redovno dobijem to što želim. Ne znam zašto bi je zvali turska, niti proizvode kafu niti su oni izmislili, cak oni piju više čaja nego kafe. U Grckoj npr naručite greek coffe i dobijete tu našu crnu
(ja, 25. maj 2021 10:11)

Naravno, crna kafa je najbolji naziv, malo se šalim na račun raznih naziva kafe, nije ona ni turska ni srpska, mada su je u Srbiju doneli Turci, ali to ne znači da je turska.

Privatni detektiv Đido Mova

pre 2 godine

Koje filozofiranje. Svuda po Srbiji sam video ovaj način pripreme i tako se i kuva kafa kod nas. Uključiš šporet, staviš džezvu na ringlu, kad prokuva voda skineš džezvu. Staviš dve kašičice ako kuvaš jednu, promešaš i vratiš na ringlu. Kad krene da se diže, skloniš. Ugasiš šporet, sipaš u šoljicu i to je to. Jaka filozofija.

etizop

pre 2 godine

Moramo da pitamo Hrvate kako se kod njih dzezva zove. Oni su majstori za izmisljanje novih reci, pojmova i izraza.
(nikola58, 25. maj 2021 08:01) - ako je za kavu i dalje se zove džezva...

Nema nigde bolje

pre 2 godine

U Novom Pazaru se moze popiti najbolja turska kafa, u njihovim cajdzinicama a sprema se na zaru, naravno, najbolje je popiti uz njihovu domacu baklavicu a posle najboljih cevapa na svetu !

neutralni fe

pre 2 godine

manite se šečera u svakom slučaju. Ja kupujem ekološku kafu, platim dosta više ali ukus je nezamenljiv od ovih kafa iz dučana i restorana.
(ja, 90210, 25. maj 2021 08:19)

šta li vam uvaljuju za skupe novce ne smem ni da zamislim.

Kod nas sve kontra

pre 2 godine

Suviše smo mi dokon narod, dok se ovde debatuje o svemu i svačemu... I svi se razumeju u sve i imaju komentare na svaku temu...

nikola 58

pre 2 godine

Moramo da pitamo Hrvate kako se kod njih dzezva zove. Oni su majstori za izmisljanje novih reci, pojmova i izraza.
(nikola58, 25. maj 2021 08:01)

- ako je za kavu i dalje se zove džezva...
(etizop, 25. maj 2021 11:06)

E to ste onda ukrali od nas, a mi od Turaka. Kako to da se vasi vredni jezikoslovci nisu jos okomili na dzezvu. Hajde setite se necega pa da ukrademo od vas ako nam se kojim slucajem svidi.

selpi

pre 2 godine

Najukusnija kafa je od one životinjke kada je iskaki. Ali stvarno.
(o77, 25. maj 2021 08:27)

Životinjka je mačka i kilo košta par hiljada dolara

Zigi

pre 2 godine

Onako iskreno ovo je glupost, kafa je dosla kod nas preko Turaka i sve kafe sto se kod nas prave i jesu njihove varijante…. kao da nas je sramota bar nesto da priznamo. Cak je od njih dosla kanalizacija, opste odrzavanje higijene (jer su oni bili ispred nas civilizacijski barem 200 godina) i mnogo toga drugog ako pricamo o lepim stvarima. Jer kad te jedna naprednija civilizacija pokori onda nije sve negativno vec ima i lepih stvari, to nije bilo pokoravanje kao sto Amerikanci rade u Avganistanu, Iraku itd vec jednostavno sirenje svoje civilizacije gutanjem manjih drzava.

Revizor

pre 2 godine

Evo, sad, postoji i srpska kafa! Jel već vekovima?
Nigde prošlost nije tako neizvesna kao u Srbiji! Toliko preokreta, iznenadnih novih činjenica, raskrinkanih zavera...

Partizan prepošteni

pre 2 godine

Zanima me kako se kafa o kojoj pričamo zove u ostalim ex jugoslovenskim republikama.Slovenačka kafa, hrvatska kava i tako dalje.Vole bih da znam ako me put nanese pa da umem da naručim a da se neko ne uvredi. Hvala unapred na odgovorima.
(iluminat, 25. maj 2021 11:18)

Zove se domaća kafa (ev. kava) jer to su sve Srbi.

maki1982

pre 2 godine

sve su to samo varijacije i razliciti nazivi istog napitka. ovde su bili tekstovi da se kafa kuva tako sto se nalije voda u dzezvu, stavi secer i kafa, i tako se zagreva i kuva dok ne provri. neko posle to presece sa vrlo malo hladne vode.licno mislim da je za dobru crnu kafu najvazniji odnos vode i kafe, kao i secera ko pije zasladjenu.

LineaBg

pre 2 godine

To su stari kuvari puni netačnih naziva recepata. Svakako je turska kafa pogrešan izraz jer Turci kafu nisu smeli da je piju od 16.veka nego čaj. Zabranjena je bila. Arapi su pili ali eto mi smo to prebacili na Turke. Sada i Turci piju. U Istanbulu kuvaju kafu kao mi. Šećer ne stavljaju nikako. Posle po izboru.

Domaći

pre 2 godine

Ja u kafićima kada želim kafu kažem jednu domaću ili kuvanu. Ne koristim reč turska. Mada u zadnje vreme naručujem samo espreso (sa mlekom ili šlagom) a kući pijem ovu "našu".

ja, 90210

pre 2 godine

manite se šečera u svakom slučaju. Ja kupujem ekološku kafu, platim dosta više ali ukus je nezamenljiv od ovih kafa iz dučana i restorana.

iluminat

pre 2 godine

Zanima me kako se kafa o kojoj pričamo zove u ostalim ex jugoslovenskim republikama.Slovenačka kafa, hrvatska kava i tako dalje.Vole bih da znam ako me put nanese pa da umem da naručim a da se neko ne uvredi. Hvala unapred na odgovorima.

Denis

pre 2 godine

Ja odmah stavim kafu u hladnu vodu i zagrevam do kljucanja. Kad provri, to je to. Zovem je KAFA :-) Secer nikada ne stavljam u kafu... samo u hladan ness.

Moravska lisica

pre 2 godine

Najukusnija kafa je od one životinjke kada je iskaki. Ali stvarno.
(o77, 25. maj 2021 08:27)

Zivotinja je civot valjda,iz Indonezije i da probao sam kafu,preskupa je ali najbolja posteno.

JivaNS

pre 2 godine

Dok sam radio u kafiću, imalismo te džezve iz Istanbula i pravili kafu. Došao neki pametnjaković i objašnjava da se srpska kf, u ovom tekstu turska,tako kuva - staviš kf u džezvu na uključenu ringlu, čekaš da se malo zagreje i tek onda sipaš vodu. Ja sam ga iskulirao, ali mlađa koleginica je htela da mu se dodvori, totalno bezveze. I naravno napravila sranje, zagorela kafa, užas kako smrdi. Naravoučenije, ne pokušavajte ništa slično. KAfa ni ne zna da li je turska ili srpska.

Mirko

pre 2 godine

Najgora od svih kafa na svetu je ta koja se pije kod nas kako god je zvali. Jednom prilikom sam bio u društvu Italijana koji su bili gosti u Srbiji i probali tu kafu. Nisu mogli da ispiju šoljicu do kraja.
Daleko je najteža za želudac od svih mogućih kafa. Pijte ljudi espresso, Ness, Americano ili bilo koju drugu samo ne tursku kafu. Razumem da je to tradicija i da generacije nisu ni znale da drugi način spremanja kafe uopšte i postoji ali vreme se promenilo. Neke dobre tradicije treba čuvati, ali neke loše treba odbaciti.

Vagica

pre 2 godine

Prokuvam vodu, ključalu je polako sipam u šoljicu i brzo mešam. Rekli su mi da se to zove "kafa poljevuša" (neko iz Bosne). Najbrže i najlakše i najmanje prljavih sudova.

Djordje

pre 2 godine

Kolega Albanac iz Skadra mi je pravio kafu na njihov nacin. Stavi samo kafu u dzezvu, onda stavi da se to greje na plotni, pa posle doda vodu i da prokljuca. Do sad mi je tako spremljena "turska" kafa bila najukusnija.
U mojoj kuci 80-ih godina se spremala kafa tako sto prokljuca voda, odvoji se pola soljice te prokljucale vode, sipa kafa i promesa i saceka da ponovo prokljuca i da se podigne do ivice dzezve. Skine se sa plotne, pa se dospe ona voda iz soljice i posle toga se sluzi. Sada pijemo samo filter kafu.

deps

pre 2 godine

Razlika izmedju kave u Srbiji i bosni je u tome:
U Srbiji se piše Kava i izgovara po Vuku.A u Bosni se piše Kahva a izgovara po njihovom.

Samsung

pre 2 godine

Pazite sta se meni desilo, a tice se kafe. Ja svratio u neku kafanu u Bosni i zamolim za kafu bez secera. Kaze konobarica jel moze bez neceg drugog jer secera nema.

T

pre 2 godine

Bio sam u Turskoj poslom cesto, i hteo sam da vidim koji to oni caj piju - piju Liptonov Earl Grey. Imaju i neku svoju tradicionalnu marku, ali nju izgleda retko ko pije.

