Praktični saveti

Zašto plastičnu foliju treba da držimo u frižideru?

Mnogi ljudi drže plastičnu foliju u fioci pored aluminijske folije, papira za pečenje i vrećica za smeće, ne znajući da postoji bolji način za njeno skladištenje.

03.05.2024.

14:25

Izvor: Klix.ba

0
Zašto plastičnu foliju treba da držimo u frižideru?
New Africa/Shutterstock

Podeli:

Ukoliko imate problema s odmotavanje plastične folije, trebalo bi da je držite u zamrzivaču. To je zato što je osmišljena tako da bude prijanjajuća uz posuđe i hranu, pa je vrlo logično što je nekada ne možete odvojiti. Međutim, ako je držite u zamrzivaču, rešićete taj problem.

Većina plastičnih folija izrađena je od polietilena, vrste plastike koja se u svetu najčešće koristi. U plastičnoj foliji, molekule polimera su stvarno čvrste i prirodno lepljive. Međutim, proizvođači takođe dodaju lepke koji ga čine prijanjajućim za druge materijale.

Naravno, poznato je i da plastična folija stvara statički elektricitet, što dovodi do argumenta za njeno skladištenje u zamrzivaču. Prema portalu The Kitchen, hladan vazduh smanjuje statiku, a plastična folija takođe gubi svoju lepljivost na nižim temperaturama iz molekularnih razloga.

"Prijanjanje između komada plastike može biti podstaknuto molekulama na površini koje se preuređuju kako bi stvorile slabe hemijske veze, a niža temperatura može malo sprečiti taj proces", objasnio je profesor fizike Čed Orzel.

Važno je istaći da plastična folija ne mora stalno biti u zamrzivaču. Ako imate problema s odvajanjem folije, dovoljno je da je u zamrzivaču držite 15 minuta pre nego što planirate da je koristite. Na kraju, nakon što ste završili s folijom, svakako ostavite jedan manji kraj plastične folije. Zalepite ga na deo kutije, jer će to sprečiti da naredni put morate pronaći završni deo.