Roditeljstvo

Majka ga ostavila, baka usvojila: "Ona je mrtva" VIDEO

Sedamdesetogodišnja Marica Milošević uspela je nakon dugogodišnje borbe da usvoji svog unuka koga je majka ostavila u Zvečanskoj

01.03.2024.

12:33

Izvor: B92.net/TV Prva

0
Majka ga ostavila, baka usvojila: "Ona je mrtva" VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Tražila ga je od dana kada je od sina, koji se nalazi na odsluženju zatvorske kazne, čula da uopšte ima unuka. Njena priča zvuči kao film sa srećnim krajem. Upravo je Marica Milošević, baka dvanaestogodišnjeg Peđe gošća emisije "Jutro", TV Prva.

"On je rođen 2011. godine. Naša porodica je bila za primer. Suprug, ja, sin i ćerka. Međutim, ćerka nam se od 17 godina razbolela, dobila je karcinom i tu smo ispustili našeg sina, jer smo se bavili ćerkom da je spasimo. Ali nismo uspeli da je spasimo, ona je, nažalost, umrla. Kako je ona umrla, onda su tek počeli problemi. Sin je bežao iz kuće, tražio je društvo na ulici. Otišao je tamo gde je, bio je u zatvoru, a kad je izašao, ta gospođa koja je rodila mog unuka, ona je živela sa njim 9 meseci. I onda je otišla ili je on isterao, ja se nisam tu mešala. I ništa nismo znali o njoj", počela je ova hrabra.

Nakon dve i po godine, kaže 70-godišnja Marica, njen sin dobija pismo u kome piše da ima sina.

"Sin je dobio pismo u zatvoru u kome piše da ima sina, da se nalazi u Zvečanskoj i da se zove Predrag Janjić. Dete nosi njeno prezime, a nije ga ni u ruke uzela. Mene zove sin i kaže da stvari tako stoje i moli me da pođem do Centra za socijalni rad da proverim informaciju. Ja sam se spremila i pošla. Odem i saznam da je informacija tačna. On se u Centru za socijalni rad nalazi dve i po godine".

Marica je, kaže ona za TV Prva, u razgovoru sa radnikom iz Centra za socijalni rad saznala da su potpisani papiri za usvajanje, te da se za njenog unuka interesovala jedna beogradska porodica.

"Molila sam ovog momka da me odvede kod dečka, da ga vidim i sećam se da su oni bili u jednoj prostoriji. I ja gledam onu decu, i odmah sam prepoznala svog unuka. Sedeo je vaspitačici u krilo. On je isti otac. I gleda u mene i krene prema meni, krene ručicama prema meni. Hoće da ga uzmeme. I ja sam ga uzela".

Printscreen/TV Prva

Nakon što se završio njen prvi susret sa unukom, baka Marica je morala da angažuje advokata kako bi podnela tužbu sudu. Što je i odmah uradila.

"Moja borba je trajale dve godine, ako ne i više. Sud je doneo odluku da ja budem staratelj detetu, ali sam imala problema sa Centrom za socijalni rad - nisu hteli da mi daju dete dok se ne uradi DNK test. Platila sam ja 55.000 dinara za taj test i potvrđeno je da je to dete mog sina. Dobila sam dete".

Marica je tokom trajanja sudskog procesa stalno obilazila svog unuka. Kako kaže, stalno je bila pored njega, a odlazila bi kući samo kada bi on išao u krevet - a to joj je teško padalo, "srce joj je pucalo".

No, to se sve završilo, a baka je dobila starateljstvo nad unukom...

Pokušaj majke da upozna svoje dete

Nakon što je baka dobila starateljstvom nad unukom, baka Marica je morala da se suoči sa novim izazovima. Majka deteta je htela da stupi u kontakt sa svojim sinom, a 70-godišnja Marica je ispričala i kako se to dogodilo.

"Ko ga god pita za majku, on kaže: 'moja majka je mrtva'. Ne možete da ga ubedite u suprotno. Jednom prilikom se desila situacija gde je on dobio fotografiju od svoje majke, preko telefona. Kaže mi, 'gle, bako, ko je ova žena, poslala mi fotografiju'. Ja pogledam i ja vidim ona. Ali sam detetu rekla da pusti to, da ne znam ko je to poslao. Ubrzo nakon toga se začuo telefon. Peđa se javio i ona mu preko telefona kaže: 'ja sam tvoja majka', a on joj odgovara: 'ne, ti nisi moja majka, moja majka je mrtva. Ja imam samo baku i tatu i nemam nikog više'".

Detaljnije u video-prilogu: