Roditeljstvo

Ishrana utiče na rast i razvoj dece, a ova namirnica je pogubna za ljudski organizam VIDEO

Zdrava ishrana je ključni faktor rasta i razvoja svakog deteta i u velikoj meri utiče na sve aspekte odrastanja. Najveći problem je kako uskladiti ishranu dece, ali i roditelja.

13.03.2024.

16:45

Izvor: B92.net/TV Prva

0
Ishrana utiče na rast i razvoj dece, a ova namirnica je pogubna za ljudski organizam VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Gost emisije "150 minuta" na TV Prva bila je nutricionistkinja Marijana Babin, koja je govorila o tome koliko ishrana ima uticaj na rast i razvoj deteta.

Kako je rekla, prvenstveno sama genetika ima veliki uticaj na razvoj deteta, a onda kasnije i način ishrane.

"Jedan od važnih faktora koji utiče na rast i razvoj dece je, zapravo, genetika. Ali faktor na koji možemo da utičemo je ishrana.  Uskladiti zdravu ishranu dece nije lako, jer deca i roditelji imaju dosta obaveza. Ali, smatram da, ukoliko imamo vremena za neke svoje aktivnosti i za prijatelje, onda takođe možemo da nađemo vremena i za pripremu zdravih obroka za decu", kaže Marijana Babin. Zatim dodaje:

"Od malih nogu deci treba da utkamo dobre navike. Od nas roditelja mnogo zavisi, jer kakav mi primer dajemo deci, onda će to oni dalje praktikovati u svom životu i kada budu veliki. 80 odsto zdravih navika, ali i onih loših deca nose iz svog doma, a 20 odsto je samo društvo".

Nutricionistkinja napominje da bi jednu namirnicu isključila iz ishrane kako kod dece, tako i kod odraslih.

"Beli šećer je jedna namirnica koja je vrlo opasna po ljudski organizam. Ona je kalorijski jaka namirnica, ali tu, takođe, imamo visok glikemijski indeks. Znači, prilikom konzumiranja te namirnice dolazi do skoka šećera u organizmu i nakon kratkog vremena mi smo opet gladni. Zato bi trebalo praktikovati pravljenje zdravih slatkiša", objašnjava ona.

Marijana Babin je uživo u programu TV Prva napravila i zdrav smuti od orašastih plodova. Recept za ovo jelo možete pogledati u nastavku: