Praktični saveti

Ovaj proizvod uništava pod, a gotovo svi ga koristimo

Ukoliko se ne sećate kada ste posledni put očistili svoj dom, onda je prošlo dosta vremena i vreme za akciju.

28.05.2024.

8:32

Izvor: Espreso

0
Ovaj proizvod uništava pod, a gotovo svi ga koristimo
Pixel-Shot/Shutterstock

Podeli:

Ukoliko se ne sećate kada ste posledni put očistili svoj dom, onda je prošlo dosta vremena i vreme za akciju. Međutim, pre nego što krenete s generalnim čišćenjem, važno je da znate određene informacije.

Postoje određeni proizvodi koje je potrebno izbegavati ukoliko ne želite da pričinite štetu u domu.

Na primer, sirće. Iako koristan za mnoge probleme u domaćinstvu, lako može oštetiti podne obloge, naročito drvene ili nelakirane podove poput vinila ili linoleuma. Limunov sok takođe se ne preporučuje zbog svoje kiselosti koja može oštetiti podove.
 
Kao alternativu agresivnim sredstvima za čišćenje stručnjaci preporučuju korišćenje pH neutralnog sapuna i krpe od mikrovlakana. Mešavina blagog sapuna i vode može se koristiti za čišćenje tvrdih poliuretanskih podova, porcelanskih pločica i kamenih podova, osiguravajući sigurno i efikasno čišćenje bez oštećenja. Takođe, redovno metenje ili usisavanje može ukloniti prljavštinu bez potrebe za agresivnim sredstvima za čišćenje.

Izbeljivač, iako dezinficijens, može uzrokovati nepopravljivu štetu na podovima, skidajući boju i oslabljujući materijal. Ulje takođe može ostaviti tragove i ostatke na podovima, uzrokujući štetu i privlačeći prljavštinu.