Roditeljstvo

Ne dajte strahu da vas nadvlada: "Uz pomoć ovih saveta postala sam bolja mama"

Saveti za novopečene roditelje su uvek neophodni, a mnoge od njih možda uhvati i strah kada pomisle na roditeljstvo.

25.10.2024.

13:15

Izvor: superžena

0
Ne dajte strahu da vas nadvlada: "Uz pomoć ovih saveta postala sam bolja mama"
fizkes/Shutterstock

Podeli:

Vaspitanje dece je uvek izazov, još od trenutka kada svi saznaju da ćete postati roditelji, počinju sa savetima. Neki su korisni, neki ne, ali buduće roditelje svakako brine kako će se snaći sa bebom i da li će znati da se postave kako treba u određenoj situaciji.

Na sajtu Buzzfeed.com jedna mama je podelila nekoliko saveta koji su njoj pomogli da postane bolja mama, a da istovremeno bude zadovoljna sobom i ispunjena.
 

  • Ostanite mirni, dete sve prepoznaje
     

Mala deca nas čitaju kao otvorenu knjigu, ukoliko vi niste smireni, neće biti ni beba jer ona oseća sve. Deca će uvek očekivati da vide vašu reakciju, kao na primer, ako padnu, pogledaće u vas i reagovaće u zavisnosti od toga kako vi reagujete.
 

  • Ne upoređujte se sa drugim roditeljima
     

Svako dete je jedinka za sebe, kao i svaki roditelj. Ne upoređujte ni sebe, ni svoje metode, ali ni decu, jer nećete postići ništa. Ne postoji univerzalno pravilo niti način na koji možete svako dete vaspitavati. Posmatrajte ga i učite zajedno sa njim.
 

  • Kada vam nude pomoć, prihvatite je
     

Ne pokušavajte da budete previše samostalni. Ukoliko imate mogućnost da vam neko pomogne, bilo da je iz porodice ili prijatelja, prihvatite pomoć jer može da vam bude samo lakše. Iskoristite minimalno slobodno vreme da se odmorite, a takvi ćete biti bolji i detetu.
 

  • Nisu vam potrebni savremeni "pomagači"
     

Danas, kada je tehnologija toliko razvijena, postoje i različiti "pomagači" u odrastanju deteta. Jedno od njih je i Snoo, uređaj koji proizvodi zvukove koji su slični onima u stomaku i pomaže bebi da se lakše privikne na novi svet. Ipak, mnogi od nas su odrastali i bez toga, pa tako i vaše dete može bez skupocenog uređaja.
 

  • Nikad ne ignorišite svoju intuiciju
     

Bilo da verujete ili ne verujete u šesto čulo, kažu da roditelji posebno osećaju sve što je vezano za njihovu decu. Jedna majka je rekla "ako ikada pomisliš da sa tvojom bebom/detetom nešto nije u redu, ne ostavljaj to po strani, majka najbolje zna kada je njeno dete u pitanju."
 

  • Ne plašite se bebinog plača
     

Verovatno vas je uznemiravalo kada čujete bebu na javnom mestu da plače i roditelji ne mogu da je smire. Sigurno ste mislili da to vama neće moći da se desi. Ipak, normalno je i sigurno će se dešavati, ali to ne treba da vas plaši. Bebe plaču, to je normalno i poželjno i niko neće misliti da ste loš roditelj zbog toga.