Vanja Petrović

pre 2 godine

Ja kuvam i pijem KAFU koju kuvam u džezvi. U Grčkoj gde živim naručujem grčku kafu, u Srbiji kažem da mi donesu duplu kafu bez šećera, a u inostranstvu naručujem ili tursku ili crnu kafu (samo to pijem). Moram tako.

U svakom slučaju svi mi koristimo kafu koja nije sa našeg područja i možemo je svojatati doveka; nije naša pa Bog. Za hranu, namirnice ili piće se gleda isključivo zemlja/oblast proizvodnje/pravljenja. Aman više, ljudi.

Car

pre 2 godine

Ni jedno ni drugo nema blage veze sa turskim nacinom pripreme.. Njima je kljuc kada se kafa podigne prvi put,pomerite je sa sporeta,zatim sacekate da se spusti par sekundi I onda vratite na vatru dok se ponovo ne podigne..tako rade 4 do 5 puta,probajte pa uocite razliku

rebro

pre 2 godine

@ja, ekološka kafa? To je ona od slonovog izmeta garant.
Probaj neku arabiku umesto te moke ili robuste. Recimo Danesi kafu.Batali te "ekološke kafe" kupljene u Lidlu, Peniju ili Aldiju.

zok1

pre 2 godine

Oni koji nisu pili južnoameričke kafe čija cena je cca 20 evra ili više za 100 grama ne znaju šta je kafa. Ali znam da je prosečnom Srbinu to teško da se objasni pa lupajte minuse do mile volje.
(Che, 25. maj 2021 12:28) Naš narod je navikao na jeftinu robustu ili eventualno neku mešavinu i tu nema pomoći. Ne vredi da objašnjavaš. Kao kada bi ljudima kojima je pojam vina Car Lazar objašnjavao Bordo ili Napa Valley.

Predrag

pre 2 godine

To sto nazivate u textu, turska kafa jeste, narodski ispeci mi kafu, a to sto se naziva sprska je skuvaj mi kafu. Priprema sirove kafe zbog toga se ne naziva pecenjem, nego przenjem.
U knjizi "Knjiga za svaku zenu", stampanoj u Zagrebu 1964.godine, navodi se pecenje kafe i kuvanje i srpske i turske kafe. Srpska se kuva na opisan nacin, a turska tako da se odlije malo jos hladne vode i u njoj umuti kafa, koja se sipa u dzezvu sa provrelom vodom. Nikad nisam cuo da je neko tako kuvao kafu, a i pretpostavljam da nema razlike u ukusu izmedju ta dva opisana nacina. Ispecena kafa definitivno ima drugaciji ukus.

Zigi

pre 2 godine

Onako iskreno ovo je glupost, kafa je dosla kod nas preko Turaka i sve kafe sto se kod nas prave i jesu njihove varijante…. kao da nas je sramota bar nesto da priznamo. Cak je od njih dosla kanalizacija, opste odrzavanje higijene (jer su oni bili ispred nas civilizacijski barem 200 godina) i mnogo toga drugog ako pricamo o lepim stvarima. Jer kad te jedna naprednija civilizacija pokori onda nije sve negativno vec ima i lepih stvari, to nije bilo pokoravanje kao sto Amerikanci rade u Avganistanu, Iraku itd vec jednostavno sirenje svoje civilizacije gutanjem manjih drzava.

ja, 90210

pre 2 godine

manite se šečera u svakom slučaju. Ja kupujem ekološku kafu, platim dosta više ali ukus je nezamenljiv od ovih kafa iz dučana i restorana.

eugen

pre 2 godine

pa ja cijeli život pijem kafu i mislim da je turska kad ono srpska.
(dubrovnik, 25. maj 2021 08:16)

Zar ne pijes ti kavu? Ako pijes kavu, onda ne moze biti srpska, a jos manje turska.

33 33

pre 2 godine

Ta kafa je srpska isto koliko i sarma i ćevapi...90% kuhinje nam je Turska kuhinja jedino autentična Srpska jela su popara i cicvara...i možda leba masti i paprike.

