Da li bi trebalo da otac prisustvuje porođaju ANKETA

Četvrtak, 04.08.2022.

09:17

Izvor: B92

Da li bi trebalo da otac prisustvuje poroðaju ANKETA IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Miki

pre 1 godinu

Doktor, 4. avgust 2022 10:50)
Epidural je pomodarstvo?
Bas me zanima koristite li anesteziju prilikom poseta zubaru
(Okk, 04. avgust 2022 22:52)

Jok ne koristim nego trpim da mi popravlja zube na živo!
Naravno da koristim.
Zato što su nam popravljali zube pre 30 hodina bez anestezije danas su većina krezavi.
Zato se išlo zubaru samo kad bol više ne može da se trpi.
Takođe i porođaj,ako se ima kao opcija anestezija i carski rez ne razumem što bi se neko mučio,pogotovo danas kad se rez skoro i ne vidi.
To mi je kao ono imam klimu ali neću da je palim,nigdje veze.

Miki

pre 1 godinu

Otac koji ne želi da prisustvuje rađanju sopstvenog deteta ne zaslužuje ni tu ženi ni dete.
Valjda je to najmanje što može da učini.
Ako nije na to spreman kako će biti spreman sutra da se žrtvuje za familiju u bilo kom pogledu,da da bubreg tom dtetu ako zatreba,da radi 2 ili 3 posla ako se mora itd.
Ako nisi spreman na to onda nemoj ni da praviš decu.
Još su mi interesantnije žene kojima je to ok da muž pijanči u kafani dok se ona porađa.
Sutra nemoj da se čudiš ako bude tugovao u kafani uz rakiju ako ne daj bože budeš morala na neku operaciju, umesto da bude uz tebe u bolnici koliko je god to moguće.

M

pre 1 godinu

Kako se lako zaobišla poenta... Pratilac na porođaju služi tome da zenu izmasira, pomogne joj da prošeta - to olakšava i ubrzava porođaj. To može da bude majka, sestra, muž, dula.

Meni lično muž na porođaju ne bi bio potreban, čak bi mi ga bilo i žao. Da gleda kako se mučim i da ne može da pomogne! Ili, daleko bilo, da "soli pamet". Masaža bi mi svakako dobro došla! Zato, najbolje bi bilo da to bude neko ko se neće zbog mene onesvestiti - npr. neka dula.

Takođe, veoma je važno da ženi vezivanje sa bebom niko ne ometa, čak i najbliskiji. Zato bih zaista izabrala neku dulu.

Stranac

pre 1 godinu

Zena nek semuci i pati sama, a muz - gde ce drugo nego u kafanu sa drustvom. Pa kako drugacije na Balkanu? Odlicna prpirema za ostatak klasicne balkanske bracne zajednice.

DC

pre 1 godinu

Dokaz gde se nalazi nase zdravstvo kad je polazna osnova i pretpostavka u gomili komentara da se osobolje i doktori nece ponasati kako treba. Jad i beda...

kulov

pre 1 godinu

Prisustvoao prvi put pre 20 godina, tada sam bio neiskusan pa sam na momenat izgubio svest, ali nisam pao, već se zadrzao rukama o zid. Drugi put pre 17 godina, tad već iskusan poradjač, mrtav hladan, još presekao i vrpcu, i držao bebu u rukama. Ali ipak ne bih vise, mislim pravio dece... Osim možda sa svalerkom ;)

Balkanicum

pre 1 godinu

Bio dva puta.. prvi pre skoro 19 godina.

Sta ces lepše nego biti podrška supruzi i taj osećaj kad se preseče pupčana vrpca i kad uzmeš u ruke svoje tek rođeno dete

To je nesto najlepše u zivotu!

Ne shvatam da u 21 veku neko pokreće price da li biti ili ne biti.

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Prisustvovao sam porođaju u Italiji jer je to dozvoljeno i preporučivo od strane akušera ...

Šta reći ?

Ushićenje , euforija, zapanjenost i uplašenost u istom trenutku !

Plačeš i smeješ se istovremeno !

Par dana mi je trebalo da dođem sebi ,
a neke stvari i danas, godinama kasnije, premotavam po glavi ...

U nekom trenutku porođaja sam pomislio :
Ovde će se us_ati i najhrabriji !

Na kraju , pogledaju te tvoje oči i stegnu ti kažiprst ...

Ostalo...sve ostalo... nije više bitno !

Voli vas tata .

teraj dok može

pre 1 godinu

@doktore: sem toga o pomodarstvu, ostalo je tačno. Procedura nosi uvek neki rizik pa i epidural ali opasno je samo kad je nestručno izvedu. Najbolje da se porađamo po njivama da ispoštujemo tradiciju. Ono kad muškarci imaju mišljenje o tome šta žene treba sve da trpe.

Milan

pre 1 godinu

@ pa Evo ja nisam Balkanac nego Vojvođanin a ipak sam se osetio prozvanim za tvoj komentar da smo mi muškarci iz Srbije "kilavi". Pošto radim u zdravstvu već dugo, jedino u šta sam 100% siguran je "kilavost" i razmaženost srpskih žena između 20 i 35 godina. Ništa ne može da se uporedi sa takvim nivoom hipohondrije, kenjkavosti i očekivanja na nivou Švajcarske od zdravstvenog sistema jedne banana - države kao što je Srbija. Da ne bude zabune: moj komentar se ne odnosi na trudnice i porodilje, ponašanje med. osoblja prema njima je mnogo ozbiljniji problem od ovog.

lemi

pre 1 godinu

Treba da bude OMOGUCENO da neko prisustvuje, pa ko zeli neka iskoristi tu mogucnost. Ne mora otac, koji je mozda sprecen ili ne zeli, ali da moze neka druga osoba po majcinom izboru. Da vidite kako je drugaciji tretman...
(eto, 04. avgust 2022 11:01)

Bravo! Upravo!

Slucajni prolaznik

pre 1 godinu

@ Doktor, 04. avgust 2022 10:50)

Ja ne znam cega ste Vi doktor, ako zaista jeste u medicini onda vam je komentar pomalo sokantan.

Epidural nije pomodarstvo vec vrsta anestezije, I ne razumem zasto bi moja supruga morala da prolazi kroz bol (navodno najjaci bol koji ljudsko bice moze da iskusi) ako ne mora. U tom skucaju, po Vama, triebali bismo I rane na zivo da usivamo. Nadam se da niste zaista medicinski radnik.

Prisustvo oca nije pomodarstvo - prisustvovao sam oba puta i takodje presekao vrpcu pri rodjenju sina i necu zaboraviti taj moment do kraja zivota. Takodje je mojoj supruzi znacilo sto sam tu, iako je medicinsko osoblje bilo izuzetno (i u Beogradu prvi put I u inostranstvu drugi put). Da, ako ocu nije prijatno da prisustvuju porodjaju I potencijano moze biti problem (npr. onesvescivanje) onda treba da octane u kafani I ceka tamo sa njegovom majicom i pijanim kumom. Ali ako je spreman da malo stisne zube kad mu supruga vec prolazi kroz nesto bolno (I pored epidurala) I stresno onda zasto ne bi.

U redu je skroz da se neke novine I inovacije prihvate, nije svaka novina pomodarstvo. Nadam se da u nasem zdravstvu ljudi ne razmisljau kao Vi, zivim van Srbije dugi niz godina i iskustvo pri porodjaju u BGu je bilo sjajno. Vrlo kvalifikovani ljudi, zaista profesionalci I imam samo najlepse reci o njima da kazem .

pa

pre 1 godinu

Kilavi Balkanci da gledaju porođaj žene?! Bože svašta, oni umišljaju da su mačo ali zato padnu u nesvest čim vide malo krvi. Daleko vam lepa kuća takvim kilavima.

