Zdravlje žene

More, sunce, plivanje – da li trudnice zaista mogu da uživaju u letu? VIDEO

Sezona odmora je pred nama, a samim tim i odlazak na more ili, pak, neka druga kupališta. Da li bi trudnice trebalo da izbegavaju plivanje i sunčanje?

12.06.2024.

18:40

Izvor: B92.net/TV Prva

0
More, sunce, plivanje – da li trudnice zaista mogu da uživaju u letu? VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Više o ovoj temi je u emisiji "150 minuta", TV Prva pričala Dušica Kovačević, babica i savetnica za trudnice.

Kako kaže Dušica, trudnice bi trebalo da izbegavaju javna kupališta zbog potencijalnih infekcija i bakterija.

"Suština je da izbegavaju javne bazene, gde ima previše ljudi i to zbog potencijalnih infekcija. Međutim, ukoliko je to mali porodični bazen, da znate kako se održava, da je čist, onda možete. Što se tiče mora, to je morska voda, onda apsolutno može. Bitna je ta temperatura vode, ako je hladnija i trudnica se ne oseća se prijatno, onda će, naravno, preskočiti kupanje. Takođe je bitno da naglasim da ukoliko izaberete neki spa centar, onda bi trebalo da izbegava kade, đakuzije sa toplom vodom. Tako da, ako je temperatura vode preko 36 stepeni, onda bi trebalo da se izbegava kupanje..."

A da li bi trudnice trebalo da se sunčaju?

"U trudnoći dolazi do različitih hormonskih promena, dolazi do povećanog lučenja estrogena, tako se i melanin luči. Žene primećuju da dolazi do pigmentacije kože koja u trudnoći postaje, i te kako, vidljiva. Tako da, ukoliko bi se žena sunčala, ta pigmentacija bi se odrazila na njenom licu i tada ih upozoravam da koriste zaštitu - da se stavlja krema sa visokim faktorom zaštite - znači SPF 50. Na sunce se ne ide bez faktora, a takođe, bi trebalo da izbegavaju izlaganje suncu između 10.00 i 17.00 čaova".

Opširnije u video-prilogu:

Izvor: Prva tv