Che

pre 2 godine

Oni koji nisu pili južnoameričke kafe čija cena je cca 20 evra ili više za 100 grama ne znaju šta je kafa. Ali znam da je prosečnom Srbinu to teško da se objasni pa lupajte minuse do mile volje.

nikola58

pre 2 godine

@nikola58
bolje i da izmisljaju svoje nove reci i izraze nego da nekontrolosano koriste aglicizme. po portalima vise ne mogu da procitam npr rec "šminka" , ne postoji vise, sada je mejkap, masthev bjuti rutina.
(Kišna glista, 25. maj 2021 09:53)

Meni anglicizmi ne smetaju, ali mi smeta sto ih mi prevodimo, tj. pisemo kako govorimo tako da nastaju groteskne forme tih reci, neki Vukov engleski. Treba da se pise u originalu, a ljudi neka se potrude da nauce kako se te reci izgovaraju - zasta im sluzi Google Translator? Ko danas engleski ne zna on je nepismen koliko god se to nama svidelo ili ne. Bez znanja engleskog si autsajder. Ja sam nazalost u skoli pod nagovorom pokojnog oca ucio ruski i ovajdio sam se od toga do mojega.

nikola58

pre 2 godine

A zasto onda mi u Srbiji kazemo da pijemo tursku kafu, a spremamo je na srpski nacin? I zasto tursku rec dzezva nismo odavno zamenili nekom srpskom recju? Moramo da pitamo Hrvate kako se kod njih dzezva zove. Oni su majstori za izmisljanje novih reci, pojmova i izraza.

deps

pre 2 godine

Razlika izmedju kave u Srbiji i bosni je u tome:
U Srbiji se piše Kava i izgovara po Vuku.A u Bosni se piše Kahva a izgovara po njihovom.

kap

pre 2 godine

Naziv kafe zavisi od nacina pripreme a u Srbiji se stvarno kafa priprema drugacije nego u Turskoj, Bosni pa cak i Makedoniji

Ne vidim zasto se to ne bi zvala srpska kafa osim dobrog starog autosovinizma

Revizor

pre 2 godine

Evo, sad, postoji i srpska kafa! Jel već vekovima?
Nigde prošlost nije tako neizvesna kao u Srbiji! Toliko preokreta, iznenadnih novih činjenica, raskrinkanih zavera...

Mirko

pre 2 godine

Najgora od svih kafa na svetu je ta koja se pije kod nas kako god je zvali. Jednom prilikom sam bio u društvu Italijana koji su bili gosti u Srbiji i probali tu kafu. Nisu mogli da ispiju šoljicu do kraja.
Daleko je najteža za želudac od svih mogućih kafa. Pijte ljudi espresso, Ness, Americano ili bilo koju drugu samo ne tursku kafu. Razumem da je to tradicija i da generacije nisu ni znale da drugi način spremanja kafe uopšte i postoji ali vreme se promenilo. Neke dobre tradicije treba čuvati, ali neke loše treba odbaciti.

selpi

pre 2 godine

Najukusnija kafa je od one životinjke kada je iskaki. Ali stvarno.
(o77, 25. maj 2021 08:27)

Životinjka je mačka i kilo košta par hiljada dolara

Denis

pre 2 godine

Ja odmah stavim kafu u hladnu vodu i zagrevam do kljucanja. Kad provri, to je to. Zovem je KAFA :-) Secer nikada ne stavljam u kafu... samo u hladan ness.

Komša

pre 2 godine

Kad želim takvu kafu uvek naručim crnu kafu i redovno dobijem to što želim. Ne znam zašto bi je zvali turska, niti proizvode kafu niti su oni izmislili, cak oni piju više čaja nego kafe. U Grckoj npr naručite greek coffe i dobijete tu našu crnu
(ja, 25. maj 2021 10:11)

Važno je popiti kafu a izbeci naziv srpska.
Jer,eto može da bude "greek coffe" ,može "naša crna" ali niksko ne sme da se omakne ono "srpska" jer je glupo "da se svadjamo s komšijama" ili "da budemo nacionalisti" a nije ni u skladu sa AVNOJ - više je nekako "velikosrpsko-hegemonistički" i politički nekorektno.

Srpska kafa.


Zašto?
Zato.

Sale

pre 2 godine

Mora džezva da bude Metalac Gornji Milanovac i na Smederevcu da se kuva, na drva koja si nelegalno posekao kod komšije u šumi, samo to je prava srpska kafa...

eugen

pre 2 godine

srpsku kafu staviti u " džezvu" ...Ma sve srpsko! Uostalom ko jos pije to pored raznih expreso mašina...
(Aleksa78, 25. maj 2021 07:33)

Espresso masine, ne eXpreso.

