Uspešne žene

Ovo je najmoćnija Srpkinja na svetu: Radi za Amerikance i pametno ćuti

Postala je prava senzacija, ali i prva žena na poziciji moći ključne karike američkog vojno-industrijskog kompleksa kompaniji "General Dynamics".

09.04.2024.

14:22

Izvor: superžena/večernji.hr

7
Ovo je najmoćnija Srpkinja na svetu: Radi za Amerikance i pametno ćuti
Profimedia

Podeli:

Na Forbsovoj listi 100 najmoćnijih žena sveta našla se i jedna srpska glava. Reč je o Fibi Novaković, Amerikanki srpskog porekla, "teškoj" 294 miliona dolara. Ona je jedna od retkih žena na poziciji izvršne direktorke u području vojne industrije, koja je na ovoj prestižnoj listi zauzela 29. mesto.

Fibi je na čelu najveće vojne kompanije "General Dynamics" koja se bavi proizvodnjom odbrambene tehnologije za američku vladu.

Novakovićeva je pre toga bila i agentkinja kompanije CIA, a takođe je bila angažovana i na drugim dužnostima u ministarstvu obrane SAD. Iako iza ove žene stoji bogata radna istorija, ona se retko pojavljuje u javnosti i skoro nikada ne daje izjave za medije.

Profimedia

Ko je zapravo Fibi Novaković i kako se vinula tako visoko u "muškom svetu?"

U retrospektivi, čini se da je oduvek bila predodređena za vojni svet. Njenotac, srpski imigrant koji je stigao preko Velike bare sa 17 godina i sa samo 50 dolara u džepu, kasnije je služio u vojnoj obaveštajnoj službi kao potpukovnik u američkim vazdušnim snagama.

"Mogućnosti koje je ova zemlja pružila mojem ocu zaista su mi bile usađene u ranom detinjstvu i zato zaista verujem u služenje naciji", rekla je Fibi Novaković u jednom od retkih i kratkih javnih obraćanja na vojnom univerzitetu.