Praktični saveti

Ruže će vam biti lepše nego ikad: Ovaj lek koriste stari baštovani

Ako se ovih dana pripremate za radove na terasi ili u bašti, trebalo bi da usvojite još jedan trik zlata vredan.

26.04.2024.

10:29

Izvor: Krstarica/N. L.

0
Ruže će vam biti lepše nego ikad: Ovaj lek koriste stari baštovani
Gary Matuschka/Shutterstock

Podeli:

Iako je poznati jeftin apotekarski aktivni ugalj nezamenljiv za neke zdravstvene tegobe, pa svi kod kuće imamo bar jedno pakovanje aktivnog uglja – malo ljudi zna da je ovaj proizvod nezaobilazan pomoćnik baštovana i baštovanki.

Jeftin farmaceutski preparat odličan je proizvod za baštu. Zahvaljujući svojim korisnim svojstvima, farmaceutski ugalj može vam pomoći u vezi s mnogim problemima kod gajenja različitih biljaka – u borbi sa bolestima, patogenima mikroflore i štetočinama, a dobar je čak i za prihranu. Ovaj proizvod možete da koristite u različite svrhe.

Popravlja kvalitet zemlje

Poznat po svojim upijajućim svojstvima, aktivni ugalj će: smanjiti nivo kiselosti tla, pomoći u borbi sa plesni i gljivica, ukloniti teške metale i štetna hemijska jedinjenja iz zemljišta. Da biste to uradili, koristite ugalj u bašti na sledeće načine:

- dodajte tabletu u vodu za navodnjavanje
- zakopajte ga u zemlju
- ubacite ga u saksiju.

Suvi preparat će apsorbovati višak vlage, što znači da će značajno smanjiti mogućnost da istruli koren. U zemlju ne treba dodavati velike količine uglja, kako ne biste promenili njen kvalitet. Dakle, u saksiju srednje veličine ne treba da stavite više od dve tablete. Aktivni ugalj je odlična alternativa skupim preparatima za formiranje korena i za biljke reznice. Odličan je za baštenske ruže.

Pošto ovaj lek savršeno apsorbuje višak vlage i štiti tlo od truleži i plesni, može i treba da se koristi za pripremu supstrata tla za sadnice. Za cveće u žardinjeri potrebne su 1-2 tablete. Prvo ih treba razbiti na 2-4 dela i zakopati 3 cm u zemlju.

Gary Matuschka/Shutterstock

Rasteruje puževe i mušice

U bašti i cvećnjaku veliku štetu mogu da nanesu puževi. U borbi protiv njih koristite aktivni ugalj u formi kristala. Rasporedite ga po površini kada se malo prosuši posle kiše ili zalivanja. Oštre ivice kristala nateraće puževe da izbegavaju kretanje po takvim mestima. Posle svake kiše morate ponovo da nanesete ugalj.

Ponekad se dogodi i najezda mušica zbog preplavljivanja zemlje, kontaminacije tla parazitima i nepravilne upotrebe đubriva. Mušice mogu ući u kuću i okupirati naše biljke, pa svoje kućne ljubimice možete spasiti upotrebom tableta sa aktivnim ugljem. Da biste se rešili mušica, trebalo bi da pospete zemlju debelim slojem zgnječenih tableta, piše Tips.fits-health.com.