Rade

pre 2 godine

Video sam u raznim vlogovima iz Turske da oni džezve drže u vrućem pesku, tako nešto, sa već pomešanom kafom i vodom i onda tako polako zagrevaju do vrenja. Tako navodno bude najukusnija.

bokelj

pre 2 godine

smijesno. Sve su to varijante turske kafe koja se vjerovatno i u Turskoj sprema razlicito u razlicitim mjestima kad se kod nas na manjem prostoru razlicito sprema. Turska kafa se potpuno razlikuje od zapadnih varijant raznih filter i nes kafa kao i espresa.

szobi

pre 2 godine

Ja sam svakako za to da se izbace turcizmi iz srpskog riječnika. Patili od njih vijekovima i posledice se do danas itekako osjećaju, a mi njima još da održavamo kulturno nasledstvo...Zato se i ne podsmijavam Hrvatima koliko god te njihove nove riječi ponekad glupo zvučale.
Takođe što se hrane tiče me nervira jedna stvar: Kažu na primjer sarma je tursko jelo, a malo ko zna da su Osmanlije to pokupili od Perzijaca. Ali kad su Srbi to jelo promijenili i stavili svinjetinu u kupus, onda opet svi govore "e ček, ček nema srpske kuhinje, to je turska".

Nema nigde bolje

pre 2 godine

U Novom Pazaru se moze popiti najbolja turska kafa, u njihovim cajdzinicama a sprema se na zaru, naravno, najbolje je popiti uz njihovu domacu baklavicu a posle najboljih cevapa na svetu !

ja

pre 2 godine

Pijem novosrpsku kafu kod koje proključa voda + (šećer), zatim se doda kašičica kafe, pa opet proključa i zatim se sipa u šolju.
(Nadoljub, 25. maj 2021 08:42)

Kad želim takvu kafu uvek naručim crnu kafu i redovno dobijem to što želim. Ne znam zašto bi je zvali turska, niti proizvode kafu niti su oni izmislili, cak oni piju više čaja nego kafe. U Grckoj npr naručite greek coffe i dobijete tu našu crnu

Partizan prepošteni

pre 2 godine

Zanima me kako se kafa o kojoj pričamo zove u ostalim ex jugoslovenskim republikama.Slovenačka kafa, hrvatska kava i tako dalje.Vole bih da znam ako me put nanese pa da umem da naručim a da se neko ne uvredi. Hvala unapred na odgovorima.
(iluminat, 25. maj 2021 11:18)

Zove se domaća kafa (ev. kava) jer to su sve Srbi.

ja

pre 2 godine

@ (nikola58, 25. maj 2021 08:01)

Džezva je srpska reč (isto se kaže i u hrvatskom, još nisu izmislili zamenu). Etimološki rečnik kaže da je pozajmljenica iz arapskog jezika (od reči jadwa ili jidwa, što znači žar), koja je preko turskog cezve stigla u naš jezik. Ako ti smeta, možeš da koristiš izraz lonče. A Hrvati su se zeznuli sa izmišljanjem reči, jer bi najadekvatniji naziv bio žarulja (po arapskom ekvivalentu), ali su taj izraz već zauzeli za sijalicu - pošto im je, očigledno, bitnije da prevode srpske/slovenske reči, a ne arapske...

Jovanina tetka

pre 2 godine

Najvece iznenadjenje mi je bilo kad sam prvi put bila u Turskoj i u restoranu narucila tursku kafu i to duplu. Kako su me pogledali, auuuu. Konobar sokiran. I doneo, nije isti ukus. I posle mi objasne - ne piju oni uopste mnogo tursku kafu, njima to dodje kao poslastica, u maloj solji za espreso, i to, kao dva gutljaja kafe. Oni piju caj od jabuke kao ludi. Mogu da zamislim sta li je taj konobar mislio o meni jer sam htela u velikoj solji :)

Vagica

pre 2 godine

Prokuvam vodu, ključalu je polako sipam u šoljicu i brzo mešam. Rekli su mi da se to zove "kafa poljevuša" (neko iz Bosne). Najbrže i najlakše i najmanje prljavih sudova.

Moravska lisica

pre 2 godine

Najukusnija kafa je od one životinjke kada je iskaki. Ali stvarno.
(o77, 25. maj 2021 08:27)

Zivotinja je civot valjda,iz Indonezije i da probao sam kafu,preskupa je ali najbolja posteno.

milan

pre 2 godine

Svako je sprema na svoj nacin. Ja stavim dzezvu sa vodom da provri, sklonim sa vatre, stavim kafu i dobro promesam, vratim na vatru da baci kljuc i napravi kajmak. Prilikom serviranja prvo kasicom nezno prebacim kajmak iz dzezve u solju pa onda nezno sipam sve u solju. Kafa bez kajmaka nije kafa. Zato ne volim filter kafe.

