Lepota žene

Znate li šta znače oznake EDT i EDP na parfemskim bočicama?

Ukoliko vas i dalje zbunjuju ove oznake kada birate parfem, evo o čemu se radi i kako da kupite najdugotrajniji miris.

17.04.2024.

16:37

Izvor: Blic žena

0
Znate li šta znače oznake EDT i EDP na parfemskim bočicama?
Africa Studio/Shutterstock

Podeli:

Na svakom parfemu nalaze se oznake EDT i EDP, koje dosta govore o kvalitetu mirisa. Razlika u oznakama je važna, a one su zapravo skraćenice od naziva za parfem,  Eau de Parfum (EDP) i za toaletnu vodu, Eau de Toilette (EDT).

Oznakama se pravi razlika između toaletne i parfemske vode, koje se razlikuju po koncentraciji mirisa. Mnogi ove oznake ne povezuju s  time, a iako je jasno da je parfem intenzivniji, dosta o tome govore i sledeći brojevi.

Kako je objasnila stručnjakinja za parfeme Meri Voles, u toaletnim vodama koncentracija mirisa je između 8 i 12 odsto, dok je u parfemskim vodama ta koncentracija između 12 i 18 procenata. Dodala je da ta koncentracija može varirati od brenda do brenda, ali bez obzira na tačan broj, koncentracija mirisa će uvek biti veća kod parfema.

Jača koncentracija znači i duže trajanje mirisa i veću aromatičnost

Kod brenda Diptyque, parfemska voda ne znači samo veću koncentraciju mirisa, nego je to nova interpretacija originalnog sastava, što donosi potpuno novu dimenziju mirisa, piše Byrdie.com.

Meri Voles je napomenula da je toaletna voda često blaža i svežija, dok je parfemska dugotrajnija i bogatija. Za dnevne prilike preporučuje toaletne vode, dok su parfemi prema njenom mišljenju rezervisani za veče i posebne prilike. U obzir treba uzeti i temperaturu, kao i doba godine. Vlažnoj klimi više odgovara toaletna voda, dok je za hladnije vreme prikladnija ona parfemska.

Omiljeni miris treba da prati vaš životni stil, doba godine i priliku.