Uređenje doma

Napravite ovo i zaboravite na kamenac u kupatilu: Više ga nikad neće biti

Kamenac je jedna od najčešćih pojava u domaćinstvima, naročito u starijim kućama i stanovima, a njegovom taloženju doprinose mnogi faktori.

14.03.2024.

11:33

Izvor: Krstarica

3
Napravite ovo i zaboravite na kamenac u kupatilu: Više ga nikad neće biti
FotoDuets/Shutterstock

Podeli:

Često ne znamo kako da se izborimo s ovim problemom za čiji nastanak su glavni krivci kalcijum, magnezijum i drugi, ali i razni deterdženti i sapuni.

Da biste sprečili nakupljanje kamenca, preduzmite sledeće korake.

Koristite omekšivač vode

Omekšivači vode su uređaji koji uklanjaju kalcijum, magnezijum i druge minerale iz vode, a vrlo su efikasan način za sprečavanje kamenca. Zahvaljujući njima, voda nije tako "tvrda".

Koristite filter za vodu

Drugi način je filter, a iako ima raznih vrsta, najpopularniji su oni za slavinu, odnosno priključci za slavinu koji lako uklanjaju nečistoće, opasne organske supstance, bakterije, teške metale...

Očistite vodovod

Redovno čišćenje vodovodnih cevi jedan je od najboljih načina preventivnog delovanja protiv pojave kamenca, a najbolje bi bilo da to činite što češće. U kombinaciji s omekšivačem vode, ovo bi trebalo da reši sve vaše brige.

Koristite rastvor sode bikarbone

Soda bikarbona je prirodno jedinjenje koje pomaže u uklanjanju kalcijum-karbonata iz cevi, a najbolje deluje u kombinaciji sa sirćetom. Jednu kašiku sode bikarbone pomešajte sa 150 ml sirćeta i sipajte u lulu, pa ostavite da odstoji oko 20 minuta. Zatim pustite toplu vodu za ispiranje.