Brutus

pre 2 godine

Kafu kupujem u par manjih radionica kafe u beogradu često je sam sameljem. Košta 250 do 300 din 100 gr, ali ukus i užitak je razlika kao krem tabla i najlepša lindt čokolada

Leksa

pre 2 godine

Komentari kako drugo kod nas Srba nego autosovinisticki.Od
tih da je srpska kafa ustvari grcka preko onih da nije ispravno kafa nego kava ili kahva pa do onih da srpska kafa ni ne postoji.

nikola 58

pre 2 godine

Moramo da pitamo Hrvate kako se kod njih dzezva zove. Oni su majstori za izmisljanje novih reci, pojmova i izraza.
(nikola58, 25. maj 2021 08:01)

- ako je za kavu i dalje se zove džezva...
(etizop, 25. maj 2021 11:06)

E to ste onda ukrali od nas, a mi od Turaka. Kako to da se vasi vredni jezikoslovci nisu jos okomili na dzezvu. Hajde setite se necega pa da ukrademo od vas ako nam se kojim slucajem svidi.

zok1

pre 2 godine

Između bosanske u srpske kafe je stvarno postojala razlika, u Bosni su tradicionalno služili veće količine blaže kafe i čekali da se toz malo slegne. U Srbiji bi uvek dobio jaču kafu, sa dosta toza u šoljici.

LineaBg

pre 2 godine

To su stari kuvari puni netačnih naziva recepata. Svakako je turska kafa pogrešan izraz jer Turci kafu nisu smeli da je piju od 16.veka nego čaj. Zabranjena je bila. Arapi su pili ali eto mi smo to prebacili na Turke. Sada i Turci piju. U Istanbulu kuvaju kafu kao mi. Šećer ne stavljaju nikako. Posle po izboru.

Domaći

pre 2 godine

Ja u kafićima kada želim kafu kažem jednu domaću ili kuvanu. Ne koristim reč turska. Mada u zadnje vreme naručujem samo espreso (sa mlekom ili šlagom) a kući pijem ovu "našu".

milan

pre 2 godine

Ja je zovem domaćom jer mi bzv da je zovem srpskom ili turskom. Nit je srpska nit je turska vec je samo posredstvom otomanskog carstva dosla kod nas. Zasto bi bila turska kad je i u danasnju tursku donesena. Najlakse je nazivati je domaćom pa tako nećete pogrešiti kad se nađete u Bosni, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, Grckoj... Zovemo je domaćom da vam ne bi neko doneo espreso, filter, nes...

zok1

pre 2 godine

Oni koji nisu pili južnoameričke kafe čija cena je cca 20 evra ili više za 100 grama ne znaju šta je kafa. Ali znam da je prosečnom Srbinu to teško da se objasni pa lupajte minuse do mile volje.
(Che, 25. maj 2021 12:28) Naš narod je navikao na jeftinu robustu ili eventualno neku mešavinu i tu nema pomoći. Ne vredi da objašnjavaš. Kao kada bi ljudima kojima je pojam vina Car Lazar objašnjavao Bordo ili Napa Valley.

DaLanik

pre 2 godine

Pa to je razlika između kafe u Srbiji i Bosni. ima logike. sećam se da se kod nas kafa uvek kuvala tako kako je opisano, znači provri, izlije se voda, zakuva pa se vrati voda.

Kod nas sve kontra

pre 2 godine

Suviše smo mi dokon narod, dok se ovde debatuje o svemu i svačemu... I svi se razumeju u sve i imaju komentare na svaku temu...

Nadoljub

pre 2 godine

Pijem novosrpsku kafu kod koje proključa voda + (šećer), zatim se doda kašičica kafe, pa opet proključa i zatim se sipa u šolju.
(Nadoljub, 25. maj 2021 08:42)

Kad želim takvu kafu uvek naručim crnu kafu i redovno dobijem to što želim. Ne znam zašto bi je zvali turska, niti proizvode kafu niti su oni izmislili, cak oni piju više čaja nego kafe. U Grckoj npr naručite greek coffe i dobijete tu našu crnu
(ja, 25. maj 2021 10:11)

Naravno, crna kafa je najbolji naziv, malo se šalim na račun raznih naziva kafe, nije ona ni turska ni srpska, mada su je u Srbiju doneli Turci, ali to ne znači da je turska.

Kišna glista

pre 2 godine

@nikola58
bolje i da izmisljaju svoje nove reci i izraze nego da nekontrolosano koriste aglicizme. po portalima vise ne mogu da procitam npr rec "šminka" , ne postoji vise, sada je mejkap, masthev bjuti rutina.

