Praktični saveti

Ovaj jeftin proizvod je spas za leto: Stavite ga na prozor i zauvek zaboravite na muve

Vreli dani uskoro stižu, a s njima i insekti. Evo kako možete oterati one najdosadnije od njih.

10.05.2024.

10:31

Izvor: Najžena

0
Ovaj jeftin proizvod je spas za leto: Stavite ga na prozor i zauvek zaboravite na muve
Nicoleta Ionescu/Shutterstock

Podeli:

Rešavanje problema sa muvama uz pomoć limunove kore jeste jednostavan i prirodan metod koji može biti efikasan u održavanju čistog doma bez dosadnih insekata.

Evo kako to možete uraditi:

Priprema limunove kore

Uzmite jedan limun ili više limuna i oljuštite ih tako da ostanu veći komadi korice. Bitno je da korica ostane što veća i neizrezana.

Napravite mali rezervoar za vodu

Uzmite plitku posudu ili tanjir i sipajte malu količinu vode u nju. Ovo će poslužiti kao mesto gde će se limunova kora nalaziti.

Dodajte limunovu koru

Stavite oljuštenu limunovu koru na vrh vode u posudi. Bitno je da kora pluta na vodi.

Dodatni koraci za pojačanje

Da biste pojačali efekat, možete dodati nekoliko klinova ili karanfilića na limunovu koru. Miris karanfilića dodatno odbija muve.

Postavljanje zamke

Postavite ovu posudu s limunovom korom na mesto gde najčešće primećujete muve. To bi moglo biti u kuhinji, blizu prozora ili vrata, ili na terasi.

Zamena kore

Redovno proveravajte limunovu koru i menjajte je kada postane suva ili kada primetite da više ne privlači muve.

Kako ovo funkcioniše?

Limunova kora, osim što otpušta prijatan miris, takođe privlači muve. Kada muve slete na koru, obično pokušavaju da se hrane ostacima soka ili mesa limuna. Međutim, voda ispod limunove kore sprečava ih da se usidre i reprodukuju, što ih čini ranjivim na isušivanje i odbija ih od vašeg doma.

Ovaj metod je prirodan, bezbedan za kućne ljubimce i decu, i može biti veoma efikasan u smanjenju populacije muva u vašem domu.

Ipak, ukoliko imate veliki broj muva ili problem sa drugim insektima, možda ćete morati koristiti i druge metode, poput insekticida ili profesionalne pomoći.