Zdravlje žene

U OB Avala održana radionica o odmrzavanju doniranih jajnih ćelija iz Španije

Embriolozi iz banke jajnih ćelija "Ovobank" iz Španije učestvovali su danas na radionici o doniranim jajnim ćelijama.

16.05.2024.

14:21

Izvor: Tanjug

0
U OB Avala održana radionica o odmrzavanju doniranih jajnih ćelija iz Španije
bezikus/Shutterstock

Podeli:

Embriolozi iz banke jajnih ćelija "Ovobank" iz Španije učestvovali su danas na radionici o doniranim jajnim ćelijam, s ciljem da kolegama iz Srbije prenesu iskustvo i znanja o odmrzavanju daniranih jajnih ćelija i njihovom korišćenju u postupku vantelesne oplodnje.

Specijalista ginekologije i akušerstva Biljana Popović Todorović iz opšte bolnice Avala koja je domaćin radionice rekla je za Tanjug da je tema doniranih reproduktivnih jajnih ćelija veoma značajna i podsetila da je država pre godinu i po dana omogućila uvoz reproduktivnog materijala iz Španije.
"To znači da možemo da pomognemo mnogim pacijentkinjama i ove radionice su od ključnog značaja jer rad sa doniranim jajnim ćelijama nije jednostavan, te je uvek potrebna dodatna edukacija i razmena iskustava izmedju kolega", rekla je Popović Todorović.

Dodala je da su edukacije veoma važne i za stručnjake, jer samo pravilnom upotrebom doniranog reproduktivnog materijala može da se pomogne pacijentkinjama koje ne mogu da ostvare trudnoću sa sopstvenim jajnim ćelijama.

"Ovo je veoma značajno za sve pacijentkinje starije reproduktivne dobi i za sve one koje su pokušavale više puta, a nisu uspele da ostanu u drugom stanju", istakla je Popović Todorović.

Popović Todorović je navela da je najveći broj pacijentkinja koje ulaze u postupak vantelesne oplodnje starije životne dobi, odnosno imaju više od 40 godina.

"Minimum 20 odsto pacijentkinja koje ulaze u proces veštačke oplodnje je starije od 40 godina, od čega je čak 10 odsto sa darovanim jajnim ćelijama", kaže Popović Todorović.

Dodala je da čitavu granu medicine koja se bavi veštačkom oplodnjom odlikuje veliki broj inovacija, te da je lekarima neophodna kontinuirana edukacija, poput današnje.

Podsetila je da bolnica Avala ima Ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) o pružanju usluge vantelesne oplodnje, koji podrazumeva da se u toj klinici može obaviti taj postupak za sve pacijente do 45. godine, sa sopstvenim ili doniranim reproduktivnim materijalom.

Stariji klinički embriolog Milica Krstivojević rekla je za Tanjug da je posao embriologa zapravo čuvanje reproduktivnog materijala u laboratoriji, te spajanje jajnih ćelija i spermatozoida.

Dodala je da je ideja edukacije kojoj prisustvuju lekari iz čitave Srbije da se upoznaju sa najnovijim znanjima i tehnologijama u ovoj oblasti.

"Kolege iz Španije našim lekarima predstavljaju način koji se vrši odmrzavanje jajnih ćelija, budući da ih Srbija uvozi u zamrznutom obliku", rekla je Krstivojević.

Dodala je da svi parovi koji posle godinu dana pokušavanja nezaštićenim seksualnim odnosima ne uspevaju da ostvare trudnoću, odnosno imaju neki oblik infertiliteta, treba da se jave ginekologu, a da se žene starije od 35 godina jave već posle šest meseci pokušavanja.

"Svaki program vantelesne oplodnje je zbog toga veoma značajan za sve koji žele da postanu roditelji", rekla je Krstivojević.

Dodala je da je uz pomoć vantelesne oplodnje u svetu rodjeno više od 8.000 beba.

Embriolog Daniel Bajo Gardio rekao je za Tanjug da mu ovo nije prva poseta Beogradu, te da je cilj da kolegama iz Srbije prenese svoja iskustva i pruži tehničku podršku klinikama i lekarima iz Srbije.

"Ideja je da ponudimo kvalitetnu podršku drugim klinikama kako bismo pospešili njihove rezultate", rekao je Bajo Gardio.

Embriolog Vitandrea Fiume rekao je da se iza podele iskustva krije želja da embriolozi u Srbiji postignu dobre rezultate, kao što je to slučaj u Španiji.

"Delimo sa kolegama iz Srbije svoja iskustva i znanja iz laboratorijskog rada, kako bi i oni postigli što je moguće bolje rezultate", zaključio je Fiume.