Praktični saveti

Znate li šta se zaista događa kad stavite sodu bikarbonu u vodokotlić?

Soda bikarbona postala je neizostavna kada je u pitanju čišćenje doma.

20.07.2024.

8:36

Izvor: Jutarnji.hr

1
Znate li šta se zaista događa kad stavite sodu bikarbonu u vodokotlić?
Maderla/Shutterstock

Podeli:

Soda bikarbona je fantastično sredstvo za čišćenje. Osim što čisti zube i osvežava cipele neprijatnog mirisa, takođe može namirisati veš i očistiti rerne, šankove, kade, WC šolje i odvode.

U poslednjih nekoliko godina, ekološki prihvatljiva soda bikarbona postala je proizvod za čišćenje WC šolji. Na portalu Family Handyman razgovarali su sa stručnjacima Džastinom Karpenterom iz Modern Maids, Rodžerom Vejkfildom s The Trades Academy o tome šta se događa kada stavite sodu bikarbonu u WC šolju.

Iako poklopac na vodokotliću sprečava da većina prašine i trunja uđe u njega, to ne znači da se tamo ne događaju drugi procesi. S vremenom se mogu pojaviti mrlje i naslage od rđe, minerala i plesni, a te naslage mogu doći do mehanizama za ispiranje i ubrzati njihov kvar. Prljav vodokotlić takođe može doprineti prljavoj WC šolji. Budući da se šolja ispire iz rezervoara, sve što je u vodokotliću završi u šolji. Ako se radi o buđi, ona se može razmnožiti kada je izložena svetlu, što rezultira prljavom šoljom. Naslage takođe mogu imati neugodan miris, a ko želi te mirise u svom kupatilu?

"Soda bikarbona u vašem vodokotliću može pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa u vašem WC-u", kaže Vejkfild. Karpenter  dodaje da takođe može sprečiti nakupljanje kamenca i minerala.

Šta se dešava sipanjem sode bikarbone u vodokotlić?

Nekoliko stvari. Nećete videti aktivno penjenje nakon što je stavite, ali prirodno smanjuje kiselost vode i uklanja neprijatne mirise.

"Soda bikarbona neutralizuje kiseline," kaže Vejkfild, "ono što ona zapravo radi jeste da uravnotežava pH u vašem vodokotliću". To može produžiti vek trajanja svih radnih delova unutar WC šolje.

Da biste očistili i dezodorisali svoj rezervoar sodom bikarbonom, zatvorite ventil za dovod vode i isperite kako biste ispraznili rezervoar. Sipajte jednu četvrtinu do pola šolje sode bikarbone u rezervoar (ne na poklopac ili ventil za punjenje) i upotrebite čistu četku za ribanje s dugom drškom da izribate dno i stranice rezervoara. Ponovo uključite dovodni ventil i isperite, prenosi Familiy Handyman.

Šta još možete staviti u vodokotlić da bude čist?

"Možete koristiti proizvode posebno dizajnirane za ovu svrhu, kao što su tablete ili rastvori za čišćenje rezervoara", kaže Karpenter. Redovno održavanje sirćetom takođe deluje.