Praktični saveti

Zrela lubenica od nezrele se razlikuje po jednom zvuku: Evo kako da izaberete najsočniju

Nekoliko trikova koji mogu biti od koristi.

22.06.2024.

10:05

Izvor: Krstarica/N. L.

1
Zrela lubenica od nezrele se razlikuje po jednom zvuku: Evo kako da izaberete najsočniju
Puttachat Kumkrong/Shutterstock

Podeli:

Slatka, sočna kriška lubenice je jedna od najboljih stvari u doba leta, ali često kada dođemo kući sa kupljenom lubenicom doživimo razočaranje.
Džordan Karter, koji poseduje farmu lubenica koja posluje od 1965. godine, govori da, ukoliko želimo da saznamo da li je lubenica zrela, treba da potražimo žućkastu tačku ispod.

"Trebalo bi da bude mutne boje, a stomak ili donja strana lubenice treba da imaju kremastožutu mrlju", kaže Karter i dodaje da je takva lubenica sedela na zemlji i sazrevala na suncu.

Često se naziva i poljska pega ili prizemna tačka, koja je kremastožuta ako je zrela. Ako je područje na donjoj strani svetlozeleno ili belo, to znači da još nije sasvim sazrelo.
Neki ljudi sugerišu da možete lupkati po strani da biste utvrdili zrelost. Ovo možda nije najnaučnija metoda i zahteva prilično dobro uho, ali postoji nešto istine u metodi udaranja.

"Zrela lubenica će imati tup zvuk. Nezrela lubenica će imati jači zvuk", kaže Karter.

Postoji nekoliko drugih indikatora koji vam mogu pomoći da odaberete zrelu lubenicu. Potražite „mrežu“ – smeđe, grube linije na strani koje mogu da podsećaju na paukovu mrežu. Što je više mreže, lubenica može biti slađa i zrelija. Zatim noktom lagano izgrebite površinu lubenice. Ako se kora lakše odvoji i otkrije belo-zelenu oblast ispod, zrela je.

Kupujte lubenice u sezoni od aprila do septembra, prenosi "Yahoo".