Roditeljstvo

Roditelji, prestanite da pravite ove dve greške: Deca će vam postati narcisi

Svi znamo da odgajanje dece nije lak posao, a da i ne govorimo o tome koliko je teško odgajiti dete koje će biti mentalno stabilno.

04.06.2024.

12:41

Izvor: Yumama/N. Z.

0
Roditelji, prestanite da pravite ove dve greške: Deca će vam postati narcisi
fizkes/Shutterstock

Podeli:

Sigurno da nijedan roditelj ne želi da dete izraste u narcisa, zato je važno da mame i tate znaju kako to da izbegnu.

U jednom podkastu, psiholog dr Sten Tetkin je govorio o dve greške kojima roditelji potpuno nenamerno pretvaraju svoju decu u narcise.

1. Ne pokazuju deci posledice ponašanja

Najvažnija lekcija koju treba da naučite kao roditelj je kako da se suprotstavite svom detetu i kada treba da mu kažete "ne". Takođe, kada roditelji ne pokazuju deci posledice njihovih postupaka, to se veoma negativno odražava na njihov odnos.

"Šta se dešava kada to ne radite, kada se ne suprotstavljate? Gubite poštovanje", kaže psiholog Tetkin.

On tvrdi da kada dete raste u okruženju gde mu se roditelji ne suprotstavljaju, oboje počinje da ih vidi kao slabe i nekompetentne.

Zatim počinje sve manje da ih poštuje dok uči kako da ih kontroliše i manipuliše njihovim postupcima.

Psiholog Tetkin je istakao i da je pogrešno to što mnogi roditelji doživljavaju svoje dete kao zlatno, te ono u njihovim očima ne može da uradi ništa pogrešno.

"Oni žive kroz svoje dete, neće da mu kažu ’ne’ i ne pokazuju mu posledice. Ne umeju da kažu 'ovo su granice koje će ti osigurati i bezbednost i slobodu'", rekao je psiholog, pa objasnio da dete vremenom počinje da misli da je veoma moćno i da se pravila ne odnose na njega.
Tetkin ističe da je zato važno da roditelji pokazuju deci posledice njihovog ponašanja. "Morate da pokažete detetu neprijateljsku stranu sveta na način koji je za njega prihvatljiv", kaže on i savetuje da mališanima pokazuje prirodne posledice njihovog ponašanja, da ih smatrate odgovornim za kršenje pravila ili nepoštovanje, u skladu sa njihovim uzrastom.

Osim toga, savetuje da pokazujete empatiju prema tome kako se dete oseća, da očekujete empatiju od strane mališana za vaša osećanja, ali i da budete primer kako se pokazuje empatija prema drugima.

2. Preterano grubo roditeljstvo

Preterano grub, strog ili autoritativan roditelj, koji je potpuno nefleksibilan i hladan prema detetu, takođe doprinosi tome da ono postane narcis, prenosi Tetkinove reči yourtango.com.

Psiholog ističe da je važno da roditelji uzimaju u obzir detetova osećanja, da ga uče da ono razume svoja osećanja, jer će u suprotnom čitav život „gaziti preko drugih“ zato što nema nimalo empatije ni saosećanja.

On ističe da je zbog toga važno da roditelji naprave balans između ljubavi i strogoće. U tom smislu, važno je da roditelji brinu o detetu, da odgovaraju na njegove potrebe, pružaju mu podršku, ali da istovremeno postavljaju i jasne granice. To znači i da kontrolišu njegovo ponašanje objašnjavajući mu pravila, diskutujući o njima, slušajući detetovo mišljenje, koje pak ne moraju uvek da prihvate.

Svakako, na razvoj narcisoidnog ponašanja kod deteta utiče još mnogo faktora, ali ove dve greške u roditeljstvu zaista mogu mnogo da naškode deci, bez obzira na to da li će izrasti u narcise ili ne.