Praktični saveti

Mnogi ponavljaju ovu grešku s kućnim ogrtačem kad ga stave na pranje

Bez obzira na to da li ga koristite za nošenje kao još jedan topliji sloj preko pidžame ili ga koristite kao drugi peškir, nije važno, već je važno da ga održavate.

04.04.2024.

19:27

Izvor: Jutarnji.hr

0
Mnogi ponavljaju ovu grešku s kućnim ogrtačem kad ga stave na pranje
Prostock-studio/Shutterstock

Podeli:

Mnogima omiljeni komad odeće u koji "uskaču" nakon tuširanja i u njemu ispijaju kafu, pa mu se često vraćaju u večernjim satima pre odlaska u krevet. Bez obzira na to da li ga koristite za nošenje kao još jedan topliji sloj preko pidžame ili ga koristite kao drugi peškir, nije važno, već je važno da ga pravilno održavate.

Pranje kućnog ogrtača važno je s higijenskog gledišta, ali i zbog produženja njegovog veka trajanja, a koliko bi često trebalo da ga perete zavisi od vrste materijala, pljavštine...

"Ako je ogrtač od vrlo upijajućeg frotira, može zadržati znoj i druga telesna ulja koja mogu dovesti do rasta bakterija", rekla je Liz Eichholz, saosnivačica i kreativna direktorka marke peškira i ogrtača Weezie iz Atlante za southernliving.com. Dodala je da redovno pranje ogrtača može sprečiti rast bakterija i neželjeno nakupljanje prljavštine na vlaknima.

"Preporučujem pranje nakon svaka dva do tri korišćenja - naročito ako ga koristite odmah nakon tuširanja", savetovala je Liz.

Manje upijajući materijali ili oni koji su osetljiviji kao svila, saten i kašmir verovatno će zahtevati ređe pranje. Drugi način da smanjite učestalost pranja je nošenje kućnog ogrtača preko pidžame. U tom slučaju idealne su tkanine poput baršuna, šenila i flanela. Međutim, bez obzira na vrstu, moraćete da budete sigurni da ga perete samostalno ili s drugim peškirima ili frotirnim ogrtačima.

"Najbolji slučaj je da 'bacite' ogrtač u pranje kada perete peškire. Uvek izbegavajte da perete ogrtač s odećom jer ga oštrije tkanine, patentni zatvarači i kuke mogu oštetiti", savetovala je Liz. Takođe, trebalo bi da svoj ogrtač perete s predmetima koji su slične boje.

Postoje određeni očigledni znakovi da vaš ogrtač mora na pranje. Prvi su vidljive fleke i neprijatni mirisi.

"Ako je vaš ogrtač tvrđi od uobičajenog ili se ne suši dobro, verovatno je vreme da ga operete", rekla je Liz.

Ogrtač uvek treba prati prema uputstvima proizvođača, što znači da treba obratiti pažnju na etikete. uopšteno govoreći, pamučni ogrtači i ogrtači od flisa mogu se prati u veš-mašini, ali ih svakako perite sa sličnim predmetima i neka količina punjenja bude manja, kako biste bili sigurni da je tkanina potpuno isprana i čista kada ciklus završi. Koristite hladnu vodu kako biste izbegli skupljanje, preskočite omekšivač i upotrebite malu količinu blagog deterdženta kako biste izbegli zadržavanje ostataka deterdženta na tkanini nakon pranja.

Osetljive tkanine poput svile treba prati ručno u hladnoj vodi. Pomoću kante, sudopere ili lavora uronite ogrtač u vodu u koju ste prethodnno dodali nekoliko kapi osetljivog deterdženta i ostavite da odstoji pet minuta. Protrljajte ogrtač te ga isperite u hladnoj vodi. Nemojte uvijanjem cediti višak vode; umesto toga upotrebite peškir kako biste nežno upili višak vlage.