Praktični saveti

Kako da se rešite mrava u domu – zauvek

Ako vam je dosta mrava koji hodaju po vašem domu, ne brinite – postoji rešenje.

24.05.2024.

13:43

Izvor: Večernji.hr

1
Kako da se rešite mrava u domu – zauvek
Cherkas/Shutterstock

Podeli:

Dok mnogi od nas uživaju u toplijem vremenu, povećanje temperature takođe znači da će mravi biti aktivniji. Mravi mogu prouzrokovati mnogo problema u nekretninama, ulazeći u ormane, hranu, pa čak i u frižidere i zamrzivače. No, profesionalno uklanjanje mrava može koštati i do 270 evra po tretmanu, piše The Sun.  

Dakle, ako imate ograničeni budžet, ali želite da stanete na kraj ovim neželjenim gostima u svom domu, postoji nekoliko jeftinih rešenja. Kris Haton, stručnjak za skladištenje i vlasnik firme Adams Selfstore, podelio je tri trika za humano uklanjanje mrava iz domova.

Sirće

Prema Krisu, sirće je odlično rešenje za čišćenje i dok se može koristiti za uklanjanje kamenca i čišćenje prozora, takođe se može koristiti za odvraćanje insekata - uključujući mrave. Rekao je: "Poprskajte rastvor jednakih delova sirćeta i vode oko ulaznih tačaka, staza mrava i poznatih područja zaraze. To prekida njihove mirisne tragove i odvraća mrave od povratka".

Esencijalna ulja

Kao i belo sirće, određena eterična ulja, uključujući ulja mente, čajevca i citrusa, 'prirodni su repelenti za mrave', prema Krisu. Ali, umesto čiste upotrebe eteričnih ulja, stručnjak je predložio njihovo mešanje s vodom. Kako biste rekli zbogom mravima u svom domu, jednostavno pomešajte nekoliko kapi eteričnih ulja s vodom i raspršite rastvor po svom domu. Usredsredite se na korišćenje oko okvira vrata, prozora i ventilacijskih otvora odakle mravi najverovatnije ulaze.

Cimet

Konačno, dok mnogi od nas koriste cimet za pečenje i kuvanje, pokazalo se da se može koristiti i za odvraćanje insekata. Sipanje mlevenog cimeta na ili oko staza mrava može poremetiti njihov miris, što ih može sprečiti da uđu u domove. To je sigurna, netoksična metoda koja će vas koštati svega par evra.