Uređenje doma

Kako vam pravilo "dva minuta" može pomoći pri održavanju i čišćenju kuće

Možete kreirati efikasan raspored čišćenja za svaki dan primenom pravila "dva minuta" kako biste sprečili nakupljanje nereda.

20.03.2024.

15:20

Izvor: Klix.ba

0
Kako vam pravilo "dva minuta" može pomoći pri održavanju i čišćenju kuće
fizkes/Shutterstock

Podeli:

Čišćenje obično nije nešto čemu se većina nas raduje, što nas može dovesti do odlaganja zadataka. Zatim, kada dođe toplije vreme i kada vam padne na pamet koncept prolećnog čišćenja, završavanje svih tih odlaganih zadataka može delovati preteško. Srećom, postoji pravilo koje vam može pomoći da se organizujete.

Radi se o pravilu "dva minuta", a ono vam može pomoći da izbegnete odlaganje zadataka dok vam lista obaveza ne bude previše duga, čime se smanjuje vaš stres oko čišćenja. U stvari, primena ove rutine tokom cele godine mogla bi vam pomoći da izbegnete uopšte učešće u prolećnom čišćenju.

Pravilo "dva minuta" skovao je stručnjak za produktivnost Dejvid Alen. Njegova knjiga, koja je prikladno nazvana "Reši to do kraja: Umetnost produktivnosti bez stresa", postala je način života za ljude koji žele da pojednostave svoje živote. Njegova metoda traži od ljudi da razmotre da li se zadatak može završiti za dva minuta ili manje, a ako može, da ga odmah urade.

Kada primenite ovu mantru na čišćenje, sve što treba da učinite jeste da čistite "u hodu" umesto da čekate do sutra da nešto završite. Zatim, ako treba da obavite veće projekte, razdvojte ih na delove. Dok se veliki zadaci poput prolećnog čišćenja celog doma mogu činiti nemogućim, dvominutni zadatak se čini izvodljivim. Ovaj trik pomaže u uklanjanju mentalne blokade koja vas sprečava da započnete, a istovremeno vodi do urednog doma tokom cele godine.

Ako se i dalje plašite određenog zadatka, možete odbrojavati vreme na satu ili telefonu. Odbrojavanje će stvoriti osećaj hitnosti i može vam pomoći da se fokusirate na završetak posla u roku od dva minuta. Ovo će vam takođe pokazati koliko je vremena potrebno da se nešto završi, jer su velike šanse da će za to biti potrebno manje vremena nego što mislite. Kada završite zadatak za dva minuta, možda ćete primetiti da to može biti prilično motivišuće.