Mirka

pre 1 godinu

Smatram da to zavisi od želje samog para. Treba da se dozvoli, a svaki par će odlučiti da li želi to ili ne. Ja sam se već porađala i to u vreme pandemije, sa maskom i svim čarima tog vremena. Iskreno, dok traje porođaj, skoncentrisan si na to da pažljivo pratiš uputstva babice i doktora. Nisam ni pomislila da mi u tom trenutku treba suprug pored. Mislim da žene nemaju baš vremena da misle o tome. Meni je jedino nakon porođaja nedostajalo to što nije niko mogao da nas obiđe, već sam suprugu mahala sa prozora sobe a on bi kod portira ostavljao stvari.

eto

pre 1 godinu

Treba da bude OMOGUCENO da neko prisustvuje, pa ko zeli neka iskoristi tu mogucnost. Ne mora otac, koji je mozda sprecen ili ne zeli, ali da moze neka druga osoba po majcinom izboru. Da vidite kako je drugaciji tretman...

lule

pre 1 godinu

Kao otac ne mogu da razumem ljude koji ne žele ili su protiv toga da budu prisutni kad im dete dođe na svet nego će rađe da budu negde pijani..najlepše iskustvo u mom životu je bilo kad mi se ćerka rodila. A da ne pričam koliko je to značilo mojoj zeni da budem uz nju.

dex

pre 1 godinu

Sam sam prisustvao porodjaju oba deteta cak sam cerki presekao i pupcanu vrpcu sto je bio vrhunac samog dogadjaja. Pored podrske supruzi u toku porodjaja bita stvar je bila da je mama mogla da se odmori od porodjaja i da ode da se istusira a beba je bila kod tate u narucju za to vreme. Predivan osecaj. Obavezezno preporucujem prisustvo ako je moguce.

Ana

pre 1 godinu

Da, treba da prisustvuje. Prvo i najvaznije - zato sto treba da bude tu za slucaj da nesto krene po zlu, ako se doktori ne ponasaju kako treba, da bude podrska zeni. Poznato je da kada muskarac prisustvuje porodjaju da su tada i lekari bolji prema trudnici. Ne bi vise tako lako mogle da se prikriju lekarske greske. Drugo- vise se povezuje sa zenom i bebom, jer pocinje da shvata koliko je to cudo i sta sve zensko telo moze da uradi, ali i da istrpi i da samim tim tada svoju zenu vise postuje.

Doktor

pre 1 godinu

Glupost i pomodarstvo, kao i sve ostalo vezano za porodjaj treba debelo platiti!

Prvo pregledi kod doktora koji vam vodi trudnocu, naravno, nema sve u drzavnoj klinici pa morate u privatnu, gle cuda kod tog istog doktora koji vam trudnocu vodi.

Onda ide pomodarstvo zvano epidural. Na svu srecu u manjku smo sa anesteziolozima, pa mnogim mamama pocne porodjaj i pre nego sto stignu da ih izloze ovoj opasnoj proceduri.

Po zavrsetku porodjaja, uobicajena je tarifa ljubicasta novcanica evropske monetarne unije...

Onda sledi period oporavka u bolnici. Mozete dobiti opstu sobu, sa 6-10 kreveta, i isto toliko majki, bebe koje su gladne, ne presvucene, higijena i hrana uzas.

Ili da doplatite za "apartman" gde ste sa jednom ili dve koleginice. Hrana je i dalje ogavna. Placa se po danu.

Srecno mlade mame!

eto

pre 1 godinu

Treba da bude OMOGUCENO da neko prisustvuje, pa ko zeli neka iskoristi tu mogucnost. Ne mora otac, koji je mozda sprecen ili ne zeli, ali da moze neka druga osoba po majcinom izboru. Da vidite kako je drugaciji tretman...

lule

pre 1 godinu

Kao otac ne mogu da razumem ljude koji ne žele ili su protiv toga da budu prisutni kad im dete dođe na svet nego će rađe da budu negde pijani..najlepše iskustvo u mom životu je bilo kad mi se ćerka rodila. A da ne pričam koliko je to značilo mojoj zeni da budem uz nju.

