Praktični saveti

Pet kućnih predmeta koje nikad ne smete čistiti vodom

Neke kućne predmete nikad ne bismo smeli da peremo vodom. Nekima se u kontaktu s vodom može oštetiti završni sloj ili uništiti materijal, a neki mogu čak predstavljati opasnost, poput elektronike.

27.03.2024.

8:26

Izvor: Jutarnji.hr

0
Pet kućnih predmeta koje nikad ne smete čistiti vodom
Wako Megumi/Shutterstock

Podeli:

Za uklanjanje prljavštine i prašine sa rasvetnih tela, zvučnika, tastature i mnogih drugih elektronskih uređaja i gedžeta bolje koristite krpu od mikrovlakana ili mali, ručni usisivač s mekanim čekinjama. U nekim slučajevima može pomoći i četkica za zube.

Voda nije rešenje ni kad su u pitanju drveni podovi i nameštaj od drveta. Uvek je preporuka da odmah očistite prolivenu tečnost i ostale mrlje te izbegavate dugotrajno izlaganje vodi. Za nameštaj se preporučuju namenska sredstva, kao što su ona u spreju. Nanose se na krpu kojom se zatim briše željena površina. Odmah nakon brisanja potrebno je upotrebiti peškir od mikrovlakana kako bi se pokupio višak vlage.

Na spisku predmeta kod kojih je potrebno izbegavati kontakt s vodom nalaze se i srebrni i mesingani komadi te oni od antilopa, somota i velura. Kod kože se, pak, voda može koristiti u tragovima, s vlažnom krpom i blagim sredstvom za pranje sudova. No, prethodno svakako treba proveriti uputstva proizvođača. Što se tiče somota, antilopa i drugih specijalizovanih presvlaka, sredstva za čišćenje specifična za te materijale verovatno su najbolja opcija. Ukoliko se ti materijali nalaze na nameštaju redovno usisavanje može pomoći u njegovom održavanju.

Mermer, granit i drugi porozni materijali takođe ne bi trebalo da se tretiraju vodom, koja može dovesti do trošenja zaštitnih slojeva. Za njihovo čišćenje upotrebite rastvor posebno formulisan za taj materijal. Što se tiče cigle, ona za spoljašnju upotrebu otporna je na vodu, ali cigla za unutrašnju upotrebu nije. Nju možete čistiti lagano navlaženom četkom.