Uređenje doma

Usisivač se pregreva i ne vuče kao pre? Uz ovaj trik biće opet kao nov

Jednim trikom vratite snagu usisivaču, bez imalo muke.

29.03.2024.

15:30

Izvor: Krstarica

0
Usisivač se pregreva i ne vuče kao pre? Uz ovaj trik biće opet kao nov
Africa Studio/Shutterstock

Podeli:

Posle dugotrajne upotrebe usisivač počinje sve slabije da radi. Srećom, rešenje ove situacije je i više nego jednostavno – evo šta bi trebalo uraditi da ponovo bude kao nov.

Prvo, otvorite deo usisivača u kojem se nalazi kesa za prašinu, ukoliko imate takav model usisivača. Obratite pažnju na gumu na poklopcu. Ova guma bi, kada se poklopac zatvori, trebalo da naleže na gumu na kesi za prašinu i da hermetički dihtuje.

U ovom slučaju na gumi su se stvorile naslage prašine koje su na nekim mestima debele i do jednog milimetra. Zbog toga dve gume ne prianjaju jedna na drugu i motor, umesto da vuče vazduh kroz crevo usisivača, vazduh uvlači između ove dve gume, što znatno smanjuje snagu čišćenja.

Slično se može desiti i na gumenom delu kese za prašinu. Rešenje je, pretpostavljate, jednostavno. Vlažnom krpom odstranite tvrde naslage s gume. Isto uradite i na kesi za prašinu.

Nakon toga potrebno je i očistiti filtere koji se posle duže upotrebe usisivača znatno zaprljaju. Izvadite usisni filter iz ležišta. Isto uradite i s filterom koji prečišćava vazduh koji izlazi iz usisivača.

Oba filtera prvo dobro istresite, a zatim operite vodom i deterdžentom (možete i staviti nove ukoliko ih imate). Nakon sušenja, vratite filtere na svoje mesto.

Kada budete uključili usisivač, videćete da on ponovo radi kao nov – dobro usisava i ne pregreva se.

Ukoliko i dalje ne radi, ili pozovite majstora da proveri, ili je vreme za kupovinu novog.