Ana

pre 1 godinu

Da, treba da prisustvuje. Prvo i najvaznije - zato sto treba da bude tu za slucaj da nesto krene po zlu, ako se doktori ne ponasaju kako treba, da bude podrska zeni. Poznato je da kada muskarac prisustvuje porodjaju da su tada i lekari bolji prema trudnici. Ne bi vise tako lako mogle da se prikriju lekarske greske. Drugo- vise se povezuje sa zenom i bebom, jer pocinje da shvata koliko je to cudo i sta sve zensko telo moze da uradi, ali i da istrpi i da samim tim tada svoju zenu vise postuje.

dex

pre 1 godinu

Sam sam prisustvao porodjaju oba deteta cak sam cerki presekao i pupcanu vrpcu sto je bio vrhunac samog dogadjaja. Pored podrske supruzi u toku porodjaja bita stvar je bila da je mama mogla da se odmori od porodjaja i da ode da se istusira a beba je bila kod tate u narucju za to vreme. Predivan osecaj. Obavezezno preporucujem prisustvo ako je moguce.

lemi

pre 1 godinu

Treba da bude OMOGUCENO da neko prisustvuje, pa ko zeli neka iskoristi tu mogucnost. Ne mora otac, koji je mozda sprecen ili ne zeli, ali da moze neka druga osoba po majcinom izboru. Da vidite kako je drugaciji tretman...
(eto, 04. avgust 2022 11:01)

Bravo! Upravo!

Slucajni prolaznik

pre 1 godinu

@ Doktor, 04. avgust 2022 10:50)

Ja ne znam cega ste Vi doktor, ako zaista jeste u medicini onda vam je komentar pomalo sokantan.

Epidural nije pomodarstvo vec vrsta anestezije, I ne razumem zasto bi moja supruga morala da prolazi kroz bol (navodno najjaci bol koji ljudsko bice moze da iskusi) ako ne mora. U tom skucaju, po Vama, triebali bismo I rane na zivo da usivamo. Nadam se da niste zaista medicinski radnik.

Prisustvo oca nije pomodarstvo - prisustvovao sam oba puta i takodje presekao vrpcu pri rodjenju sina i necu zaboraviti taj moment do kraja zivota. Takodje je mojoj supruzi znacilo sto sam tu, iako je medicinsko osoblje bilo izuzetno (i u Beogradu prvi put I u inostranstvu drugi put). Da, ako ocu nije prijatno da prisustvuju porodjaju I potencijano moze biti problem (npr. onesvescivanje) onda treba da octane u kafani I ceka tamo sa njegovom majicom i pijanim kumom. Ali ako je spreman da malo stisne zube kad mu supruga vec prolazi kroz nesto bolno (I pored epidurala) I stresno onda zasto ne bi.

U redu je skroz da se neke novine I inovacije prihvate, nije svaka novina pomodarstvo. Nadam se da u nasem zdravstvu ljudi ne razmisljau kao Vi, zivim van Srbije dugi niz godina i iskustvo pri porodjaju u BGu je bilo sjajno. Vrlo kvalifikovani ljudi, zaista profesionalci I imam samo najlepse reci o njima da kazem .

Mirka

pre 1 godinu

Smatram da to zavisi od želje samog para. Treba da se dozvoli, a svaki par će odlučiti da li želi to ili ne. Ja sam se već porađala i to u vreme pandemije, sa maskom i svim čarima tog vremena. Iskreno, dok traje porođaj, skoncentrisan si na to da pažljivo pratiš uputstva babice i doktora. Nisam ni pomislila da mi u tom trenutku treba suprug pored. Mislim da žene nemaju baš vremena da misle o tome. Meni je jedino nakon porođaja nedostajalo to što nije niko mogao da nas obiđe, već sam suprugu mahala sa prozora sobe a on bi kod portira ostavljao stvari.

pa

pre 1 godinu

Kilavi Balkanci da gledaju porođaj žene?! Bože svašta, oni umišljaju da su mačo ali zato padnu u nesvest čim vide malo krvi. Daleko vam lepa kuća takvim kilavima.

Doktor

pre 1 godinu

Glupost i pomodarstvo, kao i sve ostalo vezano za porodjaj treba debelo platiti!

Prvo pregledi kod doktora koji vam vodi trudnocu, naravno, nema sve u drzavnoj klinici pa morate u privatnu, gle cuda kod tog istog doktora koji vam trudnocu vodi.

Onda ide pomodarstvo zvano epidural. Na svu srecu u manjku smo sa anesteziolozima, pa mnogim mamama pocne porodjaj i pre nego sto stignu da ih izloze ovoj opasnoj proceduri.

Po zavrsetku porodjaja, uobicajena je tarifa ljubicasta novcanica evropske monetarne unije...

Onda sledi period oporavka u bolnici. Mozete dobiti opstu sobu, sa 6-10 kreveta, i isto toliko majki, bebe koje su gladne, ne presvucene, higijena i hrana uzas.

Ili da doplatite za "apartman" gde ste sa jednom ili dve koleginice. Hrana je i dalje ogavna. Placa se po danu.

Srecno mlade mame!

Milan

pre 1 godinu

@ pa Evo ja nisam Balkanac nego Vojvođanin a ipak sam se osetio prozvanim za tvoj komentar da smo mi muškarci iz Srbije "kilavi". Pošto radim u zdravstvu već dugo, jedino u šta sam 100% siguran je "kilavost" i razmaženost srpskih žena između 20 i 35 godina. Ništa ne može da se uporedi sa takvim nivoom hipohondrije, kenjkavosti i očekivanja na nivou Švajcarske od zdravstvenog sistema jedne banana - države kao što je Srbija. Da ne bude zabune: moj komentar se ne odnosi na trudnice i porodilje, ponašanje med. osoblja prema njima je mnogo ozbiljniji problem od ovog.

Stranac

pre 1 godinu

Zena nek semuci i pati sama, a muz - gde ce drugo nego u kafanu sa drustvom. Pa kako drugacije na Balkanu? Odlicna prpirema za ostatak klasicne balkanske bracne zajednice.

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Prisustvovao sam porođaju u Italiji jer je to dozvoljeno i preporučivo od strane akušera ...

Šta reći ?

Ushićenje , euforija, zapanjenost i uplašenost u istom trenutku !

Plačeš i smeješ se istovremeno !

Par dana mi je trebalo da dođem sebi ,
a neke stvari i danas, godinama kasnije, premotavam po glavi ...

U nekom trenutku porođaja sam pomislio :
Ovde će se us_ati i najhrabriji !

Na kraju , pogledaju te tvoje oči i stegnu ti kažiprst ...

Ostalo...sve ostalo... nije više bitno !

Voli vas tata .

teraj dok može

pre 1 godinu

@doktore: sem toga o pomodarstvu, ostalo je tačno. Procedura nosi uvek neki rizik pa i epidural ali opasno je samo kad je nestručno izvedu. Najbolje da se porađamo po njivama da ispoštujemo tradiciju. Ono kad muškarci imaju mišljenje o tome šta žene treba sve da trpe.

DC

pre 1 godinu

Dokaz gde se nalazi nase zdravstvo kad je polazna osnova i pretpostavka u gomili komentara da se osobolje i doktori nece ponasati kako treba. Jad i beda...

Balkanicum

pre 1 godinu

Bio dva puta.. prvi pre skoro 19 godina.

Sta ces lepše nego biti podrška supruzi i taj osećaj kad se preseče pupčana vrpca i kad uzmeš u ruke svoje tek rođeno dete

To je nesto najlepše u zivotu!

Ne shvatam da u 21 veku neko pokreće price da li biti ili ne biti.

Miki

pre 1 godinu

Otac koji ne želi da prisustvuje rađanju sopstvenog deteta ne zaslužuje ni tu ženi ni dete.
Valjda je to najmanje što može da učini.
Ako nije na to spreman kako će biti spreman sutra da se žrtvuje za familiju u bilo kom pogledu,da da bubreg tom dtetu ako zatreba,da radi 2 ili 3 posla ako se mora itd.
Ako nisi spreman na to onda nemoj ni da praviš decu.
Još su mi interesantnije žene kojima je to ok da muž pijanči u kafani dok se ona porađa.
Sutra nemoj da se čudiš ako bude tugovao u kafani uz rakiju ako ne daj bože budeš morala na neku operaciju, umesto da bude uz tebe u bolnici koliko je god to moguće.

M

pre 1 godinu

Kako se lako zaobišla poenta... Pratilac na porođaju služi tome da zenu izmasira, pomogne joj da prošeta - to olakšava i ubrzava porođaj. To može da bude majka, sestra, muž, dula.

Meni lično muž na porođaju ne bi bio potreban, čak bi mi ga bilo i žao. Da gleda kako se mučim i da ne može da pomogne! Ili, daleko bilo, da "soli pamet". Masaža bi mi svakako dobro došla! Zato, najbolje bi bilo da to bude neko ko se neće zbog mene onesvestiti - npr. neka dula.

