Aktuelno

Pobednik Evrovizije se deklariše kao nebinarna osoba: Evo šta to znači

Mnogi se ovih dana prvi put susreću s ovim pojmom, pa evo objašnjenja za to šta je nebinarna osoba.

13.05.2024.

11:35

Izvor: Jutarnji.hr/F. P.

23
Pobednik Evrovizije se deklariše kao nebinarna osoba: Evo šta to znači
Tanjug/ AP Photo/Martin Meissner

Podeli:

Evroviziju smo tek ostavili za sobom, a ovih dana se uveliko kometariše i samo takmičenje i pobednik Evrovizije, Nemo iz Švajcarske, koji se izjašnjava kao nebinarna osoba – pojam s kojim su se mnogi prvi put susreli. Njegova pobednička pesma "The Code" govori o tom njegovom putovanju do shvatanja da nije ni muškarac ni žena.

"Traženje sebe bio je dug i često težak proces za mene. Ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba", rekao je Nemo.

Izraz "nebinarni" može značiti različite stvari, ali prvenstveno se koristi za opisivanje nekoga čiji se rodni identitet ne može opisati isključivo kao žena ili muškarac, objašnjavaju stručnjaci. Stoga nebinarne osobe mogu u svom rodnom izražavanju ispoljavati kombinaciju muževnosti i ženstvenosti, ili nijedno.

Mogu da se identifikuju kao poseban treći rod, mogu da imaju više rodova, budu bez roda ili imaju promenljiv rodni identitet. Obično se nebinarnost uključuje u širu ideju transrodnosti koja podrazumeva sve ljude čiji se rod ne poklapa s pri rođenju dodeljenim polom. Rodni identitet, napominje literatura, u ovom je slučaju odvojen od seksualne ili romantične orijentacije, pa nebinarne osobe mogu imati različite seksualne orijentacije.

Pobednik Nemo zato kaže da je "razbio kôd", misleći na binarni kôd klasifikacije samo dvaju rodova. "Ovo je za sve ljude koji se osećaju drugačije i koji će, nadam se, kao i ja, razbiti kôd i biti slobodni, biti svoji, stvarati umetnost i boriti se za mir, toleranciju i jednakost", rekao je Nemo nakon pobede.

Iako se čini kao noviji fenomen, nebinarnost je postojala u raznim kulturama tokom ljudske istorije, napominju stručnjaci. Nebinarne osobe se spominju u antici, u američkim indijanskim plemenima, kao i u Kama sutri.

loader

Uprkos tome, priznavanje nebinarnih osoba i njihovog identiteta širom sveta ide sporo. Neke zemlje poput Urugvaja, Islanda, Argentine i Australije zakonski priznaju nebinarne identitete, kao i Nepal.

Problemi takođe nastaju prilikom oslovljavanja jer nebinarne osobe, kao Nemo, traže da ih oslovljavaju s "they/them/theirs". U prevodu, oni/njih/njihov.