Roditeljstvo

10 stvari koje većina dece nikad neće saznati o svojim mamama

Kad postanete mama, puno tog se novog pojavi u vašem životu i puno toga se promeni. Često sve ono što je bilo ranije, odnosno određene aspekte, jednostavno ne govorimo deci. Jednog će dana saznati...

24.03.2024.

10:04

Izvor: miss7mama.24sata.hr

2
10 stvari koje većina dece nikad neće saznati o svojim mamama
VGstockstudio/Shutterstock

Podeli:

Ovih 10 stvari u nastavku teksta većina dece nikad neće saznati o svojim mamama – a možda bi trebalo da saznaju.

1. Zbog tebe je plakala... puno.

Plakala je kad je saznala da je trudna. Plakala je dok te rađala. Plakala je kad te prvi put držala. Plakala je od sreće. Plakala je od straha. Plakala je od brige. Plakala je jer oseća tako duboka osećanja prema tebi. Osetila je tvoju bol i tvoju sreću i podelila je to s tobom, bez obzira na to da li ti svestan ili ne.

2. Htela je taj poslednji komad kolača.

Ali kad je videla kako to gledaš tim velikim očima i oblizuješ se tim malenim jezikom, nije mogla to pojesti. Znala je da bi je puno više usrećilo da vidi kako ti to sa slašću jedeš, nego da ona to pojede.

3. Bolelo je.

Kad si je povukao/la za kosu, bolelo je. Kad si je zgrabio/la onim oštrim noktima koje je nemoguće skratiti, bolelo je. Kad si je ugrizao/la dok te dojila, i to je bolelo. Udarao/la si je pod rebra kao pravi bokser s unutrašnje strane stomaka, razvlačio/la si joj stomak  devet meseci, naterao/la si njeno telo da proživi dotad nezamislivi bol dok si stizao na ovaj svet.

4. Uvek se bojala.

Od trenutka kad je saznala da postojiš u njenom stomaku, učinila je sve što je u njenoj moći da te zaštiti. Štitila te kao mama medvedica. Kad su drugi hteli da te prime u naručje, ona je toliko htela reći 'ne', jer te u njenoj glavi niko nije mogao zaštititi kao ona. Srce joj je preskočilo nekoliko otkucaja kad je videla tvoje prve korake. Ostala je budna do kasnih sati kako bi bila sigurna da si sigurno stigao/la kući i probudila se rano da te isprati u školu. Za svaki pad, svako i najmanje spoticanje, ona je bila blizu, spremna da te uhvati. Ona je bila tu kad su te proganjali ružni snovi i groznica od temperature. Bila je tu da se uveri da si dobro.

5. Ona zna da nije savršena.

Ona sama sebe najviše kritikuje. Ona zna sve svoje mane i ponekad mrzi samu sebe zbog njih. Ipak, najstroža je prema sebi kada si ti u pitanju. Ona želi oduvek da bude savršena mama, da ne radi ništa loše - ali budući da je čovek, povremeno čini greške. Verovatno još uvek pokušava sebi da oprosti zbog njih. Svim srcem želi da se može vratiti u prošlost i učiniti stvari drugačijima, ali ne može, stoga budi dobar/ra prema njoj i znaj da je učinila najbolje što je znala.

Vasilyev Alexandr/Shutterstock

6. Gledala te dok spavaš.

Bilo je noći kad je bila budna do kasno u noć i molila se da ti konačno zaspiš. Jedva je držala oči otvorene dok ti je pevala i molila te "molim te, molim te, zaspi". Zatim, kad bi konačno zaspao/la, sav njen umor nestao bi na trenutak dok bi sedela kraj tvog kreveta gledajući dole u tvoje savršeno lice, osetivši više ljubavi nego što je znala da je moguće, uprkos svojoj iscrpljenosti.

7. Nosila te puno duže od devet meseci.

Trebao/la si je. Pa je to radila. Naučila je držati te dok čisti, naučila držati te dok jede, čak bi te držala dok je spavala jer je to ponekad bio jedini način da i ona odspava. Ruke bi joj se umorile, leđa bi je bolela, ali držala bi te mirno, jer si želeo/želela biti blizu nje. Grlila te, volela, ljubila i igrala se s tobom. Osećao/la si se sigurno u njenom naručju, bio/la si srećan/na u njenom naručju, znao/la si da si voljen/a u njenom naručju, pa te držala onoliko često i koliko ti je trebalo.

8. Slomilo joj je srce svaki put kad si plakao/la.

Nije proizvodila tužni zvuk kao ti svojim plačem niti je prizor bio tako strašan kao kad su suze tekle niz tvoje lice. Učinila je sve što je bilo u njenoj moći da te spreči da plačeš, a kada nije mogla zaustaviti tvoje suze, srce bi joj se razbilo u milion komadića.

9. Stavila te na prvo mesto.

Nekad sebi nije priuštila hranu, tuš, san. Uvek je tvoje potrebe stavljala ispred svojih. Provela bi ceo dan zadovoljavajući tvoje potrebe, a do kraja dana ne bi imala više energije za sebe. Ali sledeći dan bi se probudila i ponovila sve iznova jer joj toliko značiš.

10. Sve bi ponovila.

Moraš znati da je biti mama jedan od najtežih poslova koje neko može raditi i ponekad te dovede do granice izdržljivosti. Plačeš, boli te, pokušavaš, ne uspevaš, radiš i učiš. Ali istovremeno doživljavaš više radosti nego što si mislila da je moguće i osećaš više ljubavi nego što je tvoje srce mislilo da može. Uprkos svoj boli, tuzi, kasnim noćima i ranim jutrima kojima si izložio svoju mamu, moraš znati da bi ona sve to ponovno učinila za tebe jer si joj vredan/na toga.