Silvester

pre 2 godine

Jer kad te jedna naprednija civilizacija pokori onda nije sve negativno vec ima i lepih stvari, to nije bilo pokoravanje kao sto Amerikanci rade u Avganistanu, Iraku itd vec jednostavno sirenje svoje civilizacije gutanjem manjih drzava.
(Zigi, 25. maj 2021 11:58)

Blago nama kad nam je napredna civilizacija nomadsko pleme. O čemu ti pričaš čoveče? Turci apsolutno ništa nisu doneli ovde jer ništa nisu ni mogli da donesu jer nisu ni imali. Bili su obična horda, poput mongola, pleme koje živi u rodovskoj zajednici. Tek padom Carigrada postaju malo civilizovaniji. Usput, ovde je bilo rimsko carstvo, pa Vizantija, ovde je bila civilizacija. Novo Brdo u tom trenutku imalo je pet puta više stanovnika od na primer Londona.

etizop

pre 2 godine

Moramo da pitamo Hrvate kako se kod njih dzezva zove. Oni su majstori za izmisljanje novih reci, pojmova i izraza.
(nikola58, 25. maj 2021 08:01) - ako je za kavu i dalje se zove džezva...

Leksa

pre 2 godine

Za mene nije srpska kafa samo u nacinu spremanja nego i u karakteristicnom ukusu i mirisu koji nigde u svetu nisam probao. Ranije je te karaktetisticne osobine najvise imala Centroprom kafa a danas je tom ukusu i mirisu nejblíža Grand kafa.

Hm

pre 2 godine

Na Južnom Kavkazu npr. kafu stavljaju u hladnu vodu i mešaju sve dok se voda ne ugreje i kafa rastvori u vodi, onda je puste da provri, i to je to. Druga varijanta je ova sa džezvom u pesku.

zoks

pre 2 godine

Ja sam zaista veliki ljubitelj crne kafe, ja uzimam kafu u zrnu 100% arabika malo je skuplja ali vredi, kada sam prestao da pusim tada sam krenuo da kupujem ovakvu kafu i kuci imam rucni mlin i kada sameljem kafu i odmah zakuvam, ukus je mnogo bolji.

iluminat

pre 2 godine

Zanima me kako se kafa o kojoj pričamo zove u ostalim ex jugoslovenskim republikama.Slovenačka kafa, hrvatska kava i tako dalje.Vole bih da znam ako me put nanese pa da umem da naručim a da se neko ne uvredi. Hvala unapred na odgovorima.

jelena

pre 2 godine

@bokelj u Egiptu spremaju istu kafu, i ne zovu je turska. Mnogo lepu kafu sam u Egiptu kupila s kardamonom. Pije se kafa na slican nacin svuda. Strasno sam bila iznanedjena i koliko jela, koje sam smatrala turskim, spremaju u severnoj Africi i na Bliskom Istoku. Ta jela i kafu su do nas, bez sumnje, doprla s Turcima. Ali nema ni govora da su izvorno turska.

neutralni fe

pre 2 godine

manite se šečera u svakom slučaju. Ja kupujem ekološku kafu, platim dosta više ali ukus je nezamenljiv od ovih kafa iz dučana i restorana.
(ja, 90210, 25. maj 2021 08:19)

šta li vam uvaljuju za skupe novce ne smem ni da zamislim.

Djordje

pre 2 godine

Kolega Albanac iz Skadra mi je pravio kafu na njihov nacin. Stavi samo kafu u dzezvu, onda stavi da se to greje na plotni, pa posle doda vodu i da prokljuca. Do sad mi je tako spremljena "turska" kafa bila najukusnija.
U mojoj kuci 80-ih godina se spremala kafa tako sto prokljuca voda, odvoji se pola soljice te prokljucale vode, sipa kafa i promesa i saceka da ponovo prokljuca i da se podigne do ivice dzezve. Skine se sa plotne, pa se dospe ona voda iz soljice i posle toga se sluzi. Sada pijemo samo filter kafu.

markus1975

pre 2 godine

Kafa se ne gaji ni u Turskoj ni u Srbiji, a Turci piju caj mnogo vise nego kafu.
(ha ha, 25. maj 2021 20:40)

Turci danas piju čaj i to smatraju svojim kulturnim pečatom, zato što je Ataturk svojevremeno sproveo agresivnu kampanju konzumiranja čaja umesto "kahve". Cilj je bio podrška domaćoj poljoprivedi i smanjenje uvoza iz arapskih zemalja što je bio i politički potez da se smanji uticaj arapskog sveštenstva. Naime, Ataturk je formirajući Republiku Tursku ukinuo svaku privilegiju i uticaj religije na državu, sve ono što Erdogan sada vraća na velika vrata.

T

pre 2 godine

Bio sam u Turskoj poslom cesto, i hteo sam da vidim koji to oni caj piju - piju Liptonov Earl Grey. Imaju i neku svoju tradicionalnu marku, ali nju izgleda retko ko pije.

