Zdravlje žene

Cistitis medenog meseca je opasan po žene: Nastaje usled seksa, a ovo su simptomi VIDEO

Seksualno aktivne žene, verovali ili ne, neretko oboljevaju od tzv. cistitisa medenog meseca!

29.04.2024.

20:18

Izvor: B92.net/TV Prva

1
Cistitis medenog meseca je opasan po žene: Nastaje usled seksa, a ovo su simptomi VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Reč je o upali mokraćne bešike nastale usled seksualnih odnosa. Kako nastaje, koji su simptomi i kako se leči ova uporna napast, to pitamo dr Dejanu Milojević, ginekologa.

"To je, zapravo, forma uretritisa, a ne cistitisa. Šta je hanimun cistitis? Pa, to je zapaljenje bešike, najučestalija patologija koja se javlja kod žena u bilo kojoj starosnoj dobi, pa čak i kod trudnica. Ono što karakteriše urinarne infekcije, sada ćemo ih nazvati cistitis, jesu bol, nelagodnost, učestalo mokrenje, peckanje prilikom mokrenja, tako i ovaj hanimun cistitis ima ovu simptomatologiju", kaže ginekološkinja.

A zašto se javlja više kod žena, nego kod muškaraca, dr Milojević objašnjava na sledeći način:

"Zato što je u ženskoj anatomiji ureta dosta kratka, pa je samim tim i izloženija infekcijama. Ako je uzročnik infekcije bakterija - najčešće ešerihija koli ili hlamidija, onda se leči antibioticima. Lagane forme cistitasa leče se trodnevnom terapijom antibiotika. Što se tiče hanimun cistitisa, on se javlja nakon seksualnog odnosa - može biti mehanička povreda, može biti infekcija, može biti korišćenje hemijskih sredstava, može, takođe, i prezervativ da izazove cistitis".

Cistitis ne mora nužno da se pojavljuje samo kod žena koje su seksualno aktivne. Javlja se i kod onih koje su u periodu menopauze.

"Kod tih žena govorimo o jednom sindromu koji se zove genitourinarni sindrom, gde sa padom hormona i gubljenjem nekog kvaliteta hormonskog miljea, žena ima, kako bih rekla, seksualni diskomfor, bol, peckanje prilikom mokrenja. Kroz čitav taj ginekološki period žene, žena je sklona, prosto je sklona, infekcijama. Ono što je bitno je da žene prepoznaju taj trenutak i da primene sve moguće prevencije".

Ginekološkinja je objasnila i koje mere prevencije su neophodne ukoliko žena želi da izbegne ovu opasnost.

"Znači, prvo je prepoznavanje te situacije, drugo je mokrenje nakon seksualnog odnosa - da bi se bakterije eliminisale. Korišćenje uroloških čajeva, korišćenje uroantiseptika...".

Detaljnije pogledajte u video-prilogu:

Izvor: prva