Praktični saveti

Ovaj začin je spas za kućne biljke - dići će iz mrtvih i one gotovo uvele

Čak i ako mislite da vam je neka biljka uvenula, možda ipak postoji spas. S kuhinjskim začinom možete oživeti sobne biljke koje su se "predale".

24.03.2024.

12:47

Izvor: miss7.24sata.hr

1
Ovaj začin je spas za kućne biljke - dići će iz mrtvih i one gotovo uvele
Iryna Imago/Shutterstock

Podeli:

Postoji vrlo jednostavan način da ih spasite, i to u zadnji čas, a on uključuje cimet koji sigurno imate kod kuće.

Cimet može pomoći u spasavanju biljaka na nekoliko načina, ponajviše kroz svoja fungicidna svojstva i sposobnost podsticanja rasta biljaka. U tu je svrhu najprikladnija sorta cejlonskog cimeta koja sadrži niži udeo kumarina.

Kako biste to učinili, dodajte prstohvat mlevenog cejlonskog cimeta u litru prokuvane vode i ostavite da se smesa ohladi. Zatim zalijte biljke koje propadaju vodom s cimetom - ali pazite da ne poprskate lišće. Ponovite to jednom nedeljno i vidjećete da će sobne biljke koje se muče uskoro ponovno procvetati punim cvatom.

Evo zašto je cimet čudotvoran lek za biljke

Cimet može puno više – a i vredan je pomoćnik u bašti. Evo kako ga možete iskoristiti.

1. Zaštita od gljivica i bolesti: cimet ima prirodna fungicidna svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju gljivičnih oboljenja biljaka. Lagano posipanje cimetovim prahom po tlu oko biljke ili direktno po delovima biljke može sprečiti gljivične infekcije poput truljenja korena ili plesni.

2. Stimulisanje rasta korena: cimet može delovati kao stimulans rasta korena biljaka. Umakanje reznica u cimetov prah pre sadnje može podstaći rast korena i učiniti biljke otpornijima na bolesti.

3. Teranje insekata: cimet takođe može pomoći u odvraćanju određenih insekata. Posipanjem cimeta po tlu možete odvratiti mrave, komarce i druge insekte bez upotrebe štetnih hemikalija.

4. Lečenje rezova: ako odsečete granu ili list biljke, nanošenje cimetovog praha na to mesto može ubrzati proces zarastanja i sprečiti infekciju.

5. Poboljšajte zdravlje tla: cimet takođe može pomoći u poboljšanju zdravlja zemlje podsticanjem proliferacije korisnih mikroorganizama, što zauzvrat podržava rast biljke.

Međutim, važno je da cimet mudro koristite, jer previše ovog začina može biti štetno za biljke. Lagana primena na površinu tla ili delove biljke obično je dovoljna da se iskoriste prednosti bez oštećenja biljaka.