Privatni detektiv Đido Mova

pre 2 godine

Koje filozofiranje. Svuda po Srbiji sam video ovaj način pripreme i tako se i kuva kafa kod nas. Uključiš šporet, staviš džezvu na ringlu, kad prokuva voda skineš džezvu. Staviš dve kašičice ako kuvaš jednu, promešaš i vratiš na ringlu. Kad krene da se diže, skloniš. Ugasiš šporet, sipaš u šoljicu i to je to. Jaka filozofija.

JivaNS

pre 2 godine

Dok sam radio u kafiću, imalismo te džezve iz Istanbula i pravili kafu. Došao neki pametnjaković i objašnjava da se srpska kf, u ovom tekstu turska,tako kuva - staviš kf u džezvu na uključenu ringlu, čekaš da se malo zagreje i tek onda sipaš vodu. Ja sam ga iskulirao, ali mlađa koleginica je htela da mu se dodvori, totalno bezveze. I naravno napravila sranje, zagorela kafa, užas kako smrdi. Naravoučenije, ne pokušavajte ništa slično. KAfa ni ne zna da li je turska ili srpska.

maki1982

pre 2 godine

sve su to samo varijacije i razliciti nazivi istog napitka. ovde su bili tekstovi da se kafa kuva tako sto se nalije voda u dzezvu, stavi secer i kafa, i tako se zagreva i kuva dok ne provri. neko posle to presece sa vrlo malo hladne vode.licno mislim da je za dobru crnu kafu najvazniji odnos vode i kafe, kao i secera ko pije zasladjenu.

goga

pre 2 godine

"TURSKA KAFA" je termin koji se generalno ovde koristi KAda se zeli U KAFICIMA narucit klasicna crna kafa a ne "ESPRESO""NES" "KAPUCINO".Samo u tom smislu se koristi izraz a ne kao nacionalna odrednica.A zasto "turska"jer smo pod Turcima verovatno spoznali ukus crne kafe.i tako se odomacio naziv.

Milica

pre 2 godine

Kod nas u Crnoj Gori ako hoćete tursku/srpsku/domaću/crnu kafu u kafiću, prosto tražite kafu. Bez šećera ili slađu, svi znaju. Sve ostalo je espreso, 'dojč', nes i konkretni nazivi. A ja je inače zovem 'kuvana kafa'.

Vanja Petrović

pre 2 godine

Ja kuvam i pijem KAFU koju kuvam u džezvi. U Grčkoj gde živim naručujem grčku kafu, u Srbiji kažem da mi donesu duplu kafu bez šećera, a u inostranstvu naručujem ili tursku ili crnu kafu (samo to pijem). Moram tako.

U svakom slučaju svi mi koristimo kafu koja nije sa našeg područja i možemo je svojatati doveka; nije naša pa Bog. Za hranu, namirnice ili piće se gleda isključivo zemlja/oblast proizvodnje/pravljenja. Aman više, ljudi.

Samsung

pre 2 godine

Pazite sta se meni desilo, a tice se kafe. Ja svratio u neku kafanu u Bosni i zamolim za kafu bez secera. Kaze konobarica jel moze bez neceg drugog jer secera nema.

Predrag

pre 2 godine

To sto nazivate u textu, turska kafa jeste, narodski ispeci mi kafu, a to sto se naziva sprska je skuvaj mi kafu. Priprema sirove kafe zbog toga se ne naziva pecenjem, nego przenjem.
U knjizi "Knjiga za svaku zenu", stampanoj u Zagrebu 1964.godine, navodi se pecenje kafe i kuvanje i srpske i turske kafe. Srpska se kuva na opisan nacin, a turska tako da se odlije malo jos hladne vode i u njoj umuti kafa, koja se sipa u dzezvu sa provrelom vodom. Nikad nisam cuo da je neko tako kuvao kafu, a i pretpostavljam da nema razlike u ukusu izmedju ta dva opisana nacina. Ispecena kafa definitivno ima drugaciji ukus.

rebro

pre 2 godine

@ja, ekološka kafa? To je ona od slonovog izmeta garant.
Probaj neku arabiku umesto te moke ili robuste. Recimo Danesi kafu.Batali te "ekološke kafe" kupljene u Lidlu, Peniju ili Aldiju.

Car

pre 2 godine

Ni jedno ni drugo nema blage veze sa turskim nacinom pripreme.. Njima je kljuc kada se kafa podigne prvi put,pomerite je sa sporeta,zatim sacekate da se spusti par sekundi I onda vratite na vatru dok se ponovo ne podigne..tako rade 4 do 5 puta,probajte pa uocite razliku