Životne priče

Jelena je majka petoro dece, a rekli su joj da neće moći da zatrudni VIDEO

Jelena Vasiljević boluje od Hašimoto sindroma i hipotireoze a s ovom dijagnozom suočila se sa 16 godina. Majka je petoro dece, a svoju životnu priču ispričala je u "150 minuta" na TV Prva.

18.03.2024.

20:03

Izvor: Prva TV

5
Jelena je majka petoro dece, a rekli su joj da neće moći da zatrudni VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Rezultati brojnih studija sprovedenih u poslednjih 15 godina pokazali su da smanjena aktivnost tiroidne žlezde može dovesti do raznih komplikacija u trudnoći. Međutim, i trudnice koje imaju određene probleme sa štitnom žlezdom, bilo da je reč o hipo ili hipertireozi, mogu da vode zdravu trudnoću i zaštite svoje i  bebino zdravlje uz adekvatnu terapiju.

Kako bi ohrabrile buduće mame, ali i dale informacije ženama koje biju bitku sa štitnom žlezdom, u goste "150 minuta" stigle su dr Jelica Bjekić Macut, endokrinolog i Jelena Vasiljević, mama petoro dece koja ima i Hašimoto sindrom.

Printscreen/TV Prva

Prva informacija koju je dobila bila je ta da je vrlo verovatno da neće moći da zatrudni ili da će, ukoliko zatrudni, postojati velika opasnost od spontanih pobačaja.

Međutim, Jelena je danas majka petoro dece, ostajala je trudna bez ikakvih problema, mada je imala problema sa održavanjem tih trudnoća jer su sve bile visoko rizične, a njena doktoka, dr Jelica Bjekić Macut, smatra da je štitna žlezda dobrim delom uzročnik tih problema.

"Vrlo je moguće da nisam imala problema sa zatrudnjivanjem i da sam lako ostajala trudna zbog terapije koju sam i ranije pila. Svakako, od početka trudnoće sam pod nadzorom endokrinologa, jer znam da postoji velika opasnost od raznih deformiteta kod bebe, naročito ako se terapija ne menja u prva tri meseca", rekla je Jelena.    

Kako problemi sa hormonima štitaste žlezde utiču na plod i koji je stil žvota mama koje boluju od nepravilnog rada štitne žlezde, kao i detaljniju Jeleninu priču o trudnoći i bolesti pogledajte u video-prilogu.

Izvor: Prva TV