Roditeljstvo

Majka tvrdi da joj je ovo pravilo pomoglo u odgajanju uspešne dece

Kada je reč o odgajanju uspešne dece, edukatorka za roditeljstvo Ester Vajkiki pruža neke od najboljih saveta.

16.03.2024.

10:53

Izvor: Index.hr

1
Majka tvrdi da joj je ovo pravilo pomoglo u odgajanju uspešne dece
Evgeny Atamanenko/Shutterstock

Podeli:

Njene tri ćerke su danas vrlo uspešne žene - dve su izvršne direktorice poznatih kompanija, a treća je doktorka. Ester kaže da je tajna uspeha kombinacija sledećih faktora: poverenja, poštovanja, nezavisnosti, međusobne saradnje i ljubaznosti.

U članku koji je Vajkiki napisala za "NBC Chicago", savet je svela na jedno pravilo: "Ne radite ništa za svoju decu što ona mogu da urade za sebe".

Edukatorka, takođe, tvrdi da roditelji ne smeju da "maze" svoju decu.

"Što više verujete svojoj deci da mogu sama da urade neke stvari, to će ona biti više samostalnija. Ključ je u praksi koju roditelji vode. Prvo, deci demonstrirajte kako se nešto pravi, zatim to napravite sa njima, a onda ih pustite da probaju sama", istaknula je.

Ester savetuje roditelje da počnu sa jednostavnim zadacima. Primera radi, roditelji mogu da kažu svojoj deci da ujutru nameste krevet, izaberu svoju odeću za školu, a kasnije i da im pomognu oko pripreme hrane.

"Ideja je da naučite decu da adekvatno odreaguju na životna dešavanja".

Njeno savetovanje je jedna vrsta kritike savremenog trenda, tzv. "helikopter" roditeljstva, koje je preterano fokusirano na decu. Naime, roditelji preuzimaju previše odgovornosti za iskustva svoje dece i njihove uspehe ili neuspehe.