Takođe, veoma je važno da ženi vezivanje sa bebom niko ne ometa, čak i najbliskiji. Zato bih zaista izabrala neku dulu.

Miki

pre 1 godinu

Doktor, 4. avgust 2022 10:50)
Epidural je pomodarstvo?
Bas me zanima koristite li anesteziju prilikom poseta zubaru
(Okk, 04. avgust 2022 22:52)

Jok ne koristim nego trpim da mi popravlja zube na živo!
Naravno da koristim.
Zato što su nam popravljali zube pre 30 hodina bez anestezije danas su većina krezavi.
Zato se išlo zubaru samo kad bol više ne može da se trpi.
Takođe i porođaj,ako se ima kao opcija anestezija i carski rez ne razumem što bi se neko mučio,pogotovo danas kad se rez skoro i ne vidi.
To mi je kao ono imam klimu ali neću da je palim,nigdje veze.

kulov

pre 1 godinu

Prisustvoao prvi put pre 20 godina, tada sam bio neiskusan pa sam na momenat izgubio svest, ali nisam pao, već se zadrzao rukama o zid. Drugi put pre 17 godina, tad već iskusan poradjač, mrtav hladan, još presekao i vrpcu, i držao bebu u rukama. Ali ipak ne bih vise, mislim pravio dece... Osim možda sa svalerkom ;)

Doktor

pre 1 godinu

Glupost i pomodarstvo, kao i sve ostalo vezano za porodjaj treba debelo platiti!

Prvo pregledi kod doktora koji vam vodi trudnocu, naravno, nema sve u drzavnoj klinici pa morate u privatnu, gle cuda kod tog istog doktora koji vam trudnocu vodi.

Onda ide pomodarstvo zvano epidural. Na svu srecu u manjku smo sa anesteziolozima, pa mnogim mamama pocne porodjaj i pre nego sto stignu da ih izloze ovoj opasnoj proceduri.

Po zavrsetku porodjaja, uobicajena je tarifa ljubicasta novcanica evropske monetarne unije...

Onda sledi period oporavka u bolnici. Mozete dobiti opstu sobu, sa 6-10 kreveta, i isto toliko majki, bebe koje su gladne, ne presvucene, higijena i hrana uzas.

Ili da doplatite za "apartman" gde ste sa jednom ili dve koleginice. Hrana je i dalje ogavna. Placa se po danu.

Srecno mlade mame!

Milan

pre 1 godinu

@ pa Evo ja nisam Balkanac nego Vojvođanin a ipak sam se osetio prozvanim za tvoj komentar da smo mi muškarci iz Srbije "kilavi". Pošto radim u zdravstvu već dugo, jedino u šta sam 100% siguran je "kilavost" i razmaženost srpskih žena između 20 i 35 godina. Ništa ne može da se uporedi sa takvim nivoom hipohondrije, kenjkavosti i očekivanja na nivou Švajcarske od zdravstvenog sistema jedne banana - države kao što je Srbija. Da ne bude zabune: moj komentar se ne odnosi na trudnice i porodilje, ponašanje med. osoblja prema njima je mnogo ozbiljniji problem od ovog.

pa

pre 1 godinu

Kilavi Balkanci da gledaju porođaj žene?! Bože svašta, oni umišljaju da su mačo ali zato padnu u nesvest čim vide malo krvi. Daleko vam lepa kuća takvim kilavima.

lule

pre 1 godinu

Kao otac ne mogu da razumem ljude koji ne žele ili su protiv toga da budu prisutni kad im dete dođe na svet nego će rađe da budu negde pijani..najlepše iskustvo u mom životu je bilo kad mi se ćerka rodila. A da ne pričam koliko je to značilo mojoj zeni da budem uz nju.

