Zdravlje žene

Muški sterilitet je u stalnom porastu, lekari zabrinuti VIDEO

Istraživanja pokazuju da je učestalost muške neplodnosti u stalnom porastu, a predviđa se da će u skorijoj budućnosti i nadmašiti procenat ženske neplodnosti.

11.06.2024.

19:40

Izvor: B92.net/TV Prva

0
Muški sterilitet je u stalnom porastu, lekari zabrinuti VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Prema procenama, muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a statistika pokazuje i da je broj spermatozoida u poslednjih 30 godina prepolovljen. Istraživanja pokazuju, zapravo da je celi spektar reproduktivnih problema kod muškaraca u porastu, uključujući povećanje stope raka testisa.

Dragana Krstić iz udruženja "Šansa za roditeljstvo" potvrđuje gorenavedene informacije.

"Kada neko kaže da ima problema sa sterilitetom, dosta ljudi pomisli, 'aha, do žene je', ali ipak nije više tako ili smo se mi malo više opustili, pa sada malo više pričamo o muškom sterilitetu. Definitivno postoji jedan porast muškog steriliteta".

Uzroci steriliteta kod muškaraca kriju se u lošim životnim navikama. Mnogobrojna istraživanja dokazuju sve veću povezanost neplodnosti i raznih spoljašnjih faktora, kao i sa nezdravim stilom života.

O tome je pričao i doktor Milan Perović sa odeljenja za artificijelnu reproduktivnu tehniku (GAK Narodni front). 

"Jednostavno živimo u jednom svetu gde smo okruženi različitim štetnim noksama, od kojih nažalost često
i ne možemo pobeći, ne možemo se izolovati od sveta".

Iako rešenje, nažalost nije na "dohvat ruke", neke stvari, ipak mogu da pospeše muško reproduktivno zdravlje.

"Prva stvar je da se kontrolišu redovno, da negde, već kad postanu punoletni ili seksualno aktivni, kontrolišu svoj spermogram i svoju spermokulturu, to je vrlo bitno. Čim se pojavi neka promena, treba da se konsultuje urolog, eventualno da se dođe do nekog lečenja".

Detaljnije u video-prilogu:

Izvor: Prva tv