Uspešne žene

Tokom trudničkog bolovanja pokrenula uspešan biznis: "Bilo je teško, ali nisam odustala"

Da dobre ideje uvek pronađu način da zažive i realizuju se pokazuje i mlada, buduća mama Persida Kilibarda iz Beograda.

25.03.2024.

11:17

Izvor: RINA

0
Tokom trudničkog bolovanja pokrenula uspešan biznis: "Bilo je teško, ali nisam odustala"
RINA/Privatna arhiva

Podeli:

Persida je po profesiji prosvetni radnik, ali ni na trudničkom bolovanju nije mogla da sedi skrštenih ruku, pa je odlučila svoju kreativnost da iskaže na poseban način. Završila je onlajn obuku za heklanje plišanih igračaka i od tada svakodnevno radi na izradi ovih neobičnih i unikatnih predmeta.

"Ja sam heklicu prvi put uzela u ruke tek u novembru, jer sam u heklanju pronašla način da zadovoljim svoju potrebu za kreativnošću, kad već ne radim u školi zbog trudničkog bolovanja. Ljudi mi obično ne veruju da je to tako kratak vremenski period, najpre sam završila onlajn obuku za heklanje plišanih igračaka i nakon toga je sve krenulo spontano", kaže Persida.

Sve je počelo kada je na Instagramu naišla na profil žene koja se godinama bavi heklanjem plišanih igračaka i tako se rodila ljubav prema tom poslu, a prvi koraci nisu bili nimalo laki.

"Početni bodovi su bili teški, naravno, grešila sam i rasparala, ali nisam odustala. Radionicu sam dobila na mejl, korak po korak i mogla sam se vraćati na delove koji mi nisu jasni odmah. Na kraju obuke, naučila sam da isheklam jednog medu, po datom šablonu. Nakon toga, krenula sam sama da istražujem po Pinterestu i Jutjubu. Ideja mi je bila da isheklam igračku svojoj bebi. Međutim, prvu heklanu igračku sam poklonila bratancu za babine, zatim drugom bratancu, deci mojih drugarica i nakon pet-šest isheklanih i poklonjenih igračaka, dobila sam i prvu porudžbinu", ističe ova mlada buduća mama.

S prvom porudžbinom došla je i ideja o formiranju poslovne Instagram stranice "Peki heklanje", kao i sajta gde ljubitelji kreativnog ručnog rada mogu pogledati njene unikatne predmete.

"Za sada sam heklala samo heklane igračke i priveske. Imam nameru da kasnije proširim ponudu, ako mi obaveze oko bebe dozvole. Volela bih da kasnije počnem da heklam i patofnice za bebe, glodalice i još nešto slično iz bebećeg asortimana. Možda mi padne na pamet još neka nova ideja, spontana, videćemo", kaže Persida.

RINA/Privatna arhiva

Njene heklane igračkice za kratak vremenski period su pronašle brojne kupce, pa su tako dva zubića stigla do stomatološke ordnacije.

"Javila mi se jedna devojka da me pita da li bi mogla da joj isheklam dva zubića za stomatološku ordinaciju, ona je dečji stomatolog. Iako nisam razmišljala u tom smeru, ispostavilo se da je vrlo originalna ideja i ona je bila jako zadovoljna rezultatom porudžbine. Što se utrošenog vremena tiče, vreme zavisi od veličine igračke i od tipa vunice koji koristim. Za manje igračke mi treba oko 2-3 dana, a za veće oko 4-5. Za priveske je dovoljno 1-2 dana. U suštini, heklam 3-4 sata dnevno, kada imam elana", objašnjava ona.

Inače, za heklanje još uvek nije pronađena mašina koja može u potpunosti zameniti ruke heklarke. Za pletenje postoji i fabrička izrada, ali heklane rukotvorine su izuzetan proizvod manuelnog rada i plod mašte i umeća heklarki.

"Ručni rad u svetu je jako cenjen i dobro se naplaćuje, kad nas još nije taj slučaj, ali se iz godine u godinu primećuje veće interesovanje i mladih za ručni rad, što je vrlo ohrabrujuće. Osim što je odlična antistres terapija, lep je način i da se vreme iskoristi za stvaralački rad", zaključuje Persida.