Ana

pre 1 godinu

Da, treba da prisustvuje. Prvo i najvaznije - zato sto treba da bude tu za slucaj da nesto krene po zlu, ako se doktori ne ponasaju kako treba, da bude podrska zeni. Poznato je da kada muskarac prisustvuje porodjaju da su tada i lekari bolji prema trudnici. Ne bi vise tako lako mogle da se prikriju lekarske greske. Drugo- vise se povezuje sa zenom i bebom, jer pocinje da shvata koliko je to cudo i sta sve zensko telo moze da uradi, ali i da istrpi i da samim tim tada svoju zenu vise postuje.

kulov

pre 1 godinu

Prisustvoao prvi put pre 20 godina, tada sam bio neiskusan pa sam na momenat izgubio svest, ali nisam pao, već se zadrzao rukama o zid. Drugi put pre 17 godina, tad već iskusan poradjač, mrtav hladan, još presekao i vrpcu, i držao bebu u rukama. Ali ipak ne bih vise, mislim pravio dece... Osim možda sa svalerkom ;)

dex

pre 1 godinu

Sam sam prisustvao porodjaju oba deteta cak sam cerki presekao i pupcanu vrpcu sto je bio vrhunac samog dogadjaja. Pored podrske supruzi u toku porodjaja bita stvar je bila da je mama mogla da se odmori od porodjaja i da ode da se istusira a beba je bila kod tate u narucju za to vreme. Predivan osecaj. Obavezezno preporucujem prisustvo ako je moguce.

eto

pre 1 godinu

Treba da bude OMOGUCENO da neko prisustvuje, pa ko zeli neka iskoristi tu mogucnost. Ne mora otac, koji je mozda sprecen ili ne zeli, ali da moze neka druga osoba po majcinom izboru. Da vidite kako je drugaciji tretman...

Mirka

pre 1 godinu

Smatram da to zavisi od želje samog para. Treba da se dozvoli, a svaki par će odlučiti da li želi to ili ne. Ja sam se već porađala i to u vreme pandemije, sa maskom i svim čarima tog vremena. Iskreno, dok traje porođaj, skoncentrisan si na to da pažljivo pratiš uputstva babice i doktora. Nisam ni pomislila da mi u tom trenutku treba suprug pored. Mislim da žene nemaju baš vremena da misle o tome. Meni je jedino nakon porođaja nedostajalo to što nije niko mogao da nas obiđe, već sam suprugu mahala sa prozora sobe a on bi kod portira ostavljao stvari.

Slucajni prolaznik

pre 1 godinu

@ Doktor, 04. avgust 2022 10:50)

Ja ne znam cega ste Vi doktor, ako zaista jeste u medicini onda vam je komentar pomalo sokantan.

Epidural nije pomodarstvo vec vrsta anestezije, I ne razumem zasto bi moja supruga morala da prolazi kroz bol (navodno najjaci bol koji ljudsko bice moze da iskusi) ako ne mora. U tom skucaju, po Vama, triebali bismo I rane na zivo da usivamo. Nadam se da niste zaista medicinski radnik.

Prisustvo oca nije pomodarstvo - prisustvovao sam oba puta i takodje presekao vrpcu pri rodjenju sina i necu zaboraviti taj moment do kraja zivota. Takodje je mojoj supruzi znacilo sto sam tu, iako je medicinsko osoblje bilo izuzetno (i u Beogradu prvi put I u inostranstvu drugi put). Da, ako ocu nije prijatno da prisustvuju porodjaju I potencijano moze biti problem (npr. onesvescivanje) onda treba da octane u kafani I ceka tamo sa njegovom majicom i pijanim kumom. Ali ako je spreman da malo stisne zube kad mu supruga vec prolazi kroz nesto bolno (I pored epidurala) I stresno onda zasto ne bi.

U redu je skroz da se neke novine I inovacije prihvate, nije svaka novina pomodarstvo. Nadam se da u nasem zdravstvu ljudi ne razmisljau kao Vi, zivim van Srbije dugi niz godina i iskustvo pri porodjaju u BGu je bilo sjajno. Vrlo kvalifikovani ljudi, zaista profesionalci I imam samo najlepse reci o njima da kazem .

Stranac

pre 1 godinu

Zena nek semuci i pati sama, a muz - gde ce drugo nego u kafanu sa drustvom. Pa kako drugacije na Balkanu? Odlicna prpirema za ostatak klasicne balkanske bracne zajednice.

