Recepti

Da li znate kada se koristi svež kvasac, a kada se koristi suvi?

Koji kvasac češće koristite kada mesite testo - suvi ili svež?

11.03.2024.

13:45

Izvor: Stvar ukusa/S.B.

0
Da li znate kada se koristi svež kvasac, a kada se koristi suvi?
Fascinadora/Shutterstock

Podeli:

Kvasac se koristi za pripremu testa, a zahvaljujući njemu peciva i hleb su savršenog ukusa. Možete da koristite svež ili suvi kvasac, ali da li znate razliku između ova dva proizvoda. Svež kvasac traje samo dve nedelje i mora da se čuva u frižideru, a suvi je prah pa samim tim ima i duži rok trajanja, a može da se čuva na sobnoj temepraturi.
A da li je ovo jedina razlika kada je reč o upotrebi obe vrste kvasca?

Svež kvasac je najbolje da koristite kada morate više puta da premsite testo jer onda neće izgubiti oblik i mekoću, a takođe je bolji kada testo treba da prenoći na hladnom mestu. Kada koristite svež kvasac morate da vodite računa, jer se on lako kvari i ako temperatura vode pređe 45°C, postoji velika verovatnoća da ćete ga "upropastiti", odnosno da se neće "aktivirati" svoja svojstva i učiniti da testo naraste.

S druge strane, suvi kvasac je možda bolje rešenje jer može mnogo duže da stoji, a da ipak osigura da testo nadođe. Dobar je za pripremu testa koja se čuvaju u frižideru preko noći, najbolji je kod onih koji ne treba da se premese više od jednog puta.