Uspešne žene

Ona je zlatna Srpkinja: Vera Vujović s 14 godina osvojila Evropsko prvenstvo u šahu VIDEO

Srbija ima decu za ponos, a to dokazuje i Vera Vujović, koja je s 14 godina pobedila na Evropskom prvenstvu u šahu.

05.09.2024.

13:47

Izvor: B92.net/TV Prva

1
Ona je zlatna Srpkinja: Vera Vujović s 14 godina osvojila Evropsko prvenstvo u šahu VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Gosti emisije "Jutro" bili su upravo naša zlatna šampionka Vera Vujović i njen trener Zoran Mijailović, koji su govorili o zajedničkom uspehu na ovom takmičenju.

Vera Vujović je na samom početku istakla da su pripreme za turnir bile naporne, ali vredne svakog truda.

"Već mesec dana unapred sam se pripremala, vežbala i gledala svoje protivnice. Kad sam došla tamo, bilo je dosta naporno. Svaki dan sam igrala i morala sam da izdržim, da se izborim sa tim pritiskom", kaže naša prvakinja.

A onda je trener Zoran Mijailović objasnio pojedinosti ovog takmičenja:

"To je kadetsko prvenstvo Evrope, gde se takmiče dečaci i devojčice uzrasta 8, 12, 14, 16 i 18 godina. Ona je bila u kategoriji devojčica do 14 godina. Da bi se igrao šah, potreban je talenat, koji Vera ima, a onda smo se intenzivno pripremali za takmičenje poslednjih četiri–pet meseci kako bismo podigli njen nivo igre. Sam trening za takmičenje nije povezan sa igrom, već sa raznim situacijama, strategijama u šahu. U avgustu su izvršene posebne pripreme, baš kao što je Vera rekla. Ona je otišla potpuno pripremljena za turnir, igrački, u svakom smislu. Pošla je uigrana, sveža, odmorna, sa samopouzdanjem", rekao je Verin trener.

On je istakao da je pobeda Vere Vujović bila očekivana, jer je još na pripremama pokazala koliko zna, može i želi ovaj uspeh u šahu.

Pored pobede na Evropskom prvenstvu u šahu, Vera je osvojila i još dva pehara i nekoliko medalja. Više o tome pogledajte u video-prilogu:

Izvor: prva