M

pre 1 godinu

Kako se lako zaobišla poenta... Pratilac na porođaju služi tome da zenu izmasira, pomogne joj da prošeta - to olakšava i ubrzava porođaj. To može da bude majka, sestra, muž, dula.

Meni lično muž na porođaju ne bi bio potreban, čak bi mi ga bilo i žao. Da gleda kako se mučim i da ne može da pomogne! Ili, daleko bilo, da "soli pamet". Masaža bi mi svakako dobro došla! Zato, najbolje bi bilo da to bude neko ko se neće zbog mene onesvestiti - npr. neka dula.

Takođe, veoma je važno da ženi vezivanje sa bebom niko ne ometa, čak i najbliskiji. Zato bih zaista izabrala neku dulu.

Miki

pre 1 godinu

Doktor, 4. avgust 2022 10:50)
Epidural je pomodarstvo?
Bas me zanima koristite li anesteziju prilikom poseta zubaru
(Okk, 04. avgust 2022 22:52)

Jok ne koristim nego trpim da mi popravlja zube na živo!
Naravno da koristim.
Zato što su nam popravljali zube pre 30 hodina bez anestezije danas su većina krezavi.
Zato se išlo zubaru samo kad bol više ne može da se trpi.
Takođe i porođaj,ako se ima kao opcija anestezija i carski rez ne razumem što bi se neko mučio,pogotovo danas kad se rez skoro i ne vidi.
To mi je kao ono imam klimu ali neću da je palim,nigdje veze.

lemi

pre 1 godinu

Treba da bude OMOGUCENO da neko prisustvuje, pa ko zeli neka iskoristi tu mogucnost. Ne mora otac, koji je mozda sprecen ili ne zeli, ali da moze neka druga osoba po majcinom izboru. Da vidite kako je drugaciji tretman...
(eto, 04. avgust 2022 11:01)

Bravo! Upravo!

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Prisustvovao sam porođaju u Italiji jer je to dozvoljeno i preporučivo od strane akušera ...

Šta reći ?

Ushićenje , euforija, zapanjenost i uplašenost u istom trenutku !

Plačeš i smeješ se istovremeno !

Par dana mi je trebalo da dođem sebi ,
a neke stvari i danas, godinama kasnije, premotavam po glavi ...

U nekom trenutku porođaja sam pomislio :
Ovde će se us_ati i najhrabriji !

Na kraju , pogledaju te tvoje oči i stegnu ti kažiprst ...

Ostalo...sve ostalo... nije više bitno !

Voli vas tata .

teraj dok može

pre 1 godinu

@doktore: sem toga o pomodarstvu, ostalo je tačno. Procedura nosi uvek neki rizik pa i epidural ali opasno je samo kad je nestručno izvedu. Najbolje da se porađamo po njivama da ispoštujemo tradiciju. Ono kad muškarci imaju mišljenje o tome šta žene treba sve da trpe.

Balkanicum

pre 1 godinu

Bio dva puta.. prvi pre skoro 19 godina.

Sta ces lepše nego biti podrška supruzi i taj osećaj kad se preseče pupčana vrpca i kad uzmeš u ruke svoje tek rođeno dete

To je nesto najlepše u zivotu!

Ne shvatam da u 21 veku neko pokreće price da li biti ili ne biti.

DC

pre 1 godinu

Dokaz gde se nalazi nase zdravstvo kad je polazna osnova i pretpostavka u gomili komentara da se osobolje i doktori nece ponasati kako treba. Jad i beda...

Miki

pre 1 godinu

Otac koji ne želi da prisustvuje rađanju sopstvenog deteta ne zaslužuje ni tu ženi ni dete.
Valjda je to najmanje što može da učini.
Ako nije na to spreman kako će biti spreman sutra da se žrtvuje za familiju u bilo kom pogledu,da da bubreg tom dtetu ako zatreba,da radi 2 ili 3 posla ako se mora itd.
Ako nisi spreman na to onda nemoj ni da praviš decu.
Još su mi interesantnije žene kojima je to ok da muž pijanči u kafani dok se ona porađa.
Sutra nemoj da se čudiš ako bude tugovao u kafani uz rakiju ako ne daj bože budeš morala na neku operaciju, umesto da bude uz tebe u bolnici koliko je god to moguće.