Uređenje doma

Izaberite zavese za dnevnu sobu uz 5 zlatnih pravila

Iako deluju kao sitnica, zavese su efektan element enterijera i mogu da učine vaš stambeni prostor stilski uređenim, ali i da pokvare utisak. Kako da izaberete zavese za dnevnu sobu?

19.03.2024.

12:04

Izvor: lepotaizdravlje.rs

1
Izaberite zavese za dnevnu sobu uz 5 zlatnih pravila
Africa Studio/Shutterstock

Podeli:

Zavese su element enterijera koji ne samo da ga dopunjuje već nosi i određenu funkcionalnost. Na primer, zavese za zatamnjenje pomažu vam da spavate duže i bolje, a štite vas i od sunca i radoznalih pogleda. S druge strane, ako vaša dnevna soba ima malo prirodnog svetla, biće bolje da izaberete lagane mrežaste zavese. Ali šta ako imate stilski nameštaj uz koji idu draperije? Evo nekoliko saveta.

Prilagodite boju zavese prirodnom svetlu

U zavisnosti od toga gde je soba okrenuta – sever, jug, zapad ili istok – izbor palete boja za zavese se menja. Da bi nameštaj i predmeti enterijera sporije bledeli od sunca, preporučuje se korišćenje tamnijih zavesa za južnu i istočnu stranu, a svetlije nijanse za zapadnu i severnu stranu.

Materijal zavese za dnevni boravak prilagodite enterijeru i budžetu

Konvencionalno, materijali za zavese mogu se podeliti na prirodne, sintetičke i hibridne. Najskuplje su, naravno, prirodne tkanine – lan, pamuk, svila, viskoza. Ako se setimo trenda u dizajnu enterijera, onda su ti materijali najbolja opcija. Ali univerzalni materijal je polipamuk, koji izgleda estetski ugodno, jeftin je, traje dugo i može se prati u mašini za pranje veša.

Boja zavese i enterijer dnevnog boravka

Boja: Izbor šeme boja može zavisiti od mnogih parametara. Boja zavesa se može izabrati za jednu ili dve nijanse svetlije ili tamnije od boje zidova. Ili možete odabrati boju na osnovu tekstila u sobi: ćebe, presvlake na sofi, jastuci na krevetu, tepih će vam reći koja boja najbolje odgovara. Ako je unutrašnjost u neutralnim i mirnim bojama, onda zavese mogu biti naglašene i možete izabrati kontrastnu svetlu boju.

Uzorak: Ako imate tapete sa uzorkom, onda je bolje izabrati obične zavese. Pravilo takođe funkcioniše u suprotnom smeru; ako su zidovi bez šara, možete odabrati zavese sa šarom. Da ne biste preopteretili unutrašnjost u drugom slučaju, trebalo bi da izaberete zavese s geometrijskim ispisom, što će pomoći da vizuelno promenite prostor. Vertikalna traka će vizuelno učiniti prostoriju višom od plafona, dok će horizontalna traka proširiti prostor.

Africa Studio/Shutterstock

Veličina je bitna

Što se tiče dužine zavesa, obavezna opcija su zavese koje su skoro do poda. Možete ostaviti nekoliko centimetara da ne skupljaju prašinu i lakše se čiste. Idealna širina zavesa je različita za sve, jer zavisi od vaših preferencija. Da li želite da zavese pokrivaju ceo prozor? Da li imate roletne i da li su vam potrebne široke zavese? Postoji trik za pronalaženje univerzalne širine zavesa: izmerite okvir prozora i pomnožite sa 2,5.

Takođe, zapamtite da sve zavese u prostoriji treba da vise na istoj visini i iste dužine kako bi soba izgledala jedinstveno.

Izbor zavese za dnevni boravak: Trendovi

Danas se til retko koristi. Ako imate malo prostora, bolje su opcije draperije sa strane ili rolo-zavese. Neki ljudi više vole trostruke zavese i istovremeno kombinuju roletne, lagani providni til i zavese. Ipak, zavese su neophodne enterijeru, jer mu daju mekoću i udobnost.