Praktični saveti

Koliko vremena imate da izvadite veš iz mašine? Počeće da smrdi

Svima se desilo da sveže opran veš ne miriše onako kako bi trebalo... I ne, nije do mašine - saznajte u čemu grešite.

21.07.2024.

8:45

Izvor: Jutarnji.hr

3
Koliko vremena imate da izvadite veš iz mašine? Počeće da smrdi
Monkey Business Images/Shutterstock

Podeli:

Ostavljanje mokre odeće u veš mašini satima (ili duže) dogodi se svakome - bilo da ste zaboravili na nju ili niste imali vremena da je prebacite u mašinu za sušenje veša ili obesite na stalak za sušenje. Ali koliko je zapravo ova navika loša?

Marisa Marfi iz Pioneer Linens objasnila je sve što treba da znate o ostavljanju mokrog veša u mašini, uključujući koliko dugo može stajati i kako da sprečite da vaša odeća zaudara.

Pre svega napominju da je dobro pravilo da odeću ne ostavljate u mašini duže od osam do 12 sati. Međutim, Marfi kaže da treba misliti o nečemu drugom osim vremenu kako bi se sprečilo da vaša odeća smrdi.

"Kad ostavite mokru odeću na dnu korpe, to može stvoriti ustajali miris čak i pre nego što je stavite na pranje", kaže Marfi i dodaje: "Okačite mokre ili vlažne komade negde dok čekaju na pranje kako sve ostalo u vašoj korpi za veš ne bi stvorilo buđ ili zaudaralo".

Još jedan jednostavan preventivni savet kako sprečiti da vaša odeća postane smrdljiva u pranju je da izbegavate pretrpavanje do vrha. Puna mašina neće dozvoliti da se vaš veš vrti, pomera i da u njega prodre deterdžent.

Andrey_Popov/Shutterstock

Marfi takođe za Apartment Therapy kaže da mnogi ljudi ne shvataju da moraju očistiti svoje mašine za veš kako bi sprečili ili uklonili plesan. "Vaša mašina zapravo može sama od sebe početi da smrdi i morate da je očistite", kaže Marfi. "Prednji bubnjevi su posebno skloni stvaranju buđi, naročito u gumi, tako da morate izbegavati ostavljanje odeće u mašini preko noći."

Ako vas prilikom otvaranja mašine dočeka neprijatan miris, odeću ste predugo ostavili u njoj. Moraćete ponovno da je operete. Ponekad je sve što vam je potrebno ciklus ispiranja, ali radije koristiite još jednu dozu deterdženta tako da, ako samo ispiranje ne uspe, ne morate pokretati još jedan ciklus pranja.

Odeća koja je predugo ostavljena u mašini počinje da zaudara jer nakupljanje vlage i nedostatak protoka vazduha uzrokuju rast plesni. Osim toga, ovo vlažno okruženje je idealno tlo za razmnožavanje bakterija, koje takođe mogu da uzrokuju neprijatan miris. Ako je vaša jedinica bila pretrpana, vaša odeća verovatno nije bila temeljno očišćena, čineći bakterije još većim problemom.